Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Miért kap egyre nagyobb jelentőséget a napelem?

A válasz pofonegyszerű: környezetbarát és anyagilag is megtérülő.

Számtalan kutatás történt és történik az ügyben, hogy ha ilyen mértékben nő Földünk lakosainak a száma, az energiaéhségünk ezáltal egyre nagyobb lesz, akkor a fosszilis energiahordozók hamarabb elfogynak, mint ahogy azt a régebbi becslések mutatták.

Mindenhez áramot használunk és olyannyira megszoktuk már, - ráadásul a harmadik világ országaiban is egyre elérhetőbbé válik - hogy a nyersanyagkészlet, amit még birtokol a bolygónk, a legfrissebb adatok szerint 2088-ra fognak elfogyni.

Na, jó.

Azért ez nem teljesen így van, mert ezek a mérések az ismert nyersanyag forrásokról származnak, ezért a még felfedezetlen területekről nem lehet nyilatkozni, de az biztos, hogy itt az ideje a megújuló energiákhoz fordulni!

Olaj, gáz, szén: nyersanyagfogyasztást előretekintés

Olaj, gáz, szén: nyersanyagfogyasztást előretekintés

Forrás: ecotricity.co.uk

Az olaj az egyik legismertebb és legkedveltebb energiahordozónk, amiből globális szinten 11 milliárd tonnát használunk fel fosszilis tüzelőanyag energiatermeléshez, és 4 milliárd tonnányi kőolajat használunk fel üzemanyaghoz, kenőanyagokhoz, stb. éves szinten.

Mivel gyarapszik az emberiség ez a fogyasztás csak nőni fog, így 2052-re becsülik, hogy a ma ismert, és használt olajnyerő helyek kiapadnak.

Ha el is fogy a kőolajunk, akkor is megmarad a gáz és a szén, de annak a hiánynak a pótlásához, amit az olaj hagy maga után, ezekből jóval többet kell felhasználnunk, így a földgáz készletünk ennek tekintetében 2060-ig, az ismert szénlelő helyeink tartalma pedig 2088-ig fogja fedezni energiaéhségünket.

Ezért nyit egyre több nagyhatalom a megújuló energia felé, hiszen a jövőben ezek az alternatívák lesznek a leghasználhatóbbak és a legköltséghatékonyabbak.

Országunkban is kezd széles körben elterjedni, és remélhetőleg ebből is egy trend alakul ki azoknál, akik tudatosan élnek, próbálnak vigyázni a környezetükre, szeretnék csökkenteni havi rezsiköltségüket és egy élhetőbb jövőt akarnak biztosítani utódaiknak.

Árajánlatkérés itt!

A napelem működése

A napelem működése

Forrás: wwnytv.com

Biztos utánajártál már Te is a napelem működésének, hiszen ha már ezt a cikket olvasod, benned is motoszkál a szándék, hogy fotovoltaikus rendszert telepíts otthonodra, hogy ellássa mindenapjaidat olcsó zöldenergiával, de azért nézzük csak, mi is történik, ha a fény ráesik a napelem panelre!

Michael Tremper a Clarkson Egyetem mérnöke szerint, a napelemekre érkező fotonok, amik a napsugarakból érkeznek, kiszorítják az elektronokat és ezek elmozdulása generálja az elektromos áramot.

Ezt az elektromosságot gyűjti össze a napelem és továbbítja az inverterbe.

A frekvenciaváltó juttatja be az elektromos hálózatba, ahonnan tovább megy egy transzformátorba és csökkenti az áramerősségét, hogy később felhasználható legyen például közvilágításnál.

Belegondolva mennyivel kényelmesebb és egyszerűbb ezt az energiát használni a mai technológia segítségével, mint fosszilis unokatestvéreit.

Sokakban azért felmerül a kérdés, hogy ha felhős az idő, vagy éjszaka van, akkor honnan lesz használható energia gépeink működtetésére?

Michael Tremper szerint a mai napelemek szórt fény esetében is képesek előállítani annyi energiát, ami elegendő ahhoz, hogy kiszolgálja igényeinket, ráadásul már remek tároló akkumulátorok is vannak, hogy éjszaka se szenvedjünk elektromosságban hiányt.

Cél, hogy minél jobb teljesítménnyel működjenek a napelemek... miért fontos ez?

Egyrészt azért, mert az egyik legnagyobb probléma, ami miatt néhányan tiltakoznak a napenergia ellen az, hogy borzasztó nagy területet kell lefedni velük, hogy nagyobb embertömegek energiaigényét kiszolgálhassa, hiszen a mai legnagyobb napelem farm is, ami több mint 1500 MW kapacitással bír, közel 200 000 háztartás energiaigényét képes ellátni, és ehhez 43 km2 terület szükséges.

Ha a kiépített farmok napelem paneljeinek hatékonysága nagyobb lenne, vagy akár már az idei évi technológiával bíró rendszereket használnák, komoly mértékben megnőne a kiszolgált háztartások száma.

(Amennyiben érdeklődésedet felkeltették a világ napelem farmjai régebbi cikkünkből tájékozódhatsz!)

Másrészt emberi tulajdonság, hogy nem szeretünk pazarolni és szeretjük mindenből a maximumot kihozni, ezért is törekedik a tudomány arra, hogy a napsugarakat a lehető legnagyobb arányban tudjuk átalakítani árammá.

Hiszen, ha valaki csak a saját háztartását szeretné ellátni, önköltségből vásárolt napelemeivel, de a ház elhelyezkedése térkorlátot állít a rendszer elé, akkor már egy 18% hatásfokkal bíró panel, 50%-kal nagyobb villamos energiát tud termelni, mint egy 12%-kal bíró napelem (hatásfok alatt azt értjük, hogy a napelemek a beérkező napsugárzás hány százalékát képesek felhasználni).

Ráadásul számos tényező is közrejátszik a hatásfok mellett, hogy mennyi elektromosságot képesek a napelemek kitermelni, ezért a piacon beszerezhető különféle elemek száma több, mint 100, így minden háztartásnak és elhelyezkedésnek megvan a maga legjobb választása!

Árajánlatkérés itt!

2018 leghatékonyabb napelemei

2018 leghatékonyabb napelemei

Forrás: lg.com

Szerencsére már a világ elkezdett foglalkozni azzal, hogy mi lesz, ha kifogyunk a fosszilis energiahordozóinkból, ezért a fotovoltaikus technológia fejlődése igen nagy szerepet kapott az elmúlt években, és talán még sose voltak ennyire hatékonyak az ilyen fajta a panelek.

A mostani piacvezető gyártók ebben a technológiában: SHARP, SunPower, Panasonic és az LG.

Az általunk használt SHARP napelemekre a gyártó 25 éves teljesítménygaranciát vállal, tehát ennyi éven át biztosítja, hogy a napelemei minimum 80%-os teljesítménnyel fognak működni (de még utána sem fog drasztikusan csökkenni az eredményük egyébként).Az átlagos napelemek 15-18 százalékkal bírnak, és jóformán ezek kerülnek értékesítésre a piacon, mivel az ennél nagyobb hatásfokkal bíró elemek (űrállomásokon jellemző a 40%) nagyon költséges anyagokat tartalmaznak, így közhasználati szempontból nem térülnének meg.

Aggodalomra nincs szükség!

Aggodalomra nincs szükség!

Forrás: eu-solar.panasonic.net

Rengeteg rémhírrel fogunk még találkozni, fosszilis és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban, de még mindig megvan a lehetőség energiahordozó nyersanyagok kitermelésére új területeken.

Bár felhasználási költségük valószínűleg emelkedni fog, viszont a zöldenergia technológiái már annyira fejlettek lesznek, hogy nem fogunk áram nélkül maradni, sőt olcsóbb lesz, mint most!

Azonban már most érdemes napelem rendszerre váltani, hiszen pár éven belül visszahozza az árát, mert nagymértékben csökkenti rezsiköltségeidet!

Tudom, hogy sok tervezéssel jár egy ilyen rendszer telepítése, de csak azok döntenek a napelem mellett, akik előrelátóak és családjuknak a legnagyobb anyagi biztonságot és minél élhetőbb környezetet szeretnének biztosítani.

Az otthonodnak legmegfelelőbb rendszer kiválasztását és kiépítését pedig bízd profikra!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!