A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A napelemmel működtetett jármű ötlete nem egy kimondott újdonság, szinte azóta mozgatja az emberek fantáziáját, hogy megjelentek az első napelemek.

Tankolás nélkül közlekedni eddig nagyjából a biciklit, a rollert, és ilyesmiket jelentett, és noha a jelenlegi üzemanyagárak mellett sokan döntöttek úgy, hogy inkább alternatív módot választanak, sokan így is rendületlenül autóval járnak mindenhova.

Sokaknak például a munkája követeli meg, hogy állandóan úton legyen, például területi képviselők, szállítók, hivatásos sofőrök, akik viszont eddig csak álmodozhattak arról, milyen lenne egy olyan járművel járkálni, amit nem kell időről időre megtankolni.

Nos, ha nem is az elkövetkező fél évben, de a közei jövőben már lehetséges, hogy ez nem álom többé, ugyanis napelemes autó fronton komoly fejlesztések történtek, szerte a világban!

Az anyag határai

Az anyag határai

Eddig mind a kutatók, mind a fogyasztók szkeptikusan álltak a dologhoz, hiszen a tényekkel senki sem tudott vitatkozni.

A technológia korábbi állása nem tette lehetővé azt, hogy egy gépjármű tartósan napenergiával működhessen, csupán kiegészítésként alkalmazták egy-egy különleges darabon, prototípuson, de sajnos csekély eredménnyel.

A napelem panelek hatékonysága alig érte el a 20%-ot, így még a teljesen cellákkal borított autó is legfeljebb 3-4 kilométer megtételére volt alkalmas, utána át kellett váltania hálózati áramról feltöltött akkumulátorra.

Ez önmagában még nem akkora tragédia, az is egy opció volt, hogy a napelemek megmaradnak pusztán kiegészítésnek, azonban nemrégiben új fordulatot vettek a dolgok!

Az idő előrehaladtával természetesen a napelem-technológia sem tétlenkedett, így a legújabb, immáron 34%-os hatékonyságot is elérő cellákkal sikerült elérni az áttörést.

Árajánlatkérés itt!

Az első igazi napelemes autó

Az első igazi napelemes autó

A holland Lightyear nevezetű cég, melyet a World Solar Challange háromszoros győztesei alapítottak, és amely ma már 110 embert foglalkoztat, a közelmúltban bemutatta első napelemes személygépjárművét.

A Lightyear One névre keresztelt autóval évi 8-10 ezer kilométert lehet megtenni mindenféle rásegítés nélkül, pusztán napenergiával!

A hatékonyabb napelemeknek köszönhetően szép időben minden gond nélkül képes az autó megtenni óránként 120 km-t, de a padlóba épített akkumulátor teljes lemerülése esetén is alkalmas 15-20 km/h sebességet tartani estig, így nem ragadunk vele az út szélén.

Persze még bele van építve az elektromos autókhoz tartozó csatlakozó, és hálózati árammal is fel lehet tölteni, nem is kevéssé!

Egy éjszakányi töltés után az akkumulátorok rossz időben is 400 km megtételére (még télen is) alkalmasak, azonban a WLTP mérése szerint a napelemekkel kombinálva a végső lemerülésig 725 kilométer is megtehető vele.

Rendben, ez még valóban kevesebb, mint amennyire a hagyományos, folyékony üzemanyagot fogyasztó autók képesek, azonban már ez is akkora előrelépés, amilyenre korábban még nem volt példa.

Egy zöldebb jövő reményében

Egy zöldebb jövő reményében

A cég eredeti koncepciója az volt az autóval, hogy a napsütéses időszakban, tehát tavasz közepétől ősz elejéig egyáltalán ne is legyen szükség a jármű töltésére, hanem a napelemek teljes egészében képesek legyenek ellátni az energia utánpótlást.

Ezzel drasztikusan csökkenthető lenne a légkörbe kerülő szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsájtása, főleg a meleg szakában az évnek.

A kisméretű, de nagy kapacitású akkumulátoroknak és a nagyobb hatékonyságú napelemeknek köszönhetően tehát ha valaki a mérsékelt égövön nem közlekedik többet évi 10.000 kilométernél, annak elég abban az évben mindössze hatszor feltöltenie az autóját.

Összehasonlításképpen: a Tesla Model S P100D-t ugyanilyen körülmények között évi 30-szor kell feltölteni ugyanekkora távolság megtételéhez.

És további előnyökkel és újításokkal is rendelkezik a Lightyear One!

Árajánlatkérés itt!

Négy keréken jó az élet!

A One öszkerékmeghajtású, de nem úgy, mint az általunk már ismert terepjárók esetében, hanem mind a négy futóművét külön agymotor hajtja, amik ráadásul lassításkor és fékezéskor generátor-módba kapcsolnak, és töltik az akkumulátort.

Ezeknek a független villanymotoroknak köszönhetjük egyrészt azt, hogy jelentősen csökken a hajtási veszteség, valamint az autó tömege is jóval kisebb, mintha egy nagy motor helyezkedne el benne.

Továbbá az agymotoroknak köszönhető, hogy a One gyorsulása sem rossz, 10 mp alatt gyorsul fel 100 km/h-ra.

Rendben, még nem ezzel fogják éjszaka megnyerni a Kerepesin az illegális gyorsulási versenyt, ettől függetlenül a korábbi hibrid napelemes járművekhez képest ez is jelentős előrelépés, és a fejlesztés még nem ért véget.

Plusz előnye a négy motornak, hogy ha egy, ne adja ég kettő is felmondja a szolgálatot, akkor lassabban ugyan, de még van esélyünk elgurulni vele olyan helyre, ahová biztonságosan lehet a szervizt hívni.

A holnap már a küszöbön van

A holnap már a küszöbön van

Az esetleges érdeklődőknek már nem is kell sokat várniuk, hogy megszerezhessék maguknak az első One-ok egyikét, ugyanis a Lightyear a flottamenedzsmenttel foglalkozó LeasePlan céggel összefogva 2020-tól már nem csak, hogy megvásárolhatóvá, de lízingelhetővé is szeretné tenni napelemes csodaautóját.

Érdekesség, hogy az első 100 példány már elővételben el is kelt.

Való igaz, hogy nem lesz egy olcsó hobbiautó a maga 119 ezer eurós (kb. 38.5 millió forint) árával, de a fokozott érdeklődés azt mutatja, hogy a cégeknek, vállalatoknak érdemes ebben az irányvonalban is gondolkodniuk, ugyanis ha évek múltán már jóval korszerűbb járművek lesznek elérhetőek lényegesen olcsóbban, akkor valószínűleg a társadalom szélesebb rétegéből is egyre többen fogják ezt az utat választani a hagyományos autók helyett.

A Lightyear most jelentősen elhúzott a versenytársai mellett, mondhatni „fényév távolság” található mögötte, de nemigen hiszem, hogy sokat kell várnunk, és a többi kisebb cég, startup is elő fog rukkolni a maga verziójával.

Idővel pedig remélhetőleg a nagy autómárkák is felfigyelnek a megnövekedett keresletre, és évtizedeken belül ugyan, de azok is átalakítják a kínálatukat és előhozakodjanak a még olcsóbb, még hatékonyabb napelemes autókkal.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.