A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrásokban rejlik a jövő, és ezt még a legszkeptikusabbak sem tagadhatják.

A környezetszennyezés és a karbon kibocsátás mára már egy olyan szintet ütött meg, amely tarthatatlan, ha a következő generációk számára is szeretnénk friss levegőt és tiszta vizet biztosítani.

Gyakorlatilag visszafordíthatatlanul megrongáltuk Földünket, és ez javarészt a nem megújuló energiaforrások mértéktelen kiaknázásának köszönhető.

Ezek a források azonban végesek, így nem csak a Földünk állapotmegőrzésének érdekében szükséges újabb alternatív megoldások után nézni.

A népesség folyamatos növekedésével egyenesen arányos az energiaszükségletünk növekedése is, és ebből az következik, hogy a nem megújuló energiaforrások egyre rövidebb időn belül kimerülnek.

Egyre égetőbb szükségletünkké válik tehát, hogy leváltsuk a hagyományos fosszilis energiahordozókat.

Az elemek energiája

Szerencsénkre a fejlett technológia már számos lehetőséget nyújt arra, hogy megújuló energiaforrásokat hasznosítsunk anélkül, hogy tovább rombolnánk vele a természetet, és nem mellesleg ezek a megoldások hosszútávon még a pénztárcánkat is megkímélik.

Az újonnan épülő megújuló energiát használó erőművek nem csak a környezetünket kímélik és költséghatékonyak, hanem új munkahelyek is teremtődnek általuk.

A napenergia felhasználásáról napelemek kapcsán már számtalan cikkünkben írtunk korábban.

Nem csak a nap energiáját tudjuk azonban hasznosítani, hanem a Föld, a víz és a szél energiáját is.

Nézzük is meg, pontosan milyen formában állítható elő általuk energia, és hogy milyen eszközök szükségesek ehhez.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A Föld belseje kimeríthetetlen megújuló energiaforrás

A Föld belseje kimeríthetetlen megújuló energiaforrás

A geotermikus energia tulajdonképpen a Föld belső hőjéből származó energia, ami elsősorban a Föld belsejében lezajló radioaktív bomlásnak az eredménye.

A geotermikus energia felhasználása rengeteg előnnyel jár, többek között hatékonysága miatt, és mert nagyobb energiafüggetlenség érhető el általa.

A lakosság körében a leggyakrabban hőszivattyú segítségével hasznosítható ez az energiaforrás, így juthatunk hozzá geotermikus fűtéshez, károsanyag-kibocsátás és égéstermék nélkül.

Ez a hőfejlesztési mód nem csak tiszta, hanem költséghatékony is, mivel csupán áramra van szükség a szivattyú működtetéséhez, amihez fűtési szezonban az áramszolgáltatótól kedvezményesen juthatunk hozzá.

Ha geotermikus fűtésre váltunk, akkor se kéményseprőt, se gázszerelőt nem kell már a továbbiakban kihívni, és tüzelőanyagról sem kell gondoskodni.

Sőt mi több, napelem rendszerrel együtt működtetve nem csak a gáz, hanem a villanyszámlától is megszabadulhatunk.

A hőszivattyúnak a napelemekhez hasonló a telepítési költsége, és a megtérülési idő is nagyjából ugyanúgy alakul, mint egy napelem rendszer esetében, azaz körülbelül 8 évvel kell számolni.

A vízenergia felhasználási módja

A vízenergia felhasználási módja

A vízenergia a legrégebb óta hasznosított energiaforrás, az emberek egészen az ókor óta igyekeznek kihasználni a sebes folyású vagy esésű vizek erejét.

A mai nagy vízerőműveket elektromos áram előállítására hozták létre.

Az erőműbe áramló víz egy turbinát forgat, amely egy áramfejlesztő generátorhoz van kapcsolva.

A vízenergia előnye, hogy az erőmű megépítése után annak fenntartási költsége minimális, és a működése egyáltalán nem jár semmiféle károsanyag-kibocsátással, ezenfelül még egyenletes teljesítményt is nyújt.

Egy fontos etikai kérdést azonban érdemes felvetni a vízerőművekkel kapcsolatban: az így termelt áram megéri-e a költséges gátépítésből származó károkat figyelembe véve?

Újabb vízerőművek építésekor ugyanis előfordul, hogy természetes élőhelyeket és emberi lakóhelyeket árasztanak el, ezzel súlyosan károsítva az ökoszisztémát.

Magyarországon például éppen emiatt az újabb vízerőművek létesítését szigorúan szabályozzák.

A szélenergia Magyarországon egyelőre kiaknázatlan marad

A szélenergia Magyarországon egyelőre kiaknázatlan marad

Szél azáltal keletkezik, hogy a felszálló melegebb levegő helyére hűvösebb levegő áramlik.

A leggyakrabban a szél erejének hasznosítására a szélturbinákat alkalmazzuk, melyek akár csoportosan is telepíthetőek, ha elég nagy terület áll rendelkezésre, ezzel szélerőműveket létrehozva.

A szélturbina lapátjai a vízerőművekben található turbinákhoz hasonlóan egy generátorral vannak összekapcsolva, amely az áramot termeli.

A szélenergia előnye, hogy az a terület, ahol a turbina elhelyezésre kerül, még ugyanúgy hasznosítható lesz továbbra is (pl. mezőgazdasági célra), illetve a telepítés után a fenntartási költsége is minimális.

A szélenergia hátránya, hogy mivel az időjárást mi, emberek nem tudjuk befolyásolni, így nem tudhatjuk, hogy mikor lesz akkora a szélerősség, amiben a turbinák hatékonyan tudnak működni.

Jogi akadályai vannak a szélerőművek elterjedésének

Bár hazánkban a Kisalföld területe kifejezetten alkalmas lenne szélerőművek létrehozására, Magyarországon az újabb szélerőművek telepítése az elmúlt évtizedben teljesen be lett fagyasztva.

Egy kormányrendeletnek köszönhetően ugyanis szinte lehetetlen olyan területet találni az országban, ahol a rendelet meghatározásainak megfelelően szabályszerűen lehetne szélerőművet telepíteni.

Ez az Európa többi részén található szélerőművek terjedését és sikerét tekintve elég szomorú hír ránk nézve.

Az organikus megújuló energia – a biomassza

Az organikus megújuló energia – a biomassza

A biomassza gyakorlatilag állati vagy növényi eredetű szerves anyagokat takar: lehullott leveleket, trágyát, vagy akár szennyvizet.

Ezeket az anyagokat egy gőzkazánban égetik el, amely során a keletkező gőz egy turbinát működtet, amely az eddig ismertetett erőművekhez hasonlóan egy energiatermelő generátorhoz van csatlakoztatva.

Az így kapott karbonsemleges energiát fűtésre ás áramtermelésre használhatjuk, de bizonyos növényekből még üzemanyag is előállítható.

Kiemelt előnye még a biomasszának, hogy a mezőgazdasági hulladék gyakorlatilag újrahasznosítható általa.

Magyarországon a széntüzelésű erőművek többségében ma már a biomassza adja a tüzelőanyag egy részét.

Ez az energiaforrás egyre népszerűbbé válik világszerte, és a magyar állam is kiemelten támogatja a biomassza felhasználását.

Inkább a napenergiánál maradnál?

Az alábbiakban igyekeztünk bemutatni a legnépszerűbb és leghatékonyabb megújuló energiaforrásokat.

Látható, hogy a napenergián kívül is létezik a lakosság számára is elérhető egyéb zöld energia, de a legtöbben mégis a napelemeket választják.

Ha Neked is meghoztuk a kedved ahhoz, hogy megújuló energiát használj az otthonodban, kérj tőlünk árajánlatot!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.