Napelem inverter

Elmondom érthetően a napelem inverter működését

Elmondom érthetően a napelem inverter működését

Mint a legtöbb komplex elektromos berendezésnek, a napelem rendszereknek is vannak olyan részei, melyeket önmagukban úgy fogadunk el, ahogy vannak.

Egyszerűen kellenek, és kész, nem firtatjuk sem a céljukat, sem a működésüket.

Ez egyrészt betudható annak, hogy a népesség számához arányosan elég kevés a villamosmérnök, de még villanyszerelő se túl sok, azaz az átlagember számára teljesen ismeretlen, sőt, idegen a különböző berendezések miértje és mikéntje.

Nincs ezzel semmi baj, abszolút nem elvárható senkitől sem, aki nem ilyesmivel foglalkozik, hogy értsen hozzá.

Aki önszorgalomból kiképzi magát a témában, az előtt le a kalappal, de nagyon sokak számára továbbra is rejtély marad a napelem, és az inverter működése.

Pedig ha nem szakkifejezéseken és kapcsolási rajzokon, mérnöki ábrákon keresztül közelíted meg a dolgot, akkor egyáltalán nem bonyolult, sőt, kifejezett logikus!

Csak annyit kell megérteni, hogy mi miért és hogyan vesz részt a folyamatban, és onnantól kezdve már közel sem lesz olyan idegen.

A napelemek alapvető működése

Az mindenki számára világos, hogy a napelem panelek, cellák a Nap fényét használva fejlesztenek elektromosságot.

De mi köze egymáshoz a fénynek és az elektromosságnak?

Tulajdonképpen nagyon is hasonlóak egymáshoz, ugyanis a napsugárzás elektromágneses sugárzás is egyben, és ezt használja fel a napelem-technológia.

A fény az egyik leglenyűgözőbb fizikai tényező, ami csak megtalálható univerzumunkban.

Egyszerre viselkedik sugárzásként, hullámként, és mégis részecskékből, fotonokból áll.

A hullám egy érdekes jelenség, ugyanis a hosszától függően van hatással a környezetére.

Hullám közvetíti a rádióadást, melegíti fel a mikróban az ételünket, és látja el kellemes meleggel a lakásunkat.

Sőt, a hullámoknak a látásunkhoz is köze van, ugyanis a fény hullámhossza határozza meg, hogy a dolgokat milyen színűnek látjuk – hogy pontosabbak legyünk: hogy a tárgyak, dolgok a látható fénynek melyik hullámhosszát verik vissza.

Mert van ugye nem látható tartománya is, ezt infravörösnek, azaz vörös alattinak, vagy ultraibolyának, azaz ibolyán túlinak nevezzük.

Az infravörös hullámtartomány már hőhatást is fejt ki, ezt érezzük, amikor orvosi lámpával melegítjük az arcunkat gyulladás esetén, valamint ennek köszönhető, hogy a hőmérő árnyékban is tud eredményt produkálni (és még sok egyéb dolgot).

Mindezek mellett, mint említettük, a Nap fényének elektromágneses sugárzása is van, ami a mi szempontunkból jelenleg a legfontosabb.

Fotovoltaikus, azaz fényelektromos

Fotovoltaikus, azaz fényelektromos

A napelem-cellákba a védőüvegen keresztül beérkező sugárzás találkozik az ott található szilíciumréteggel, és elnyelődik, ezzel szabad elektronokat generálva.

A félvezető szilíciumrétegben, illetve az alatta található vezető, közvetítő rétegben az elektronkilépés következtében elektromos tér keletkezik, ami a felszabadult elektronokat mozgásra kényszeríti, és már létre is jött az elektromosság.

Ehhez a jelenséghez nem feltétlenül szükséges napfény, bármilyen megfelelő spektrummal rendelkező fényforrás esetén működik.

Ellenben a nap nem igényel plusz energiaforrást, és másfél óra alatt lesugározza a Földre az emberiség egész évre elegendő energiafedezetét.

A gond csak az, hogy ezt nem tudjuk még megfelelően kihasználni.

Az anyaghibákból, a beesési szögből, és még több tényezőből adódóan a jelenleg legszélesebb körben használt szilícium napelemek hatásfoka 11 és 18%-között mozog.

A fejlett, monokristályos napelemek már elég stabilan hozzák a legalább 18%-os hatékonyságot, laboratóriumi körülmények között azonban ez is 25%-ig volt feltornázható.

A lényeg, hogy a napelemek egyenáramot termelnek, viszonylag kis feszültséggel, ami viszont a számunkra közvetlenül még nem hasznosítható.

Itt jönnek képbe az inverterek!

Az inverter egyszerűsített működése

Az inverter egyszerűsített működése

Az inverter az egyik legfontosabb része a napelemes rendszernek, e nélkül nem is igazán lennénk képesek hasznosítani a létrejött elektromosságot.

Mivel a cellák által előállított áram egyenáram, és az általunk használt háztartási berendezések, gépek, vagy azok adapterei váltóáramot használnak, így a közvetlen felhasználás nem lehetséges.

Az inverter az az eszköz napelemes rendszerek esetében, ami az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítja.

Ez többek között úgy lehetséges, hogy a készülékben lévő szenzorok folyamatosan figyelik az elektromos hálózatban mindenkor található áramot, és ahhoz igazítja az átalakított elektromosságot.

Így a végeredmény a szokványos 50 Hz frekvenciájú, 230 V-os feszültséggel rendelkező hálózati áram lesz, amelyet egyaránt lehet hasznosítani belső használatban, és a közműhálózatba is visszatáplálható.

Itt el is érkeztünk a következő sarkalatos ponthoz, ugyanis e két felhasználás különböző invertereket igényel: még ha a működésük hasonló is, a szerepük kissé eltér egymástól.

Hálózatba tápláló inverter

Hálózatba tápláló inverter

Mint azt a neve is mutatja, ez az inverter típus az összeköttetést jelenti az elektromos közműhálózat és a napelemek között.

A probléma az, hogy a napelemekből érkező elektromosságnak mind az erőssége, mind a feszültsége igen változó, vagyis önmagában még egyáltalán nem alkalmas arra, hogy belépjen a közműhálózatba.

Éppen ezért, mint ahogy azt korábban említettük, az inverter szenzora figyeli a hálózati áramot, és annak változásait érzékelve módosítja az általa a rendszerbe küldött, a napelemekből származó átalakított áramot.

Célszerű a napelemeket soros kapcsolással, több csoportba osztva rákötni, a minél nagyobb hatékonyság érdekében.

Bizonyos inverterek 2-3 munkapontkövető körrel is rendelkeznek, azaz annál több napelem-csoportot lehet rákötni.

Azonban fokozottan ügyelni kell a megfelelő dőlésszögre, a takarás elkerülésére, ugyanis az egy csoportba kötött napelemeknek mindenképpen megegyező pozícióban kell elhelyezkednie.

Mivel a nem egyformán teljesítő napelemek rontják egymás hatásfokát, így ha valami differencia adódna, akkor az eltérőeket célszerű másik csoportba kötni.

A hálózat kialakításától függően használhatunk egy- illetve háromfázisú invertert, amelyikre adott esetben szükség van, ellenben három darab egyfázisút is használhatunk fázisonként, azonban ez kevéssé gazdaságos.

Ezen kívül választhatunk transzformátoros és transzformátor nélküli inverterek közül.

Az előbbire elsősorban a vékony rétegű napelemeknél van szükség, azonban a transzformátor valamelyest lecsökkenti a hatásfokot (pár százalékkal), viszont a mostani félcellás vagy monokristályos napelemeknél már felesleges ez az alkatrész.

30%-os hatékonyág mellett a transzformátoros körülbelül 95-96%, míg a transzformátor nélküli inverterek 96-98%-os hatásfokkal képesek működni.

Sziget üzemű inverter

A szigetüzemű rendszereknél is átalakítás az inverter feladata, itt azonban az akkumulátorokból érkező egyenáramot alakítja hasznosítható váltóárammá.

Mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy a zárt hálózatra kapcsolt fogyasztóknak mekkora a teljesítménye, mert ebből lehetnek gondok.

Szigetüzeműeknél ugyanis előfordulnak „módosított szinusz jelet” képző típusok, amelyek a hálózati áram egyenletes szinuszgörbéje helyett sokkal inkább szögletes, netán trapéz alakú jelet adnak le.

Ennek egyetlen magyarázata, hogy ezt könnyebb előállítani.

Azonban ez a készülékek számára akár ártalmas is lehet, éppen ezért fontos alaposan utánanézni a vásárolt inverternek, és célszerű minőségi terméket venni, hosszú gyártói garanciával.

Hiszen egy „no name” darab lehet, hogy olcsóbb valamivel, viszont ahhoz nem jár több éves gyártói garancia javításra, cserére, ezen kívül a hatásfoka sem biztos, hogy nem kezd el rövid időn belül drasztikusan esni.

Hasznos tanácsok

Hasznos tanácsok

Hálózatra kötött rendszer esetén mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy olyan invertert válasszunk, amit a szolgáltató elfogad.

Ahogyan lecserélik ilyenkor a villanyórát kétirányúra, úgy az inverter-készülék sem lehet akármilyen.

Lehet a szolgáltatót bizalmatlansággal vádolni, azonban ne felejtsük el, hogy a visszaküldött áramot valaki más valahol fel fogja használni, ezért állandóan tudni kell produkálni a hálózati áram minőségét és tulajdonságait.

Egy ingadozó teljesítményű inverter az elektromos rendszerbe is gyengébb, vagy éppen sokkal erősebb áramot küldhet, ami túlfeszültséget, illetve műszaki meghibásodást okozhat.

Valamint ajánlatos az invertert olyan helyre felszereltetni, ami egyrészt nincs útban, hiszen onnantól kezdve jó hosszú ideig a falon lesz, jobb nem kitolni magunkkal.

Másrészt célszerű a magasságot is jól megválasztani, ugyanis nem csak a szerelőnek, de Neked is könnyebb, ha a kijelzője szemmagasságban van.

Itt tudod ellenőrizni a napelemeid teljesítményét, és hogy mennyi forgalom bonyolódott le az elmúlt időszakban.

Bizonyos modern darabok közvetlen internetkapcsolattal is rendelkeznek, ezekre igény szerint rákukkanthatunk, amikor kedvünk tartja, okoseszközön keresztül.

De mindenképpen legyen fedett, esőtől és párától védett helyen, lehetőleg beltéri részen.

Érdemes vigyázni rá, mert fontos darabja a napelemes rendszernek, és ha a garancia lejár vagy érvényét veszti, akkor bizony komoly költséget jelenthet a cseréjük!

A 2022. október 31-e utáni helyzetről…

Váratlanul érte a napelemes világot a bejelentés 2022. októberében, miszerint 31-e után meghatározatlan ideig nem lehet csatlakozási kérelmet benyújtani hálózatra visszatápláló napelem rendszerre.

A korlátozás oka nem más, mint a magyar elektromos hálózat telítettsége és korszerűtlensége, tekintve, hogy az energiaválság hatására rengetegen kezdtek el érdeklődni, lépéseket tenni napelem-ügyben.

Ez azt jelenti, hogy akik az említett dátum előtt benyújtották a kérelmüket, még megvalósíthatják eredeti terveiket, akik viszont elkéstek, azok számára az egyetlen út a szigetüzemű vagy az azonnali felhasználásra termelő napelem rendszer.

Ráadásul a szaldó elszámolás kérdését is tisztázta végre az államigazgatás, ezzel újabb megdöbbenést okozva.

Mi fog történni a szaldó elszámolási rendszerrel?

Sokáig volt nyitott kérdés, hogy meddig élvezhető még a szaldó elszámolás, hiszen egyrészt EU-s elvárás volt a megszűntetése, másrészt már korábban is voltak mozgolódások ebben az ügyben.

2022. szeptemberében azonban kiderült: mindenki a hálózatra csatlakozástól számított 10. év végéig élvezheti a szaldó elszámolást, tovább nem, legkorábban pedig a 2024-es éves elszámolás után kell átállni az újfajta elszámolásra az érintetteknek.

Vagyis ezzel azok jártak igazán rosszul, akik 2014. előtt vágta bele napelemes terveikbe, nekik ugyanis a 2024-es év vízválasztó lesz (holott még mindig alig tudni valamit az új, úgynevezett „bruttó elszámolásról”).

Ám, hogy a naposabb oldalát is nézzük a dolgoknak, azok, akik 2022. október 31-e előtt kérvényezték a visszatápláló rendszert, most még megcsíphetik a szaldó elszámolást, és a megtérülés miatt sem kell aggódniuk!

A 10 év pont elég lehet a megtérüléshez!

Amikor még szó sem volt a szaldó elszámolás kivezetéséről, már akkor is 8-10 évre volt becsülhető egy napelem rendszer megtérülési ideje, így tehát azoknak, akik még 2023 folyamán sikeresen megépíttetik rendszerüket és kapcsolódnak a hálózathoz, minden esélyük megvan a megtérülésre!

Ehhez azonban körültekintőnek kell lenni, különösen a megbízott cég terén!

Ugyanis, ha a tervezés nem volt alapos, és a fotovoltaikus rendszer silány minőségű elemekből épül, melyekre kevés a garancia, vagy nem érvényesíthető, úgy jó eséllyel később rá kell fizetni, és így a megtérülés is odalesz.

Ám ha egy felkészült, tapasztalt és megbízható kivitelezőt bízol meg, aki minőségi panelekből, kiváló napelem inverterrel tervezi és valósítja meg Neked a rendszert, és akire adott esetben a garancia érvényesítésekor is lehet számítani, úgy minden gond nélkül megtérülhet a befektetésed akár a 10 év lejárta előtt is!

Utána talán visszatérnek a villanyszámlák, ki tudja, de abban biztos lehetsz, hogy olyan magasak, mint korábban, már nem lesznek!

Elvégre a megtermelt és betáplált energia nem vész el, ugyanúgy csökkenti a rezsidet!

Kérj ajánlatot és lépj kapcsolatba a legjobb kivitelezővel!

Szeretnél egy igazán igényes, a Te háztartásod igényeire szabott napelem rendszert még 2023 vége előtt, és ehhez egy alkalmas kivitelezőt keresel, aki csúcsminőségű panelekkel és megbízható, hosszú életű inverterrel építi meg Neked?

Akkor töltsd ki és küldd el ajánlatkérő adatlapunkat mielőbb, hogy a területileg illetékes partnercégünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Így megoszthatod vele elképzeléseidet és megbeszélhetitek a további részleteket!

Cselekedj most, és vágj bele napelemes terveidbe időben!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?


Fronius inverter – a csúcsminőség osztrák képviselője

Ismerkedj meg Te is a Fronius kiváló minőségű, megbízható invertereivel! A nagy múlttal rendelkező osztrák cég készülékei be fogják váltani minden elvárásodat.

Fronius inverter – a csúcsminőség osztrák képviselője


Amit tudnod kell a Huawei csúcsminőségű (hibrid) invertereiről

A kínai Huawei cég bizony nem csak az okostelefonok és telekommunikációs eszközök gyártása terén brillírozik, hanem a napelem inverterek fejlesztésében is élen jár.

Amit tudnod kell a Huawei csúcsminőségű (hibrid) invertereiről


SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!

Nem túlzás azt mondani, hogy a napelem rendszer legfontosabb része az inverter. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni róluk, és bemutatunk egy inverter márkát, az SMA-t.

SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!


Solar Edge inverter – egyedülálló és hatékony

Kiválasztani egy olyan márkát a napelem rendszerünkhöz és az inverterhez, ami megbízható és jó minőségű, nem egyszerű. Ismerd meg a Solar Edge invertert, ami garantálja a kiváló minőséget!

Solar Edge inverter


Solax napelem inverterek – mit kínál a kínai gyártó?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a megfelelő inverter alkalmazása. De mi a funkciója az inverternek, és mit kínálnak a Solax által gyártott készülékek?

Solax napelem inverterek


A svájci órák minősége köszön vissza az ABB invertereknél

A jól funkcionáló, hosszú élettartamú napelem rendszer kulcseleme a minőségi inverter. Tudd meg, mitől különlegesek az ABB termékei, és tájékozódj a napelemmel kapcsolatos lehetőségekről!

ABB inverterek


SAJ inverter – csúcskategóriás készülékek piacvezető kínai gyártótól

A SAJ Electric Kína egyik leggyorsabban gyarapodó inverter-gyártója, köszönhetően a csúcsminőségnek. Ismerd most meg Te is a vállalatot, technológiájukat, invertereiket!

SAJ inverter


Solplanet inverter – minőség és innováció egy helyen

Az nem kérdés, hogy a napelem rendszer kívánt hatékonyságának eléréséhez elengedhetetlen a jó minőségű inverter. Ilyen a Solplanet inverter is, amelyet cikkünkből jobban megismerhetsz!

Solplanet inverter


Az inverter élettartama – meddig használhatjuk őket biztonságosan?

Vajon meddig használható egy napelem rendszer inverter? Van valamilyen összefüggés a garancia és az élettartam között? Most megtudhatod a választ a kérdésekre!

Az inverter élettartama