Ezek voltak a leghatékonyabb napelem panelek 2018-ban

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Miért kap egyre nagyobb jelentőséget a napelem?

A válasz pofonegyszerű: környezetbarát és anyagilag is megtérülő.

Számtalan kutatás történt és történik az ügyben, hogy ha ilyen mértékben nő Földünk lakosainak a száma, az energiaéhségünk ezáltal egyre nagyobb lesz, akkor a fosszilis energiahordozók hamarabb elfogynak, mint ahogy azt a régebbi becslések mutatták.

Mindenhez áramot használunk, és olyannyira megszoktuk már, - ráadásul a harmadik világ országaiban is egyre elérhetőbbé válik - hogy a nyersanyagkészlet, amit még birtokol a bolygónk, a legfrissebb adatok szerint 2088-ra fog elfogyni.

Na, jó.

Azért ez nem teljesen így van, mert ezek a mérések az ismert nyersanyag forrásokról származnak, ezért a még felfedezetlen területekről nem lehet nyilatkozni, de az biztos, hogy itt az ideje a megújuló energiákhoz fordulni!

Olaj, gáz, szén: nyersanyagfogyasztást előretekintés

Olaj, gáz, szén: nyersanyagfogyasztást előretekintés

Az olaj az egyik legismertebb és legkedveltebb energiahordozónk, amiből globális szinten 11 milliárd tonnát használunk fel fosszilis tüzelőanyag energiatermeléshez, és 4 milliárd tonnányi kőolajat használunk fel üzemanyaghoz, kenőanyagokhoz, stb. éves szinten.

Mivel gyarapszik az emberiség, ez a fogyasztás csak nőni fog, így 2052-re becsülik, hogy a ma ismert és használt olajnyerő helyek kiapadnak.

Ha el is fogy a kőolajunk, akkor is megmarad a gáz és a szén, de annak a hiánynak a pótlásához, amit az olaj hagy maga után, ezekből jóval többet kell felhasználnunk, így a földgáz készletünk ennek tekintetében 2060-ig, az ismert szénlelő helyeink tartalma pedig 2088-ig fogja fedezni energiaigényünket.

Ezért nyit egyre több nagyhatalom a megújuló energia felé, hiszen a jövőben ezek az alternatívák lesznek a leghasználhatóbbak és a legköltséghatékonyabbak.

Országunkban is kezd széles körben elterjedni, és remélhetőleg ebből is egy trend alakul ki azoknál, akik tudatosan élnek, próbálnak vigyázni a környezetükre, szeretnék csökkenteni havi rezsiköltségüket és egy élhetőbb jövőt akarnak biztosítani utódaiknak.

A napelem működése

A napelem működése

Forrás: wwnytv.com

Biztos utánajártál már Te is a napelem működésének, hiszen ha már ezt a cikket olvasod, benned is motoszkál a szándék, hogy fotovoltaikus rendszert telepíts otthonodra, hogy ellássa mindenapjaidat olcsó zöldenergiával, de azért nézzük csak, mi is történik, ha a fény ráesik a napelem panelre!

Michael Tremper, a Clarkson Egyetem mérnöke szerint a napelemekre érkező fotonok, amik a napsugarakból érkeznek, kiszorítják az elektronokat és ezek elmozdulása generálja az elektromos áramot.

Ezt az elektromosságot gyűjti össze a napelem és továbbítja az inverterbe.

A frekvenciaváltó juttatja be az elektromos hálózatba, ahonnan tovább megy egy transzformátorba és csökkenti az áramerősségét, hogy később felhasználható legyen például közvilágításnál.

Belegondolva, mennyivel kényelmesebb és egyszerűbb ezt az energiát használni a mai technológia segítségével, mint fosszilis unokatestvéreit.

Sokakban azért felmerül a kérdés, hogy ha felhős az idő, vagy éjszaka van, akkor honnan lesz használható energia gépeink működtetésére?

Michael Tremper szerint a mai napelemek szórt fény esetében is képesek előállítani annyi energiát, ami elegendő ahhoz, hogy kiszolgálja igényeinket, ráadásul már remek tároló akkumulátorok is vannak, hogy éjszaka se szenvedjünk elektromosságban hiányt.

Cél, hogy minél jobb teljesítménnyel működjenek a napelemek... miért fontos ez?

Egyrészt azért, mert az egyik legnagyobb probléma, ami miatt néhányan tiltakoznak a napenergia ellen az, hogy borzasztó nagy területet kell lefedni velük, hogy nagyobb embertömegek energiaigényét kiszolgálhassa, hiszen a mai legnagyobb napelem farm, ami több mint 2200 MW kapacitással bír, 57 kmterületet foglal el. 

Ha a kiépített farmok napelem paneljeinek hatékonysága nagyobb lenne, vagy akár már az idei évi technológiával bíró rendszereket használnák, komoly mértékben megnőne a kiszolgált háztartások száma.

(Amennyiben érdeklődésedet felkeltették a világ napelem farmjai régebbi cikkünkből tájékozódhatsz!)

Másrészt emberi tulajdonság, hogy nem szeretünk pazarolni és szeretjük mindenből a maximumot kihozni, ezért is törekedik a tudomány arra, hogy a napsugarakat a lehető legnagyobb arányban tudjuk átalakítani árammá.

Hiszen, ha valaki csak a saját háztartását szeretné ellátni önköltségből vásárolt napelemeivel, de a ház elhelyezkedése térkorlátot állít a rendszer elé, akkor már egy 18% hatásfokkal bíró panel 50%-kal nagyobb villamos energiát tud termelni, mint egy 12%-kal bíró napelem (hatásfok alatt azt értjük, hogy a napelemek a beérkező napsugárzás hány százalékát képesek felhasználni).

Ráadásul számos tényező is közrejátszik a hatásfok mellett, hogy mennyi elektromosságot képesek a napelemek kitermelni, ezért a piacon beszerezhető különféle elemek száma több mint 100, így minden háztartásnak és elhelyezkedésnek megvan a maga legjobb választása!

2018 leghatékonyabb napelemei

2018 leghatékonyabb napelemei

Forrás: lg.com

Szerencsére már a világ elkezdett foglalkozni azzal, hogy mi lesz, ha kifogyunk a fosszilis energiahordozóinkból, ezért a fotovoltaikus technológia fejlődése igen nagy szerepet kapott az elmúlt években, és talán még sose voltak ennyire hatékonyak az ilyen fajta a panelek.

A mostani piacvezető gyártók ebben a technológiában: SHARP, SunPower, Panasonic és az LG.

A napelemekre a gyártók több éves teljesítménygaranciát vállalnak, tehát X éven át biztosítják, hogy a napelemeik egy százalékban megadott minimum teljesítménnyel fognak működni (de még utána sem fog drasztikusan csökkenni az eredményük egyébként).

Az átlagos napelemek 15-18 százalékkal bírnak, és jóformán ezek kerülnek értékesítésre a piacon, mivel az ennél nagyobb hatásfokkal bíró elemek (űrállomásokon jellemző a 40%) nagyon költséges anyagokat tartalmaznak, így közhasználati szempontból nem térülnének meg.

Aggodalomra nincs szükség!

Aggodalomra nincs szükség!

Forrás: eu-solar.panasonic.net

Rengeteg rémhírrel fogunk még találkozni, fosszilis és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban, de még mindig megvan a lehetőség energiahordozó nyersanyagok kitermelésére új területeken.

Bár felhasználási költségük valószínűleg emelkedni fog, viszont a zöldenergia technológiái már annyira fejlettek lesznek, hogy nem fogunk áram nélkül maradni, sőt olcsóbb lesz, mint most!

Azonban már most érdemes napelem rendszerre váltani, hiszen pár éven belül visszahozza az árát, mert nagymértékben csökkenti rezsiköltségeidet!

Tudom, hogy sok tervezéssel jár egy ilyen rendszer telepítése, de csak azok döntenek a napelem mellett, akik előrelátóak és családjuknak a legnagyobb anyagi biztonságot és minél élhetőbb környezetet szeretnének biztosítani.

Az otthonodnak legmegfelelőbb rendszer kiválasztását és kiépítését pedig bízd profikra – töltsd ki űrlapunkat, és vedd fel a kapcsolatot a Te megyédben illetékes kivitelező partnerünkkel!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?