Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Forrás: deltechomes.com

Napelemes autóval indulni a munkából a napelemmel felszerelt otthonunkba – rengeteg mérnök és kutató dolgozik azon szerte a világon, hogy ez a kép a jövő emberének mindennapjait jelentse.

Amíg napelemes hajókkal, repülőkkel és versenyautókkal kalandorok döntenek egyre nagyobb és nagyobb rekordokat, a hétköznapjainkba is ugyanilyen elszántsággal törnek be a fotovoltaikus rendszerek.

A zöld energia terjedését egyre jobban ösztönzi mindemellett a klímaváltozás fenyegetése is, így nem is nagyon találunk már olyan területet, ahol ne kísérleteznének a megújuló energiaforrások bevetésével.

Most következő cikkünkben az építészet és a személygépkocsi tervezés világából mutatunk olyan példákat, melyeket a jövőnk egyfajta előképének is tekinthetünk – hiszen ha minden ilyen tempóban halad tovább, hamarosan tényleg áttérhet az egész világ a környezettudatosabb energiatermelésre.

Nettó 0 energiából élni

A nettó nulla energiás ház, vagy net-zero energy house, röviden NZE egyre gyorsabban válik a zöld építkezések királyává.

A mögötte álló filozófia pontosan az, amit mi is vallunk a fotovoltaikus rendszerekkel kapcsolatban: ha magunk termeljük meg az általunk felhasznált energiát, akkor soha többé nem kell a szolgáltatókra támaszkodnunk, és így a számlák miatt sem kell aggódnunk.

Ez a gondolat egyre több befektető és építész számára válik vonzóvá, és erre remek példa az Észak-Karolinai Deltec vállalat, amely korábban a hurrikánbiztos, előregyártott, kör alakú házaival vált híressé.

A Deltec most egy egész sorozatot hozott létre nettó 0 energiafelhasználású házakból, melyeknek rengeteg egyéb előnye mellett van egy fontos tulajdonsága: elérhető áron vásárolhatók.

A különlegessége pedig ennek az új kollekciónak nem is feltétlenül az energiatakarékossága, hanem a külseje, ugyanis minden tagja egy klasszikus amerikai farmházat idéz meg.

Solar Farmhouse – modern technológia elegáns bútorok között

Solar Farmhouse – modern technológia elegáns bútorok között

Forrás: baosol.com

A Deltec Renew Collection gyakorlatilag olyan előre gyártott házakat foglal magába, melyek a klasszikus külsőben a legmodernebb technikát hordozzák.

Nézzük meg először, hogy mit látunk, ha átlépjük egy ilyen otthon küszöbét: gyakorlatilag minden olyan, ahogyan azt egy vidéki farmház kapcsán elképzeljük, a tetőtől kezdve a tornácig.

Elegáns bútorok, családias hangulat, és emellett nagyfokú kényelem.

2029 négyzetlábas, azaz körülbelül 188 négyzetméteres alapterületről beszélünk, 3 hálószobával, 2.5 fürdőszobával és mindehhez opcionálisan hozzácsatolva egy 17 négyzetméteres verandával.

A tradicionális külső viszont a legmodernebb felszereléseket takarja.

A tetőre szerelt fotovoltaikus rendszer felel a ház áramellátásáért, ami önmagában talán nagy falatnak tűnhet, főleg, ha az energiafelhasználásba a fűtést is beleszámoljuk.

Pontosan itt jön képbe a Deltec „lemásolhatatlan” építési technikája.

Minden Solar Farmhouse ugyanis egy légmentes épületburokkal van ellátva, valamint különleges szigeteléssel, és speciális szellőztető rendszerrel.

Ilyen módon pedig a ház melegen tartása még a leghidegebb hónapokban sem követel komolyabb energia befektetést, hiszen a szigetelés és a napelemek télen biztosítják a kellő fűtést, nyáron pedig a ház kellemesen hűvös marad a kánikulában is.

Mindezek pedig az átlag amerikai családoknak készültek, akik természetesen saját igényeik szerint rendezhetik be otthonukat – kérhetnek hozzá verandát, kocsi feljárót, garázst, vagy bármi egyebet, ami szintén tökéletesen fog illeszkedni a házak külsejéhez.

A puszta szerkezet ára 62 ezer dollárnál kezdődik, de egy teljesen befejezett otthon nagyjából 350-400 ezer dollárba kerül majd a tulajdonosoknak.

Colorado legenergiatakarékosabb háza

A passzív ház világszerte elismert építési technika, ami komoly eredményeket ígér bármilyen család energiaköltségeinek csökkentésében, minden éghajlaton.

A passzív ház röviden a következőt jelenti: szigetelt falak, a friss levegő folyamatos cseréje, valamit precíz energiafelhasználás.

Európában több száz ilyen épület van, amely közel 90 százalékkal kevesebb energiát használ fel szomszédjainál a különleges szigetelésnek és tervezésnek köszönhetően, és ez a trend, ha lassan is, de Amerikába is eljutott.

Andrew Michler a zöld energia témájában folytatott több éves folyamatos kutatással, írással és építéssel a háta mögött eldöntötte, hogy saját magának is ilyen otthont akar, és nem is akárhol: Colorado hegységeiben, ahol a nagyon kemény teleknek köszönhetően a kihívás is valódi.

A fűtést ugyanúgy, ahogy a Solar Farmhouse esetében, a napelemek látják el, de ez csak az elsőszámú a hőforrások között.

A ház ugyanis felhasználja a berendezések, de még a lakók által „termelt” hőt is, hiszen nem engedi ezeket kiszökni a falakon túlra, a szigetelés és a hővisszanyerő szellőztető rendszernek köszönhetően.

Michler sikert ért el, és a passzív ház tökéletesen működik – és mindemellett a kényelmet sem kellett a legkisebb mértékben sem feláldoznia.

Családi autó a napelemes versenyen

Családi autó a napelemes versenyen

Forrás: solarteamgreatbritain.org.uk

Látjuk tehát, hogy a zöld otthon felépítése már korántsem olyan futurisztikus, mint sokan gondolják.

De mi a helyzet a közlekedéssel?

Most nem az egyszemélyes versenyautókra, és repülőkre gondolunk, amik folyton rekordokat döntögetnek, hanem a mindennapi életünkre, amikor gyerekeinket visszük reggel iskolába, vagy a család elindul egy nagy közös vidéki kirándulásra.

Ezen a téren nem csak arról beszélhetünk, hogy már elkészült a családi méretű napelemes autó, de arról is, hogy versenyen fog indulni!

A brit Solar Team megtervezte az Egyesült Királyság első családi napelemes személygépkocsiját, és nem kevesebbre készül, mint hogy elinduljon vele az ausztrál Bridgestone World Solar Challenge-en.

Az összeállt csapat egy Kickstarter kampányt indított, hogy segítséget kapjon a világ leggyorsabb napelem meghajtású autójának elkészítéséhez.

Az így remélt 20.000 font csak a teljes költségek 5 százalékát  fedezte, de emellett szponzorok tucatjai, és mindenki, aki hisz a zöld energiában segítette a nem mindennapi vállalkozást.

Bridgestone World Solar Challenge

A legkülönbözőbb helyekről, vállalatokból és egyetemekről összeverbuvált, önkéntesekből álló csapatot Steven Heape vezette az ausztráliai versenyre.

A Solar Challenge alatt az autóknak egy 3022 kilométeres utat kell megtenniük Darwintól Adelaide-ig.

Ez a világ legkeményebb és leghosszabb kihívása, amit napelemes autók elé állítanak, a Solar Team Great Britain pedig a cruiser kategóriában fog indulni.

Ez az osztály nem csak a gyorsaságra, de a praktikusságra és a megfelelő energiafelhasználásra is koncentrál, hiszen gyakorlatilag családi autók versenyeznek benne.

Mit értünk energiahatékonyság alatt?

2013-ban egy családi autó mindössze 64 kWh felhasználásával tette meg ezt az utat.

Összehasonlításképp: egy hagyományos autó ezalatt körülbelül 5000 kWh fogyasztást szokott produkálni.

A brit csapat autóját úgy tervezte, hogy az Egyesült Királyság útjain is lehessen szabályosan használni, így ez valóban egy komoly lépés a napelemes autók hétköznapi használatát tekintve is.

Ezt a nem mindennapi versenyt mi is figyelemmel kísértük, hiszen a fotovoltaikus rendszer egy újabb győzelmét hozta el.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?