A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

Forrás/Fotó: Independente/Robert Nickelsberg/Getty Images

 

Amerikában ellenállásba ütközött a napelem farm kiépítése

Mindannyian hallottunk már olyan rémhíreket, amelyekre biztosan azt mondtuk volna: ez teljesen abszurd.

Vannak olyan félelmek bizonyos tudományos újításoktól, amelyek inkább tűnnek viccesnek, mint komolynak.

Nemrég az Egyesült Államokban röppentek fel hírek azzal kapcsolatosan, hogy a lakosság veszélyesnek tartja a napelem rendszerek használatát.

Amerikában néhány város nyilvánosan ellenáll egy új napelem farm építésének.

Az Észak-Karolina állambeli Woodland lakói félelmeiket kifejezve, elutasították a Strata Solar Company nevű cég ajánlatát egy teljesen környezetbarát napelem farm építésére vonatkozólag.

Sokkoló vélemény – Elfogyhat a nap?

A woodland-i városi tanács gyűlésén, egy helyi lakos, Bobby Mann hívta fel a figyelmet véleményére, miszerint attól tart a napelem rendszerek veszélyesek, és elszívják a napból a napfényt és az összes energiát. – tudtuk meg a Roanoke-Chowman News Herald lap cikkéből.

Bobby Mann felháborodva mondta el véleményét a nyilvánosság előtt: „Tönkre fogjátok tenni a saját városotokat, és mindenkit elüldöztök majd innen.

Akadályozza a fotoszintézist és rákot okozhat

Jane Mann, tudományos tárgyakat oktató nyugdíjas tanárnő, elmondása szerint, tart attól, hogy a napelem rendszerek telepítése negatív hatást eredményezne a környezetre.

Mivel nagy területű termőföldet takarna el a farm, így a növények nem jutnának elég napfényhez, nem tudnának fotoszintetizálni, és nem növekednének.

Ms. Mann elmondása szerint vannak olyan területek, ahol a kiépített napelemek miatt a növények barnák és élettelenek, mivel nem jutnak elegendő napfényhez.

Ugyancsak megkérdőjelezte a területen lévő lakosság körében a nagyarányú rákos megbetegedések eredetét, mivel senki nem tudja alátámasztani, hogy a napelemek használata ne lenne rákkeltő.

Sőt, a tanárnő azt is elmondta, addig, amíg nem tudják vannak-e a kivitelezőknek rejtett és eltitkolt szándékaik, illetve nincsenek megbizonyosodva a napelemek biztonságáról, addig nem írnak alá semmilyen papírt.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Mi a valóság?

A Strata szóvivője azonban eloszlatta a kétségeket: „Nincsenek negatív hatások.

Egy napelem farm működtetése maga a csoda.

Nem kell attól tartanunk, hogy több napfényt vonna el, mint amennyi a földre érkezik. Ez abszurd.

A Nap most van életciklusa felénél, így nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen változás következne be a napfényt adó csillagunk „életében”.

Sőt a nap mindentől függetlenül ugyanúgy ontja magából a napfényt és energiát.

Ennek ellenére a tanács – három az egy ellen – szavazattal, úgy döntött elhalasztja a napelem farmok építését, és a tervet egy későbbi szavazásra bocsájtja majd.

A döntés okaként szolgált, hogy a növekvő napelem ipar károsítaná a gazdaságot, és csökkentené a területen lévő otthonok értékét.

Attól tartanak, ugyanolyan következményekkel járna a farm kiépítése, mint a közeli 95-ös autópálya megépítése: elüldözné a lakókat, és csökkentené az ingatlanok és a terület értékét, sőt a termőföldek is eltűnnének.

Félelmük alapja, hogy a városka jelenleg is már idősödő lakossággal és magas munkanélküliséggel küzd, így a beruházás csak rontana a helyzetükön.

Mindeközben a menekült táborokban – Napelem-forradalom

Mindeközben a menekült táborokban – Napelem-forradalom

Forrás/Fotó: PBS / Better Shelter

 

Mindeközben a világ egy másik pontján a napelem panelek olyan népszerűségnek örvendenek, mint még soha!

Azon kívül, hogy globális és természeti, környezeti problémákat old meg a rendszer, most, a jelenlegi legnagyobb társadalmi krízis közepén is megfelelő, és semmihez sem hasonlítható segítséget nyújthat.

A Better Shelter nevezetű projekt és az IKEA áruház közös együttműködése révén közel négy millió szíriai háború elől menekültet segítenek meg napelemekkel felszerelt sátrakban.

A sátrak Németországban, Svájcban és Svédországban is felállításra kerültek, sőt tavaly szeptemberben, Görögországban is, ahová több ezer menekült érkezett az elmúlt hónapokban.

A projekt, a svéd ipari formatervező Johan Karlsson és az IKEA humanitárius szervezetének közreműködésével indult el még 2010-ben.

A terv elsődleges célja, hogy a vászon sátrak – amelyek könnyen sérülhetnek szélben és árvizekben – helyett egy olyan alternatív megoldás szülessen, amely biztonságot ad az embereknek. – olvashatjuk a The Globe and Mail cikkében.

A Better Shelter „házak” felállítása mindössze négy-nyolc órát vesz igénybe, és megközelítőleg 1.150 dollárba kerülnek egyenként.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Hatalmas sikernek bizonyul

Áprilisban, az Egyesült Nemzetek Szervezetének menekültekért felelős főbiztosa 10.000 napelemmel felszerelt sátrat rendelt meg, ebben az évben pedig eddig már több, mint 4.700 sátrat szállítottak, beleértve ebbe a számba az Irakba és Kurdisztánba felépített 2.600 szálláshelyet is.

Ez csak egy kis része annak a segítségnek, amit a humanitárius szervezet nyújt, de mégis hatalmas jelentőséggel bír, ugyanis megadja azt a lehetőséget a menekülteknek, hogy méltóságukat, és magánéletüket megőrizve tudjanak emberként élni.” – nyilatkozza Johan Karlsson a The Globe and Mail-nek.

A sátrak két méretben érthetők el: 57 négyzetláb vagy 188 négyzetláb alapterületű – amely körülbelül tized akkora négyzetméternek fele meg -, és 6 láb magas, megengedve a családoknak, hogy fel is tudjanak állni.

Maga a sátor acél vázból és műanyag panelekből áll, és a tetőkön elhelyezett napelem panelek LED világítást és telefon töltést is adnak a sátron belül lakóknak.

Nemcsak napelem, de szúnyogháló, ablakok, sőt, zárható ajtók is találhatók, amelyek létfontosságúak a menekültek helyzetében, ugyanis megoldást nyújthatnak az esetleges nemi erőszakok elkövetése ellen.

Mivel viszonylag könnyű súlyú a szerkezet, így könnyen szállítható, sőt a fentiekben említett okok, és a tűzbiztonság miatt is, sokkal nagyobb védelmet nyújt.

Arról pedig nem is beszélve, hogy a napelemes sátorban nappal elviselhető a hőmérséklet, nem forrósodik át.

Az IKEA az otthonokba is beviszi a napelemet

Ezek után az már talán nem is meglepő, hogy az IKEA Nagy Britanniában már napelemeket is elkezdett árusítani.

A Solarcentury nevű svéd napelem céggel karöltve, két árkategóriájú panelt is fognak árusítani a szigetországban.

Elérhető lesz majd egy olcsóbb - körülbelül öt és hétezer font közötti – illetve, egy drágább – hat és nyolcezer font közötti összegű – napelemtípus is.

Az elvégzett kutatások alapján nagy népszerűségnek fog majd örvendeni az új piacra dobott termék, ugyanis az Egyesült Királyság lakosságának körülbelül egyharmada szeretne saját napelemet az otthonába.

Az IKEA áruház egy sajtóközleményében is olvashatjuk, hogy a napelem rendszereket az egyik legnagyobb lehetőségnek gondolják, amely a megújuló energiaforrások kiaknázásának egyik alapköve is lehet.

Hiába minden rémhír. A népszerűség töretlen

Mint láthatjuk, a világ egyes pontjain a napelem rendszerek használata, és az általa kínált lehetőségek töretlen népszerűségnek örvendenek.

Hiába minden próbálkozás és álhír, olyan rendszerrel van dolgunk, amely folyamatosan megújul, és mindig más és más megoldást nyújt egy-egy globális problémára: felmelegedés, társadalmi gondok, menekült kérdés…

Mind-mind megoldásra váró probléma.

Egyelőre viszont nem kell túl messzire mennünk, és megoldanunk Földünk jelenlegi kríziseit, gondoljunk saját családi házunkra, szeretteinkre és saját, tisztább, zöldebb, és olcsóbb jövőnkre.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.