Melyik a jobb fűtési alternatíva: az elektromos panelek napelem rendszerrel, vagy a hőszivattyú?

Melyik a jobb fűtési alternatíva: az elektromos panelek napelem rendszerrel, vagy a hőszivattyú?

Fűteni muszáj, ezt mindannyian tudjuk, hiszen hazánk nincs abban a szerencsés helyzetben, hogy egy melegebb égövön helyezkedjen el, és ne legyen szükségünk otthonaink melegítésére.

Nálunk sem ritkák a -10 °C körüli, vagy annál is alacsonyabb hőmérsékletek, és bizony, ilyen időben bármilyen profin hőszigetelt ingatlan is hamar kihűl.

Azonban a fűtési szezon az egyik legsúlyosabb teher, ami évente a családok, háztartások vállára nehezedik, éppen ezért sokan keresnek olcsóbb, alternatív módszereket rá.

Hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyivel növekszik meg a havi rezsink, mikor már nem lehet tovább halogatni a dolgot, és kénytelenek vagyunk befűteni.

Erre szerencsére több megoldás is létezik már, és ebből szeretnénk kettőt összehasonlítani most: a napelemekkel üzemeltetett elektromos fűtést és a hőszivattyú rendszert.

Kezdjük az alapoknál!

Mielőtt bármilyen korszerű vagy megújuló energiát hasznosító rendszerben kezdenénk gondolkodni, fel kell tennünk a kérdést: jelen állapotok mellett érdemes belevágni?

Itt most nem a gazdasági helyzetet értjük ezalatt (olyan messzire nem merészkednénk), hanem a házad, lakásod állapotát érdemes alaposan felmérni és ez alapján mérlegelni.

Ugyanis lehet egy fűtési rendszer akármilyen korszerű, energiatakarékos és károsanyag-mentes, ha a feltételek nem adottak a hatékony működéséhez, akkor mit sem ér.

Mert ha a lakás/ház rossz állapotban van, nincs szigetelve, illetve a nyílászárók korszerűtlenek, huzatosak, akkor nem létezik olyan fűtésrendszer, amivel hatékonyan és alacsony, vagy 0 költség mellett lehetne élhető állapotot fenntartani.

Amennyiben ez a helyzet, úgy érdemesebb első körben az ingatlant rendbe tenni, és csak utána befektetni napelem rendszerbe elektromos fűtőtestekkel, vagy éppen hőszivattyúba.

Mi a különbség a szóban forgó két fűtés között?

Mi a különbség a szóban forgó két fűtés között?

Két „újfajta”, alternatív fűtési módszerrel foglalkozunk most a sok közül,

  • a napelem rendszer segítségével üzemeltetett elektromos fűtéssel,
  • valamint a hőszivattyús fűtéssel.

Egyértelműen ez a kettő a legnépszerűbb a megújuló energiát hasznosító módszerek közül, ám van köztük különbség, nem is kevés.

Mindenek előtt talán a legfontosabb, hogy a napelem rendszer nem csak erre a célra használható, hanem rengeteg másra is, mivel elektromosságot fejleszt.

Ezzel szemben a hőszivattyú rendszer kifejezetten fűtésre van, vagy bizonyos esetekben használati víz melegítésére is, viszont más felhasználása nem lehetséges.

Így azt gondolhatnánk, hogy egyértelmű a helyzet, és a hőszivattyút érdemes választani, azonban nem árt a dolgokat kicsit alaposabban is megtekinteni.

Mert hát miért is tennénk igazságot elhamarkodottan, már ha lehetséges egyáltalán kijelenteni, hogy az egyik jobb, mint a másik?

Fűtés elektromos panelekkel, napelemmel

Fűtés elektromos panelekkel, napelemmel

Ha napelemek segítségével szeretnénk a házunkat kifűteni, úgy mindenképpen eleve így kell kalkulálni a rendszer méretét, azaz a tervezőnek a kezdetektől figyelembe kell ezt vennie.

Viszont kellően nagy PV rendszerrel a fűtés mellett a használati elektromosságot is elő lehet állítani, szóval a több funkció továbbra is nyitott lehetőség.

Viszont napelemekkel csak elektromos árammal üzemeltetett fűtésre van lehetőség, azaz

  • elektromos konvektorokra,
  • infrapanelekre,
  • vagy elektromos padló-, fal- vagy mennyezetfűtésre.

Ha ugyanezeket napelemek nélkül akarjuk használni, pusztán hálózati áramról, akkor jó, ha felkészülünk a borsosabb villanyszámlákra a hidegebb időszakokban.

Viszont a hazánkban még 2023 utolsó napjáig mindenki számára elérhető szaldós elszámolással a fűtési szezonon kívül megtermelt plusz energiával akár le is nullázhatjuk a későbbi hideg napok többletfogyasztását!

Még egyszer hangsúlyoznánk: ennek az eléréséhez megfelelően kiszámolt és megtervezett, szakértők keze által kivitelezett rendszer szükséges!

Ha erről bővebben is olvasnál, itt megteheted!

És fűtés hőszivattyúval

És fűtés hőszivattyúval

A hőszivattyú rendszerek is megújuló energiát hasznosítanak, akárcsak a napelemek, ám teljesen mást és máshogyan.

Anélkül, hogy különösebben belemennénk a részletekbe, így foglalható össze, miképpen is működnek:

  • a hőszivattyúk hőcserével képesek az egyik közegből az ott tárolt hőenergiát kivonni és azt egy másik közegnek átadni;
  • ezt alacsony forráspontú gázok segítségével érik el, és levegőt vagy vizet melegítenek;
  • az ilyen módon felmelegített víz egy arra alkalmas fűtésrendszerben keringetve jó hatásfokkal, alacsony energiafelhasználással képes egy ingatlant fűteni;
  • aszerint csoportosíthatjuk őket, hogy miből vonnak el hőt (levegő, víz, talaj) és minek adják azt át (levegő, víz).

Vagyis egy hőszivattyú rendszer fűthet-hűthet lokálisan is; vagy kiválthat egy gázkazánt, lévén ugyanazt a funkciót látja el.

Teljesítménytől és fajtától függően egyaránt üzemeltethető róla radiátoros és padlófűtés is (kivéve a levegő-levegő típusú), ám inkább az utóbbi az ideális.

Azonban, ahogy korábban már megjegyeztük, ezek a rendszerek csak erre használhatóak, másra nem.

Akkor hát melyik bizonyul jobbnak?

Mivel mi egy napelemekkel foglalkozó portál vagyunk, így, mondhatni, kiszámítható lenne, ha ezeket emelnénk fel, mint győztest.

Azonban sosem szabad elfelejteni, hogy mindenkinek mások az igényei, más jelenti számára a kényelmet és a takarékosságot!

Tény, hogy a hőszivattyú működtetéséhez áramra is szükség van, vagyis nem képes önfenntartásra, ám bizonyos szolgáltatóktól igényelhető a kifejezetten ezekre a rendszerekre szabott H-tarifa is, és még mindig többet lehet spórolni a használatukkal, mint a sima, hálózati elektromos fűtéssel vagy gázzal.

Mi több, a hőszivattyú olyanoknak is lehet alternatíva, akiknél nehezen vagy egyáltalán nem lenne kivitelezhető a napelem rendszer, így hát semmiképp sem szabad elutasítónak lenni vele szemben.

A mi, és a kivitelező partnereink szakterülete viszont a napelem, így ebben tudunk a segítségedre lenni – ám annál nagyobb odaadással és szakértelemmel!

Miért kellene feltétlenül választani?

Ki mondta, hogy csak végletekben lehet gondolkodni, és feltétlenül választani kell a két lehetőség közül?

A napelem rendszer és a hőszivattyú akár együtt, „szimbiózisban” is működhetnek, hiszen, mint említettük, a hőszivattyúnak áram kell a működtetéséhez, amit a napelemek viszont meg tudnak termelni!

Vagyis, ha mindkettőt kiépítteted az otthonodba, akkor elektromos panelek helyett hőszivattyúval oldhatod meg a fűtést, miközben az ehhez kellő energiát a napból nyered, persze az általános szükségleteid mellett.

Így nem muszáj lemondanod egyik háztartási erőmű nyújtotta előnyökről sem!

Azt természetesen hangsúlyoznánk, hogy ez igen költséges vállalkozás, nagyobb befektetést és akár több szakértői csapat bevonását is igényli, ám a végeredmény egy teljes mértékben környezetbarát, kvázi önfenntartó otthoni rendszer lesz.

Kérj árajánlatot napelem rendszerre akár már most!

Kérj árajánlatot napelem rendszerre akár már most!

Megtetszett a villanyszámla-mentes élet, vagy az „ingyenes” fűtés gondolata?

Szívesen meghallgatnád, Neked milyen lehetőségeid vannak, ha napelem rendszerbe fektetnél?

Akkor nincs más dolgod, mint kitölteni az űrlapot, megadva a megfelelő adatokat, és területileg illetékes tervező-kivitelező partnerünk a lehető leghamarabb kapcsolatba lép Veled a további részletekkel!

Nem érdemes halogatni, hiszen minden napelem nélkül eltöltött nap csak egy újabb összeg a havi rezsidhez – cselekedj hát mielőbb!

Kérj árajánlatot, és válts Te is napelem rendszerre!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?