Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!

Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!

Forrás: ipon.hu

Napelemes csodák

Cikkeinkben törekszünk mindig a legújabb és a leginnovatívabb ”finomságokat” bemutatni neked, hogy ha esetleg még kételkednél a megújuló energiahordozók használatában, akkor ezek az írások megerősítsenek: ha a napenergia mellett teszed le a voksod, akkor biztosan jól döntöttél!

Gondolj csak bele!

  • Folyamatosan növekvő népességünk energiaigénye végtelen.
  • Ilyen mennyiségű energiát, csak végtelen mennyiségű energiahordozóval lehet kielégíteni.
  • Minden más, fosszilis energiaforrás jó pár éven belül felemésztődik, és ha nincs más alternatíva, csúnyán befürödhetünk idővel.

Tehát nem véletlen, hogy a tudósok és szakemberek megállás nélkül agyalnak, kísérleteznek, hogy a lehető legjobb megoldások lássanak napvilágot, amivel kibekkelhető lehet a kőolaj, kőszén és a földgáz használata!

Ötletből nincs is hiány, hiszen számtalan remek találmányról számoltunk már be, például a nyomtatható napelemről, esőcseppek energiáját hasznosító napelem panelek, és a nemrégiben bemutatott magyar ötlet, fejlesztés, a napelemes térkő!

Ezek az elképzelések arra jók, hogy még hatékonyabb és olcsóbb legyen a nap sugarainak felhasználása és persze minél helykímélőbb!

Így született meg az átlátszó napelem!

Így született meg az átlátszó napelem!

Forrás: ipon.hu

Az egész ötlet Amerika áramfogyasztásából indult ki, ugyanis a teljes fogyasztás 75%-át lakóházak és irodák teszik ki, ráadásul ezeknek az épületeknek a gyengepontjai a nyílászárók, főleg az ablakok, ahol rengeteg energia szökik ki, hiszen az átlagos üveg nem szűri a fényt így erős napsugárzás esetén felmelegszik az épület belseje, és nagyobb teljesítményen kell üzemeltetni a klímaberendezéseket.

Pár éve már folytak a kísérletezések olyan panelekkel, amik átlátszóak és ablak helyett használhatóak, de kezdetben, az üvegben lévő fényelnyelők vöröses, barnás színt kölcsönöztek az üvegnek, ami sokaknak nem volt szimpatikus.

Ez érthető, hiszen az ablak legyen átlátszó, hogy kinézhessünk rajta!

Árajánlatkérés itt!

Az első átlátszó napelemes ablakok egyike

A Michigani egyetem kutatója, Richard Lunt, sikeresen kifejlesztett egy teljesen átlátszó napelemet, amelynek titka: a napelemes ablakok a fény UV- és infravörös sugarait hasznosítják a két fény megszűrésével, és ez még plusz kedvező hatásokkal is jár!

Például a melegítőhatású infravörös nem jut be az épületbe és nyáron máris hűsebbé varázsolja azt!

Érdemes azzal tisztában lenni, hogy két féle anyagból készült napelemet alkalmaznak manapság:

  1. Szilícium: 25%-os hatékonysággal alakítja át energiává a napsugárzást. Főleg az űrkutatásban hasznosítják ezeket a napelemeket, hiszen előállításuk igen költséges, ezért kereskedelemben nem érné meg őket árusítani. Ennél az anyagnál a hatásfok az átlátszóság rovására menne.
  2. Perovszkit: Hivatalosan kalcium-titanát-oxid, ami a napelem olcsóbban kivitelezhető anyaga. 22-23%-os hatékonyság, amit a mai modern technológiával ki tudnak belőle sajtolni! Ez a napelemek új generációja. Finoman hangolható anyag, ami azt jelenti, hogy kémiai szerkezete megváltoztatásával egyedi frekvenciákra hangolható.

Lunt ez utóbbit használva hozta létre az átlátszó napelemet, ami a fentebb már említett ultraibolya és az infravörös sugarakat szűri meg, a többit szinte veszteség nélkül engedi át, így létrehozva az áttetsző felületet.

Hogy teljesít a napelemes ablak?

Hogy teljesít a napelemes ablak?

Forrás: ipon.hu

A fény mintegy 0,5%-át tudja hasznosítani.

Ez így elsőre kevésnek hangzik, de tudni kell, hogy napelemes rendszereknél már a 0,1 százalékos eltérés is nagyon sokat jelent!

A kutatóprofesszor ezzel a technológiával elsősorban a hatalmas üveg irodaházakat akarja megreformálni, mert a hatásfok a kutató állítása szerint alkalmas lehet arra, hogy egy másik ablakrendszert működtessen, ami csökkentené az épület energiafelhasználását.

Azt is hozzátette, hogy néhány év alatt saját rendszerével képes lesz a 4%-os hatásfokra, ami javában csökkenteni tudná az épület világítási és temperálási áramköltségeit.

Ha ez sikerül, a hatalmas lélegzetelállító felhőkarcolók, irodaházak nem csupán esztétikus városépítő elemek lesznek, hanem önfenntartó komplexumok!

Természetesen vannak még ehhez hasonló törekvések, és ezek pont azért jönnek létre, hogy az ember által kihasználatlan felületekből a lehető legtöbbet lehessen kihozni.

A legkézenfekvőbb, és legbiztosabb megújuló alternatíva a napenergia.

Az olcsó energiához viszont a mostani technológiák hatásfoka miatt hatalmas területeket kell beteríteni napelemekkel, hogy a városok energia igényét ki tudja elégíteni.

Lunt és csapata ezért kísérletezik még az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemekkel, amikkel már 5%-os hasznosítást is el tudtak érni.

A szakértő szerint a perovszkitos technológia és a korábbi organikus rendszer összeházasításával olyan napelemek fejleszthetők, amelyek mind az ultraibolya, mind az infravörös fényt hasznosítják (és egyúttal kizárják ezeket az épületbelsőkből), és 20 százalékos hatásfokkal működnek, miközben csaknem teljesen átlátszók.

Az átlátszó napelemek létrehozásával próbálkozik még Victor Klimov, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium munkatársa.

Az ő elképzelése, hogy az üveg anyagába kvantumpontokat kevernek, és ezzel érik el az UV és az infravörös fény elnyelését, miközben az üveg olyan frekvenciájú sugárzást bocsájt ki, amelyet az ablakkeretbe szerelt általános napelemek át tudnak alakítani, így állítva elő az energiát.

Ezzel a technológiával 3,2%-os a siker, és mivel a kvantumpontok olcsók és csak kevés napelem kell a megvalósításhoz, ezért a leg-pénztárcakímélőbb megoldásnak kínálkozik!

Egyéb törekvések

Forrás: ipon.hu

Árajánlatkérés itt!

Te döntesz!

Te döntesz!

Amíg a világ fejleszti azokat az ötleteket, amivel a saját életét még jó pár évszázadig, akár évezredig meg tudja hosszabbítani, addig Neked a jelennel kell foglalkozni; családdal, pénzügyekkel és a saját nyugalmaddal.

Az utóbbi az első kettő biztosítása után lehetséges csak, ezért érdemes elgondolkodni, hogy az időhúzás és a vacillálás helyett, ideje lenne már most megújuló energiába fektetned.

Minél előbb döntesz a napelem mellett, annál hamarabb térül meg, és biztosíthatod családod számára a nyugodt, biztos energiaforrást, környezetednek pedig a tisztább levegőt!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!