Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

A napenergia kapcsán születő fejlődéstörténeteket, sikersztorikat, innovációs stratégiákat és statisztikákat olvasva abba a tévedésbe eshetünk, hogy a megújulók akadálytalanul hódítják meg a világpiacot, radikálisan reformálva ezzel a gazdaságot.

Bár a napenergia térhódítása minden kétséget kizáró, az akadálymentes előretörés egyáltalán nem ilyen egyértelmű - még most is számos olyan ellenállásba ütközhet a napenergia terjedése, amely akár az egész piacot veszélybe sodorhatja.

Ebben a cikkben olyan intézkedésekről és leendő tervezetekről olvashatsz, amelyek a napenergia forradalmát igyekeznek meghiúsítani, vagy legalábbis további terjedését meggátolni valamilyen módon.

Ugyanakkor kétségbeesésre semmi ok: a napelemek visszaverni látszanak minden negatív energiát!

De milyen intézkedésekről van szó, és mi köze mindehhez Trumpnak?

De milyen intézkedésekről van szó, és mi köze mindehhez Trumpnak?

Mint oly sok cikkünkben említettük már, Kína vezető szerepre tett szert a napelemek gyártásában.

Az ágazat nem csak kiemelt állami támogatásban részesül - a munkaerő meglehetősen olcsó, illetve a napelemes panelek ára egyre csak növekszik.

Ezen nagyszerű együttállásoknak köszönhetően az utóbbi években több mint 80%-kal tudták csökkenteni a napelemes berendezések teljesítményarányos árát.

A kínai állam ugyanakkor mindezzel még korántsem érte be: azt a célkitűzést függesztették ki maguk elé, hogy 2025-re a megújulók piacvezetőivé válnak majd.

Ez a törekvés távol áll attól, hogy bohókás álomnak minősítsük.

Éppen ezért félti az amerikai piacot Trump is, aki különböző nagyhatásúnak szánt intézkedésekkel igyekszik ellehetetleníteni a kínai termékek befurakodását a - számára - hazai terepre.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke már a választási kampányakor megígérte, hogy nagyszabású változtatásokat szeretne elérni a világkereskedelemben.

Első célpontjaként Ázsiát jelölte meg - vámot szabott meg a kínai napelemes panelekre és a mosógépekre, azzal érvelve, hogy a gyártók tisztességtelen módon visszaélnek helyzetükkel.

Kína diadalát a napelemekkel persze nem Trump fedezte föl, hiszen már Obama kormánya, illetve az Európai Unió is tett ez ügyben pénzügyi intézkedéseket 2012 és 2014 között - a minimumárat és a bevezetett védővámot mostanában kezdték el át- és újragondolni.

A statisztikák kimutatták, hogy a 30%-os vámadó ellenére a kínai piacnak nem fog túl nagy gondot okozni a lépés - valószínűleg képesek lesznek úgy alakítani, hogy kigazdálkodhassák az összeget.

Árajánlatkérés itt!

Harc az Európai Parlamentben?

Harc az Európai Parlamentben?

Forrás: portfolio.hu

Az Európai Parlamentben egy új villamos-energiával kapcsolatos szabályzatot javasoltak.

A problémát alapvetően az a nézeteltérés okozza, hogy egyesek a kolosszus energiavállalatok felelősségvállalásait kiterjesztenék a napelemes rendszereket használó egyéni háztartásokra is.

A kérdés az, hogy „prioritási programindítás” címén a kisebb önellátó szervezetek, illetve a háztartások kapjanak-e kedvezményt vagy esetleg teljes pénzügyi felmentést akkor, amikor csatlakoznak az elektromos hálózathoz.

A bizottság egy éve még azon az állásponton állt, hogy biztosítani fogja az árampiaci lehetőségeket a fogyasztók számára a villamos energia fölhasználása és értékesítése kapcsán - a friss tervezet viszont éppen ennek ellenkezőjét sugallja, mivel ugyanolyan kitételekkel szabályozná és kezelné a kisebb kapacitásokat, szervezeteket és termelőket, mint a nagy energiacégeket.

És mi a helyzet a németekkel?

És mi a helyzet a németekkel?

Forrás: index.hu

Németország kiváló például szolgálhat arra, hogyan ne kezdeményezzük a megújuló energiák kiépítését az országunkban.

Angela Merkel kétségbeestében a Fukusima - japán - atombaleset után kijelentette, hogy 2022-ig bezárólag hatalmas változásokat fog hozni - bezáratja a német erőműveket, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

A váltás azonban természetesen nem egyik pillanatról a másikra következett be, az atomenergia ellenes légkör már az 1970-es években is megvolt , később megijedtek az üvegházhatást okozó gázoktól is, és a rémület lendületében szabályozásokat hoztak a megújulók árának tekintetében, hogy biztassák a lehetséges befektetőket.

Mindemellett Merkel elfogadta a 2000-ben indítványozott megújuló energiák törvényét (amelyben az állt, hogy a felhasznált áramnak a 45%-át a megújulók kell, hogy jelentsék).

Szóval számos olyan impulzus érte a németeket, amely arra ösztökélte őket, hogy változtassanak, és a fosszilis anyagokat váltsák le a megújuló energiákra.

Ők azonban mindezt túl gyorsan, és túl kevés meggondolással vitték véghez.

Nagyon nagy pénzeket fektettek bele a nap- és a szélenergia felfuttatásához.

Az állami támogatás és az egyöntetű lelkesedés végett rengeteg napelemet telepítettek.

Azonban akadt néhány probléma, ami miatt nem ment minden álomszerű zökkenőmentességgel: az erőművek szabályozását nem sikerült megoldaniuk, így nem voltak képesek arra, hogy az aktuális áramigényhez hozzávetve szervezzék az energiák generálását.

Mindemellett nem építettek ki olyan rendszert sem, amely a felhalmozódott energia tárolására képes volna - ennek következtében jó időben, napsütésben az energiatermelés elképesztő módon megugrik, és szinte ingyenessé válik a fogyasztók számára.

Árajánlatkérés itt!

Amikor viszont felhők takarják az eget, az energia ára szó szerint az egekbe szökik…

Így Németország napenergia forradalma pazarló és kevéssé költséghatékony.

Sigmar Gabriel, a német gazdasági miniszter a helyzet elfogadhatatlanságát firtatja: az ország északi részén az energia generálása olcsó, de mivel nincsen megfelelő hálózat, a megújulók eljuttatása ellehetetlenedik.

Ennek következtében ismét a fosszilis energiákat kell igénybe venniük - a pazarlásra pedig a fogyasztók fizetnek rá… szó szerint.

Mi a megoldás?

Mi a megoldás?

A szakértők európai összefogást javasolnak - azt mondják, a megújuló energiák működtette állam nem utópia, viszont jobb volna nagyobb rendszerre építeni, átfogóbban gondolkodni: a legjobb megújulókat termelő európai telepeket kellene összekötni.

Mindez persze még a távoli jövő zenéje, és azt mondják, kicsiben kell kezdeni…

Belátható, hogy a megújuló energiákra szükség van: legyél te is egy nagyobb rendszer része - válts!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.