Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel

Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel

2019 februárjától több európai országban, többek között Német- és Olaszországban is elkezdte a kisméretű napelemes rendszerek kiskereskedelmi forgalmazását az IKEA.

Az előzetes felmérések, lakossági tesztek alapján úgy ítélték, hogy a fogadtatás egyöntetűen pozitív volt, így a kezdeti csomaghoz képest változatlan formában került a napelemes rendszer a „boltok polcaira”.

Azért az idézőjel, mert egyelőre csak online rendelhető meg a kisköltségvetésű fotovoltaikus rendszer, de bemutató darabok személyesen is megtekinthetőek egy-egy áruházban.

Azonban történtek szabálytalanságok, melyekre a német fogyasztóvédelem is felfigyelt, és határozottan figyelmeztették a svéd bútoráruház-láncot a hibák mielőbbi korrigálására.

Meglévő piacon csak kedvező árakkal lehet tarolni

Meglévő piacon csak kedvező árakkal lehet tarolni

Mint arról már korábban is írtunk, Németországban a napelemes rendszerek piaca a magyarországinak a többszöröse – nem csak a lélekszámból adódóan.

Igaz, hogy a vállalkozások számára pont az idén csökkentik az állami támogatások mértékét, de a lakosság körében a fotovoltaikus rendszerek népszerűsége továbbra is töretlenül növekszik.

Az IKEA vélhetően pontosan ezt a közönséget igyekszik megcélozni a nemrégiben forgalomba hozott, olcsó napelemes rendszerekkel, hiszen ezzel még azok számára is elérhetővé válik a technológia, akiknek eddig nem fért volna bele a költségvetésébe.

A kísérleti stádiumban, vagyis az első próbaindításkor Belgiumban, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Svájcban még nagyjából 3000 fontba, vagyis egymillió forint körüli összegbe került, ami még egy kevéssé kedvező ár, ha úgy vesszük.

A fogadtatás így elég mérsékeltre sikerült, de talán nem is az IKEA lenne, ha annyiban hagyta volna a dolgot.

Úgyhogy az idén Németországban útjára bocsájtott „kulcsrakész” napelemes rendszer ennek már csupán a feléért hozzáférhető.

Persze más kérdés, hogy ezzel okoznak-e majd a jövőben érezhető bevételkiesést a napelemes vállalkozásoknak, de egyelőre erről még nincs adat.

Valójában gazdasági szaklapok már két éve gyanítják, hogy az áruházlánc előbb-utóbb erre a piacra is be kíván törni, a kérdés csupán az volt, hogy mikor.

Árajánlatkérés itt!

Nem csupán árusítani, hanem élen járni

Nem csupán árusítani, hanem élen járni

Mindezidáig az Ikea összesen 700 ezer napelem-panelt telepített különböző áruházaira, ugyanis a cég elkötelezett híve a megújuló energiaforrások használatának, valamint a környezettudatos életvitelnek.

Reklámkampányaikban is igyekeznek felhívni a vásárlók figyelmét a takarékosságra, a szennyezés visszafogására, ebből adódóan a napelemekkel is hasonlóképpen gondolkodnak.

Mivel fizikai formában nem, csak online rendelhető meg az általuk „Solstrale” néven forgalmazott rendszer, így információs pultokat állítottak fel az előterekben, ahol bárki megtudhatott mindent ezzel kapcsolatban, akit esetleg érdekelt.

Ez a piackutatás része is volt, de mivel a fogadtatás – szerintük – egyöntetűen pozitív volt, így az előzetes terveken nem változtatva, ugyanazzal az árral és tartalommal hozták forgalomba napelemes rendszereiket, mint ami az előzetes bemutatóban szerepelt.

Ahhoz, hogy tartósan alacsonyan tudják tartani a készlet árát, bizonyos elemek hiányoznak belőle, például a tárolóegységek, de a jövőbeli tervek között szerepel, hogy kiegészítőkkel bővítik a kínálatot.

A csomagra teljes körűen 5, a napelem-panelekre pedig 25 év garanciát vállalnak, vagyis nem csupán hirtelen fellángolásról, esetleg gyors profittermelésről van szó, hanem láthatóan komolyan és hosszú távon gondolkodnak.

Legalább is így hirdették az újítást.

Ez mind szép és jó, de…

Ez mind szép és jó, de…

A helyzet az, hogy a svéd nagyvállalat több mulasztást is elkövetett a kampánya során, ami (tegyük hozzá, jogosan) feltűnt egy német fogyasztóvédelmi szervezetnek, akik kijelentették: nem félnek jogi útra terelni a dolgot, ha az IKEA nem változtat.

Információs hiányosságokról van szó, ugyanis a bútoráruház-lánc, annak ellenére, hogy milyen vehemenciával, saját neve alatt kezdte forgalmazni a napelem-rendszereket, valójában azok nem az ő termékei.

A Verbraucherzentrale NRW nevezetű szervezet azt kifogásolta, hogy a tájékoztatás félrevezető, ugyanis az Ikea nem említi meg, hogy a vásárló a termék megrendelésével nem vele, hanem egy sokkal kisebb céggel, a Solarcentury Microgen GmbH-vel lép szerződésbe, amely az áruházlánc egyik partnere.

A svéd vállalat sem ügyfélszolgálati, sem garanciális kötelezettséget nem vállal a sajátként árult termékekkel kapcsolatban, vagyis pusztán marketingcéllal vették be a kisebb cég produktumát a kínálatukba.

Ráadásul a kisebb, napelemekkel foglalkozó cég szerződési feltételei között is voltak olyan pontok, amelyek nem kimondottan feleltek meg az elvárásoknak a fogyasztóvédők szerint, többek között az árváltoztatás, a garanciaérvényesítés és a szerződésből való kilépés kapcsán.

A Verbraucherzentrale NRW május 10-ig adott moratóriumot az IKEA-nak, hogy módosítsák, kijavítsák a hiányos vevőtájékoztatót, különben bíróságra viszik az ügyet.

Hogy szándékos félrevezetésről, avagy véletlen információs hiátus forog-e fenn, azt mindenki döntse el magának, mindenesetre az IKEA a figyelmeztetést követően szinte azonnal változtatott, és kibővítette a tájékoztatást.

Árajánlatkérés itt!

A svédek továbbra is kitartanak

A svédek továbbra is kitartanak

A konfliktust leszámítva a német piacon az elmúlt hetekben sikeresen indult meg a „kulcsrakész” napelemek forgalmazása, hiszen, mint azt korábban említettük, piaci rést sikerült megtalálni az újítással.

A következő lépcsőben Olaszországban indítják útjára ugyanezt a konstrukciót, első körben ugyanúgy információs standokat állítanak fel a milánói, padovai, cataniai, és még további három városban található áruházukban.

Arról egyelőre nincs információ, hogy itt is hasonló stratégiával, azaz egy olasz napelemes céggel szerződnek-e ugyanúgy, mint a németországi esetén, mindenesetre jobban teszik, ha elejét veszik az újabb jogi és fogyasztóvédelmi procedúráknak, és már a kezdetektől nyilvánvalóvá teszik a vásárlásra és szerződésre vonatkozó feltételeket.

Az IKEA hozzáállását és hosszú távú terveit bizonyítja, hogy máris kineveztek egy külön napelem-rendszerekkel foglalkozó fejlesztési vezetőt, aki az elkövetkező években az ezen a téren történő újításokért, bővítésekért felelős.

Nem kizárt tehát, hogy egy-két éven belül idehaza is megjelennek az IKEA online kínálatában a kis teljesítményű, de kis költségvetésű napelemes rendszerek, azt azonban ne felejtsük el, hogy az alacsonyabb ár magában hordozza az alacsonyabb minőség kockázatát is, ráadásul még jó pár kiegészítőt meg kell majd venni valószínűleg ahhoz, hogy teljes értékű fotovoltaikus rendszer legyen a végeredmény.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.