Napelem szerelés

Elkövetted te is ezeket a hibákat a napelemed felszereltetése előtt?

Elkövetted te is ezeket a hibákat a napelemed felszereltetése előtt?

Kezdjük is az elején: miért válassz napelem rendszert családi házadra?

Biztos vagyok benne, hogy éveken belül a napelemes rendszerek biztosítják majd a jövő energiaforrásainak jelentős részét.

Ennek a jelenségnek az előjeleit tapasztalhatjuk napjainkban, amikor is egyre több vállalkozás, önkormányzat és magánszemély dönt úgy, hogy a fotovoltaikus rendszerekre bízza a takarékos energiafogyasztás felügyeletét.

Ez pedig nem véletlen.

Hogy miért?

Mert egyre több, különböző anyagi helyzetben lévő ember érzi úgy, hogy biztonságra vágyik.

A jól megtervezett napelem rendszer mindig visszahozza az árát!

Amennyiben Te is szívesen csökkentenéd villany, esetleg fűtéskiadásaid, mindeközben szem előtt tartanád a környezettudatos magatartást, szívesen megtervezzük és beszereljük a számodra legmegfelelőbb rendszert!

A természet erejét használva, de nem kihasználva termelheted meg azt az energiát, amit felhasználsz, ezzel gondoskodva családodról és bolygónkról egyaránt.

Amennyiben a környezettudatos áramfogyasztás ilyen módján gondolkodsz, esetleg már kész tervekkel is rendelkezel, a következő néhány pontban összegyűjtöttem, pontosan mire kell ügyelned, és mivel kell mindenképp tisztában lenned, mielőtt belevágnál egy ilyen rendszer megvalósításába.

Jár valamilyen kockázattal a napelem rendszer?

Ami elromolhat, az el is romlik" – szól a sokak által jól ismert Murphy törvény.

Ennek megfelelően pedig a cikk témáját adó, világszerte és kis hazánkban is rohamosan terjedő napelemek sem jelentenének kivételt.

Elvileg.

A gyakorlat azonban mást mutat, ugyanis egy kis odafigyeléssel súlyos százezreket megspóroló hosszú távú befektetés lehet a manapság hazánkban és a nagyvilágban is egyre inkább a hétköznapjaink részévé váló napelemek felszereltetése.

Ehhez pedig nem kell mást tenned, csak tájékozódnod kicsit.

A legfontosabb, hogy olvass utána, hiszen a tájékozottság magabiztossá tesz!

Sokan elkövethetik azt a végtelenül egyszerű és könnyen kiküszöbölhető hibát, hogy nem olvasnak utána annak, hogy mi is az a napelem tulajdonképpen.

Kezdjük tehát az alapoknál!

Mi is az a napelem?

Mi is az a napelem?

Legegyszerűbben talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy ez egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével.

Azonban ezzel még nincs vége a napelem, mint az egyik legjelentősebb megújuló energiaforrást biztosító eszköz bemutatásának, hiszen a napelemnek több fajtája is létezik.

Persze ezeknek a működése a beszerelésének milyenségétől kezdve azok karbantartásának minőségén át a napsütéses órák számáig bezárólag sok mindentől függhet.

A szakma többfélét is megkülönböztet, első sorban aszerint, hogy milyen a bennük található szilícium elrendezése, kristályszerkezete.

Így hát különbséget tehetünk amorf kristályos napelemek, valamint a mono- és polikristályos napelemek közt, továbbá nem mehetünk el szó nélkül a félcellás napelemek mellett sem.

Az amorf- és polikristályos napelemek ma már kevéssé használatosak, mivel hatékonyságuk közel sem akkora, mint az újabb monokristályosoké vagy a még modernebb félcellásaké.

Ettől függetlenül érdemes megismerni mindet, hiszen így kerülhetsz teljesen képbe a fejlődésükkel.

1. Amorf szilícium napelemek

Szakmai vélemények szerint ez a típus azért volt elsősorban népszerű a vásárlók körében, mert alacsony az előállítási költsége.

A hátránya viszont, hogy hatásfoka 4-6% között van, ami jócskán alulmarad a többihez képest.

Az amorf, vagy más néven vékony rétegű napelem másik hátránya lehet még az is, hogy mivel gyenge a hatásfoka, tehát kevés villamos áramot termel, ezért a megtérüléshez, vagy a megfelelő eredmény eléréséhez nagy felületre van szükség belőle.

Összehasonlítva a későbbi, hatékonyabb típusokkal elmondható, hogy az amorf szerkezetű, bár kevésbé érzékeny mondjuk a melegedésre, nagy helyigénnyel rendelkezik.

Ezekkel a fajta napelemekkel már inkább csak régebbi projektek esetén találkozhatunk.

2. A monokristályos napelem

Az összes napelemfajtából a legnagyobb hatásfokkal dolgozó napelem több cellából épül fel, és minden cella egy kristályszerkezetet alkot.

Cellái fekete színűek, külsőleg jól elkülöníthetőek.

15-18 százalék körüli hatásfokot tulajdonítanak neki a szakemberek, bár ez nagyban függ a gyártás minőségétől is.

A többi napelemmel történő összehasonlításban elmondható, hogy ez a típus a közvetlen napfényt jobban hasznosítja, de a szórt napfényt már kevésbé.

Élettartama 30 év körül van.

A napelem gyártók egy ideje már átálltak a monokristályos panelek készítésére és forgalmazására, és ezeknek egy még tovább fejlesztett változatai a célcellás napelemek.

3. A polikristályos napelem

Ez a fajta, ahogy a nevéből is adódik, több kristályból épül fel.

Előállítási költsége alacsonyabb, mint monokristályos társáé, viszont kisebb hatásfokkal is működik (10-13%).

A típus a tájolásra és dőlésszögre kevésbé érzékeny, valamint ára is kedvezőbb, mint a monokristályos típusé.

Jó ideig ez volt a legnépszerűbb formája a szilícium-alapú napelemeknek mind polgári, mind ipari célokra, azonban az alacsonyabb hatékonysága miatt a korszerűbb, monokristályos típusok kiszorították a piacról.

Hazánkban főleg az 5-8 évnél idősebb napelem rendszerek esetén futhatunk még össze vele.

4. A félcellás napelemek

A félcellás napelemekre akár azt is mondhatnánk, hogy a monokristályosok egyfajta továbbfejlesztett változatai, azonban ez nem teljesen igaz, mivel a működésük meglehetősen eltér.

A félcellás napelemek lényege, hogy a napelem-cellákat megfelezik, így azok vékonyabbak lesznek.

Ezzel lecsökken a hatásfok, így kérdezhetnénk: mire jó akkor?

A trükk az, hogy a két félcella egymás fölé helyezve sokkal nagyobb hatékonysággal tud együtt működni, mint egy szimpla, ugyanis csökken az ellenállási veszteség, a hőterhelés, és nő a hatásfok is, vagyis a félcellás technológiának köszönhetően ezek a panelek 2-3%-kal jobban teljesítenek.

Ezen felül a félcellás napelemek akkor is képesek termelni, ha egy részük árnyékban van, tehát rengeteg olyan háztartás és tetőfelület számára nyílt meg így a lehetőség, ahol például korábban a terepadottságok miatt lehetetlen lett volna napelemeket szerelni.

Milyen típusú napelem rendszereket különböztethetünk meg?

A napelemes rendszereknek alapvetően három felhasználási módja lehetséges, a hálózatra kapcsolt, a szigetüzemű, és a hibrid napelem rendszer.

kapcsolt rendszerek esetében az illetékes áramszolgáltató köteles átvenni a termelt áramot, míg a szigetüzemű rendszerek önálló egységként működnek, a hálózattól függetlenül.

A hibrid rendszerek mindkét csoport jegyeit magukon viselik, ugyanis először a belső rendszer akkumulátorait töltik, majd azok megtelte után a további energiát a hálózatba táplálják.

Habár hazánkban a csak nálunk jellemző szaldós elszámolási rendszer miatt sokkal jobban megéri hálózatra csatlakozó rendszert kiépíttetni, ez idővel meg fog változni.

A hibrid rendszerek népszerűsége nem véletlenül növekszik ilyen ütemben, hiszen azzal a megtermelt jelentős részét akkumulátorokon tárolhatjuk, és csak akkor kell a hálózatból vételeznünk, ha azok már lemerültek.

Mik a napelem rendszer telepítésének alapvető feltételei? 

A napelem rendszer nem egy egyszerű elektronikai berendezés-csoport, több alkotóelemből áll össze, így semmiképp sem lebecsülendő.

Ám megfelelő képzettséggel és gyakorlattal viszonylag könnyedén telepíthető, többek között a mi szakértői csapatunk is ezért ilyen hatékony.

Legfőbb alkotóelemei a napelemek, amelyek legtöbbször a tetőre kerülnek felszerelésre.

Az ehhez alkalmazott saválló acél tartószerkezet időtálló, rögzítése a tető vízzáró képességét nem befolyásolja.

Fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású, valamint árnyékolástól mentes legyen.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő tetőfelület, lehetséges függőleges falon vagy talajszinten való elhelyezés is.

Meg kell említeni még a napelemes rendszerekkel kapcsolatban egy eszközt.

Ez pedig az inverter.

Ez alakítja át a napelemes egyenáramot a háztartási villamos fogyasztók számára is hasznosítható árammá, valamint ez figyeli a megtermelt energia-mennyiséget, és az ad-vesz mérőórával is ez az eszköz van összeköttetésben.

A megújuló felülkerekedik a fosszilis energián

Ezek a tényezők egy óvatos, 15%-os éves növekedést okoztak a napelemek mennyiségének fejlődésében 1984-től 1996-ig.

Az 1990-es években a napelemek gyártásának vezető szerepe az Egyesült Államokból áthelyeződött Japánba és Európába.

1992 és 1994 között Japánban megnövekedett a kutatás és fejlesztés finanszírozásának támogatása, továbbá nettó fajlagos mérési irányszámokat alakítottak ki, valamint a lakossági telepítésekre állami ösztönző rendszert alakítottak ki.

A 2000-es évekre Németország vált a világ vezető napelem piacává azzal, hogy felülvizsgálta a tarifarendszert a megújuló energiaforrásokat szabályozó törvény keretein belül.

2004 és 2009 között, a villamosenergia-hálózatra kapcsolt fényelektromos kapacitás éves szinten átlagosan 60 százalékkal, mintegy 21 GW-al nőtt.

2010-ben a napelemek már villamos energiát termeltek több mint 100 országban, de az ezeken a helyeken termelt energiamennyiség csak töredéke a globális napenergia termelő kapacitások összes forrásából származtatható 4800 GW teljesítményének, mellyel a leggyorsabban növekvő energia-generációs technológia a világon.

Néhány praktikus tanács, amit érdemes átgondolni a napelemed felszereltetése előtt!

  • Érdemes odafigyelni a napelemek biztosítására, hiszen a napelemek – az általános hiedelmekkel szemben – bírják a jégesőt és a természeti behatásokat, de lehetnek egyedi esetek – például szélvihar – amely maradandó kárt okoz a napelemben. Ilyenkor pedig jól jöhet a nem túl drága biztosítás.
  • A napelem felszerelésekor a házunk tájolása sem mindegy. Például egy kizárólag déli tájolású ház esetében nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a tulajdonos. Érdemes tehát ezt is felmérni mielőtt napelemet vásárolunk!
  • Sokan élnek abban a tévhitben, hogy mivel a legtöbb napelemet házak, illetve egyéb építmények tetejére felszerelve látják, így azt hiszik, hogy csak tetőre felszerelve használhatók azok. Nos, ez egyáltalán nincs így. Megfelelő lehetőségek és tájolás mellett ugyanis a napelem ugyanúgy telepíthető a talajon, mint a ház tetején.
  • Szintén általános tévhit, hogy a napelemek csak és kizárólag napos időben termelnek áramot. Az állítást ugyan látszólag alátámasztja az a tény, miszerint a napelemek – a nevükből fakadóan is – főleg a napos órákban működnek hatékonyan. A teljes képhez azonban hozzátartozik az is, hogy a napelemek bizony a felhős órákban is termelnek energiát.
  • Szintén hiba lehet a napelem felszerelése előtt, hogy túlságosan nehéznek gondoljuk a megújuló energiát termelő rendszerünket, és nem merjük felszerelni azt. Nos, pontosan erre való a helyszíni felmérés, hogy az ilyesmi idejekorán kiderüljön. Ám túlzottan nem kell félni, hiszen egy napelem tábla tömege körülbelül 17 kg, a felülete pedig 1,7 m2.
  • Még egy általános tévedés: többen gondolják, hogy a napelem megnöveli a házukba történő villámcsapás kockázatát. Az igazság az, hogy 10 kW teljesítmény alatt nem kötelező a villámhárító beépítése a családi házakra sem, és a napelem táblák semmivel sem vonzóbb célpontok egy villám számára, mint egy magas fa vagy nedves kémény.

Most pedig nézzünk néhány fontos fogalmat bővebben!

Azzal, hogy napelem rendszer vásárlására adjuk a fejünket, gyakorlatilag energiát vásárolunk.

Nem csupán saját felhasználásra, hiszen az általad megtermelt és a rendszerbe visszatáplált többletenergiát a villamosenergia-szolgáltató cégek kifizetik neked, kvázi megvásárolják tőled.

A megfelelő rendszer kiválasztásához tehát figyelembe kell venned a választott napelem rendszer névleges teljesítményét, hatásfokát, teljesítmény toleranciáját, az elemek külső felületét, a hőmérséklet-hatékonysági mutatót, a teljesítménytanúsítást, és végül, de nem utolsósorban a termékre biztosított gyártói garanciát is.

Teljesítmény tolerancia

A gyártók által meghatározott névleges teljesítmény eltérhet a mindennapi gyakorlatban tapasztaltaktól, hiszen a „laboratóriumi” körülmények a hétköznapi használat során korántsem nevezhetők állandónak vagy általánosnak.

A gyártók feltüntetik továbbá a napelemek teljesítmény toleranciáját is, mely megmutatja, hogy az adott rendszer teljesítménye mennyire térhet el a megadott névleges teljesítménytől.

Tapasztalataink szerint ez a mutató megközelítőleg 5%-os eltérést enged meg.

Hatásfok

A hatásfokból arra következtethetsz, hogy 1 m2 napelem felülettel pontosan mennyi energiát állíthatunk elő.

Ahogyan például a hangszóróknál is megtapasztalhatod, a magasabb hatásfok nem garantálja a nagyobb teljesítményt.

Több, kisebb hatásfokú napelemmel is elérhető annak az energiamennyiségnek a megtermelése, melyet egy nagyobb hatásfokú modellel produkálhatsz.

A napelem-panelek mérete és elosztása a tetőn nagyban függ a rendelkezésre álló felülettől, így nagyon sokszor fordul elő, hogy a nagyobb mennyiségű kisebb napelem lesz a nyerő a kevesebb, de nagyobbal szemben.

A választás szempontjából esetleg fontos lehet, hogy a magasabb hatásfokú alkatrészek árukat tekintve is magasabb kategóriát képviselnek.

Az elemek külső felülete

Az elemek külső felülete

A legtöbb napelem külső felülete általában edzett szolár üvegből készül.

Az ilyen üvegfelületek fényáteresztő képessége befolyásolja, hogy az adott felület mekkora mértékű energia megtermelésére képes.

Bizonyos gyártók napelemei úgynevezett reflexiómentes üvegből készülnek, mely napi átlagban 2-3%-kal több energiatermelést enged.

Teljesítménytanúsítás és garancia

A teljesítménytanúsítás és a garancia egyaránt rendkívül fontosak.

A gyártók a napelemek teljesítményét saját laborjaikban vizsgálják, azonban általában független intézetekkel is tanúsíttatják azt.

A termékgarancia általában 2-10 év közötti időintervallumot jelöl, a teljesítménygarancia pedig 10 évre 90%, 25 évre pedig 80%-os teljesítményt.

Az inverterekkel kapcsolatban fontos megemlítenem, hogy nem a készüléket kell kicserélnünk egy adott idő után, hanem azon belül egy bizonyos alkatrészt.

Ez átlagosan 10 év után következik be és nem egy horribilis összegről van szó, és azért fontos, mert nem kell újravásárolni a készüléket.

Lássuk, mire van még szükséged!

Az imént említett elemek csupán egy fotovoltaikus rendszer legfontosabb, legalapvetőbb részeit képezik.

A napelem modulok, a rögzítő szerkezetek, az inverterek és az oda-vissza mérő villanyórák mellett még több egyéb alkatrészre is szükség van.

A különböző kapcsolók, speciális kábelek és csatlakozók komoly körültekintést igényelnek, melyek beszerzése (mint a napelem rendszer telepítésének más lépései esetében is) mind-mind a mi feladatunk.

Külön érdemes kiemelnem a túlfeszültség elleni védelmet, hiszen megfelelő óvintézkedésekre van szükség például az esetleges villámcsapás okozta károk elkerülése érdekében.

Egy jól felkészült, a témában már otthonosan mozgó profi csapat számára a legmegbízhatóbb, otthonod számára legoptimálisabb eszközök beszerzése csupán rutinfeladat, míg egy laikus számára ez igen komoly kihívást jelenthet.

És hogy a tájékozottságodat tökéletesítsük:

A fotovoltaikus energiatermelés korunkra csúcstechnológiává nőtte ki magát, amely már minden háztartás részét képezheti.

A modern ember a természet erőit tudatosan felhasználva juthat az életéhez szükséges energiához anélkül, hogy környezetét a legkisebb mértékben is károsítaná.

Az évszázadok óta fejlődő találmány a jövőben is további eredményeket fog elérni, és a szakértők véleménye szerint évtizedeken belül még központibb szerepet fog betölteni életünkben.

Éppen ezért érdemes már most hozzálátni családi házad fejlesztéséhez.

A szükséges egy-két hónapos ügyintézés után a felszerelés már csak egy napot vesz igénybe (optimális esetben), a hatás pedig évtizedekben lesz mérhető.

Légy türelmes, ne állj neki magad!

Légy türelmes, ne állj neki magad! 

Ezt azért mondom, mert lehet, hogy a kivitelezés 1 nap, de a dokumentáció nyilván több hét is lehet, valamint az időpont egyeztetése manapság nem a legegyszerűbb folyamatok közé sorolható.

A munka minden fázisát kifejezetten ajánlott profi, szakképzett kezekre bízni, nem csak a hatékonyság, de a biztonság érdekében is.

Ahogy az előbbi pontokból is látszik, otthonod energiatudatossá alakítása nem egyszerű feladat.

A komoly számításoktól kezdve a megfelelő eszközök, alkatrészek és műszaki cikkek beszerzésén át a rendszeres ellenőrzésekig mindenre különösen nagy figyelmet kell fordítanod.

Még az összeszereléshez sem elegendő egy szerszámosláda a garázsból, bármennyire is anyag-optimalizáltak és kreatívan leegyszerűsítettek a különféle rögzítési technikák.

Mindemellett hangsúlyozom, hogy a villamos árammal való munka kifejezetten veszélyes, és minden esetben ajánlott szakemberek segítségét igénybe venned hozzá!

Ha Te is arra a döntésre jutottál, hogy napelem rendszert szeretnél, akkor töltsd ki gyorsan ajánlatkérő űrlapunkat, hogy partnerünk mielőbb fel tudja venni Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből