Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Forrás: deltechomes.com

Napelemes autóval indulni a munkából a napelemmel felszerelt otthonunkba – rengeteg mérnök és kutató dolgozik azon szerte a világon, hogy ez a kép a jövő emberének mindennapjait jelentse.

Amíg napelemes hajókkal, repülőkkel és versenyautókkal kalandorok döntenek egyre nagyobb és nagyobb rekordokat, a hétköznapjainkba is ugyanilyen elszántsággal törnek be a fotovoltaikus rendszerek.

A zöld energia terjedését egyre jobban ösztönzi mindemellett a klímaváltozás fenyegetése is, így nem is nagyon találunk már olyan területet, ahol ne kísérleteznének a megújuló energiaforrások bevetésével.

Most következő cikkünkben az építészet és a személygépkocsi tervezés világából mutatunk olyan példákat, melyeket a jövőnk egyfajta előképének is tekinthetünk – hiszen ha minden ilyen tempóban halad tovább, hamarosan tényleg áttérhet az egész világ a környezettudatosabb energiatermelésre.

Nettó 0 energiából élni

A nettó nulla energiás ház, vagy net-zero energy house, röviden NZE egyre gyorsabban válik a zöld építkezések királyává.

A mögötte álló filozófia pontosan az, amit mi is vallunk a fotovoltaikus rendszerekkel kapcsolatban: ha magunk termeljük meg az általunk felhasznált energiát, akkor soha többé nem kell a szolgáltatókra támaszkodnunk, és így a számlák miatt sem kell aggódnunk.

Ez a gondolat egyre több befektető és építész számára válik vonzóvá, és erre remek példa az Észak-Karolinai Deltec vállalat, amely korábban a hurrikánbiztos, előregyártott, kör alakú házaival vált híressé.

A Deltec most egy egész sorozatot hozott létre nettó 0 energiafelhasználású házakból, melyeknek rengeteg egyéb előnye mellett van egy fontos tulajdonsága: elérhető áron vásárolhatók.

A különlegessége pedig ennek az új kollekciónak nem is feltétlenül az energiatakarékossága, hanem a külseje, ugyanis minden tagja egy klasszikus amerikai farmházat idéz meg.

Árajánlatkérés itt!

Solar Farmhouse – modern technológia elegáns bútorok között

Solar Farmhouse – modern technológia elegáns bútorok között

Forrás: baosol.com

A Deltec Renew Collection gyakorlatilag olyan előre gyártott házakat foglal magába, melyek a klasszikus külsőben a legmodernebb technikát hordozzák.

Nézzük meg először, hogy mit látunk, ha átlépjük egy ilyen otthon küszöbét: gyakorlatilag minden olyan, ahogyan azt egy vidéki farmház kapcsán elképzeljük, a tetőtől kezdve a tornácig.

Elegáns bútorok, családias hangulat, és emellett nagyfokú kényelem.

2029 négyzetlábas, azaz körülbelül 188 négyzetméteres alapterületről beszélünk, 3 hálószobával, 2.5 fürdőszobával és mindehhez opcionálisan hozzácsatolva egy 17 négyzetméteres verandával.

A tradicionális külső viszont a legmodernebb felszereléseket takarja.

A tetőre szerelt fotovoltaikus rendszer felel a ház áramellátásáért, ami önmagában talán nagy falatnak tűnhet, főleg, ha az energiafelhasználásba a fűtést is beleszámoljuk.

Pontosan itt jön képbe a Deltec „lemásolhatatlan” építési technikája.

Minden Solar Farmhouse ugyanis egy légmentes épületburokkal van ellátva, valamint különleges szigeteléssel, és speciális szellőztető rendszerrel.

Ilyen módon pedig a ház melegen tartása még a leghidegebb hónapokban sem követel komolyabb energia befektetést, hiszen a szigetelés és a napelemek télen biztosítják a kellő fűtést, nyáron pedig a ház kellemesen hűvös marad a kánikulában is.

Mindezek pedig az átlag amerikai családoknak készültek, akik természetesen saját igényeik szerint rendezhetik be otthonukat – kérhetnek hozzá verandát, kocsi feljárót, garázst, vagy bármi egyebet, ami szintén tökéletesen fog illeszkedni a házak külsejéhez.

A puszta szerkezet ára 62 ezer dollárnál kezdődik, de egy teljesen befejezett otthon nagyjából 350-400 ezer dollárba kerül majd a tulajdonosoknak.

Colorado legenergiatakarékosabb háza

A passzív ház világszerte elismert építési technika, ami komoly eredményeket ígér bármilyen család energiaköltségeinek csökkentésében, minden éghajlaton.

A passzív ház röviden a következőt jelenti: szigetelt falak, a friss levegő folyamatos cseréje, valamit precíz energiafelhasználás.

Európában több száz ilyen épület van, amely közel 90 százalékkal kevesebb energiát használ fel szomszédjainál a különleges szigetelésnek és tervezésnek köszönhetően, és ez a trend, ha lassan is, de Amerikába is eljutott.

Andrew Michler a zöld energia témájában folytatott több éves folyamatos kutatással, írással és építéssel a háta mögött eldöntötte, hogy saját magának is ilyen otthont akar, és nem is akárhol: Colorado hegységeiben, ahol a nagyon kemény teleknek köszönhetően a kihívás is valódi.

A fűtést ugyanúgy, ahogy a Solar Farmhouse esetében, a napelemek látják el, de ez csak az elsőszámú a hőforrások között.

A ház ugyanis felhasználja a berendezések, de még a lakók által „termelt” hőt is, hiszen nem engedi ezeket kiszökni a falakon túlra, a szigetelés és a hővisszanyerő szellőztető rendszernek köszönhetően.

Michler sikert ért el, és a passzív ház tökéletesen működik – és mindemellett a kényelmet sem kellett a legkisebb mértékben sem feláldoznia.

Árajánlatkérés itt!

Családi autó a napelemes versenyen

Családi autó a napelemes versenyen

Forrás: solarteamgreatbritain.org.uk

Látjuk tehát, hogy a zöld otthon felépítése már korántsem olyan futurisztikus, mint sokan gondolják.

De mi a helyzet a közlekedéssel?

Most nem az egyszemélyes versenyautókra, és repülőkre gondolunk, amik folyton rekordokat döntögetnek, hanem a mindennapi életünkre, amikor gyerekeinket visszük reggel iskolába, vagy a család elindul egy nagy közös vidéki kirándulásra.

Ezen a téren nem csak arról beszélhetünk, hogy már elkészült a családi méretű napelemes autó, de arról is, hogy versenyen fog indulni!

A brit Solar Team megtervezte az Egyesült Királyság első családi napelemes személygépkocsiját, és nem kevesebbre készül, mint hogy elinduljon vele az ausztrál Bridgestone World Solar Challenge-en.

A frissen összeállt csapat egy Kickstarter kampányt indított, hogy segítséget kapjon a világ leggyorsabb napelem meghajtású autójának elkészítéséhez.

Az így remélt, február 22-ig összegyűjtött 20.000 font csak a teljes költségek 5 százalékát fogja fedezni, de emellett szponzorok tucatjai, és mindenki, aki hisz a zöld energiában segíti a nem mindennapi vállalkozást.

Bridgestone World Solar Challenge

A legkülönbözőbb helyekről, vállalatokból és egyetemekről összeverbuvált, önkéntesekből álló csapatot Steven Heape vezeti majd az ausztráliai versenyre.

A Solar Challenge október 8-ától 15-éig fog tartani, és ezalatt az autóknak egy 3022 kilométeres utat kell megtenniük Darwintól Adelaide-ig.

Ez a világ legkeményebb és leghosszabb kihívása, amit napelemes autók elé állítanak, a Solar Team Great Britain pedig a cruiser kategóriában fog indulni.

Ez az osztály nem csak a gyorsaságra, de a praktikusságra és a megfelelő energiafelhasználásra is koncentrál, hiszen gyakorlatilag családi autók versenyeznek benne.

Mit értünk energiahatékonyság alatt?

2013-ban egy családi autó mindössze 64 kWh felhasználásával tette meg ezt az utat.

Összehasonlításképp: egy hagyományos autó ezalatt körülbelül 5000 kWh fogyasztást szokott produkálni.

A brit csapat autóját úgy tervezi, hogy az Egyesült Királyság útjain is lehessen szabályosan használni, így ez valóban egy komoly lépés a napelemes autók hétköznapi használatát tekintve is.

A tervek szerint az autót áprilisban fogják letesztelni, és ha működik, júliusban már viszik is majd ki Ausztráliába, a helyszínre.

Ezt a nem mindennapi versenyt mi is figyelemmel fogjuk kísérni, hiszen a fotovoltaikus rendszer egy újabb győzelmét várhatjuk tőle.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!