Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

A szakszavak, szakkifejezések világa mindig is rejtett magában egy kis titokzatosságot, egy kis darabot az ismeretlenből.

Olyan kifejezéseket használni, melyek jelentését nem mindenki ismeri, egyfajta saját nyelvezetet képes kialakítani a szakmán belül dolgozók számára, valamint nagyban leegyszerűsíti a kommunikációt.

Ahelyett, hogy egy tárgyat, eszközt körül kellene írni, a megfelelő szó segítségével sokkal egyszerűbb megnevezni.

Viszont egy olyan, magát szakembernek tituláló személy, aki csak azért dobálózik mások számára érthetetlen, ismeretlen szakszavakkal, mértékegységekkel, hogy ezzel jobb színben tüntesse fel magát, a legtöbbünk számára inkább hiteltelen.

Ha valaki nem tudja egyszerűen és érthetően elmondani a lényeget, az legtöbbször nem is érti.

Mi ebben is szeretnénk különbözni a nagy átlagtól, ezért most kicsit belemerülünk annak a részleteibe, hogy milyen mértékegységekkel is dolgozik a napelem ipar, és mi mit jelent!

Akinek a nevét már mindenki hallotta: Watt

Akinek a nevét már mindenki hallotta: Watt

James Watt skót fizikus és feltaláló neve mindenki számára ismerősen cseng, hiszen a teljesítmény mértékegysége is az ő nevét viseli.

A közhiedelemmel ellentétben nem ő találta fel a gőzgépet, „csupán” forradalmasította a gőzkondenzátor hozzáadásával, melynek segítségével jelentősen meg tudta növelni annak hatásfokát és termelékenységét.

Senki se gondolja azonban ilyen hiúnak őt, hogy magáról nevezzen el egy mértékegységet, hiszen családnevével csak a halála után illeték meg a teljesítmény mértékegységét, tisztelegve ezzel élete és munkássága előtt.

Azonban ő is bevezetett egy új mértékegységet, nevezetesen a lóerőt, ugyanerre a célra.

A metrikus lóerő ma már csak az autóiparban használatos, az SI mértékegységek bevezetésével elavulttá vált teljesítménynövelésre, Watt neve azonban tovább él.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Watt és kilowatt

A teljesítmény mértékegysége érdekes abból a szempontból, hogy többféleképpen is ki lehet számolni attól függően, hogy milyen jellegű a munkavégzés.

Ha fizikai vagy mechanikai munkáról van szó, akkor 1 W az a teljesítmény, amit 1 J (joule) munka 1 másodperc alatt létrehoz.

Hogy egy általános példával éljünk: mikor egy ember felfelé megy egy lépcsőn, akkor a teljesítménye körülbelül 200 W, míg egy autóé utazósebbesség mellett nagyjából 25 000 W.

Így nagyjából érzékeltetni lehet, hogy mekkora különbségek vannak az eltérő munkavégzések között.

Elektromos watt esetén viszont, ha fogyasztóról beszélünk, akkor a teljesítmény a rá kapcsolt feszültség és áramerősség szorzataként értelmezhető.

A kilowatt, amit kW jelzéssel illetünk, nem mást jelent, mint 1000 watt teljesítményt (a metrikus rendszerben a kilo az alapérték ezerszeresét jelenti).

Kilowattóra és kilowatt peak

Kilowattóra és kilowatt peak

Kilowattórával (kWh – h=hour, vagyis óra) jelezzük az fogyasztók által felvett elektromos munkát 1 kW teljesítmény mellett, 1 óra alatt.

Vagyis egy ezer watt teljesítményű eszköz egy órán át működtetve 1 kWh munkát végez.

Napelemes rendszerek összefüggésében a saját fogyasztásodat kell kilowattórában nézni, hiszen ebből állapítható meg, hogy arányaiban mekkora névleges teljesítményű házi naperőműre lesz szükséged.

Azonban itt névleges teljesítmény van kWp-ben megadva, azaz a laboratóriumi közegben, adott feltételek mellett hozott legjobb teljesítményt, de külön hangsúlyozandó, hogy a valós használatban a termelés eltérhet ettől.

A kWp, vagyis a kilowattpeak egy kifejezetten napelemek esetében alkalmazott mértékegység, mely hivatalosan nem az SI rendszer része.

A „peak” angolul csúcsot jelent, és ez az érték határozza meg, mekkora az adott panel, illetve rendszer csúcsteljesítménye, kilowattban megadva.

Hogy egy gyakorlati példával érzékeltessük a dolgot: egy 20 darab, egyenként 395 Wp teljesítményű panelből álló napelem rendszert 7,9 kWp csúcsteljesítményűnek szoktak megjelölni.

A valós teljesítményt azonban számos tényező befolyásolhatja, így ne várjuk, hogy a rendszer folyamatosan a csúcsteljesítményét hozza.

Tényezők, melyek befolyásolják a teljesítményt

Tényezők, melyek befolyásolják a teljesítményt

Kezdésnek rögtön meg is említhetjük az adott napelem rendszer paneljeinek minőségét.

Hiába van ráírva egy panelre, hogy mekkora a névleges csúcsteljesítménye, ha nem megfelelő technológiával készült, rosszabb minőségű anyagokból, akkor a valós hozama a közelében sem lesz annak, amit a fejlesztők kísérleti körülmények között elértek vele.

Ez általában a döbbenetes mennyiségben előállított, olcsó kínai napelemek gyermekbetegsége, és ebből is látható, hogy nem biztos, hogy jobban jársz a „takarékosabb” megoldással.

Ezen kívül markánsan hatással lehet még a valós teljesítményre a tájolás, a beesési szög, de még a légköri páratartalom is.

Felhős, ködös időben értelemszerű, hogy kevesebb napsugárzás jut el a felszínre, így a napelemek sem fognak olyan szépen dolgozni, mint egy verőfényes nyári napon.

A szennyeződések, mint például a por és a falevelek szintén csökkenthetik a megtermelt mennyiséget, de a hőt sem szabad kifelejtenünk.

Normális üzemi hőmérsékletnek körülbelül 25 °C-ig nevezhetjük a panelek melegedését, efölött azonban °C-onként fél százalékos teljesítménycsökkenéssel kell számolnunk.

Vagyis egy 80 fokosra felmelegedett panel már 27,5%-kal kevésbé fog hatékonyan termelni.

Mielőtt azonban eszedbe jutna, hogy kerti slaggal lehűtöd a táblákat, jusson eszedbe, hogy a hirtelen hőingadozás hatására akár meg is repedhetnek a paneleket védő üvegtábla, úgyhogy mesterségesen hűteni szigorúan tilos!

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Túl az információkon

Túl az információkon

A folyamat során, melynek eredményeképpen elküldjük Neked a végleges árajánlatunkat, nagyon fontos szerepe van a felsorolt mértékegységeknek.

Nem véletlenül vagyunk kíváncsiak arra, hogy mekkora az éves fogyasztásod, és még csak véletlenül se értsd féle, nem a tárcádban szeretnénk kutakodni.

De ahhoz, hogy kikalkuláljuk, mekkora napelem rendszerre van szükség az igényeid kielégítésére, ezek mind elengedhetetlen adatok.

Teljesen felesleges lenne egy kétszer akkora rendszert felszerelni, mint ami lefedné a fogyasztásodat, ráadásul Neked jelentene plusz macerát az elszámolás.

Munkánk során a tervezés nagyon fontos szakasz, és igyekszünk ezt a lehető legkörültekintőbben végezni, elsősorban a Te elégedettségedért.

Ha tehát már érted, hogy melyik mértékegység mit jelöl, sokkal jobban képbe kerülhetsz, és megértheted, hogy mi miért zajlik, miért ajánljuk neked azt, amit.

Bízz a szakértelmünkben, és ha már eldöntötted, hogy a fogyasztásodat napelemek segítségével akarod kiváltani, kérj tőlünk árajánlatot még ma!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.