Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Egy korábbi cikkben már beszéltünk arról, hogy a napenergia segítségével hogyan lehet akár a sivatag közepén is növényeket termeszteni.

Az a projekt olyan szenzációs megoldást ígér a világ éhezőinek megsegítésére, hogy akkor hirtelen el is felejtettük megkérdezni: és az ivóvízzel lehetne valamit kezdeni?

De a választ így is megkaptuk: lehetne!

Létezik már ugyanis egy olyan eszköz, ami képes a semmiből ivóvizet „előállítani”, gyakorlatilag kizárólag a napfény erejére támaszkodva.

Ezt már tényleg nehéz elhinni, igaz?

Pedig ez valóban létezik, és ehhez tényleg nincs szükség másra, csupán levegőre.

A levegő, mint vízforrás

A levegő, mint vízforrás

Forrás: inhabitat.com

Az Arizonai Egyetem adatai szerint a Föld atmoszférája körülbelül 3100 köbméter vizet tartalmaz, ami elég lenne ahhoz, hogy az egész bolygót nagyjából 2,5 cm vastagságban beterítse.

A kutatók két tulajdonságot mondanak ezzel kapcsolatban: az egyik, hogy ez a víz értelemszerűen gőz formájában van jelen, amiről a hétköznapi ember csak a kifejezetten párás napokon vesz tudomást.

A másik fontos tény ezzel a fajta vízzel kapcsolatban, hogy gyakorlatilag kihasználatlan – pedig bőven élnek olyan emberek a földön, akiknek létszükséglet lenne ennyi ivóvíz.

Zero Mass Water

A Zero Mass Water egy olyan startup vállalkozás, ami éppen ezt a kérdést szeretné megoldani, és odáig jutott, hogy már egy terméket is elő tudott állítani, ami a levegőből gyakorlatilag vizet teremt.

A gép pedig nem csak készen van, de már bizonyított is: II. Abdullah Jordán király maga telepített ilyeneket országába, de Ecuadorban is működnek a Zero Mass Water gépei iskolákon, klinikákon és családi házakon egyaránt.

A Source-nak nevezett gép elsősorban akkor mutatja meg erejét, mikor a legnagyobb szükség van rá: jordániai és libanoni menekülttáborokban is használják őket, hogy mindenki friss ivóvízhez juthasson.

Bár még mindenki számára nem elérhető a találmány, tervezik már, hogy hamarosan piacra dobják, és annak ellenére, hogy valószínűleg igen borsos ára lesz, a tervezők szerint 2-4 év alatt ez a befektetés is meg fog térülni a vízszámla csökkenésén keresztül.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A Source működése

A Source működése

Forrás: zeromasswater.com

De foglalkozzunk egy kicsit a fő kérdéssel: hogyan lesz a levegőből víz?

Hát a napenergia segítségével!

Minden Source egység úgy néz ki gyakorlatilag, mint egy fémdoboz, aminek tetejére egy napelem panelt szereltek.

Cody Friesen, a vállalkozás vezetője, aki nem mellesleg az Arizonai Egyetem mérnök professzora, nyilatkozta, hogy az eszköz a napfényt arra használja fel, hogy hőt és elektromosságot termeljen, ami elég energiát biztosít ahhoz, hogy a Source-ban található különleges anyagok passzív módon „összegyűjtsék” a levegő páratartalmát.

Miután a pára folyékony halmazállapotúvá válik, az eszköz még különféle ásványi anyagok segítségével állítja be a tökéletes pH értéket, amitől a végül a palackba érkező ivóvíz éppen olyan ízű lesz, mint a bolti ásványvízé.

A kész víz a napelem panel alatt egy fém rekeszben gyűlik össze, ami körülbelül 30 litert bír el belőle.

Ezen van egy csap is, pontosan azért, hogy az így „leszüretelt” víz azonnal az emberek rendelkezésére álljon.

A titkos anyag

Laikusként azért a működés lépéseit olvasva is maradnak igen nagy kérdőjelek a fejünkben, és ezen az se segít, hogy Friesen nem árulja el, hogyan tervezték meg azt a különleges anyagot, ami a vízpárát összegyűjti, és azt sem, hogy egyáltalán miből készült.

A működési elvet azonban már elmagyarázza:

A dolgok hátterében lényegében pontosan az áll, mint ami miatt a sótartókban rizsszemeket találunk: a rizs sokkal jobban köti meg a vizet a sónál, így tehát ha nem szeretnénk, hogy a só vizes legyen és összetapadjon, akkor ez jelenti a megoldást.

Ugyanez áll a Source hátterében is: létrehoztak egy anyagot, ami rendkívül jól gyűjti össze a levegőben lévő nedvességet, gyakorlatilag passzív módon.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Minden éghajlaton ugyanúgy működik

Minden éghajlaton ugyanúgy működik

Forrás: inhabitat.com

Mindezekhez a fentebb leírt folyamatokhoz azonban energiára van szükség, és nem is kevésre, amit már a napelemekkel kell megoldani.

A kérdés azonban az, hogy az éghajlat mennyire befolyásolja a gép működését?

A tervezők szerint szinte semennyire, és ennek egy egyszerű oka van.

Tény, hogy egyes vidékeken, például az Egyenlítőhöz közelebb az erősebb napfényből több energiát lehet termelni, viszont itt a levegő is szárazabb.

Ezzel szemben ott, ahol a levegőben több vízmolekula van, ott pedig a napfény nem olyan erős, és így gyakorlatilag a két különböző éghajlaton ugyanolyan hatékonysággal tud dolgozni a Source.

Átlagosan egy Source eszköz 5 liter vizet tud szüretelni egy nap alatt.

Ingyen ivóvíz egy család számára!

A Zero Mass Water azzal dicsekszik, hogy az általa létrehozott gép képes biztosítani egy 4 tagú család számára a szükséges ivóvizet.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy ez a SZÜKSÉGES mennyiség, tehát nem feltétlenül annyi, mint amennyit egy átlagos amerikai, vagy akár magyar család elfogyaszt.

A föld közel 10%-ának azonban még ez a mennyiség sem adatik meg, így az ő érdekükben mindenképp támogatni kell az ilyen kezdeményezéseket.

Emellett azonban a mindennapi használat mellett szól, hogy több Source gép össze is kapcsolható akár, és egyszerűsége miatt a telepítése sem vesz többet igénybe 20 percnél – a hatása azonban annál komolyabb az életünkre nézve.

Ahogy Friesen megfogalmazta: ha valaki elektromosságot termel a napfényből, akkor azt vagy fel kell használni, vagy elveszik, kivéve, ha az ember akkumulátorokba tudja tölteni – az ő esetükben azonban erre sincs szükség, hiszen a napenergiát itt palackokban tudják tárolni.

Kalifornia: ahol az áram ingyenes lett pár órára

Nehéz lenne elmondani, mennyire örülünk az ilyen kezdeményezéseknek, hiszen ebben is a jövőt látjuk, ami nem csak határozottan biztató, de talán nincs is annyira távol.

Zárásként meg kell még említenünk egy rövidebb hírt, aminek hallatán a világ fölkapta fejét, és meglátta, mire képes a napenergia.

Kalifornia államban ugyanis március 11-én az áram nagykereskedelmi ára gyakorlatilag 0-ra csökkent néhány órára, sőt, egy ideig még negatívba is fordult.

Erre nem ez az első példa, hiszen a megújuló energiaforrások terén élen járó Németországgal is előfordul néha az, hogy egyszerűen annyi áram termelődik a napelemeken és szélerőműveken keresztül, amivel egyszerűen már nem lehet mit kezdeni.

Ilyenkor fordul elő az, hogy az ipari ügyfeleknek, de még a szomszédos országoknak is fizetnek az áramszolgáltatók, hogy felhasználják a felesleget.

Kaliforniában tehát alig egy hónappal ezelőtt egy egész állam érte el az összesen 4 millió kWh-s teljesítményt.

Ez egy óriási hír, ami ismét csak bizonyítja a megújuló energiaforrások erejét és létjogosultságát a világban.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.