Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Számos hasznos információt és hírt hallunk a napelemekről manapság.

A tévében, a rádióban, és még az interneten is elárasztanak bennünket adatokkal, mi pedig nem győzünk válogatni a bőség zavarában, és szinte pironkodva próbáljuk leplezni, ha valamivel kapcsolatban nem rendelkezünk maximális tájékozottsággal.

De mégis mit jelent a maximális tájékozottság?

Létezik egyáltalán?

És a biztos tudás?

Amikor elolvasunk egy cikket, mennyiben lehetünk biztosak az igazságértékében?

Igazából fogalmunk sem lehet arról, hogy egy hír, amelyet a tévében, főműsoridőben adnak le, ténylegesen is megtörtént.

Úgy nyeljük magunkba a tudást, ahogyan a napelemek a nap áradó energiáit.

És ez végül is így van jól.

Ha rendelkezünk a szelektálás készségével, és képesek vagyunk arra, hogy megítéljük, az adott szöveg, amelyet éppen olvasunk, hiteles-e, és ha igen, mennyiben az, akkor jó úton haladunk a bölcs belátás felé, afelé, hogy a tudás valós hatalom lehessen számunkra.

Mert a tudás magabiztosságot ad.

Megosztok most veled néhány olyan tényt és újdonságokat a napelemekről és a napenergiáról, a napenergiával kapcsolatos legősibb és legújabb felfedezésekről, amelyeket csak kevesen ismernek, és néhány olyat is, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy amikor napelemet vásárolsz, az információcsere során képes légy sugallni a napelemet árusító cégnek, hogy bizony magabiztos vagy a témában, és komoly ügyfélként kell, hogy kezeljenek.

Minek nevezzelek?

Ezekben a bekezdésben megtudhatod, mégis ki az a Tesla, és miért hívják így az egyik legnagyobb napenergiával foglalkozó céget.

A Tesla nevű hatalmas vállalat, amelynek bevétele 7 milliárd USD volt 2016-ban, és amelynek programjáról, célkitűzéseiről, találmányairól már olvashattál itt korábbi cikkeinkben is, kezdetben elektromos autók gyártásával foglalkozott, majd később belevetette magát a megújuló energiák világába is.

De miért nevezi így magát ez a hatalmas vállalat?

A válasz megrendítően egyszerű.

Nikola Tesla egy, a 19. század közepén született filozófus és feltaláló, aki mellesleg még budapesti kapcsolatokkal is rendelkezett, jó barátja volt ugyanis híres-neves mérnökünknek, Puskás Tivadarnak!

De hogyan kapcsolódhat ő a napenergiához, ha több, mint száz évvel ezelőtt végezte tudományos pályáját?

Tesláé volt az ötlet, hogy hasznos energia vonható ki a minket körülvevő levegő hőjéből: tehát a napelemek első, legegyszerűbb változatát ő alkotta meg.

Minek nevezzelek?

Árajánlatkérés itt!

Napelemek szárnyán

Ha már a felfedezéseknél tartunk, most egy olyan pillangót fogok bemutatni, amelytől tanulhatunk olyasmiket, amiket felhasználhatunk a napelemek fejlesztéséhez…

Kutatók rájöttek ugyanis arra, hogy a Pachliopta aristolochiae nevű lepkének, a szárnyak nanostruktúráinak segítségével és a mélyfekete színével sikerült elérnie azt, hogy tagjai minél több fény befogadására legyenek képesek.

Azok a napelemek ugyanis, amelyeket rég ismerünk, nem mindig tudják elnyelni az összes feléjük érkező napsugarat - egy részüket ugyanis visszatükrözik.

Így végül is elveszett energiát is kapunk.

A Karlsruhe Institute of Technology (KIT) kutatói fedezték fel ennek a roppant érdekes és gyönyörű pillangónak azon tulajdonságait, amelyeket a tudósok hasznosítani képesek a napelemek építésekor.

Szerintük komoly eredményeket értek el abban, hogy az állat által alkalmazott technológiát hogyan építsék bele a szolár cellákba.

Ezáltal pedig olyan napelemeket hoztak létre, amelyek az átlagostól eltérően, 200%-os arányban képesek felszívni a nap részecskéit.

Napelemek szárnyán

Forrás: solardaily.com

A földön kívüli energiákról…

A földön kívüli energiákról…

Forrás: nasa.gov

De vajon hogyan szuperálnak ezek a híres napelemek 220 mérföldre a Földünktől?

Beláthatjuk, hogy az űrhajósoknak nincsenek tápkábeleik, vagy éppen kézre eső hosszabbítójuk.

Nem marad más, mint a napenergia átalakítása az űrhajó számára a napelemek segítségével.

A járművekre szerelt kolosszusok akár 112 láb hosszúak és 39 láb szélesek is lehetnek.

A napelemek úgy vannak rögzítve az űrállomásokon, hogy - akár a napraforgók - mindig a nap felé forduljanak, és a lehető legtöbb energiát gyűjtsék be, hogy a lehető leghatékonyabbak lehessenek.

Gondoltad volna?

Árajánlatkérés itt!

A legújabb találmányokról - a napelem a mindennapi életben

Tudtad, hogy létezik egy Renewable Energy World nevű kiadvány, amely a megújuló energiákkal foglalkozik?

Nagyközönségnek tervezett érdekes találmányokat is közölnek benne, és a 2017-es számuk tele van roppant hasznos és izgalmas termékekkel.

Ebben az évben ráadásul kifejezetten a napenergiával foglalkozik a kiadvány, mivel az energiaipar nagy előrelépéseket tett az utóbbi időkben.

Beszélnek például zsebméretű napenergiával táplálkozó töltőkről.

A Sunslice a világ legkisebb napenergiával működő töltője, amely egy kisebb pénztárca méretével rendelkezik, és egy hatalmas négyzet alakú napenergia panellé bomlik ki, amelynek használata egészen egyszerű.

Pusztán csak a napra kell kihelyeznünk, s aztán a terméket fölhasználhatjuk a telefon töltésére a vállalat állítása szerint.

Ráadásul azt is bejelentették, hogy a 3 wattal ennek a terméknek van a legjobb méret/erő aránya.

A legújabb találmányokról - a napelem a mindennapi életben

Valljuk be, ez a találmány nagyon hasznos lehet számunkra az okostelefonok világában.

Ha mindez nem volna elég, a kiadványból megtudhatjuk azt is, hogy létrehoztak egy olyan mesterséges intelligencia által mozgatott (PowerScout) chatbotot, amely képes arra, hogy megbecsülje otthonunk tetőszerkezetét, és a tudtunkra adja, mennyit spórolnánk a napelem rendszerek beszerelésével.

A lakástulajdonosnak csak meg kell osztania a programmal a címét, amely alapján a PowerScout automatikus számítógépes modellek és leképezések felhasználásával kiszámítja a lakása napenergia-lehetőségeit.

Mindemellett megbecsüli azt is, mennyit tudnánk megtakarítani a napenergia felhasználásával, illetve, hogy hány napelemet kellene otthonunkba beépítenünk az optimális hatékonyság érdekében.

Néhány állam lakói már próbálták a programot: árajánlatot kapnak a PowerScout rendszerében meglévő helyi napenergia-vállalkozásoktól.

Az árajánlattal kapcsolatos szolgáltatás elérhető Kaliforniában, New Yorkban, New Jerseyben, Massachusettsben, és a PowerScout fel tudja becsülni a megtakarításokat a következő államokban: Arizóna, Kalifornia, Kolorádó, Connecticut, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, Új-Mexico, New York, Oregon, Pennszilvánia, Dél-Karolina, Vermont.

A PowerScout egy olyan találmány, ami előremozdíthatja a napenergia-ipart és csökkentheti az óriási infrastrukturális költségeket, amelyek a vásárlók eléréséhez, megnyeréséhez kapcsolódnak.

A kiadványban továbbá számos érdekes felfedezés megtalálható - a karácsony alkalmával ajánljuk átnézni ezeket az oldalakat, hiszen olyan termékekre is bukkanhatunk, amelyek kiváló ajándékul szolgálhatnak a karácsonyfa alatt.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!