Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Forrás: deltechomes.com

Napelemes autóval indulni a munkából a napelemmel felszerelt otthonunkba – rengeteg mérnök és kutató dolgozik azon szerte a világon, hogy ez a kép a jövő emberének mindennapjait jelentse.

Amíg napelemes hajókkal, repülőkkel és versenyautókkal kalandorok döntenek egyre nagyobb és nagyobb rekordokat, a hétköznapjainkba is ugyanilyen elszántsággal törnek be a fotovoltaikus rendszerek.

A zöld energia terjedését egyre jobban ösztönzi mindemellett a klímaváltozás fenyegetése is, így nem is nagyon találunk már olyan területet, ahol ne kísérleteznének a megújuló energiaforrások bevetésével.

Most következő cikkünkben az építészet és a személygépkocsi tervezés világából mutatunk olyan példákat, melyeket a jövőnk egyfajta előképének is tekinthetünk – hiszen ha minden ilyen tempóban halad tovább, hamarosan tényleg áttérhet az egész világ a környezettudatosabb energiatermelésre.

Nettó 0 energiából élni

A nettó nulla energiás ház, vagy net-zero energy house, röviden NZE egyre gyorsabban válik a zöld építkezések királyává.

A mögötte álló filozófia pontosan az, amit mi is vallunk a fotovoltaikus rendszerekkel kapcsolatban: ha magunk termeljük meg az általunk felhasznált energiát, akkor soha többé nem kell a szolgáltatókra támaszkodnunk, és így a számlák miatt sem kell aggódnunk.

Ez a gondolat egyre több befektető és építész számára válik vonzóvá, és erre remek példa az Észak-Karolinai Deltec vállalat, amely korábban a hurrikánbiztos, előregyártott, kör alakú házaival vált híressé.

A Deltec most egy egész sorozatot hozott létre nettó 0 energiafelhasználású házakból, melyeknek rengeteg egyéb előnye mellett van egy fontos tulajdonsága: elérhető áron vásárolhatók.

A különlegessége pedig ennek az új kollekciónak nem is feltétlenül az energiatakarékossága, hanem a külseje, ugyanis minden tagja egy klasszikus amerikai farmházat idéz meg.

-

Solar Farmhouse – modern technológia elegáns bútorok között

Solar Farmhouse – modern technológia elegáns bútorok között

Forrás: baosol.com

A Deltec Renew Collection gyakorlatilag olyan előre gyártott házakat foglal magába, melyek a klasszikus külsőben a legmodernebb technikát hordozzák.

Nézzük meg először, hogy mit látunk, ha átlépjük egy ilyen otthon küszöbét: gyakorlatilag minden olyan, ahogyan azt egy vidéki farmház kapcsán elképzeljük, a tetőtől kezdve a tornácig.

Elegáns bútorok, családias hangulat, és emellett nagyfokú kényelem.

2029 négyzetlábas, azaz körülbelül 188 négyzetméteres alapterületről beszélünk, 3 hálószobával, 2.5 fürdőszobával és mindehhez opcionálisan hozzácsatolva egy 17 négyzetméteres verandával.

A tradicionális külső viszont a legmodernebb felszereléseket takarja.

A tetőre szerelt fotovoltaikus rendszer felel a ház áramellátásáért, ami önmagában talán nagy falatnak tűnhet, főleg, ha az energiafelhasználásba a fűtést is beleszámoljuk.

Pontosan itt jön képbe a Deltec „lemásolhatatlan” építési technikája.

Minden Solar Farmhouse ugyanis egy légmentes épületburokkal van ellátva, valamint különleges szigeteléssel, és speciális szellőztető rendszerrel.

Ilyen módon pedig a ház melegen tartása még a leghidegebb hónapokban sem követel komolyabb energia befektetést, hiszen a szigetelés és a napelemek télen biztosítják a kellő fűtést, nyáron pedig a ház kellemesen hűvös marad a kánikulában is.

Mindezek pedig az átlag amerikai családoknak készültek, akik természetesen saját igényeik szerint rendezhetik be otthonukat – kérhetnek hozzá verandát, kocsi feljárót, garázst, vagy bármi egyebet, ami szintén tökéletesen fog illeszkedni a házak külsejéhez.

A puszta szerkezet ára 62 ezer dollárnál kezdődik, de egy teljesen befejezett otthon nagyjából 350-400 ezer dollárba kerül majd a tulajdonosoknak.

Colorado legenergiatakarékosabb háza

A passzív ház világszerte elismert építési technika, ami komoly eredményeket ígér bármilyen család energiaköltségeinek csökkentésében, minden éghajlaton.

A passzív ház röviden a következőt jelenti: szigetelt falak, a friss levegő folyamatos cseréje, valamit precíz energiafelhasználás.

Európában több száz ilyen épület van, amely közel 90 százalékkal kevesebb energiát használ fel szomszédjainál a különleges szigetelésnek és tervezésnek köszönhetően, és ez a trend, ha lassan is, de Amerikába is eljutott.

Andrew Michler a zöld energia témájában folytatott több éves folyamatos kutatással, írással és építéssel a háta mögött eldöntötte, hogy saját magának is ilyen otthont akar, és nem is akárhol: Colorado hegységeiben, ahol a nagyon kemény teleknek köszönhetően a kihívás is valódi.

A fűtést ugyanúgy, ahogy a Solar Farmhouse esetében, a napelemek látják el, de ez csak az elsőszámú a hőforrások között.

A ház ugyanis felhasználja a berendezések, de még a lakók által „termelt” hőt is, hiszen nem engedi ezeket kiszökni a falakon túlra, a szigetelés és a hővisszanyerő szellőztető rendszernek köszönhetően.

Michler sikert ért el, és a passzív ház tökéletesen működik – és mindemellett a kényelmet sem kellett a legkisebb mértékben sem feláldoznia.

-

Családi autó a napelemes versenyen

Családi autó a napelemes versenyen

Forrás: solarteamgreatbritain.org.uk

Látjuk tehát, hogy a zöld otthon felépítése már korántsem olyan futurisztikus, mint sokan gondolják.

De mi a helyzet a közlekedéssel?

Most nem az egyszemélyes versenyautókra, és repülőkre gondolunk, amik folyton rekordokat döntögetnek, hanem a mindennapi életünkre, amikor gyerekeinket visszük reggel iskolába, vagy a család elindul egy nagy közös vidéki kirándulásra.

Ezen a téren nem csak arról beszélhetünk, hogy már elkészült a családi méretű napelemes autó, de arról is, hogy versenyen fog indulni!

A brit Solar Team megtervezte az Egyesült Királyság első családi napelemes személygépkocsiját, és nem kevesebbre készül, mint hogy elinduljon vele az ausztrál Bridgestone World Solar Challenge-en.

Az összeállt csapat egy Kickstarter kampányt indított, hogy segítséget kapjon a világ leggyorsabb napelem meghajtású autójának elkészítéséhez.

Az így remélt 20.000 font csak a teljes költségek 5 százalékát  fedezte, de emellett szponzorok tucatjai, és mindenki, aki hisz a zöld energiában segítette a nem mindennapi vállalkozást.

Bridgestone World Solar Challenge

A legkülönbözőbb helyekről, vállalatokból és egyetemekről összeverbuvált, önkéntesekből álló csapatot Steven Heape vezette az ausztráliai versenyre.

A Solar Challenge alatt az autóknak egy 3022 kilométeres utat kell megtenniük Darwintól Adelaide-ig.

Ez a világ legkeményebb és leghosszabb kihívása, amit napelemes autók elé állítanak, a Solar Team Great Britain pedig a cruiser kategóriában fog indulni.

Ez az osztály nem csak a gyorsaságra, de a praktikusságra és a megfelelő energiafelhasználásra is koncentrál, hiszen gyakorlatilag családi autók versenyeznek benne.

Mit értünk energiahatékonyság alatt?

2013-ban egy családi autó mindössze 64 kWh felhasználásával tette meg ezt az utat.

Összehasonlításképp: egy hagyományos autó ezalatt körülbelül 5000 kWh fogyasztást szokott produkálni.

A brit csapat autóját úgy tervezte, hogy az Egyesült Királyság útjain is lehessen szabályosan használni, így ez valóban egy komoly lépés a napelemes autók hétköznapi használatát tekintve is.

Ezt a nem mindennapi versenyt mi is figyelemmel kísértük, hiszen a fotovoltaikus rendszer egy újabb győzelmét hozta el.

-

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Nap vagy szél?

Nap vagy szél?

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?

Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?

Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt

Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt

Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!

Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!

Így csinálnak a régi napelemből újat

Így csinálnak a régi napelemből újat

365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből

365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből

Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól

Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben

Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel

Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel

40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye

40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?

Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás