Napelem szerelés

Elkövetted te is ezeket a hibákat a napelemed felszereltetése előtt?

 

Kezdjük is az elején: miért válassz napelem rendszert családi házadra?

Biztos vagyok benne, hogy éveken belül a napelemes rendszerek biztosítják majd a jövő energiaforrásainak jelentős részét.

Ennek a jelenségnek az előjeleit tapasztalhatjuk napjainkban, amikor is egyre több vállalkozás, önkormányzat és magánszemély dönt úgy, hogy a fotovoltaikus rendszerekre bízza a takarékos energiafogyasztás felügyeletét.

Ez pedig nem véletlen.

Hogy miért?

Mert egyre több, különböző anyagi helyzetben lévő ember érzi úgy, hogy biztonságra vágyik.

Olyanok is megkeresnek, akik stabil alapokon állnak, viszont szeretnék biztosítani jövőjüket, mások pedig épp számláik súlyától szabadulnának annak reményében, hogy a – például nehezen összegyűjtött, megspórolt – pénzük néhány éven belül visszatérül.

Ezt pedig garantálom.

Amennyiben Te is szívesen csökkentenéd villany, esetleg fűtéskiadásaid, mindeközben szem előtt tartanád a környezettudatos magatartást, szívesen megtervezzük és beszereljük a számodra legmegfelelőbb rendszert!

A természet erejét használva, de nem kihasználva termelheted meg azt az energiát, amit felhasználsz, ezzel gondoskodva családodról, és bolygónkról egyaránt.

Amennyiben a környezettudatos áramfogyasztás ilyen módján gondolkodsz, esetleg már kész tervekkel is rendelkezel, a következő néhány pontban összegyűjtöttem, pontosan mire kell ügyelned, és mivel kell mindenképp tisztában lenned, mielőtt belevágnál egy ilyen rendszer megvalósításába.

Viszont:

Ami elromolhat, az el is romlik" – szól a sokak által jól ismert Murphy törvény.

Ennek megfelelően pedig a cikk témáját adó, világszerte és kis hazánkban is rohamosan terjedő napelemek sem jelentenének kivételt.

Elvileg.

A gyakorlat azonban mást mutat, ugyanis egy kis odafigyeléssel súlyos százezreket megspóroló hosszú távú befektetés lehet a manapság hazánkban és a nagyvilágban is egyre inkább a hétköznapjaink részévé váló napelemek felszereltetése.

Ehhez pedig nem kell mást tenned, csak tájékozódnod kicsit.

A tájékozódásban segítségedre leszek, azért, hogy ne kövess el semmiféle hibát a vásárláskor!

Ehhez azonban úgy gondolom, a legtisztességesebb, ha bemutatom cégünket.

Cégünkről

Napelem működése Bácsalmáson

 

Személy szerint azt tartom a legkorrektebb lépésnek, ha röviden ismertetem üzletpolitikánkat.

 Kulcsmondatunk: Vagy jót, vagy semmit.

Rossz rendszert nem szerelünk, egyértelmű okokból kifolyólag.

Miért akarnánk elveszíteni a célközönségünket?

Miért akarnánk magunknak rosszat?

Mivel ezekre a kérdésekre nincs logikus válasz, nyilvánvaló, hogy a lehető legjobbat szeretnénk nyújtani ügyfeleinknek.

Cégünk komplett, minőségi napelem rendszerek tervezésével, kivitelezésével, beszerelésével, illetve az ezzel járó ügyintézésben való segítségnyújtással foglalkozik.

Kimondottan fontosnak tartjuk az évek során védjegyünkké vált szakértelmünket és professzionális, ügyfél centrikus attitűdünket, minek köszönhetően minden megrendelőnk számára egyedileg kidolgozott, maximális hatékonyságú fotovoltaikus rendszerek kiépítését tudjuk garantálni.

Bár nem győzöm hangsúlyozni, hogy az általunk megtervezett és kiépített napelemes rendszerek segítségével komoly összegeket takaríthatsz meg háztartásod, vagy akár vállalkozásod számára, kitűzött célunk nem merül ki abban, hogy a piacon elérhető, előrekalkulált árkategóriákba sorolt rendszereket adjuk el Neked és családodnak.

Munkánk során fontosnak a tartjuk a személyes kapcsolattartást, hiszen ennek hiányában nem vagyunk képesek a Számodra legmegfelelőbb és legpraktikusabb megoldás megteremtésére.

Napelemes rendszereinket ügyfeleink személyes igényei alapján tervezzük meg és állítjuk össze, ha szükséges a legapróbb részletekbe menően is.

Ezalatt azt értem, hogy az általunk előnyben részesített és nagyra becsült japán és német gyártók fotovoltaikus rendszereit akár alkatrészről alkatrészre, külön-külön szereljük össze és telepítjük be.

Mindezek megvalósulásához elengedhetetlen azonban az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a szakembereink által végzett helyszíni felmérések, illetve szakmai tanácsadás programunk.

Munkánkat azonban nem tekintjük elvégzettnek a napelem rendszer betelepítését követően sem.

Lévén minden általunk forgalmazott és ajánlott PV rendszer minősítési bizonyítvánnyal és gyártói garanciával bír, fontosnak tartjuk az ügyfél-kapcsolattartást és az általunk telepített rendszerek időközönkénti monitorozását, ellenőrzését is.

A cégünk által javasolt és később felszerelt napelemes rendszerek kiválasztása és ajánlása során szem előtt tartjuk, hogy kizárólag prémium minőségű, tekintélyes szakmai múlttal rendelkező gyártók termékeit ajánljuk Neked.

Döntéseinket és javaslatainkat minden esetben a praktikum és a költséghatékonyság határozza meg.

A napelem rendszerek beépítése ugyanis nem egy kósza hóbort vagy egy bizonyos ideig követendő, majd elhanyagolandó divat.

A napelem rendszerek beépítése felelős üzleti döntés, valamint idővel megtérülő és hasznot hozó pénzügyi befektetés.

Árajánlatkérés itt!

Referenciáink

Napelem szerelés Szentlászlón

 

Méltán lehetünk büszkék arra, hogy az általunk felszerelt napelemes rendszereket ügyfeleink nyugodt szívvel ajánlják érdeklődő barátaiknak, családtagjaiknak vagy munkatársaiknak.

Napelem rendszereink a mindennapos villamos energia használat kiváltásra, használati meleg víz előállítására, esetleg fűtésrásegítésre egyaránt használhatók.

Cégünk több éves működése során számos magánlakás és vállalkozás számára talált megfelelő konstrukciókat, ezen felül több önkormányzati beruházások során megrendelt napelemes rendszerek kiépítését is elvégeztünk már.

Ügyfeleink számára kizárólag a legmegbízhatóbb német és japán gyártású PV rendszereket ajánljuk, melyek minden esetben a praktikumot és a hatékony működést képviselik.

Kimondhatom tehát, hogy professzionális, valamint garantáltan hosszú távú megoldásokat kínálunk Számodra.

Cégünk leinformálható és referenciamunkáink alapján ellenőrizhető.

Az általunk kivitelezett, megtervezett és üzembe helyezett, illetve a későbbiek folyamán ellenőrzött és karbantartott rendszerek abszolút jellemzője a stabilitás és a gazdaságos működés.

Továbbá minden termékünk minősítési bizonyítvánnyal és gyártói garanciával rendelkezik, így ügyfeleink már a megvásárlást megelőzően is bizonyosságot szerezhetnek az általunk ajánlott rendszerek megbízhatóságáról és hatékonyságáról.

De ezek után nézd meg, hogyan induljon a tájékozódás!

A legfontosabb, hogy olvass utána, hiszen a tájékozottság magabiztossá tesz!

Sokan elkövethetik azt a végtelenül egyszerű és könnyen kiküszöbölhető hibát, hogy nem olvasnak utána annak, hogy mi is az a napelem tulajdonképpen.

Kezdjük tehát az alapoknál!

Mi is az a napelem?

Napelem szerelés Dunaújvárosban

A legfontosabb, amit erről a világszinten rohamos terjedő – 2015-ös adatok szerint Nagy-Britanniában 650 ezer napelem rendszer üzemel mindent egybevetve - hogy ez egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével.

Azonban ezzel még nincs vége, a napelem, mint az egyik legjelentősebb megújuló energiaforrást biztosító eszköz bemutatásának, hiszen a napelemnek több fajtája is létezik.

Persze ezeknek a működése a beszerelésének milyenségétől kezdve azok karbantartásának minőségén át a napsütéses órák számáig bezárólag sok mindentől függhet.

Alapvetően három, előállítási költségében és hatékonyságában eltérő napelemet különböztet meg a szakma.

 Ezek az amorf kristályos napelemek, valamint a mono- és polikristályos napelemek.

Arról, hogy melyik a legnépszerűbb, illetve a legmegbízhatóbb napelem, megoszlanak a vélemények, de egy kis utána olvasással erről is lehet bőven tájékozódni a napjainkban egyre népszerűbb napelem gyártásával illetve annak forgalmazásával és felszerelésével foglalkozó cégek honlapján.

Mivel azonban itt most elsősorban segíteni szeretnék, haladj velem a tájékozódásban!

Árajánlatkérés itt!

1. A három típus rövid bemutatásában az első az úgynevezett amorf, szilícium napelemek csoportja.

Szakmai vélemények szerint ez a típus azért lehet elsősorban népszerű a vásárlók körében, mert alacsony az előállítási költsége.

A hátránya viszont, hogy hatásfoka 4-6% között van, ami jócskán alulmarad a többihez képest.

Az amorf, vagy más néven vékony rétegű napelem másik hátránya lehet még az is, hogy mivel gyenge a hatásfoka, tehát kevés villamosáramot termel, ezért a megtérüléshez, vagy a megfelelő eredmény eléréséhez nagy felületre van szükség belőle.

Összehasonlítva a sokkal vastagabb kristályos napelem társával elmondható, hogy az amorf típus, bár kevésbé érzékeny mondjuk a melegedésre, nagy helyigénnyel rendelkezik.

Ezekkel az esztétikai szempontból talán legelőnyösebb napelemekkel elsősorban a különböző nemzetközi és a megújuló energiaforrások használatát támogató cégek irodaházainak tetején találkozhatunk.

2. A következő, szintén a hétköznapokban is gyakran látható napelemtípus az úgynevezett monokristályos napelem

 Az össze napelemfajtából a legnagyobb hatásfokkal dolgozó napelem több cellából épül fel, és minden cella egy kristályszerkezetet alkot.

Cellái fekete színűek, külsőleg jól elkülöníthetőek.

15 százalék körüli hatásfokot tulajdonítanak neki a szakemberek.

A többi napelemmel történő összehasonlításban elmondható, hogy ez a típus a közvetlen napfényt jobban hasznosítja, de a szórt napfényt már kevésbé.

Élettartama 30 év körül van.

Az előző társához képest lényegesebben jobb minőséget képviselő napelemet elsősorban benzinkutakon, kis parkolóautomaták, vagy akár sebességmérő kijelzők mellett láthatjuk viszont.

A tárgyalt napelem tájolásra, és a dőlésszögre lényegesen érzékenyebb az előzőnél.

3. A harmadik, és egyben a hazánkban elterjedt napelemek közül – hiszen a világon a tudomány fejlődősével folyamatosan találnak fel forradalmi napelemeket – az utolsó, a polikristályos napelem.

Ez a fajta, ahogy a nevéből is adódik, több kristályból épül fel.

Előállítási költsége alacsonyabb, mint monokristályos társáé, viszont kisebb hatásfokkal is működik (10-13%).

A típus a tájolásra és dőlésszögre kevésbé érzékeny, valamint ára is kedvezőbb, mint a monokristályos típusé.

Napjainkban a világon jelenleg ebből a típusból épül fel a legtöbb erőmű és háztartási méretű napelemes rendszer.

 Hazánkban talán inkább a fővároson túl fedezhetőek fel ezek.

Miután tájékozódtunk a napelemek típusairól, nézzük meg hogyan is működik a napelem használata a mindennapi életben!

Tehát nézzük, hogyan tudjuk használni a megvett a napelemeket!

A napelemes rendszereknek alapvetően két felhasználási módja lehetséges, a hálózatra kapcsolt és a szigetüzemű.

A kapcsolt rendszerek esetében az illetékes áramszolgáltató köteles átvenni a termelt áramot, míg a szigetüzemű rendszerek önálló egységként működnek, a hálózattól függetlenül. A

 kettő között gyakorlatilag annyi a különbség, hogy az egyik önmagában, villamoshálózat nélkül működik.

Tehát ezt a felhasználási formát a hálózatra kapcsolható társával ellentétben elsősorban nem az otthonokra vagy irodákra szokták felszerelni.

Sokkal inkább használják ezeket például ritkán látogatott telkek, lakóautók vagy épp egyszerű fővárosi, köztéri órák áramellátásához.

De ez a népszerű és sokkal életszerűbb felhasználási forma megjelenhet például akár egy kutyafuttató vagy egy parkoló térvilágításának céljára is.

A fentivel szemben a másik, a hálózatra visszatápláló rendszer beüzemelése már jóval összetettebb.

A legfontosabb, hogy ezt a rendszert használhassuk, szükségünk van az áramszolgáltató engedélyére is, ami sok esetben hónapokat is igénybe vehet.

De ez a lényegen nem változtat.

Immáron Magyarországon is egyre inkább terjed a napelemek használata.

Jól mutatja ezt a folyamatot a következő adat is 2014-ből, miszerint hazánkban jelenleg összesen kb. 237.800 m2 napkollektor van felszerelve.

A hálózatra tápláló napelemes rendszer felépítése viszonylag egyszerű.

 Legfőbb alkotóelemei a napelemek, amelyek legtöbbször a tetőre kerülnek felszerelésre.

A felszereléshez alkalmazott alumínium tartószerkezet időtálló, rögzítése a tető vízzáró képességét nem befolyásolja.

Fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású valamint árnyékolástól mentes legyen.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő tetőfelület, lehetséges függőleges falon vagy talajszinten való elhelyezés is.

Meg kell említeni még a napelemes rendszerekkel kapcsolatban egy eszközt.

Ez pedig az inverter.

Ez alakítja át a napelemes egyenáramot a háztartási villamos fogyasztók számára is hasznosítható árammá.

Árajánlatkérés itt!

Egy kis történelem

Napelem szerelés Tataházán

 

Mielőtt napelemet vásárol, fontos, hogy tisztában legyen az aktualitások mellett napelemek történelmével is.

Az első napelemet Charles Fritts hozta létre 1880-ban.

1931-ben Dr. Bruno Lange német mérnök egy olyan napelemet fejlesztett, melynek elkészítéséhez réz-oxid helyett ezüst szelént használt fel.

 Habár a szelén elemek a fény kevesebb mint 1%-át alakították át elektromossággá, Ernst Werner von Siemens és James Clerk Maxwell felismerte a felfedezés fontosságát.

Az 1940-es években Russel Ohle folytatta a kutatásokat, majd Gerald Pearson, Calvin Fuller és Daryl Chapin létrehozták a szilikon alapú elemet 1954-ben.

Ezek a korai napelemek 285 amerikai dollárba kerültek Wattonként és 4,5-6% volt a hatásfokuk.

A napelemek legkorábbi jelentős alkalmazása egy backup áramforrás volt a Vanguard I műholdon 1958-ban, amely lehetővé tette, hogy a kémiai elem kimerülése után 1 évvel is az energia továbbítását.

A napelemek effajta használatát számos amerikai és szovjet műhold alkalmazta, mely az energia forrásának szabályszerűen kialakított módja lett számukra.

A napelemek fontos szerepet játszottak a korai kereskedelmi műholdak, mint például a Tesla sikerében, és létfontosságúak voltak a mai távközlési infrastruktúra szempontjából.

A napelemek szárazföldi használatát magas ára korlátozta az 1960-as években.

Ez megváltozott a 1970-es évek elején, amikor az elemek ára normalizálódott, és a napenergia-termelés versenyképessé vált a hálózati hozzáféréssel nem rendelkező távoli területeken.

A korai szárazföldi használatok első színhelyei a távközlési állomások, tengeri fúrótornyok, navigációs bóják és vasúti kereszteződések voltak.

Ezeknek a kapacitásoknak a fele 2004-ig ezen az elven működött.

Az 1973-as olajválság elősegítette a napelem-termelés gyors növekedését az 1970-es és a1980-as évek elején.

A méretgazdaságosság a termelési kapacitások és a rendszerek hatékonyságának növelését hozta, mellyel az 1971-es 100 USD/Watt egységár 1985-ben 7 USD/Watt árra csökkent.

Az olajárak folyamatos csökkenése és az 1978-as energiaadó törvényhez kapcsolódó adójóváírások megszűntetése a kutatási és fejlesztési tevékenységek finanszírozásának csökkenéséhez vezetett.

Ezek a tényezők egy óvatos, 15%-os éves növekedést okoztak a napelemek mennyiségének fejlődésében 1984-től 1996-ig.

Az 1990-es években a napelemek gyártásának vezető szerepe az Egyesült Államokból áthelyeződött Japánba és Európába. 1992 és 1994 között Japánban megnövekedett a kutatás és fejlesztés finanszírozásának támogatása, továbbá nettó fajlagos mérési irányszámokat alakítottak ki, valamint a lakossági telepítésekre állami ösztönző rendszert alakítottak ki.

Ennek eredményeként Japánban az 1994-1998-ig terjedő időszakban a telepített napelemek teljesítménye 31,2 MW-ról 318 MW-ra nőtt, és az éves termelési növekedés intenzitása 30%-ra nőtt az 1990-es évek végére világszerte.

Németország vált a világvezető napelem piacává azzal, hogy felülvizsgálta a takarmány tarifarendszert a megújuló energiaforrásokat szabályozó törvény keretein belül.

Az ország üzembe helyezett fotovoltaikus kapacitása a 2000-ben nyilvántartott 100 MW-ról, 4 150 MW-ra nőtt a 2007-es év végére. 2008-ban Spanyolország lett a legnagyobb napelem piac a 2004-es átvételi-ár szerkezeti szabályozásnak köszönhetően, a világ napelem mennyiségének 45%-val, míg Franciaországban, Olaszországban, Dél-Koreában és az USA-ban láttunk robbanásszerű növekedést a különböző ösztönző programok és a pozitív helyi piaci viszonyoknak köszönhetően.

2004 és 2009 között, a villamosenergia-hálózatra kapcsolt fényelektromos kapacitás éves szinten átlagosan 60 százalékkal, mintegy 21 GW-al nőtt.

 A technológia fejlődés és a gyártási technológiák egyre kifinomultabb módszereinek köszönhetően a napelemek árai folyamatosan csökkennek.

A napenergia óriási lehetőséget biztosít annak ellenére, hogy 2008-ban a világ energiatermelésének mindössze 0,02%-a jött létre ezzel a módszerrel.

2010-ben a fotovoltaikus napenergia villamos energiát termel több mint 100 országban, de az ezeken a helyeken termelt energiamennyiség csak töredéke a globális napenergia termelő kapacitások összes forrásából származtatható 4800 GW teljesítményének, mellyel a leggyorsabban növekvő energia-generációs technológia a világon.

A napelemek meglepően hosszú története után pedig következzen a jelen és néhány aktuális érdekesség hazánkból

Ne kövesd el azt a hibát a napelemed felszerelése előtt, hogy nem vagy tisztában ezekkel!

Magyarországon sok kormányintézkedés finoman fogalmazva nem segít a napelemek terjedésének.

Az egyik ilyen rendelkezés, hogy 2015. január elsejétől, tehát több mint egy éve minden napelem után 114 forint/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetnie a gyártónak – ez egyébként az árakat is befolyásolhatja, de sok cég átvállalja ezt a pluszköltséget.

Miután pedig kellőképpen utánaolvastunk a napelemeknek, jöjjön néhány praktikus tanács, amit lehet, hogy épp te is elkövettél még a napelemed felszereltetetése előtt!

→    Szintén érdemes odafigyelni a napelemek biztosítására is, hiszen a napelemek – az általános hiedelmekkel szemben – bírják a jégesőt és a természeti behatásokat, de lehetnek egyedi esetek – például szélvihar – amely maradandó kárt okoz a napelemben. Ilyenkor pedig jól jöhet a nem túl drága biztosítás.

→    A napelem felszerelésekor a házunk tájolása sem mindegy. Hiszen például egy kizárólag déli tájolású ház esetében nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a tulajdonos. Érdemes tehát ezt is felmérni mielőtt napelemet vásárolunk!

→    Sokan elkövetik azt a hibát is, hogy mivel a legtöbb napelemet házak, illetve egyéb építmények tetejére felszerelve látják, így azt hiszik, hogy csak tetőre felszerelve használhatóak azok. Nos, ez egyáltalán nincs így. Megfelelő lehetőségek és tájolás mellett ugyanis a napelem ugyanúgy telepíthető a talajon, mint a ház tetején. Valamint itt lehet azt is megjegyezni, hogy manapság már léteznek olyan tetőcserepek is, amelyek napelemként működnek.

→    Szintén sokan elkövetik azt a hibát, hogy mivel nem néznek utána rendesen a napelemeknek, azt hiszik, hogy a napelemek csak és kizárólag napos időben termelnek áramot. A fenti állítást ugyan alátámasztja az a tény, miszerint a napelemek – a nevükből fakadóan is – főleg a napos órákban működnek hatékonyan. A teljes képhez azonban hozzátartozik az is, hogy a napelemek bizony a felhős órákban is termenek energiát.

→    Szintén hiba lehet a napelem felszerelése előtt, hogy túlságosan nehéznek gondoljuk a megújuló energiát termelő rendszerünket, és nem merjük felszerelni azt. Nos, ha szakemberhez fordulunk ezt a hibát is kiküszöbölhetjük, hiszen a kirendelt ember valószínűleg elmagyarázza majd nekünk, hogy erről szó sincs. Az igazság ugyanis az, hogy egy napelem tábla tömege 17 kg, a felülete pedig 1,7 m2.

Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy azt gondolják, hogy a napelem megnöveli a házukba történő villámcsapás kockázatát. Az igazság az, hogy10 kW teljesítmény alatt nem kötelező a villámhárító beépítése a családi házakra sem.

Árajánlatkérés itt!

Most pedig nézzünk néhány fontos fogalmat bővebben!

Azzal, hogy napelem rendszer vásárlására adjuk a fejünket, gyakorlatilag energiát vásárolunk.

Nem csupán saját felhasználásra, hiszen az általad megtermelt és a rendszerbe visszatáplált többletenergiát a villamosenergia-szolgáltató cégek kifizetik neked, kvázi megvásárolják tőled.

A megfelelő rendszer kiválasztásához tehát figyelembe kell venned a választott napelem rendszer névleges teljesítményét, hatásfokát, teljesítmény toleranciáját, az elemek külső felületét, a hőmérséklet-hatékonysági mutatót, a teljesítménytanúsítást és végül, de nem utolsósorban a termékre biztosított gyártói garanciát is.

Teljesítmény, -tolerancia

A gyártók által meghatározott névleges teljesítmény ugyanis eltérhet a mindennapi gyakorlatban tapasztaltaktól, hiszen a „laboratóriumi” körülmények a hétköznapi használat során koránt sem nevezhetőek állandónak vagy általánosnak.

A gyártók feltüntetik továbbá a napelemek teljesítmény toleranciáját is, mely megmutatja, hogy az adott rendszer teljesítménye mennyire térhet el a megadott névleges teljesítménytől.

Tapasztalataink szerint ez a mutató megközelítőleg 5%-os eltérést enged meg.

Hatásfok

Napelem működése Keszthelyen

 

A hatásfokból pedig arra következtethetsz, hogy 1 m2 napelem felülettel pontosan mennyi energiát állíthatunk elő.

Ahogyan például a hangszóróknál is megtapasztalhatod, a magasabb hatásfok nem garantálja a nagyobb teljesítményt.

Több, kisebb hatásfokú napelemmel is elérhető annak az energiamennyiségnek a megtermelése, melyet egy nagyobb hatásfokú modellel produkálhatsz.

Ezt a döntést a rendelkezésre álló hely függvényében kell meghoznod, hiszen ha kisebb hely áll rendelkezésedre, valószínűleg a magasabb hatásfokkal bíró napelemet érdemes választanod.

A választás szempontjából esetleg fontos lehet, hogy a magasabb hatásfokú alkatrészek árukat tekintve is magasabb kategóriát képviselnek.

Az elemek külső felülete

A legtöbb napelem külső felülete általában edzett szolár üvegből készül.

Az ilyen üvegfelületek fényáteresztő képessége befolyásolja, hogy az adott felület mekkora mértékű energia megtermelésére képes.

Bizonyos gyártók napelemei úgynevezett reflexiómentes üvegből készülnek, mely napi átlagban 2-3%-kal több energiatermelésre képes.

Teljesítménytanúsítás és garancia

Napelem szerelés Murakeresztúron

 

A teljesítménytanúsítás és a garancia egyaránt rendkívül fontosak.

A gyártók a napelemek teljesítményét saját laborjaikban vizsgálják, azonban általában független intézetekkel is tanúsíttatják azt.

A termékgarancia általában 2-10 év közötti időintervallumot jelöl, a teljesítménygarancia pedig 10 év használat utána 90%, 20 év használatot követően pedig 80%.

Kétféle garanciát ismerhetsz.

Egyik, amelyiknél amint lejár a garancia ideje, tönkre is ment a termékünk.

A napelemeknél ez nem így zajlik.

Az SMA invertereire a gyártó 5 év cseregaranciát kínál, ami meghosszabbítható egy egyszerű regisztrációval.

Az inverterekkel kapcsolatban fontos megemlítenem, hogy nem a készüléket kell kicserélnünk egy adott idő után, hanem azon belül egy bizonyos alkatrészt.

Ez átlagosan 10 év után következik be és nem egy horribilis összegről van szó, és azért fontos, mert nem kell újravásárolni a készüléket.

Napelemeknél egy speciálisabb felállásról beszélünk.

A jó gyártó teljesítmény garanciát kínál, tehát nem azt jelenti, hogy a garancia végén a termék nem működik, csak a teljesítménye csökken.

Az SHARP termékeinek teljesítménye 25 év után is 80%-on van.

A SHARP -nál sem mondvacsinált garanciáról van szó, hiszen minden egyes terméküket mérési jegyzőkönyvvel bizonyítják, tehát sorszámuk van, regisztrálva vannak.

Árajánlatkérés itt!

Az általunk alkalmazott márkákról

SHARP napelem

Rendkívül nagy becsben tartjuk és ügyfeleinknek nagy előszeretettel ajánljuk a japán gyártású Sharp rendszereket.

A Sharp napelemek már több, mint 50 éve a PV rendszerek piacának egyik vezető termékei.

A japán céget nem csupán szakértelme és remek innovációs ötletei teszik piacvezetővé.

Mindezen előnyök mellett rendkívül fontos kiemelnünk a Sharp környezeti felelősségvállalását, mely elöljárója a globális felmelegedés ellen vívott harcnak.

Ezen törekvés abban nyilvánul meg, hogy napelem rendszereik legalább annyi üvegházhatású gáz kibocsátását takarítsák meg, amennyit a vállalat világszerte termel.

A gyártó hatékonyságáról és szakmai elismertségéről talán mindent elárul, hogy az elmúlt évek során napelemeiket több mint 130 műholdra, 1200 világítótoronyra, közúti, valamint ipari épületekre, középületekre, valamint lakóházakra egyaránt telepítették.

Ebből mindenki számára egyértelművé válhat, hogy a Sharp fotovillamos elemei nem csupán minőségi alkatrészek, hanem számos, különböző környezetben alkalmazható, megbízható napelemek.

SMA inverter

A világszerte piacvezető, napelemes rendszerek szolár invertereinek és monitorozó berendezéseinek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozó SMA cégnek az évek során sikerült kivívnia számos szakember egyöntetű szimpátiáját, így természetesen mi is bizalmat szavaztunk a német gyártónak.

Az inverterek rendkívül fontos részeit képezik a teljes fotovoltaikus rendszereknek.

Minden napenergia hasznosító berendezés egyik legfontosabb elemeként tartják számon ugyanis az úgynevezett szolár invertereket, melyek a napelemek által előállított áramot visszatáplálható váltóárammá alakítják.

Ez azért rendkívül fontos, mert ezzel nem csupán villanyenergiát spórolhatsz, de a cégünk által garantált megfelelő kiépítés mellett bevételt is szerezhetsz az általuk megtermelt, napenergiából származó váltóáramból.

Szakembereink azért is voksolnak az SMA-ra, mert invertereik intelligens rendszerirányítókként funkcionálnak, ami a megfelelő energiatermelés pontos monitorozása és a visszatáplálásának felügyelete szempontjából nélkülözhetetlen fontossággal bír.

A folyamatos ellenőrzés és adatgyűjtés rendkívül fontos, ugyanis ennek eredményeképpen ellenőrizni tudjuk az inverterek által megspórolt energiamennyiséget, a pontos mérések és adatok pedig a jövőre nézve rugalmasabb tervezést és kiszámíthatóságot biztosítanak.

Kiváló minőségű tartószerkezet

Az általunk használt PV tartórendszerek egytől-egyig univerzálisan alkalmazható, minőségi alkatrészekből – alumíniumból, valamint saválló, rozsdamentes acélból – készülnek, lehetővé téve ezzel a különféle méretű és szerkezetű tetőterekre való felszerelést, illetve biztosítva a hosszú évekig tartó, problémamentes működést.

A saválló, rozsdamentes acél a legzordabb időjárási körülményeknek is ellenáll, nem színeződik el és nem válik sérülékennyé, könnyen törhetővé.

A széles választéknak köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy a felmerülő igények szerint személyre szabott megoldásokat tudjunk alkalmazni, amikor a napelem rendszer telepítésre kerül a sor.

Lássuk, mire van még szükséged!

Napelem szerelés Nagyvázsonyon

 

Az imént említett elemek csupán egy fotovoltaikus rendszer legfontosabb, legalapvetőbb részeit képezik.

A napelem modulok, a rögzítő szerkezetek, az inverterek és az oda-vissza mérő villanyórák mellett még több egyéb alkatrészre is szükséged van.

A különböző kapcsolók, speciális kábelek és csatlakozók komoly körültekintést igényelnek, melyek beszerzése (mint a napelem rendszer telepítésének más lépései esetében is) szakértők bevonását követeli meg.

Külön érdemes kiemelnem a túlfeszültség elleni védelmet, hiszen megfelelő óvintézkedésekre van szükséged például a villámcsapás okozta károk elkerülése érdekében.

Egy jól felkészült, a témában már otthonosan mozgó profi csapat számára a legmegbízhatóbb, otthonod számára legoptimálisabb eszközök beszerzése csupán rutinfeladat, míg egy laikus számára ez igen komoly kihívást jelenthet.

Árajánlatkérés itt!

És hogy a tájékozottságodat tökéletesítsük: a felszerelésről általánosságban

Napelem szerelés Dunaújvárosban

 

A fotovoltaikus energiatermelés korunkra csúcstechnológiává nőtte ki magát, amely már minden háztartás részét képezheti.

A modern ember a természet erőit tudatosan felhasználva juthat az életéhez szükséges energiához anélkül, hogy környezetét a legkisebb mértékben is károsítaná.

Az évszázadok óta fejlődő találmány a jövőben is további eredményeket fog elérni, és a szakértők véleménye szerint évtizedeken belül még központibb szerepet fog betölteni életünkben.

Éppen ezért érdemes már most hozzálátni családi házad fejlesztéséhez.

A szükséges egy-két hónapos ügyintézés után a felszerelés már csak egy napot vesz igénybe, (optimális esetben) a hatás pedig évtizedekben lesz mérhető.

Cégünk a Te igényeid szerint kialakított, garantáltan hatékony és biztonságos, piacvezető gyártóktól származó alkatrészekből összeállított minőségi napelem rendszert kínál.

Munkatársaim az összeszerelést követően sem tekintik befejezettnek a munkát, hiszen rendszeres ellenőrzésekkel biztosítják, hogy a telepített fotovoltaikus rendszer akár 40-50 éven keresztül is üzembiztosan, hiba nélkül lássa el tiszta energiával otthonodat és családodat.

Összegzés

Nálunk maximum 2 hónapot vesz igénybe a rendszer teljes körű beállítása.

Ezt azért mondom, mert lehet, hogy a kivitelezés 1 nap, de a dokumentáció nyilván több hét is lehet, valamint az időpont egyeztetése manapság nem a legegyszerűbb folyamatok közé sorolható.

A munka minden fázisát kifejezetten ajánlott profi, szakképzett kezekre bízni, nem csak a hatékonyság, de a biztonság érdekében is.

Ahogy az előbbi pontokból is látszik, otthonod energiatudatossá alakítása nem egyszerű feladat.

A komoly számításoktól kezdve a megfelelő eszközök, alkatrészek és műszaki cikkek beszerzésén át a rendszeres ellenőrzésekig mindenre különösen nagy figyelmet kell fordítanod.

Még az összeszereléshez sem elegendő egy szerszámos láda a garázsból, bármennyire is anyag-optimalizáltak és kreatívan leegyszerűsítettek a különféle rögzítési technikák.

Mindemellett hangsúlyozom, hogy a villamos árammal való munka kifejezetten veszélyes, és minden esetben ajánlott szakemberek segítségét igénybe venned hozzá!

Az üzembe helyezés, az inverter beállítása, a hálózatra való csatlakoztatás csak egy-egy része a teljes feladatnak, és mind fokozott óvatosságot és szakértelmet igényel.

Éppen ezért kell a fotovoltaikus rendszerek telepítésével egy jó csapatot megbíznod, akik a ház felmérésétől kezdve a felszerelésig és az utólagos rendszeres monitoringokig mindent elvégez helyetted, sőt, az ügyintézésben is segítséget nyújt, mindeközben pedig folyamatosan a Te igényeidet tartja szem előtt.

A megfelelő emberek alkalmazásával biztos lehetsz benne, hogy a legjobb minőségű napelemek otthonod stratégiailag legmegfelelőbb pontjaira kerülnek, valamint hogy piacvezető, kipróbált gyártók biztos teljesítményű eszközei és műszerei biztosítják a rendszer tökéletes működését.

Ezért ajánlom magunkat, mivel prémium alkatrészekből, profi munkát végzünk, a Te érdekedben!

Lezárás gyanánt meg kell említenem, hogy bár azon lehet vitatkozni, hogy megéri-e napelemet venni, de azt semmi esetre sem szabad elfelejteni, hogy manapság, amikor például a hóvirág, a tél közepén való megjelenésével már a természet is küldi az apró jeleket arról, hogy bizony szeszélyesek az évszakok és gyakori az évszaknak nem megfelelő időjárás, kell valami változás.

A globális felmelegedés ellen pedig a legegyszerűbben a megújuló energiákkal lehet védekezni.

Többek között a napelemekkel.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.