Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

2019 egy egészen különleges év volt a napenergia felhasználás történetében.

Ebben az évben ugyanis először fordulhatott elő az, hogy a világszerte történő új kapacitások telepítésében a napenergia foglalhatta el az első helyet.

A 2019 folyamán kiépített energiatermelők mintegy 45%-át adták napelem parkok, melyek kapacitása számszerűsítve 118 GW, míg ezzel szemben a nem megújuló energiaforrások csupán 25%-ot tettek ki.

Új, pozitív trendek vannak tehát kialakulóban.

Ezek az adatok alapvetően egy biztató jövőképet festenek elénk, azonban a 2020-as év gazdasági válsága és a járványhelyzet, mint bármely más ágazatra, úgy a napelem iparra is negatív hatást gyakorolhat.

Visszaszorulhatnak valaha is a szénerőművek?

Visszaszorulhatnak valaha is a szénerőművek?

A jelen állás szerint az energiatermelés jelentős részét még mindig a szénerőművek látják el, de ezek az erőművek egyre kevésbé fenntarthatóak.

Ez annak az eredménye, hogy a megújuló energia, különösen a napenergia, a technika fejlődésével egyre olcsóbbá válik, így pedig sokkal gazdaságosabb új naperőművek létesítésébe fektetni, mint a már rosszabb állapotban lévő, elöregedett szénerőművek fenntartására áldozni a pénzt.

Annak köszönhetően, hogy a napelemekkel előállított villamos energia egyre olcsóbban hozzáférhető, a kevésbé jómódú országok is nyitottabbak rá, így a megújuló energia már nem csak a fejlettebb nyugati országok kiváltsága.

A párizsi éghajlatvédelmi egyezmény, és az Európai Unió által megszabott közös klímaterv és energiastratégia is a karbonsemlegességet sürgetik, ami előbb utóbb háttérbe szorítja majd a szénerőműveket.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Előremutató hírek Európából

Előremutató hírek Európából

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény elfogadása óta globálisan több mint kétszeresére emelkedett a megújulókból származó villamos energia aránya, azaz 4,6%-ról 9,8%-ra nőtt.

Az előző bekezdésben taglaltakat támasztja alá Európa nyugati és keleti végéből származó hír is, úgyhogy a következőekben nézzük is ezeket!

2020 első félévének végére a briteknek sikerült elérniük, hogy két hónapig (május-június) a szénerőműveket teljesen mellőzve elégítsék ki az ország villamos energiaszükségletét.

Szén helyett napenergia, földgáz, és nukleáris energia segítségével termelték meg a szükséges árammennyiséget.

Ehhez természetesen hozzájárult a napsütéses tavaszvégi időjárás, és a járványhelyzet miatt lecsökkent fogyasztás is, de még így is figyelemreméltó eredményről van szó.

A kizöldülő román szénerőmű

Az ország egyik legnagyobb áramtermelő vállalata az Olténia Energetikai Komplexum (CE Oltenia), mely Románia villamos áramának negyedét szolgáltatja.

A vállalat 2019-ben már okozott egy komolyabb energiaválságot az itteni szénbányászok sztrájkja miatt, és már egyébként is évek óta milliós, sőt milliárdos veszteségeket produkált.

Többek között az Európai Bizottság sürgetésére, az erőmű 2026-ra olyan átalakításon esik át, aminek értelmében teljesen kivezetik a komplexumból a szénfelhasználást.

A szén helyét a nap- és vízenergia, valamint a földgáz veszik majd át, aminek köszönhetően a tervek szerint 38%-kal csökkenne a vállalat CO2 kibocsátása.

Nem elhanyagolható előny az sem, hogy az átalakítási munkálatok új munkahelyeket hoznának létre.

Világszerte fejlődésnek indultak a naperőművek

Világszerte fejlődésnek indultak a naperőművek

Mint már említettem, a napelem árak csökkenésével, a kevesebb tőkével rendelkező országokban is népszerűbbé váltak a fotovoltaikus erőművek.

Egy ázsiai és egy afrikai ország példája remekül bemutatja ezt.

  • Vietnám: 2019-ben rekordmennyiségű, majdnem 90 új naperőmű létesítésére adtak megbízást Vietnámban. Az újonnan beüzemelt erőművek mintegy 4000 MWp kapacitást adtak, ezzel 6314 MWp-re emelve az ország teljes fotovoltaikus kapacitását.  Az Electricity of Vietnam (EVN) ez év augusztusában további nap- és szénerőművek létesítését kezdeményezte.
  • Kongói Demokratikus Köztársaság: A The Sandi Group (TSG) igazgatása alá tartozó Sun Plus cég 2020 augusztusában egy 600 kWp teljesítményű naperőmű kiépítési munkálatait kezdte meg Kongóban. Ez az erőmű egy nagyobb, két fázisban lezajló, összesen 1 GWp teljesítményt megcélzó projekt, a Kinshasa Solar City része.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Napenergia a COVID-19 járvány után

Napenergia a COVID-19 járvány után

Mint ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben is megírtuk, a világjárvány jelentősen befolyásolta az energiafelhasználásunkat és energiaszükségleteinket.

Az Abu-Dhabiban székelő IRENA (International Renewable Energy Agency) elnöke, Francesco La Camera hatalmas szerepet jósol a megújuló energiaforrásoknak a koronavírus okozta gazdasági válságból való kilábalásban.

A megújulók használata nem csak a karbon kibocsátásunkat csökkentené, hanem az amúgy is nehéz helyzetben lévő fogyasztóknak is jelentős összegeket spórolna meg.

Bár a járvány alatt előtérbe került a napenergia, az új napelem parkok létesítése a korlátozó intézkedések és az elővigyázatosság miatt lelassult az előző évhez képest.

A gazdasági visszaesés miatt az országok azonban rákényszerülnek az energiaimport hanyagolására, és inkább arra fognak törekedni, hogy az áramszükségletüket maguk is elő tudják állítani, ami fellendítheti a megújuló energiaforrásokat használó erőművek létesítését.

Ez pedig a lakosságra is pozitív hatással lenne, hiszen új munkahelyek teremtődnének meg.

A már említett IRENA tervezete szerint pedig a megújuló energiára való átállás, és az így megteremtett munkahelyek egyenesen a GDP növekedéséhez vezethetnek.

Mit várhatunk 2021-től?

2020 első felében a széntermelés visszaesett, míg a megújuló energiából származó áramtermelés 14%-kal nőtt az előző évhez képest.

Ezek az adatok előrevetíthetik a 2021-es év energiamixének arányait is.

Bár 2021-2023 elsősorban a gazdasági válságból való kilábalás időszaka lesz, a szakértők bizakodnak abban, hogy a mérleg nyelve a fosszilis energiaforrásoktól a nem fosszilis források felé fog billenni.

A Goldman Sachs pénzügyi intézet előzetes felmérései szerint a jövő évben a megújuló energiaforrások az új beruházások 25%-át adhatják majd az energiapiacon.

Neked azonban nem kell 2021-ig várnod

A globális gazdasági viszonyok láthatóan a napenergiának kedveznek, emiatt egyre többen választják a lakosság körében is.

Nem kell a jövő évig várnod ahhoz, hogy Te is megtapasztalhasd a pozitív hatásait!

Kérj tőlünk árajánlatot saját napelem rendszeredre, és spórold meg a villanyszámlákra szánt összegeket!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.