Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Amit ember készített, az el is romlik, így tartja a régi mondás, és amennyiben nem egy tömör titángolyóról van szó, meg is állja a helyét.

A szakértők és a természetvédelmi szervezetek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyivel tudatosabban kellene kezelnünk a fogyasztásunkból származó hulladékot, legyen szó akár műanyagról, fémről vagy papírról.

Csakhogy a pillanatnyi üzleti érdekeket többnyire nem szolgálja a tudatos hulladékgazdálkodás szinte semmilyen formában, azaz ha jövedelmezőbb valamit környezetkárosítóan gyártani, akkor inkább a büntetés is vállalható a profitért.

Sajnos ez a rabló kapitalista hozzáállás előbb-utóbb oda fog vezetni, hogy már a közvetlen környezetünk is élhetetlenné válik, akkor viszont már késő lesz a nagy cégek orrára koppintani, hogy fenntarthatóbban kellett volna gondolkodni.

Ha csak az óceánok állapotára gondolunk: szabályos szigetcsoportok alakultak már ki műanyaghulladékból, és élőlények tömege pusztul el valamilyen szemét közvetlen hatásától.

De idehaza is találunk példát: a Tisza a legutóbbi jelentések szerint telis-tele van mikroműanyaggal, ami lerakódik az élőlényekben, a növényekben, a talajban, a talajvízben, és bennünk, emberekben is.

De mi a helyzet a napelemekkel?

De mi a helyzet a napelemekkel?

A napelemek érdekes helyzetben vannak ilyen szempontból, ugyanis az élettartamuk, felhasználhatóságuk jóval hosszabb, mint egy műanyag terméké, csomagolásé; azonban hosszú távon, évtizedek távolságában ugyan, de sajnos számolnunk kell hulladékkal is.

A 25-30 éves garancia rövidebb, mint a várható élettartam, azonban ez csak első hallásra tűnik soknak, és ha nem figyelünk, igen hamar elszáll az az idő.

A garancia leteltével sem kell feltétlenül azonnal cserélni a napelem-paneleket, mivel jó esetben a magas minőségűek ennél jóval tovább bírják, csupán valamennyi teljesítmény-visszaesés várható.

Mert hát nézzünk szembe a tényekkel: a napelemek sem tartanak örökké, egy idő után sajnos kiöregednek, de egyéb meghibásodás, sérülés miatt is előfordulhat, hogy cserélni kell őket.

Jelenleg még nem számottevőek a hulladékká vált, netán sérült, selejtes panelek, az idő előrehaladtával viszont mindenképpen fel kell készülni a kezelésükre.

Tragédiára semmiképp se kell gondolni, hiszen a tüzelőanyagokon kívül nemigen van olyasmi, amit ne lehetne valamilyen módon újrahasznosítani, és ez alól a napelemek sem képeznek kivételt – csupán a technológia kiforratlan még.

Vannak, akik egyenesen károsabbnak tartják ilyen szempontból a napelemeket, mint a nukleáris hulladékot, azonban ez a feltételezés több, mint hibás: míg az atomhulladékra eddig egyetlen megoldás született, vagyis az eltemetés (több ezer évre), addig a szolár-panelek esetén ez nem lenne se gazdaságos, se praktikus.

Köztudott, hogy amíg a reaktorszemét brutálisan veszélyes, ráadásul semmit nem lehet vele kezdeni elhasználódás után, addig a napelemek egy része – akárcsak az autóknál – visszanyerhető.

De mégis mit lehet kezdeni egy elhasználódott napelemmel? – tehetné fel bárki a jogos kérdést.

Növekvő mennyiség

Növekvő mennyiség

Mivel az elmúlt években Magyarországon nagymértékben megnövekedett a napelem-telepítések száma, így nem árt egy kicsit előre is gondolkodni.

Tény, hogy tavaly az azt megelőző évhez képest 75%-kal nőtt a napenergia-termelés, ami csodálatos hír, és ez mind a polgári befektetéseknek, mind a céges vagy állami nagyberuházásoknak is köszönhető, és ha a tendencia ilyen ütemben folytatódik, akkor egy évtizeden belül a hazai áramtermelés jelentős részét a napenergia fogja adni.

Hazánk napelem-készlete még igen fiatal, ugyanis a legtöbbje még három éves sincs, azonban Nyugat-Európában, ahol a technológiát már jóval régebb óta alkalmazzák, a felszerelt napelemek egy része egy évtizeden belül kiöregszik és cserére szorul.

Egy elhasznált napelem-panelnek vannak újrahasznosítható részei, például olyan anyagok nyerhetőek vissza belőle, mint ezüst, réz, alumínium, szilícium, csakhogy a technológia jelenleg igen drága és munkaigényes a veszélyes anyagok (ólom, savak) miatt, ami azt jelenti, hogy az újrahasznosított anyagok nem biztos, hogy kereskedelmileg eladhatóak lesznek.

A szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás dicséretes dolog, de tisztában kell, hogy legyünk az árnyékos oldalával is: az újrahasznosításra szánt anyagokat a szétválogatás és tömbösítés után valakinek meg is kell vennie ahhoz, hogy újra hasznosuljon, különben egy idő után ugyanúgy megy az ömlesztett szeméthez.

Csakhogy egy nagyvállalat nem biztos, hogy hajlandó lesz az újrahasznosítással bajlódni, inkább megveszi az új anyagokat, bár már sok van közülük, amelyik elkötelezte magát az újrafelhasználás és a környezet megóvása mellett.

Értéket nem hagyunk veszni!

Értéket nem hagyunk veszni!

A napelemekből visszanyerhető fémekkel, anyagokkal is hasonló a helyzet: mivel költséges a feldolgozásuk, ezért lehetséges, hogy nem lesznek versenyképesek az új alapanyagokkal szemben.

Erre remek megoldás lenne az államilag támogatott újrahasznosított anyag-felvásárlás, ösztönözve a gyártókat, feldolgozókat, hogy részben ezeket válasszák az újonnan bányászott helyett.

Európában tíz év múlva évi kétmillió tonnányi hulladék napelem fog keletkezni, így a megoldás is egyre sürgetőbb, különben ekkora mennyiségű szeméttel fog gyarapodni a már így is tekintélyes mennyiség.

A francia CEA intézet több nemzetközi, többek között a magyar Bay Zoltán Kutatóintézet közreműködésével, nagy erőkkel kutatja, hogy hogyan lehet a jövőben a keletkező fotovoltaikus hulladékot hatékonyan kezelni, és gazdaságosan újrahasznosítani a bennük megtalálható értékes alapanyagokat.

Amennyiben sikerrel járnak, és ki tudnak dolgozni olyan visszanyerő és finomító eljárásokat, amelyekkel újra kereskedelmi forgalomra alkalmas állapotba lehet hozni az újrahasznosított alkatrészeket, akkor felfoghatatlanul sok hulladéktól óvják majd meg nem csak kontinensünket, de az egész világot.

Még időben vannak, hiszen a panelek tömeges elöregedése egyelőre várat magára, és minél hamarabb születik a kísérletekből hatékony és gazdaságos technológia, annál kisebb az esélye, hogy akár egyetlen lecserélt napelem is kárba vesszen.

Aggódni egyelőre nem kell

Aggódni egyelőre nem kell

Szó sincs arról, hogy égne a ház, és hónapokon belül meg kell születnie a megoldásnak a katasztrófa elkerüléséhez.

A napelemek továbbra is a legjobb és legmegbízhatóbb alternatíváját jelentik a széndioxid-kibocsájtással járó áramtermelésnek, tehát előre aggódni valószínűleg nem érdemes.

Tíz év alatt annyi változás, fejlesztés mehet végbe, hogy talán, mire oda kerülünk, hogy ideje lenne elkezdeni újrahasznosítani, már rutin eljárásról lesz szó, amivel fillérekért lehet értékes anyagokat visszanyerni, a maradékot pedig máshol felhasználni.

Hiszen az összes alkotó, vagyis mind a fémek, a műanyag, mind az üveg újra felhasználható, tehát nem a kutatás lehetséges sikeréről beszélünk, mivel az már szinte biztos, hanem hogy hogyan lehet még hatékonyabbá tenni.

De maguk a napelemek is egyre fejlődnek, egyre korszerűbbek, ezzel együtt a működőképesség ideje is egyre kijjebb tolódik.

Szóval nem kell aggódnod vagy a lelkiismereteddel harcolnod, egészen nyugodtan kérj tőlünk árajánlatot napelem rendszerre akár már most, és a Te megyédben illetékes partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?