A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

Nemrég a Tesla legújabb áramtermelő tetőcserepeiről számoltunk be, amit részletesen be is mutattunk.

Igaz, hogy idén még Magyarországról nem lehet a Tesla legújabb termékét megrendelni, azonban arra már most lehetőségünk van, hogy a legapróbb részletekig információt kapjunk a Tesla cserepeiről.

Így akit érdekel, az interneten minden információt megtalál a termékről, sőt, előző cikkünkben összeszedtünk mindent, amit a Tesla forradalmian új áramtermelő tetőcserepeiről tudni kell.

Azonban most itt egy újabb fejlesztés, ami akár az egész napelemes piacot forradalmasíthatja.

Nyomtatott napelem?

Nyomtatott napelem?

Forrás: University of Newcastle

Furcsán hangozhat, pedig most már létezik.

Game changer” – így jellemezte az ausztrál Newcastle-i Egyetem a legújabb fejlesztésüket.

Hogy mit is takar pontosan ez a kifejezés, és hogy miért használták ezt a jelzőt, azt nagyon könnyű elmagyarázni, azonban mielőtt belevágnánk a dolgok sűrűjébe, fontos megjegyezni, hogy az új fejlesztés radikálisan megváltoztathatja az egész napelem piacot.

Az új technológia az ausztrál Newcastle Egyetem fejlesztőcsoportjától származik, ugyanis ők találták ki, hogyan is lehetne megoldani, hogy a napelemek nem ideális fényviszonyok mellett is áramot termeljenek.

Paul Dastoor, a Newcastle Egyetem fejlesztőcsoportjának a professzora azt nyilatkozta, hogy az új technológiával forradalmasítható a napelemek használata.

A kérdés azonnal mindenkiben felmerül: ez hogyan lehetséges?

Mivel ez a napelemes panel akkor is áramot termel, amikor nem annyira ideálisak a fényviszonyok, ezáltal a tető fekvése egyáltalán nem okoz gondot, így ezzel nem is kell foglalkozni, hiszen elég, ha csak egyszerűen felhelyezzük a tetőre a napelemes paneleket és az már termeli is az áramot.

Ez azért elég jól hangzik, igazunk van?

Tehát ez azt jelenti, hogy az eddigi gyártástechnológiától teljesen eltérő módon előállított napelem panelekről van szó, ezt pedig Paul Dastoor is megerősítette.

Ő ugyanis ennek az új technológiának egy további előnyét is megemlítette, ami a tetőre való felhelyezést is jóval megkönnyíti.

Árajánlatkérés itt!

Ez mit jelent?

Ez mit jelent?

Forrás: University of Newcastle

Egy 0,1 milliméternél is vékonyabb műanyag filmrétegre „nyomtatják” a paneleket, ami felveszi a Nap energiáját, így aztán a felhelyezés is sokkal egyszerűbb lesz, mint idáig.

Tehát ez a technika lehetővé teszi, hogy szűrés nélkül képes legyen felvenni a nap energiáját.

Láthatjuk, hogy ezeknek a vékony filmrétegeknek köszönhetően sokkal könnyebb a napelem felhelyezése a tetőre és ezáltal sokkal hatékonyabb áramtermelésre is képes.

Kell ennél több?

Az biztos, hogy ennek a napelem panelnek a segítségével sokkal könnyebb az áramtermelés,  ami sok háztartásnak egy hatalmas előnyt jelent, nem beszélve arról, hogy így nem kell nehéz, és vastag panelekkel terhelni a tetőszerkezetet.

Már tesztelés alatt az új „nyomtatott” napelem panel

Jelenleg már az első 100 négyzetméternyi panelt legyártották, illetve ki is helyezték, hogy meg tudják vizsgálni, hogyan bírja a különböző időjárási körülményeket.

Paul Dastoor és a fejlesztőcsoport számításai szerint körülbelül 10 nyomtató egyszerre 1000 háztartásnak elegendő áramot képes termelni.

Miután a kutatócsoport bemutatta a szakmai közönségnek a technológiát, megkezdődik több vállalattal is a tömeggyártásról szóló tárgyalás.

Megtérülő befektetés a napelem, de akkor miért nem használják olyan sokan?

A napelem rendszer használatáról már szinte mindenki hallott, még azok is, akik esetleg egy kis falu legeldugottabb részén laknak.

Nem új keletű a napelem rendszerek telepítése és használata, már itthon is megfigyelhetőek egy ideje a tetőszerkezeten lévő napelemek.

Habár ezeknek a napelemeknek az ára az elmúlt néhány évben is igen gyorsan csökkent, mégis kijelenthetjük, hogy még mindig azért nem váltanak az emberek itthon napenergiára, mert a hazai bérviszonyok mellett nem tudják magunknak megengedni, hogy beszerezzék és telepítsék ezeket a paneleket a házaikra.

A napelem rendszerre való beruházás nem kis befektetést igényel, ezt mindannyian tudjuk.

Hiába köztudott, hogy a befektetés megtérül, az embereknek mégsem telik rá, egyszerűen nem tudják sokan megengedni maguknak, mert nincs rá elég pénzük.

Ezt nem is kell taglalni, hiszen tudjuk, hogy itthon milyen a helyzet, milyenek a bérviszonyok és tudjuk azt is, hogy ebből kifolyólag egy nagyobb kiadás szinte lehetetlen néhány család számára.

Árajánlatkérés itt!

Megvan a megoldás!

Megvan a megoldás!

Forrás: Alternatív Energia

Az biztos, hogy sokan úgy gondolják, hogy ilyen előnyök mellett ugyanannyiért, mint a jelenlegi napelemek, teljesen megérné ebbe az új gyártástechnológiával készült napelem panelekbe befektetni.

Mint ahogy mi is korábban beszámoltunk a Tesla új áramtermelő tetőcserepéről és annak az áráról, tudjuk, hogy a Tesla tetőcserepei négyzetméterenként nagyjából 235 dollárba (körülbelül 67 ezer forint) kerülnek.

De mennyibe is kerülhet a Newcastle-i Egyetem kutatói által gyártott napelem panel?

Sokaknak ez a kérdés jár a fejében, hiszen ilyen előnyök hallatán arra gondolhatunk, hogy igazán mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ilyen napelem paneleket szeretnénk a háztetőnkre.

A minőséget meg kell fizetni – szoktuk mondani, azonban most nézzük meg, hogy ez most az új „nyomtatott” napelem panelek esetében hogyan is néz ki.

Mennyibe kerül az új „nyomtatott” panel?

Nézzük meg, mennyibe is kerül a Dastoor professzor által vezetett fejlesztőcsapat legújabb fejlesztése!

Vajon Te mit tippelnél, mennyibe kerülhetnek?

Elárulom Neked, mi is tágra nyílt szemekkel olvastuk az erről szóló cikkeket.

A Newcastle-i Egyetem kutatói szerint az általuk tervezett „nyomtatott” napelem paneljük nagyjából 7,42 dollárba, azaz körülbelül kétezer forintba fog kerülni négyzetméterenként.

Ezzel szemben ugye a Tesla napelemes tetőcserepei nagyjából 235 dollárba kerülnek.

Számoljunk egy kicsit!

Ha ehhez az árhoz hozzávesszük a tíz, húsz, vagy akár ötven százalékos járulékos költségeket, akkor is látjuk, hogy az újfajta napelem radikálisan olcsóbb lesz.

Foglaljuk össze, miről is van szó!

Van egy új fejlesztés, amit az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja fejlesztett ki, és akár az egész napelem piacot forradalmasíthatja, ha a teszten mindenben megfelelően helyt állnak a panelek.

Ez az új technológia váratlan fordulatot jelenthet mindenki életében, aki idáig nem engedhette meg magának, hogy napelem rendszerbe fektesse a pénzét és beruházzon rá.

Ugyanis!

Az új „nyomtatott” napelem panelek sokkal olcsóbbak lesznek, mint például a Tesla legújabb terméke, az áramtermelő tetőcserép, így aztán azok a családok is végre napelemet használhatnak majd, akiknek eddig ez a megoldás egyáltalán nem jöhetett szóba.

De nem csak az ára említésre méltó!

A kinézete is forradalmian új, mivel 0,1 milliméternél is vékonyabb filmrétegre – vagy nevezzük akár fóliának – „nyomtatják” a paneleket, vagyis sokkal egyszerűbb lesz a felhelyezése, mint idáig bármelyik napelem rendszeré.

A kutatócsoport és Paul Dastoor professzor szerint az új napelem panel, amit kifejlesztettek, hatalmas könnyebbséget jelent majd a családoknak, hiszen megfizethető áron lehet majd kapni őket, és az új technológiának köszönhetően nem kell nehéz és vastag panelekkel terhelni a tetőszerkezeteket, ráadásul még a nem napos időszakokban is képes áramot termelni, ez pedig hatalmas előnyt jelent a háztartások számára.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!