Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól

Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól

Az ausztrál megújuló energiapiac 2019 végére 10 gigawatt új nap- és szélenergia rendszert tervez telepíteni, és ha ezt a fejlődési tempót tudják tartani az elkövetkezendő években, egyes források szerint 2025-re elérnék a korábban tervezett megújuló energiaforrási céljuk 50%-át.

Ausztráliának viszont még ennél is nagyobb tervei vannak: csak megújuló energiaforrásokat szeretne használni a jövőben, az előrejelzések szerint már 2030-tól.

Bár a jelenlegi liberális párt egyik támogatója, a szénbánya birtokos Trevor St Baker egy indítvány benyújtását lobbizza a kormánybeli ismerősei segítségével, hogy két új szénenergia állomást építsenek Ausztráliában az adófizetők pénzén, nem kicsi ellenállással kell, hogy megküzdjön.

A négy nagy ausztrál bank és a három legnagyobb energiaszolgáltató egy teljesen más jövő felé építene: egy tiszta, megújuló energiaforrások által üzemeltetet jövő tervezésébe vágnának bele.

Már számos kutatás vizsgálta az elmúlt évtized során, hogyan alakulna Ausztrália energiafogyasztása abban az esetben, ha a szénről áttérnének nap-, szél- és vízenergiára.

Az AEMO (Australian Energy Market Operator) megállapította, hogy alapvetően nincs semmi akadálya annak, hogy 100%-ban megújuló energiaforrásokból lássák el az ország energiaigényét mindamellett, hogy a jelenlegi rendszer stabilitása és biztonsága teljes mértékben fedezve lenne a változással is.

A kérdés az, hogy mégis ez hogyan valósulna meg?

A válasz a kérdésre elég összetett, így lássuk miről is van szó.

Nagy szél- és napenergia felhasználás, technológiai eszközök az egész kontinensen nagy mennyiségben elszórva

Nagy szél- és napenergia felhasználás, technológiai eszközök az egész kontinensen nagy mennyiségben elszórva

Forrás: theguardian.com

A jövőben az energiatermelés nagy része a legmegfizethetőbb technológiák, azaz a szél- és napenergiát használó eszközök felhasználásával történne. Az itt előállított áramot vezetnék át az ausztráliai iparba, közlekedésbe, városokba, sőt, exportálnák is.

A korábban említett szél- és naperőműveket az egész országban szórnák szét, és ezek az eszközök terveik szerint majd egymással osztanák meg a termelt energiát.

A folyamatos áramellátást a szétszórtságra alapoznák, mivel kontinensük van akkora, hogy mindig rendelkezésre álljon olyan terület, ahol fúj a szél, ami biztosítaná az ellátás stabilitását.

Árajánlatkérés itt!

Kicsi rendszerek, hogy mindenki profitálni tudjon belőle, hiszen a kereslet épp olyan fontos, mint a kínálat

Kicsi rendszerek, hogy mindenki profitálni tudjon belőle, hiszen a kereslet épp olyan fontos, mint a kínálat

Az ausztrál CSIRO and Energy Networks szerint a jövő energiaellátásának 30-45 százaléka helyi, vásárlók által termelt energiából fog összetevődni.

Ez azt jelenti, hogy minden napos tetőn napelemeket és akkumulátorokat helyeznek el a háztartásokban és kereskedelmi épületekben, továbbá a társasházak és azok közös képviselői kötelezve lesznek arra, hogy az ingatlanok a lehető legeffektívebben működjenek.

Az ausztrálok a jövő energiahasználatát sokkal dinamikusabbra és hatékonyabbra is terveznék: napsütés és szélfújás idején kifejezetten erre fejlesztett szoftverek küldenének majd jelet az energiahasználóknak, hogy kapcsolják be az akkumulátorokat és töltsék fel azokat, majd amikor a szélgyengébbé válik, az akkumulátoroknak szintén jeleznének a szoftverek, hogy kapcsoljanak ki.

Az ausztrál Alternative Technology Association szerint ez a megoldás megbízható energiát tud biztosítani mindamellett, hogy csökkenti az áramszámlákat is.

A tervek alapján sokkal hatékonyabban kell a lakosságnak majd használnia az energiát és szinte megduplázni a hatékonyságot is, mindemellett a házaknak, épületeknek, eszközöknek, közlekedésnek és az üzemi folyamatoknak is csatlakozni kell a hatékonysághoz, hogy a tervek kivitelezhetőek legyenek.

Oszlopok és kábelek – csak akkor, ha szükség van rájuk

Annak ellenére, hogy a háztartások saját maguk fogják termelni az energiát, különböző díjakkal és kedvező energiakereskedelemmel ösztönözve lesznek arra, hogy a helyi energiaforrást is használják.

Ugyan kevesebbet fognak használni a helyi forrásokból, mint most, az áramra való kereslet összességében nőni fog, ahogyan felerősítik a belföldi transzportot és ipari folyamatokat, ezzel is megerősítve azt, hogy a szükséges források mindenki számára megfizethetőek legyenek.

Néhány költséghatékony hely, ahol az oszlopok és kábelek túl drágák lesznek, le lesz választva a központi forrásról az effektivitás érdekében.

Ellenállni az extrém időjárásnak

Ellenállni az extrém időjárásnak

Napjainkban fontos a klímaváltozás legsötétebb oldalait is figyelembe venni, amikor a földünk forrásairól beszélünk.

Ennek köszönhetően a már jelenlévő hőmérsékletemelkedéssel és egyéb extrém időjárási tényezőkkel is számolni kell, amikor a jövőnk energiarendszerét próbáljuk csiszolgatni.

Az ausztrál tervekben az esetekben elszigetelődhető városi és mezőgazdasági területek is képesek lesznek legalább 6-12 órára ellátni saját magukat energiával mindenfajta segítség nélkül.

Ez egy erősebb ellenállást és megbízhatóbb energiaszolgáltatói rendszert fog eredményezni számukra.

Árajánlatkérés itt!

Milyen lesz Ausztrália jövője?

Milyen lesz Ausztrália jövője?

Ugyan ezek az előrejelzések a jövőbeli tervezett teljesítményt részletezik, azért Ausztrália már most is az egyik legnagyobb felhasználója a megújuló energiaforrásoknak az áramellátásukat tekintve.

2017-ben nap- és szélenergiával körülbelül 2000 megawattnyi energiát, 2018-ban pedig ennek a dupláját generálták, 2019-ben pedig várhatóan megtriplázzák a 2017-es eredményeket.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem felmérései azt mutatják, hogy az ország 2018 és 2019 alatt körülbelül 10400 megawattnyi megújuló energiaállomást fog telepíteni: ez körülbelül 7200 megawatt nagyteljesítményű szél és 3200 megawatt kisebb teljesítményű tetőre szerelhető napelem rendszert jelent, ami a lakossági csúcs-energiahasználat 30 százalékát teszi ki.

Talán a legnagyobb kérdés az marad, hogy képesek lesznek-e a szükséges lépéseket a tervezett jövő felé megtenni olyan tempóban, amilyenben a klímaváltozás követeli majd?

Ha Te is szeretnél hasonlóképp tenni a fenntartható jövő érdekében, már Magyarországon is elérhetőek a napenergiát hasznosító napelem rendszerek, amiket otthonodban is felszereltethetsz.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!