2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

A napelem technológia fejlődése valószínűleg soha nem fog megállni.

Mindig lesznek új kutató és fejlesztő csapatok, akik valamelyik részén forradalmi áttöréseket fognak elérni, ezzel tökéletesítve ezt a már amúgy is csúcsokat döntögető rendszert.

Két olyan találmányt mutatunk be most cikkünkben, amik jelenleg ugyan még nem elérhetők a vásárlók számára, de ha elkészülnek, otthonunk energiafogyasztásának csökkentésében komoly eredményeket fognak elérni, főként napelemekkel kiegészülve.

Nézzük meg, milyen problémák és azokra milyen megoldások merülnek fel az utóbbi időben a fotovoltaikus rendszerekkel kapcsolatban!

1. probléma: az akkumulátorok élettartama

A napelemekkel kapcsolatban talán csak az idő az egyetlen olyan jelenség, ami komoly mértékben ronthatja a hatékonyságot.

Bár már hosszú évtizedekig is tudnak működni kiváló teljesítménnyel a fotovoltaikus rendszerek, mégsem mondhatjuk, hogy örökké tudják hozni a 100%-ot.

Igaz ez az akkumulátorokra is, melyekben egy szigetüzemű rendszer esetén a megtermelt, de nem azonnal felhasznált energiát tároljuk – hosszú ideig szolgálnak becsülettel, de nem képesek életük végéig ugyanazt a teljesítményt nyújtani.

A megoldás: folyékony akkumulátorok

A technológia folyamatosan fejlődik, és tudósok dolgoznak ezekben a percekben is azon, hogy a fent említett problémát megoldják.

És a Harvard Egyetem kutatói úgy látszik, közel járnak már a célhoz, ugyanis létrehozták a folyékony akkumulátorokat.

Miért jó, hogy folyékony?

Miért jó, hogy folyékony?

Az eljárás, amivel a folyékony akkumulátorokat létrehozták, a következőképp írható le röviden: az elektrolitok a ferrocén és a viologén molekuláit úgy alakítják át, hogy vízben oldhatóak legyenek, de mindeközben megőrizzék stabilitásukat.

Az első kísérletek semleges vízben meg is történtek, és az eredmények több, mint biztatóak: az akkumulátorok teljesítménye 1000 töltési ciklus után alig 1%-ot romlott.

A „folyékonyság” tehát a hatékonyságot segíti, de milyen további előnyei vannak még?

A válasz: olyanok, amik számunkra is kifejezetten fontosak.

Az akkumulátorok előállítása (bármilyen meglepő is) ettől a módosítástól még olcsóbb lesz, ráadásul a környezetvédelem szempontjából is jelentős előrelépést jelent.

Azonban állnak még a kutatók előtt bizonyos akadályok, többek között például azt kell megoldaniuk, hogy az eljárást tömegesen is lehessen alkalmazni, de ha ez megtörténik, akkor forradalmasítani fogja az akkumulátor, és így a napelem piacot is.

2. probléma: a túl erős napsugárzás ronthatja a napelemek teljesítményét

A következő téma eredetileg nem kifejezetten a napelemekhez kapcsolódott, de végül olyan megoldás született, amely a fotovoltaikus rendszerek világában is komoly változást jelenthet majd a jövőben.

A Coloradói Egyetem kutatói elsősorban ipari létesítmények, és egyáltalán mindenféle épület állandó, megállás nélküli hűtését akarták megoldani anélkül, hogy ehhez óriási mennyiségű áramot, vagy vizet kellene felhasználni.

A megoldás: ökoburkolat

A kutatóknak végül sikerült létrehozniuk egy metaanyagot, azaz olyan anyagot, amely a természetben nem fordul elő, és különleges tulajdonságokkal bír, hogy ezzel oldják meg a fenti problémát.

Ez az úgynevezett ökoburkolat gyakorlatilag bármekkora felületen eloszlatható, és passzív légkondicionálóként működik.

A lényeg: passzív sugárzásos hűtés

A különleges metaanyag működésének lényege, hogy egyszerre veri vissza a beeső napfényt, és vezeti el saját hőjét is infravörös sugárzás formájában.

A passzív sugárzásos hűtésnek nevezett jelenség során a tárgyak folyamatosan hőt veszítenek, bármiféle külső energiaforrás segítsége nélkül, és erre alapoztak a coloradói kutatók is.

Eredetileg ezt a módszert már eddig is használták épületek lehűtésére, de eddig csak éjszaka működött, és a problémát a nappali órák jelentették.

Egy nagyon kis mennyiségű elnyelt napenergia is keresztbe tehet a teljes passzív sugárzásos hűtési rendszernek, ezért egy biztos megoldásra volt szükség.

Az új burkolóanyag

Az új burkolóanyag

Forrás: colorado.edu

Hogy a fent említett problémára megoldást találjanak, egy körülbelül 50 mikron vastagságú üveg-polimer anyagot hoztak létre, mely alul egy vékony ezüstréteggel, valamint fölötte üveg mikrogyöngyökkel rendelkezik

Ezek eredményeképpen elérték, hogy az új ökoburkolat a látható fénytartományban visszaverő, az infravörösben pedig elnyelő funkciókat lásson el.

A konyhai alufóliánál alig vastagabb burkolóanyagot hengerekre tekercselve lehet nagy mennyiségben gyártani, így nincs akadálya annak, hogy az elkövetkező években meghódítsa a piacot.

Miért fontos a napelem szempontjából?

Az ökoburkolat nagy előnye, hogy szinte bármilyen méretben előállítható, így nem kell az eredeti terveknél megragadni.

Az elsődleges cél az volt, hogy a komoly hőenergiát használó ipari létesítmények, erőművek hűtését úgy oldják meg, hogy sem áramot, sem elképesztő mennyiségű hűtővizet ne kelljen használni hozzá.

Ezt sikeresen el is érték, sőt, a családi házak számára is elérhetővé tették, ami a felszerelt napelem rendszerekkel összhangban mindenki számára egy gazdaságos és energiatakarékos megoldást biztosít.

Amellett, hogy a burkolat visszaveri a légkörbe a napsugárzást, és közben hagyja az alatta lévő szerkezetből is távozni a hőt, még a fotovoltaikus rendszerek teljesítményét is tudja javítani.

A napelemek feladata, hogy hosszú órákig állják a tűző napfényt, és ennek eleget is tesznek.

Ahogy azonban telik az idő, ezek a szerkezetek is felhevülhetnek, amik már kifejezetten az energiatermelésben akadályozza őket.

Abban az esetben viszont, ha ezeket az elemeket bevonnák ezzel a burkolóanyaggal, a rendszer hűtve maradhatna, és 1-2%-os teljesítmény javulást tapasztalhatnánk működésükben.

Tesztelés alatt

Az eddigi kísérletek kifejezetten biztatóak, ami az ökoburkolatot illeti.

A Coloradóban és Arizonában végzett tesztelések eredménye azt mutatja, hogy a burkolat 72 óra alatt 110W/m2 sugárzásteljesítményt produkál, de még a legmelegebb, déli napsütés esetén is tartja a 90W/m2-t, ami számításaik szerint megegyezik egy körülbelül ugyanekkora területű napelem teljesítményével is.

A szabadalmi eljárások ennek fényében már el is indultak, és így hamarosan talán már mi is elkezdhetünk beruházni az új burkolatba.

Összegezzük még egyszer, milyen előnyei is vannak ennek:

  • visszaveri a napfényt a légkörbe;
  • engedi távozni a hőt „maga alól”;
  • 24 órán keresztül folyamatosan működik;
  • passzív, tehát külső energiaforrást nem vesz igénybe;
  • javítja a napelemek teljesítményét.

A számítások alapján 10-20 négyzetméterre van szükség ebből az anyagból egy családi ház lehűtéséhez a nyári napokon, így ha piacra kerül, már el is kezdhetünk számolni az új befektetés kapcsán.

A napelem technológia folyamatosan fejlődik

Nem csak önmagát fejleszti a fotovoltaikus rendszer világa, de külső kutatások eredményeit is képes a saját szolgálatába állítani, hogy ezzel is biztosítsa legfontosabb előnyeit: a környezetvédelmet, az anyagi biztonságot, és a hosszú távon is kiváló minőséget.

Ahogyan az látható, nem kell feltétlenül kivárnunk, amíg minden eléri a legmagasabb szintet, ugyanis egyrészt soha nem lesz felső határa a fejlesztéseknek, másrészt pedig az új eszközök utólag is hozzákapcsolhatóak lesznek a már telepített rendszerhez.

A folyékony akkumulátor éppen úgy felválthatja majd a hagyományosat otthonunkban, ahogy a piacon is teszi, és az ökoburkolat is felkerülhet idővel a napelemeinkre, hogy így javítsa teljesítményüket.

Az egyetlen feladatunk, hogy folyamatosan kövessük a híreket, és már most kezdjük el írni a listát, hogy mivel akarjuk kiegészíteni, és még hatékonyabbá tenni napelem rendszerünket.

Ahhoz viszont, hogy a jövőbeli fejlesztéseket élvezhesd, Neked is napelem rendszerre lesz szükséged!

Kérj hát árajánlatot tőlünk a szükséges adataid megadásával, és a Te megyédben dolgozó partnerünk a lehető leghamarabb felveszi Veled a kapcsolatot a részletekkel!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?