Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Amióta csak felmerült, illetve elkezdtek a kutatók kísérletezni vele, azóta osztja meg a véleményeket a mezőgazdasági napelem használat, vagyis az agrivoltaika, röviden APV.

Ellenkező vélemények feszülnek egymásnak folyamatosan, miszerint:

  1. a földterületeket 100%-ban termelésre kéne használni, felesleges, sőt, káros az elektromos panelek és állványok föléjük emelése;
  2. a termőterület fölé vont napelem-mező nemhogy gátolná, de sok esetben még segíti is az alattuk folyó növénytermesztést, legalább is bizonyos növények esetén.

Mert tény, hogy vannak olyan haszonnövények, melyekkel lehetetlen lenne összeegyeztetni ezt a technológiát, különösen az olyanok esetén, amik a lehető legtöbb folyamatos és közvetlen napsütést igénylik, de másokkal miért ne működhetne?

Az elmúlt évek során a világ számos pontján indultak APV kísérleti projektek, és a mérnökök, kutatók rendszerint biztató eredményeket közölnek.

Miért ne lehetne egy területet nem csak növény, de energiatermelésre is hasznosítani egyszerre?

Íme, néhány példa a közelmúltból a technológia sikerességére!

Agrivoltaikus elemek a szőlészetben

2020 márciusának végén látott napvilágot egy hír, ami sokakat meglepett: Franciaországban sikeresen egyesítették az APV technológiát és a szőlőtermesztést!

Mindannyian hallottunk már a világhírű francia szőlő- és borkultúráról, évszázadok óta Európa legfőbb bortermelő vidékei között vannak területeik.

Az is közismert, hogy a szőlő kifejezetten kényes gyümölcs: nem mindegy neki a talaj összetétele és savassága, nem mindegy a napsütés mennyisége, de még a domb dőlésszöge sem, ahol termesztik.

Miért tenné hát kockára évszázados hagyományait egy ennyire borközpontú kultúra, ha nem lenne kecsegtető az eredmény?

Nos, a projekt vezetői igen kedvező fejleményekről számoltak be, hiszen mindamellett, hogy a termelés zavartalanul folyt tovább a kísérleti területen, még bizonyos pozitív hozadékai is voltak!

A napelemek védelme alatt terem a szőlő

A napelemek védelme alatt terem a szőlő

A Sun’Agri 3 program keretében a Vaucluse megyében található Piolenc település mellett egy 1000 m2-es szőlőterületből 600 m2-en napelemekkel ellátott intelligens árnyékoló rendszert építettek ki a tőkék fölé.

A mesterséges intelligencia vezérelte mozgó lamellák 4.2 méter magasságban, a Nap járását valós időben figyelve és ahhoz igazodva védik és árnyékolják a szőlőtöveket, nem kis sikerrel.

Mint az a kísérletből tisztán kiderült, a nyár folyamán érkező heves hőhullámokat a takarás alatt lévő tőkék nem csak, hogy könnyebben átvészelték, de még öntözési igényük is 12-30%-kal csökkent.

A 84 kW teljesítményű komplexum a helyi mezőgazdasági kamara támogatásával jött létre, a paneleket vezérlő szoftver fejlesztésén pedig két évig dolgoztak az agrivoltaika francia szakértői.

Cipruson még nagyobbat álmodtak

Cipruson még nagyobbat álmodtak

Habár Ciprus földtanilag már Ázsiához tartozik, kulturálisan és etnikailag azonban egyértelműen európai, mivel túlnyomórészt görögök lakják, némi török kisebbséggel.

De pont a földrajzi adottságaiból kifolyólag egyvalamiből biztosan nincs ott hiány: a napsütésből.

Így abszolút érthető, hogy napelemekkel is igyekeznek kihasználni a lehetőségeket, jelen esetben az agrivoltaikát alkalmazva.

Ez lesz a szigetország első ilyen jellegű beruházása, ám azzal a legkevésbé sem vádolhatók a megálmodói, hogy elaprózták volna a dolgot.

Első nekifutásra rögtön egy 13 MW teljesítményű mezőgazdasági naperőművet kezdtek el tervezni.

A munkálatok várhatóan 2021 második felében indulnak majd meg.

Igen jelentős anyagi beruházás is egyben

A leendő erőmű Nicosia közelében, Potamia településen épül majd fel, és Ciprus egyik legnagyobb naperőműve lesz amellett, hogy az agrivoltaikában is jelentős kísérletnek számít.

A projekt állami hátszéllel valósul meg, és mintegy 14-15 millió euró lesz a teljes költségvetése.

Ráadásul a 13 MW-os teljesítményt azzal is megtoldják, hogy egy 6 MWh-nyi akkumulátortelepet is építenek hozzá, így az a napsütéses órákon kívül is jelentős mennyiségű energiát lesz majd képes leadni.

A bejelentés úgy szól, hogy a napelemekkel takart területen többnyire aromás növényeket fognak termeszteni, ebből a szempontból pedig különösen érdekes lesz a kutatók munkája, hiszen ilyen típusú gazdálkodást még nem próbáltak korábban APV technológiával párosítani.

Hollandiában különleges tesztek folynak

Hollandia különösen híres növénytermesztési kultúrájáról, és ebben az esetben nem csak haszon-, hanem dísznövényekre is gondolunk.

Európa nagy részét ők látják el hétről hétre, napról napra friss vágott virággal, és a nemesítés terén sem igen akad párjuk a világon.

Valószínűleg éppen ennek a növényszeretetnek és a tudatos energiahasználatnak köszönhető, hogy pont Hollandiában kezdtek el tesztelni új fejlesztésű APV paneleket.

E modulok különlegessége, hogy a hagyományosakkal ellentétben üveg-alapúak, így áttetszőek, vagyis úgy jut el több fény az alatta elhelyezkedő vegetációhoz, hogy közben energia is generálódik.

De azt az előnyös tulajdonságukat, hogy megvédik a növényeket a túlzott hőterheléstől és kiszáradástól, továbbra is megtartották.

Több átlátszó APV panel is fut párhuzamosan

Több átlátszó APV panel is fut párhuzamosan

A nemzetközi kísérletben egyszerre tesztelnek különböző fényáteresztő képességű APV modulokat, így a végére kiderülhet, hogy hol van az arany középút a termelés és az árnyékolás között.

A jelenleg kísérleti fázisban lévő panelek 260 W névleges teljesítményűek, ami bár elsőre nem hangzik túl soknak, ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne jelenhetnének meg erősebbek.

Pillanatnyilag a legnagyobb, erre a célra fordított terület 3.2 hektáros, és itt építettek fel egy közel 2.7 MW teljesítményű szolárparkot is, kizárólag az áttetsző APV panelekkel.

A tartószerkezetek és modulok óvó takarásában málnát termesztenek, helyileg pedig Zevenaar község mellett található a létesítmény, Arnhem városától nem messze, közel a holland-német határhoz.

A kísérletet két vállalat folytatja közösen, és a speciális monokristályos panelek segítségével, az agrivoltaikus termelés eddig szemmel láthatóan hatásosabbnak bizonyult.

Talán egyszer nálunk is meghonosodik a technológia

Talán egyszer nálunk is meghonosodik a technológia

Magyarország szintén nem nélkülözi sem a napsütést, sem pedig a termőterületet, vagy a kihasználatlan földdarabokat, így hazánkban érdemes lenne ilyen irányban is gondolkodni.

Az eddigi projektek és próbálkozások mind-mind pozitív visszajelzéseket közölnek, így egyre inkább megdőlni látszanak azok az állítások, miszerint az APV károsítja a mezőgazdaságot.

Miért ne lehetne kettős hasznosítás alá vonni egy területet?

Mint kiderült, bizonyos növénytípusok még jobban is érzik magukat a panelek adta árnyékban, illetve szórt fényben.

Ha beválik a módszer és széles körben elterjed, akkor a magyar mezőgazdaság sem mehet majd el mellette szó nélkül, ez már szinte most borítékolható.

Ha még nem is APV formájában, de máshogy Te is beszállhatsz!

A házad teteje sem feltétlenül csak arra jó, hogy megvédjen az esőtől és az időjárástól, ugyanúgy lehet egy második haszna is: például egy napelem rendszer formájában!

Miért ne nulláznád le villanyszámládat egy okos befektetéssel, és kímélnéd meg a jövőbeli énedet az energiára költött súlyos forintok kiadásától?

Töltsd ki alábbi űrlapunkat, hogy a megyédhez tartozó napelem kivitelező partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?