Mi a helyzet a magyar napelemes burkolattal?

Mi a helyzet a magyar napelemes burkolattal?

Forrás: platio.cc

Két dolog van, amit nagyon szeretünk:

  • a napelemes fejlesztéseket,
  • és a magyar sikereket.

Ennek megfelelően a legnagyobb öröm, amikor egyszerre mindkettőről hallhatunk!

Ha olvastad már korábban is a cikkeinket, akkor biztos nem mondok újat, amikor azt mondom, hogy létezik egy magyar fejlesztő csapat, akik a hagyományos utcai térköveket és járólapokat igyekeznek napelemekre lecserélni.

Ők csinálták a Városháza téri Pop Up Park telefontöltő állomásait, de azóta már a Kazahsztáni Világkiállításig eljutottak saját találmányaikkal.

Foglalkozzunk velük ezúttal részletesebben, mert megéri!

Ilyen is csak egy magyarnak juthat eszébe

Ilyen is csak egy magyarnak juthat eszébe

Forrás: platio.cc

Napelemes járdáról és autópályáról már hallottunk, de a mérnökök ilyenkor egybefüggő, nagy modulokban gondolkoznak a legtöbbször.

A Platio érdekessége, hogy itt egyedi, különálló napelemes térkövekről beszélünk.

Az egész egy Ilyés Miklós nevű tájépítésszel kezdődött, akinek már az egyetemi évei alatt elege lett abból, hogy szinte mindenhol ugyanazzal a beton térkővel találkozik, még a legfrissebb felújításoknál is.

Felmerült benne az ötlet, hogy mi lenne, ha újrahasznosított hulladékból készülne járólap, de olyan, ami kihasználva a nagy felületét képes lenne beépített napelemek segítségével áramot is termelni.

Az ötletet fölvetette két barátjának: a gépész Sziszák Imrének, és a villamosmérnök Cseh Józsefnek – és ebből született meg a Platio.

Árajánlatkérés itt!

Kétszeresen is környezetbarát

Moduláris energiatermelő térburkoló rendszer – ez a Platio hivatalos megnevezése, de a legegyszerűbb talán úgy elképzelni, mintha egy macskakőbe napelemet tettek volna.

A lényege az, hogy itt több kicsi, de önállóan is működő elemről beszélünk, ennélfogva pedig a lerakási lehetőségek száma is messze nagyobb, mintha egy nagy napelem modult akarnánk letenni valahova a lábunk alá.

A térbukoló „kövek” gyakorlatilag újrahasznosított műanyagból készülnek, tehát nem csak az energia lesz zöld, amit termel, hanem maga az előállítása is környezetbarát.

A közvilágítás, a közlekedési lámpák, de akár egyéb beépített, okos rendszerek is elláthatók a földön termelt árammal, de ahogy az eddigi példák mutatják, ennél még többre is képes a Platio.

Teljesen biztonságos – épp olyan, mint bármilyen térkő

Teljesen biztonságos – épp olyan, mint bármilyen térkő

Forrás: platio.cc

Akinek elsőre a házak tetején lévő modulok ugranak be a napelemek hallatán, az talán nehezen képzeli el, hogyan tudnak ezek biztonságos talajt nyújtani a járókelőknek nedves időben?

Minden Platio darabot egy speciális fedlap borít, amit többféleképpen is lehet csúszásmentesíteni:

  • különböző mintájú és formájú bordázatok kialakításával;
  • alumínium-oxid por (AI203) használatával, amit gyakorlatilag beleégetnek a térkő felületébe;
  • vagy egy áttetsző polimer segítségével, ami hidrofób felületet hoz létre.

Különösebb karbantartást egyébként nem igényelnek – egyedül a fedlap van kitéve sérülésnek, de szükség esetén az is könnyedén cserélhető.

Ellenáll majd az embernek is?

Mindennel kapcsolatban, amit közterületen helyeznek el, azonnal fölmerül bennünk, hogy mi van, ha ellopják?

Egy napelemes térkőnek elég nagy lehet az értéke, nem igaz?

Bár a Platio lerakása rendkívül egyszerű, a felszedése már nem megy olyan könnyen annak, aki nem ért hozzá, és nem rendelkezik a szükséges eszközökkel.

Az egyes darabok ugyan külön-külön is működnek, ám egymás mellé rakva összekapcsolják őket, hogy ezzel is erősebbé tegyék a teljes rendszert.

Ennek köszönhetően viszont a kiemelése is nehéz: egyedül a már korábban említett fedlap az, ami elérhető mindenki számára, ám annál is egy speciális szerszámra van szükség, ha le akarjuk venni.

Árajánlatkérés itt!

Ha viszont elvenni nem tudják, akkor kérdés, hogy meg tud-e rongálódni?

A szerkezetet felülről edzett üveg védi, ami 1000N/mm2 törőfeszültséggel rendelkezik – magyarul, egy 1cmx1cm-es kis darabka belőle 10 tonnát bír el, mielőtt összetörne.

Ekkora súllyal nem valószínű, hogy sokat találkozna egy köztéri járdán.

Az ütéseket már nem bírja ennyire jól, itt már „csak” 200N/mm2 az ellenálló képessége: ha egy nagy, 5 kilós kalapácsot meglendítünk, és jó erősen rávágunk vele, akkor az valószínűleg össze tudja törni.

Persze ebben a nem éppen életszerű szituációban sem kell üvegszilánkoktól tartani: az üveg ilyenkor egyben marad, akár ugyanúgy sétálhatunk is rajta tovább, és a napelemek is működni fognak alatta, csak nem azzal a hatékonysággal, mint korábban.

Itthon már használják

Itthon már használják

Forrás: platio.cc

A Platio nem csak egy terv, ami egyszer majd megvalósul.

Ez már létezik, és ha akarjuk, akár mi magunk is járhatunk rajta!

A Prologis vállalat egyik itthoni parkolójában az elektromos autók számára biztosítják az áramot a töltőállomás mellett elhelyezett napelemes burkolókövekből.

A földbe telepített napelemes rendszer folyamatosan termeli az áramot, amikor pedig nincs olyan villanyautó, aminek szüksége lenne rá, akkor a közeli irodaépületnek juttatja el.

Mindeközben a tavaly nyáron a Városháza parkban felállított Pop Up Parkban is képviseltette magát a Platio tervezőbrigádja, hiszen ők hozták létre azokat a mobiltelefon töltőket (USB-st és vezeték nélkülit egyaránt), amelyek a napfényből nyert energiával működtek.

Külföldön is sikeres

Külföldön is sikeres

Forrás: platio.cc

Bár még csak kísérleti fázisban van, de már a tengeren is igyekeznek hasznosítani a Platio technológiáját.

A pontonok lényege az, hogy ezeken sétálva érhesse el mindenki a maga hajóját – feladatából adódóan tehát folyamatosan a napon van, így tökéletesen alkalmas arra, hogy energiát is termeljenek rajta. 

Vannak azonban olyan területek, ahol nem csak kísérleteket lehet felmutatni.

A 2017-es kazahsztáni Világkiállításhoz kötődően Asztanában egy óriási ingatlanfejlesztési beruházás vette kezdetét Green Quarter néven, amelyben (nevének megfelelően) óriási szerephez jutott a megújuló energia

A napenergia ezen belül többek között a Platioval képviseltette magát mintegy 80 négyzetméteren.

A térburkolás jövője?

A Platio elemek szépsége, hogy nem foglalnak helyet: egy olyan felületen vannak, amit egyébként másra nem használunk, tehát az életvitelünkben nagy változásokat nem okoznak.

Ahogyan a képeken is látszik, a praktikum nem ment az esztétikum rovására: a napelemes burkolat modern külsőt kölcsönöz a térnek, amire lehelyezik.

Nagyon reméljük, hogy a Platio sikertörténetének még csak a legelején járunk, és hogy ez a magyar fejlesztésű termék be fogja járni az egész világot.

Addig is, amíg nem kerül napelem a talpunk alá, még mindig telepíthetünk a fejünk fölé: a családi házakra szerelt napelem rendszer továbbra is az egyik legjobb megoldás, amivel gazdaságos, zöld energiával láthatod el otthonodat.

Kérj tőlünk árajánlatot, és válaszd a napelemek nyújtotta csekkmentes életet!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.