Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Manapság a technikai újítások már gombamód nőnek ki a földből.

Szinte már meg se lepődünk, ha valami újdonság kerül terítékre, hiszen annyira egyértelmű a fejlődés, hogy ha végre megjelennének a repülő autók, csak annyit mondanánk: végre!

Mindettől függetlenül, mi nagy tisztelői és csodálói vagyunk a tudománynak, mert neki köszönhető, hogy a páratlan földbolygónk már ilyen fejlett szinten tarthat.

Pontosan ezért van az, hogy naprakészek vagyunk a napelem piac újdonságaival, amit igyekszünk is mindig a lehető leghamarabb megosztani.

A múlt és a jövő

Korábban már beszámoltunk egy ausztrál fejlesztésről, ahol a napelemes ablakok előállítására tettek kísérletet, most pedig tovább visszük ezt a vonalat.

A fent említett ausztrál újítás csak részben volt átlátszó, szószerinti ablakként nem tudott funkcionálni, mivel a napfénynek csak a 10-20 százalékát tudta átengedni, ami nem éppen elegendő, ha egy fényárban úszó otthonos nappalit szeretnénk.

A 2020-ra azonban az Egyesült Államok és Európa kutatói kifejlesztették a teljesen átlátszó paneleket.

Képzeljük el, hogy nem lesz szükség nagy földterületre, vagy komoly tetőszerkezetre ahhoz, hogy villamos energiát tudjunk termelni, hanem az ablak és a redőny végzi majd el helyettük a munkát.

Ezeket az átlátszó napelemeket pedig nem csak az otthonunkba, vagy a nagy ablakokkal rendelkező felhőkarcolókba lehet majd telepíteni, hanem az autók napfény tetőterére, az okostelefonokba, az e-book olvasókba, vagy akár laptopokba.

A szakértők szerint ebben az új fejlesztésben van akkora potenciál, hogy idővel akár a világ minden egyes épületét energiatermelővé tegye.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Képes ez egyáltalán működni?

Képes ez egyáltalán működni?

forrás: solarmagazine.com

Hogy ne csak nagy szavakkal dobálózzunk, nézzük meg, hogyan is tud valami energiát termelni, ami teljesen átlátszó!

Biztos mindenki tudja, hogy minél sötétebb anyagú valami, az annál jobban tudja elnyelni a fényt.

Ezért is van az, hogy nyáron inkább világosabb ruhadarabokat hordunk, és ezért sem átlátszóak a hagyományos napelemek sem.

Pontosan ezért teljesen jogos, ha felmerül valakiben a kérdés, hogy akkor az átlátszó napelem hogyan tud mégis működni, hiszen az üvegen a napfény áthalad, nem tudja összegyűjteni a fotonokat és nem tudja energiává konvertálni.

Ezzel pedig meghiúsul az eredeti tervünk, vagyis az, hogy a napfényt energiatermelés céljából használjuk fel.

De itt most nem hétköznapi üvegről beszélünk!

Esetünkben a fényszívó képesség azonban megváltozik, tehát a cellák a nap egy olyan spektrumát hasznosítják, ami az emberi szemnek tulajdonképpen láthatatlan, a normál látható fény számára az áthaladás pedig továbbra is biztosítva van.

Tehát ahelyett, hogy a fejlesztők megpróbálták volna a lehetetlent, és kifejlesztenek egy fotovoltaikus üvegcellát, megalkották a foszforeszkáló napelemes koncentrátort, röviden: TLSC (transparent luminescent solar concentrator).

Ezek az új üveg panelek olyan organikus sókból állnak, amik úgy lettek tervezve, hogy begyűjtsék a láthatatlan UV és infravörös fény hullámhosszait, ezzel további láthatatlan hullámokat generálva.

Ezután az ablak műanyag szélein található PV napelemes csíkok az új hullámokat elektromos energiává konvertálják.

A kutatók becslései szerint, mire a transzparens TLSC eljut a tömeggyártási szintre, addigra el kell érnie a 10 százalékos hatékonyságot.

A sok kicsi sokra megy elv alapján pedig, ha globális szinten mindenhol ezek az energiatermelő koncentrátorok kerülnek telepítésre, akkor az eredmények számottevőek lehetnek.

A két fő típus

A két fő típus

Ahogy a már megszokott és forgalomban lévő napelemeknél, itt is találkozhatunk különböző technikával kifejlesztett típusokkal.

A két fő irányzat pedig a részben és a teljesen átlátszó panel.

  • Részben átlátszó panelek: Valamivel alacsonyabb hatékonysági szinten működő napelemek a megszokott és már jól bevált társaikhoz képest, amik csak részlegesen átlátszóak, de az átvitt és elnyelt napfény közötti egyensúly beállításával könnyen növelhető a termelés mértéke.
  • Teljesen átlátszó panelek: A teljesen átlátszó paneleken tényleg teljesen átlátni, de a hatékonyságuk nem tud egyelőre felérni a többi napelemével. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem arról van szó, hogy a panelek tulajdonképpen használhatatlanok, hanem arról, hogy valamivel nagyobbaknak kell lenniük az ablakoknak, mint a napelemeknek, ahhoz hogy megfelelő mennyiségű villamos energiát tudjon előállítani.

Napelemes redőnyök

Napelemes redőnyök

A cikk elején már említettük, hogy nem csak az ablaküveggel, de akár a redőnnyel is tudhatunk majd energiát termelni a jövőben.

A napelemes redőnyök tulajdonképpen csak a kiegészítői a napelemes ablakoknak.

Míg napjainkban a redőnyök elemi funkciója az, hogy megakadályozzák a közvetlen napsugarak bejutását, addig a napelem redőnyök az átlátszó panelekkel kombinálva a – SolarGaps állítása szerint – akár 70 százalékkal tudják csökkenteni az energiaköltségeket.

Számokkal kifejezve, ezek a napelemes redőnyök nagyjából 100 négyzetméteren 100 Watt energiát tudnak előállítani, ami megközelítőleg három laptop fogyasztását tudja kitermelni.

Egy applikáció segítségével lehetne majd beállítani, hogy a redőnyök a megfelelő dőlésszögben legyenek a naphoz képest, illetve telepíthetőek lesznek bentre és kívülre is egyaránt.

A több évtizedes tapasztalatban nem lehet csalódni

A több évtizedes tapasztalatban nem lehet csalódni

Innovatív fejlesztések mindig is lesznek, és talán holnap kikerül egy olyan újítás, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a piacot.

A napelemek világának alapját még mindig a hagyományos és jól bevált, tetőre erősített fotovoltaikus rendszerek adják.

A piacon nagyon sok féle és fajta elérhető, szakembereink pedig biztosítják, hogy Te mindenképpen a számodra legmegfelelőbb rendszerhez juthass hozzá.

Hosszú évtizedek óta bizonyítják hatékonyságukat és megbízhatóságukat, éppen ezért javasoljuk, hogy ne habozz!

Ha azt fontolgatod, hogy lecserélnéd a villanyszámlád néhány panelra, akkor kérj ajánlatot még ma és egyeztessünk egy időpontot az ingyenes helyszíni felméréshez.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.