Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Sokan még mindig a viszonylag magas árak miatt idegenkednek a napelemes rendszerektől, pedig az elmúlt évtizedben jelentős árcsökkenésnek lehettünk szemtanúi.

A technikai fejlődésnek köszönhetően csökkent a napelem modulok, inverterek, kábelek és szükséges alkatrészek előállítási költsége és ideje, ezáltal kevesebb befektetett munkával nagyobb hatékonyságot tudunk elérni a gyártás terén.

És nem úgy néz ki, hogy ez az árcsökkenés a közeljövőben megállna!

Folyamatosan jönnek hírek újításokról, vadonatúj technológiákról, és ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy még olcsóbban juthassunk fotovoltaikus rendszerhez.

Napelem = olcsóbb áram

Több felmérés alapján is a napenergiával előállított áram bizonyult a legolcsóbbnak.

A legköltségesebb egyébként az atomenergia felhasználása, ezt követi a szénből és a földgázból nyert energia.

Jelenleg a legnagyobb problémát a napelemek által megtermelt áram tárolása okozza, mivel az akkumulátorok technológiája még nincs azon a szinten, hogy kellőképpen költséghatékonyan és tartósan tudjuk bennük tárolni az energiát.

Ám Magyarországon ezzel a problémával kevésbé szembesülünk, ugyanis egyedülálló módon működik nálunk a szaldós rendszer, és emiatt az úgynevezett hálózatra visszatápláló rendszerek használata a legelterjedtebb.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Minden eddigi elképzelést túlszárnyalt az árcsökkenés

Minden eddigi elképzelést túlszárnyalt az árcsökkenés

A napenergia ára a szakemberek, többek között az IEA (International Energy Agency), vagy az egyiptomi származású befektető és napenergia-szószóló Rameez Naam által megjósolt aránynál is sokkal gyorsabban csökken.

Rameez Naam alapvetően igen optimista számításokkal állt elő, és még ezeket is sikerült felülmúlnia a napenergia árváltozásának.

A mostani eredmények évekkel, sőt, évtizedekkel megelőzik a várakozásokat.

Ez azért remek hír, mert az árak csökkenésével növekszik a kereslet.

Világpiaci tényezők

Világpiaci tényezők

A már említett Rameez Naam is biztosra veszi, hogy a jövőben egyre nagyobb kereslet lesz fotovoltaikus rendszerekre.

Az átlagkereset emelkedésével, a jobb életszínvonallal a fejlett világ energiaszükséglete többszörösére nőhet, ráadásul kétségtelenül erős késztetést jelent a változtatásra az egyre többet emlegetett klímaváltozás is.

Több elektromos áramra lesz szükségünk a közlekedés fenntartására is, ugyanis egyre több közlekedési eszközünk esik át villamosításon.

Idővel a naperőművek létesítése messze olcsóbb lesz, mint a fosszilis energiahordozók kiaknázására épülő erőműveké.

És tekintve, hogy a naperőmű rendeltetésszerű működéséhez minimális karbantartásra van csak szükség, a fenntartási költsége is jóval alacsonyabb lesz.

Egy 2019-es mérés szerint ráadásul a szénerőművek által előállított áramra való kereslet 3%-kal csökkent, ami a korábbi folyamatos növekedéshez képest igen erőteljes hátraarc.

De azért még mindig a pénz beszél…

Sajnos a gazdaság minden területén a profit a legfontosabb szempont, és nincs ez másként az energiaiparban sem.

Ameddig fejlett, vezető gazdaságok húzó ágazata az olaj vagy a szén, addig nem lesz elsődleges érdekük a megújuló energiaforrások használatát támogatni, ugyanis milliárdos összegektől esnének el.

De folyamatosan olvasni pozitív híreket is a nagyvilágból.

Németországban például 2020 első negyedévében az energiamix felét, egészen pontosan 51,9%-át adta ki megújuló energia!

Kína pedig 2020 első felében, még a koronavírus járvány okozta krízis ellenére is 3.95 GW-tal emelte napenergia kapacitását.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

2018 egy nagyon jó év volt

2018 egy nagyon jó év volt

2018 elejétől Magyarországon a napelemek után kilogrammonként fizetendő termékdíj feleannyira csökkent, így az elmúlt két évben jó lehetőség adódott a magyar napelem piac fellendüléséhez.

A csökkenő díjakról, telepítési költségekről, az elérhető állami pályázatokról és a magánszemélyek számára elérhető 0%-os MFB által nyújtott hitelről nem is beszélve.

A jövőben remélhetőleg az engedélyeztetés és a szükséges dokumentumok beszerzési ideje is le fog csökkeni, így az áltag magyar is nagyobb lelkesedéssel vág majd bele napelem rendszer telepítésébe.

De nem csak nálunk történt jelentős változás!

Egy gondolat erejéig ismét vessünk néhány pillantást a világ másik oldalára is.

Még az olyan terjeszkedő iparral, és egyre nagyobb energiaszükséglettel rendelkező országok, mint India is, igyekeznek a megújuló energiaforrások felé fordulni.

Az olcsó munkaerőnek és olcsón megszerezhető, bőségesen rendelkezésre álló területnek köszönhetően a napenergia erőművek telepítési költsége 2010 és 2018 között mintegy 80%-kal csökkent.

A 2018-as év volt az, amelyben az indiai állam több pénzt fektetett fotovoltaikus rendszerekbe, mint szénbe.

Milyen újdonságokról hallhattunk eddig?

Milyen újdonságokról hallhattunk eddig?

Forrás: nsenergybusiness.com

Több olyan technológiai újításról is hallhattunk az elmúlt 1-2 évben, amelyek bár egyelőre széles körben még nem elérhetők, de előrevetíthetik a napenergia-forradalmat.

Az egyik ilyen új módszer a „game-changer” beszédes nevet viselő, még 0,1 mm-nél is vékonyabb filmrétegre nyomtatott napelem panel, melyről korábban már mi is írtunk egyik cikkünkben.

Az előállítása nem túl körülményes, és még olcsó is.

A technológiával előálló Newcastle-i Egyetem (Ausztrália) professzora, Paul Dastoor szerint összesen kb. 10 ipari nyomtatóra lenne szükség ahhoz, hogy 1000 háztartásnak tudjanak ezzel a módszerrel napelem paneleket létrehozni.

Az elmúlt években pedig megjelentek a piacon a perovszkitos napelem modulok.

Ezek előállítása környezetbarátabb a szilíciummal készülő napelemekhez képest, ráadásul az így készülő napelem modulok hatékonysága is nagyobb.

Ha ezek, és az ezekhez hasonló új módszerek el tudnak terjedni a jövőben, akkor a következő évtizedekben újabb árcsökkenésre számíthatunk.

Vannak azért magyar újítások is

A magyar Platio cég újrahasznosított műanyagból készült napelem panelekkel kísérletezik.

Ez a módszer többszörösen is környezetkímélő: nem kell az anyag előállításával bajlódni, mivel az már rendelkezésre áll, és megújuló energiához juttat minket, károsanyag-kibocsátás nélkül.

A Platio célja az, hogy ne csak háztetőkre, hanem feljárókra, járdára, erkélyekre is telepíthető legyen majd körülbelül 10-30 négyzetméternyi napelemes burkolat.

Ezen napelemek ráadásul még az autók súlyát is elbírják, így probléma nélkül rájuk lehet hajtani, ugyanis csúszásgátló edzett üveggel vannak ellátva.

Ezeket a paneleket 2017-ben 4,7 négyzetméteres területen a térburkolatba építették be a Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomása mellett.

Bár ezek a speciális napelemek még nem elérhetőek a nagyközönség számára, a hagyományos, háztetőre szerelt napelem rendszerekre továbbra is bátran számíthatunk!

Láthatóan jó úton halad a világ a napenergia felhasználás népszerűsítésében, és az árcsökkenésnek köszönhetően hamarosan egyre több ember számára lesz elérhető és megfizethető.

Ha Téged is meggyőzött mindez, akkor kérj tőlünk árajánlatot!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.