A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

Nemrég a Tesla legújabb áramtermelő tetőcserepeiről számoltunk be, amit részletesen be is mutattunk.

Igaz, hogy idén még Magyarországról nem lehet a Tesla legújabb termékét megrendelni, azonban arra már most lehetőségünk van, hogy a legapróbb részletekig információt kapjunk a Tesla cserepeiről.

Így akit érdekel, az interneten minden információt megtalál a termékről, sőt, előző cikkünkben összeszedtünk mindent, amit a Tesla forradalmian új áramtermelő tetőcserepeiről tudni kell.

Azonban most itt egy újabb fejlesztés, ami akár az egész napelemes piacot forradalmasíthatja.

Nyomtatott napelem?

Nyomtatott napelem?

Forrás: University of Newcastle

Furcsán hangozhat, pedig most már létezik.

Game changer” – így jellemezte az ausztrál Newcastle-i Egyetem a legújabb fejlesztésüket.

Hogy mit is takar pontosan ez a kifejezés, és hogy miért használták ezt a jelzőt, azt nagyon könnyű elmagyarázni, azonban mielőtt belevágnánk a dolgok sűrűjébe, fontos megjegyezni, hogy az új fejlesztés radikálisan megváltoztathatja az egész napelem piacot.

Az új technológia az ausztrál Newcastle Egyetem fejlesztőcsoportjától származik, ugyanis ők találták ki, hogyan is lehetne megoldani, hogy a napelemek nem ideális fényviszonyok mellett is áramot termeljenek.

Paul Dastoor, a Newcastle Egyetem fejlesztőcsoportjának a professzora azt nyilatkozta, hogy az új technológiával forradalmasítható a napelemek használata.

A kérdés azonnal mindenkiben felmerül: ez hogyan lehetséges?

Mivel ez a napelemes panel akkor is áramot termel, amikor nem annyira ideálisak a fényviszonyok, ezáltal a tető fekvése egyáltalán nem okoz gondot, így ezzel nem is kell foglalkozni, hiszen elég, ha csak egyszerűen felhelyezzük a tetőre a napelemes paneleket és az már termeli is az áramot.

Ez azért elég jól hangzik, igaz?

Tehát ez azt jelenti, hogy az eddigi gyártástechnológiától teljesen eltérő módon előállított napelem panelekről van szó, ezt pedig Paul Dastoor is megerősítette.

Ő ugyanis ennek az új technológiának egy további előnyét is megemlítette, ami a tetőre való felhelyezést is jóval megkönnyíti.

Ez mit jelent?

Ez mit jelent?

Forrás: University of Newcastle

Egy 0,1 milliméternél is vékonyabb műanyag filmrétegre „nyomtatják” a paneleket, ami felveszi a Nap energiáját, így aztán a felhelyezés is sokkal egyszerűbb lesz, mint idáig.

Tehát ez a technika lehetővé teszi, hogy szűrés nélkül képes legyen felvenni a nap energiáját.

Láthatjuk, hogy ezeknek a vékony filmrétegeknek köszönhetően sokkal könnyebb a napelem felhelyezése a tetőre és ezáltal sokkal hatékonyabb áramtermelésre is képes.

Kell ennél több?

Az biztos, hogy ennek a napelem panelnek a segítségével sokkal könnyebb az áramtermelés,  ami sok háztartásnak egy hatalmas előnyt jelent, nem beszélve arról, hogy így nem kell nehéz, és vastag panelekkel terhelni a tetőszerkezetet.

Már tesztelés alatt az új „nyomtatott” napelem panel

Jelenleg már az első 100 négyzetméternyi panelt legyártották, illetve ki is helyezték, hogy meg tudják vizsgálni, hogyan bírja a különböző időjárási körülményeket.

Paul Dastoor és a fejlesztőcsoport számításai szerint körülbelül 10 nyomtató egyszerre 1000 háztartásnak elegendő áramot képes termelni.

Miután a kutatócsoport bemutatta a szakmai közönségnek a technológiát, megkezdődik több vállalattal is a tömeggyártásról szóló tárgyalás.

Megtérülő befektetés a napelem, de akkor miért nem használják olyan sokan?

A napelem rendszer használatáról már szinte mindenki hallott, még azok is, akik esetleg egy kis falu legeldugottabb részén laknak.

Nem új keletű a napelem rendszerek telepítése és használata, már itthon is megfigyelhetőek egy ideje a tetőszerkezeten lévő napelemek.

Habár ezeknek a napelemeknek az ára az elmúlt néhány évben is igen gyorsan csökkent, mégis kijelenthetjük, hogy még mindig azért nem váltanak az emberek itthon napenergiára, mert a hazai bérviszonyok mellett nem tudják magunknak megengedni, hogy beszerezzék és telepítsék ezeket a paneleket a házaikra.

A napelem rendszerre való beruházás nem kis befektetést igényel, ezt mindannyian tudjuk.

Hiába köztudott, hogy a befektetés megtérül, az embereknek mégsem telik rá, egyszerűen nem tudják sokan megengedni maguknak, mert nincs rá elég pénzük.

Ezt nem is kell taglalni, hiszen tudjuk, hogy itthon milyen a helyzet, milyenek a bérviszonyok és tudjuk azt is, hogy ebből kifolyólag egy nagyobb kiadás szinte lehetetlen néhány család számára.

Megvan a megoldás!

Megvan a megoldás!

Forrás: Alternatív Energia

Az biztos, hogy sokan úgy gondolják, hogy ilyen előnyök mellett ugyanannyiért, mint a jelenlegi napelemek, teljesen megérné ebbe az új gyártástechnológiával készült napelem panelekbe befektetni.

Mint ahogy mi is korábban beszámoltunk a Tesla új áramtermelő tetőcserepéről és annak az áráról, tudjuk, hogy a Tesla tetőcserepei négyzetméterenként nagyjából 235 dollárba (körülbelül 67 ezer forint) kerülnek.

De mennyibe is kerülhet a Newcastle-i Egyetem kutatói által gyártott napelem panel?

Sokaknak ez a kérdés jár a fejében, hiszen ilyen előnyök hallatán arra gondolhatunk, hogy igazán mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ilyen napelem paneleket szeretnénk a háztetőnkre.

A minőséget meg kell fizetni – szoktuk mondani, azonban most nézzük meg, hogy ez most az új „nyomtatott” napelem panelek esetében hogyan is néz ki.

Mennyibe kerül az új „nyomtatott” panel?

Vajon Te mit tippelnél, mennyibe kerülhetnek?

Elárulom Neked, mi is tágra nyílt szemekkel olvastuk az erről szóló cikkeket.

A Newcastle-i Egyetem kutatói szerint az általuk tervezett „nyomtatott” napelem paneljük nagyjából 7,42 dollárba, azaz körülbelül kétezer forintba fog kerülni négyzetméterenként.

Ezzel szemben ugye a Tesla napelemes tetőcserepei nagyjából 235 dollárba kerülnek.

Számoljunk egy kicsit!

Ha ehhez az árhoz hozzávesszük a tíz, húsz, vagy akár ötven százalékos járulékos költségeket, akkor is látjuk, hogy az újfajta napelem radikálisan olcsóbb lesz.

Foglaljuk össze, miről is van szó!

Van egy új fejlesztés, amit az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja fejlesztett ki, és akár az egész napelem piacot forradalmasíthatja, ha a teszten mindenben megfelelően helyt állnak a panelek.

Ez az új technológia váratlan fordulatot jelenthet mindenki életében, aki idáig nem engedhette meg magának, hogy napelem rendszerbe fektesse a pénzét és beruházzon rá.

Ugyanis!

Az új „nyomtatott” napelem panelek sokkal olcsóbbak lesznek, mint például a Tesla új terméke, az áramtermelő tetőcserép, így aztán azok a családok is végre napelemet használhatnak majd, akiknek eddig ez a megoldás egyáltalán nem jöhetett szóba.

De nem csak az ára említésre méltó!

A kinézete is forradalmian új, mivel 0,1 milliméternél is vékonyabb filmrétegre – vagy nevezzük akár fóliának – „nyomtatják” a paneleket, vagyis sokkal egyszerűbb lesz a felhelyezése, mint idáig bármelyik napelem rendszeré.

A kutatócsoport és Paul Dastoor professzor szerint az új napelem panel, amit kifejlesztettek, hatalmas könnyebbséget jelent majd a családoknak, hiszen megfizethető áron lehet majd kapni őket, és az új technológiának köszönhetően nem kell nehéz és vastag panelekkel terhelni a tetőszerkezeteket, ráadásul még a nem napos időszakokban is képes áramot termelni, ez pedig hatalmas előnyt jelent a háztartások számára.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?