Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Amióta csak felmerült, illetve elkezdtek a kutatók kísérletezni vele, azóta osztja meg a véleményeket a mezőgazdasági napelem használat, vagyis az agrivoltaika, röviden APV.

Ellenkező vélemények feszülnek egymásnak folyamatosan, miszerint:

  1. a földterületeket 100%-ban termelésre kéne használni, felesleges, sőt, káros az elektromos panelek és állványok föléjük emelése;
  2. a termőterület fölé vont napelem-mező nemhogy gátolná, de sok esetben még segíti is az alattuk folyó növénytermesztést, legalább is bizonyos növények esetén.

Mert tény, hogy vannak olyan haszonnövények, melyekkel lehetetlen lenne összeegyeztetni ezt a technológiát, különösen az olyanok esetén, amik a lehető legtöbb folyamatos és közvetlen napsütést igénylik, de másokkal miért ne működhetne?

Az elmúlt évek során a világ számos pontján indultak APV kísérleti projektek, és a mérnökök, kutatók rendszerint biztató eredményeket közölnek.

Miért ne lehetne egy területet nem csak növény, de energiatermelésre is hasznosítani egyszerre?

Íme, néhány példa a közelmúltból a technológia sikerességére!

Agrivoltaikus elemek a szőlészetben

2020 márciusának végén látott napvilágot egy hír, ami sokakat meglepett: Franciaországban sikeresen egyesítették az APV technológiát és a szőlőtermesztést!

Mindannyian hallottunk már a világhírű francia szőlő- és borkultúráról, évszázadok óta Európa legfőbb bortermelő vidékei között vannak területeik.

Az is közismert, hogy a szőlő kifejezetten kényes gyümölcs: nem mindegy neki a talaj összetétele és savassága, nem mindegy a napsütés mennyisége, de még a domb dőlésszöge sem, ahol termesztik.

Miért tenné hát kockára évszázados hagyományait egy ennyire borközpontú kultúra, ha nem lenne kecsegtető az eredmény?

Nos, a projekt vezetői igen kedvező fejleményekről számoltak be, hiszen mindamellett, hogy a termelés zavartalanul folyt tovább a kísérleti területen, még bizonyos pozitív hozadékai is voltak!

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A napelemek védelme alatt terem a szőlő

A napelemek védelme alatt terem a szőlő

A Sun’Agri 3 program keretében a Vaucluse megyében található Piolenc település mellett egy 1000 m2-es szőlőterületből 600 m2-en napelemekkel ellátott intelligens árnyékoló rendszert építettek ki a tőkék fölé.

A mesterséges intelligencia vezérelte mozgó lamellák 4.2 méter magasságban, a Nap járását valós időben figyelve és ahhoz igazodva védik és árnyékolják a szőlőtöveket, nem kis sikerrel.

Mint az a kísérletből tisztán kiderült, a nyár folyamán érkező heves hőhullámokat a takarás alatt lévő tőkék nem csak, hogy könnyebben átvészelték, de még öntözési igényük is 12-30%-kal csökkent.

A 84 kW teljesítményű komplexum a helyi mezőgazdasági kamara támogatásával jött létre, a paneleket vezérlő szoftver fejlesztésén pedig két évig dolgoztak az agrivoltaika francia szakértői.

Cipruson még nagyobbat álmodtak

Cipruson még nagyobbat álmodtak

Habár Ciprus földtanilag már Ázsiához tartozik, kulturálisan és etnikailag azonban egyértelműen európai, mivel túlnyomórészt görögök lakják, némi török kisebbséggel.

De pont a földrajzi adottságaiból kifolyólag egyvalamiből biztosan nincs ott hiány: a napsütésből.

Így abszolút érthető, hogy napelemekkel is igyekeznek kihasználni a lehetőségeket, jelen esetben az agrivoltaikát alkalmazva.

Ez lesz a szigetország első ilyen jellegű beruházása, ám azzal a legkevésbé sem vádolhatók a megálmodói, hogy elaprózták volna a dolgot.

Első nekifutásra rögtön egy 13 MW teljesítményű mezőgazdasági naperőművet kezdtek el tervezni.

A munkálatok várhatóan 2021 második felében indulnak majd meg.

Igen jelentős anyagi beruházás is egyben

A leendő erőmű Nicosia közelében, Potamia településen épül majd fel, és Ciprus egyik legnagyobb naperőműve lesz amellett, hogy az agrivoltaikában is jelentős kísérletnek számít.

A projekt állami hátszéllel valósul meg, és mintegy 14-15 millió euró lesz a teljes költségvetése.

Ráadásul a 13 MW-os teljesítményt azzal is megtoldják, hogy egy 6 MWh-nyi akkumulátortelepet is építenek hozzá, így az a napsütéses órákon kívül is jelentős mennyiségű energiát lesz majd képes leadni.

A bejelentés úgy szól, hogy a napelemekkel takart területen többnyire aromás növényeket fognak termeszteni, ebből a szempontból pedig különösen érdekes lesz a kutatók munkája, hiszen ilyen típusú gazdálkodást még nem próbáltak korábban APV technológiával párosítani.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Hollandiában különleges tesztek folynak

Hollandia különösen híres növénytermesztési kultúrájáról, és ebben az esetben nem csak haszon-, hanem dísznövényekre is gondolunk.

Európa nagy részét ők látják el hétről hétre, napról napra friss vágott virággal, és a nemesítés terén sem igen akad párjuk a világon.

Valószínűleg éppen ennek a növényszeretetnek és a tudatos energiahasználatnak köszönhető, hogy pont Hollandiában kezdtek el tesztelni új fejlesztésű APV paneleket.

E modulok különlegessége, hogy a hagyományosakkal ellentétben üveg-alapúak, így áttetszőek, vagyis úgy jut el több fény az alatta elhelyezkedő vegetációhoz, hogy közben energia is generálódik.

De azt az előnyös tulajdonságukat, hogy megvédik a növényeket a túlzott hőterheléstől és kiszáradástól, továbbra is megtartották.

Több átlátszó APV panel is fut párhuzamosan

Több átlátszó APV panel is fut párhuzamosan

A nemzetközi kísérletben egyszerre tesztelnek különböző fényáteresztő képességű APV modulokat, így a végére kiderülhet, hogy hol van az arany középút a termelés és az árnyékolás között.

A jelenleg kísérleti fázisban lévő panelek 260 W névleges teljesítményűek, ami bár elsőre nem hangzik túl soknak, ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne jelenhetnének meg erősebbek.

Pillanatnyilag a legnagyobb, erre a célra fordított terület 3.2 hektáros, és itt építettek fel egy közel 2.7 MW teljesítményű szolárparkot is, kizárólag az áttetsző APV panelekkel.

A tartószerkezetek és modulok óvó takarásában málnát termesztenek, helyileg pedig Zevenaar község mellett található a létesítmény, Arnhem városától nem messze, közel a holland-német határhoz.

A kísérletet két vállalat folytatja közösen, és a speciális monokristályos panelek segítségével, az agrivoltaikus termelés eddig szemmel láthatóan hatásosabbnak bizonyult.

Talán egyszer nálunk is meghonosodik a technológia

Talán egyszer nálunk is meghonosodik a technológia

Magyarország szintén nem nélkülözi sem a napsütést, sem pedig a termőterületet, vagy a kihasználatlan földdarabokat, így hazánkban érdemes lenne ilyen irányban is gondolkodni.

Az eddigi projektek és próbálkozások mind-mind pozitív visszajelzéseket közölnek, így egyre inkább megdőlni látszanak azok az állítások, miszerint az APV károsítja a mezőgazdaságot.

Miért ne lehetne kettős hasznosítás alá vonni egy területet?

Mint kiderült, bizonyos növénytípusok még jobban is érzik magukat a panelek adta árnyékban, illetve szórt fényben.

Ha beválik a módszer és széles körben elterjed, akkor a magyar mezőgazdaság sem mehet majd el mellette szó nélkül, ez már szinte most borítékolható.

Ha még nem is APV formájában, de máshogy Te is beszállhatsz!

A házad teteje sem feltétlenül csak arra jó, hogy megvédjen az esőtől és az időjárástól, ugyanúgy lehet egy második haszna is: például egy napelem rendszer formájában!

Miért ne nulláznád le villanyszámládat egy okos befektetéssel, és kímélnéd meg a jövőbeli énedet az energiára költött súlyos forintok kiadásától?

Kérj tőlünk árajánlatot az űrlap kitöltésével még ma, és mi ingyen elvégezzük az ehhez szükséges helyszíni felmérést!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.