Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?

Annak idején, amikor elindult az ipari forradalom, és a 18. század második felében és a 19. század első felében átformálta a világot, valószínűleg nem gondoltak arra az emberek, hogy mekkora gondot szabadítanak a világra.

A gyártástechnológia fejlődésével kéz- a-kézben érkezett a szén mértéktelen égetése is, hiszen akkoriban a hatalmas gépeket még gőz hajtotta, amihez hőt kellett biztosítani.

Már annak idején is milliárd tonnákat égettek el szénből és lignitből, és a mérhetetlen mennyiségű égéstermék már az alatt a közel száz év alatt is mind a légkörbe jutott.

Nem véletlenül kezdett el rohamosan romlani az emberek, a gyári dolgozók egészsége, és az elektromosság megszelídítése, a hőerőművek feltalálása csak rontott a helyzeten.

A világ szén-dioxid kibocsájtásának jelentős részét még mindig a széntüzelésű erőművek adják, főleg Ázsiában és az elmaradottabb vidékeken, azonban Európában, úgy tűnik, most gyökeresen megváltozni látszik a helyzet.

A változás szele

A változás szele

Egy friss kutatás szerint igencsak üdvözölendő és örömteli hír, hogy Európa 2019 első félévében óriásit lépett a szén visszaszorításában.

Ez elsősorban a Nyugat-Európai országokra igaz, mint például Németországra és az Egyesült Királyságra, és meglepő módon olyan államok is akadtak, ahol egy kicsit nőtt is az arány, de összességében kimondhatjuk, hogy átlagosan az EU-ban 19%-kal esett vissza a szénalapú energiatermelés részaránya.

Vagyis majdnem az egy ötödével kevesebb szenet égettek el Európában az előző évi mennyiséghez képest.

Ez egy hosszabb folyamat nagyobb kiugrása, ugyanis 2012 és 2018 között az energiatermelés céljából felhasznált szén mennyisége így is 30%-kal csökkent, most azonban egy fél év is elég volt az ugrásszerű visszaeséshez.

A csúcstartó Írország, ahol nem kevesebb, mint 79%-kal csökkentették a szénalapú energiatermelést, de Franciaország 75%-a és az UK 65%-a sem éppen elhanyagolható.

Nagy-Britanniában idén már előfordult, hogy napokon keresztül szünetelt az ilyen célú szénfelhasználás, tehát bebizonyosodott: nem csak rövid ideig lehetséges a leállás, ha van helyette alternatíva.

Hazánk fogyasztási aránya csupán 6%-kal csökkent, ugyanakkor Ausztriában, Szlovéniában és Bulgáriában nem, hogy visszaesett volna, de még nőtt is a szénfogyasztás.

Árajánlatkérés itt!

Európa zöld útja

Európa zöld útja

Ahhoz, hogy legkésőbb 2030-ra meg lehessen szabadulni a káros anyagokat kibocsájtó energiatermeléstől, bizony alternatív utakat kell keresni.

Erre továbbra is kiváló megoldás a megújuló forrás, szél- és napenergia formájában.

Az óceáni szelekkel büszkélkedő országokban a szélenergia, míg a szárazföldön és a naposabb területeken a napenergia jelentheti és jelenti is a megoldást a további csökkentésre, és az elmúlt hónapok hírei alapján erre komoly igény is van.

A 2018 folyamán telepített új nap- és szélerőművek összkapacitása Európában eléri a 17 000 MW-ot, és ennek 95%-a a nyugati országokban valósult meg.

Érdekes módon ilyen téren Magyarország ezúttal kiemelkedik a régióból, ugyanis szemben Lengyelországgal, Csehországgal, Bulgáriával és Romániával, akik összesen 73 MW-tal járultak ehhez hozzá, hazánk 400 MW-nyi új fotovoltaikus kapacitást adott a végeredményhez.

Ebből is látszik, hogy a sok beruházásnak, újonnan épült és átadott, vagy a közeljövőben átadásra kerülő naperőműveknek igenis van látszatja, már a külföldi kutatásokban is.

Érdemes megemlíteni, hogy ezekben a számadatokban nincsenek benne a lakossági napelem rendszerek, csak a magántőkéből vagy állami befektetésből létrejött naperőművek, tehát a tényleges fotovoltaikus kapacitás akár a többszöröse is lehet.

Ha hihetünk a feltételezéseknek, akkor Magyarország, lévén kifejezetten ideális elhelyezkedésű és klímájú, a napenergián keresztül fog kivergődni az importált energia csapdájából.

Megszorítások is szükségesek

Megszorítások is szükségesek

Azon túl, hogy mind az államok vezetői, mind pedig a lakosság egyre inkább környezettudatosan gondolkodik, és láthatóan van is igény a zöldenergia előretörésére, további intézkedések szükségesek a szénhasználat ilyen ütemben való drasztikus csökkentéséhez.

Jelentősen megnövekedett ugyanis az üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid kibocsájtásának az ára, ami a nap- és szélenergia előretörésével kézen fogva óriási pofont vitt be a szénkereskedelemnek.

A kibocsájtási adót jelen esetben szó szerint is kell venni, meg nem is, hiszen a nyugati országokban igen jelentős adóterheket róttak mind a fekete kőszénre, mind a lignitre, valamint igen borsos áron kell engedélyt váltania azoknak a vállalatoknak, amelyek továbbra is ilyen módon szeretnének üzemelni és szén-dioxidot juttatni a légkörbe.

Az intézkedések hozzájárultak ahhoz is, hogy a szén- és lignittüzelésű erőművek nyereségessége a mélybe zuhant 2019 első felében, elképesztő nagyot romlott a gazdaságosságuk.

Becslések szerint az Európában működő ligniterőművek ezen időszakban a saját fenntartási költségeiket sem tudták megtermelni, vagyis ha így folytatódik a megújuló energia terjeszkedése, akkor ezek az erőművek rövid időn belül működésképtelenné válhatnak és bezárhatnak.

Mint tudjuk, az üzleti gondolkodás azt diktálja, hogy minél kisebb veszteséggel kell egy üzemet bezárni, így valószínűtlen, hogy megvárnák a teljes csődbemenetelt.

Árajánlatkérés itt!

Előre a Föld jövőjéért

Előre a Föld jövőjéért

Bár Magyarországnak egyelőre nincs konkrét kitűzött időpontja, hogy mikorra tervezzük teljesen kivezetni a szenet az energiatermelésből, de a naperőművek térhódításával vélhetően a helyes úton járunk.

Valójában idehaza közel sem akkora a szénerőművek piaci jelenléte, mint a nagyobb, nyugati országokban, azonban továbbra sem elhanyagolható a részvételük.

Ettől függetlenül nem valószínű, hogy alapjaiban rázná meg a haza energiaipart, ha 10 éven belül megtörténne ennek a néhány maradék erőműnek a bezárása, lévén addig még igen sok fejlődésen mehet keresztül a megújuló forrásból származó termelés is.

Remélhetőleg előbb-utóbb a világ többi része, első sorban Délkelet-Ázsia is követni fogja Európa mintáját, és fokozatosan leáll az ilyen mértékű szénhasználattal az energiatermelésben.

Mindenesetre már az is egy jelentős lépés, hogy a mi kontinensünk államainak, polgárainak és vezetőinek ilyen igényeik és céljaik vannak, később talán a világ többi része is csatlakozik.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.