Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?

Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?

A világ a pénzről szól, és éppen ezért, ha a napelemek előnyeiről beszélünk, miért ne hoznánk fel az ezzel kapcsolatos tulajdonságaikat is?

Már konkrét számok is bizonyítják, hogy a megújuló energiaforrások messze megelőzik a fossziliseket árukat tekintve – ez valószínűleg a jövőben végre elhozza azt az áttörést a megújulók felhasználásnak tekintetében, amire a világnak már régóta szüksége lenne.

Viszont kérdés, hogy elég lesz-e ez a jövő kihívásainak tekintetében?

Hogy állunk most a megújulókkal, és milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy végre tényleges fordulat történjen az energiapiacon?

Nézzük meg, mi a helyzet:

Toronymagasan nyerték a megújulók a versenyt

Szerintem a világon szinte mindenki elgondolkozott már azon, hogy melyik energiaforrás éri meg jobban anyagilag.

A világ egyik legnagyobb üzleti tanácsadó cége, a Lazard egyetlen egyszerű kérdést tett fel, hogy végre egyértelmű választ találjon erre:

Hány dollárba kerül 1 MWh energia előállítása?

Nézzük az eredményeket:

 • az atomenergia a legdrágább: 148 dolláros költséget jelent 1 MWh;
 • a szén esetében ez 102 dollár;
 • a gáznál 60 dollár;
 • a napenergiánál 50 dollár;
 • a szélenergiánál 45 dollár.

Az adatok természetesen az USA-ra vonatkoznak, de nincs akkora eltérés Európához képest, hogy ne tudnánk ezeket az információkat mi is felhasználni.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Szél vagy nap?

Szél vagy nap?

A fenti adatokból kiderül, hogy a szélenergia elméletileg 5 dollárral olcsóbb a napenergiánál – ennek ellenére a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy feleannyi szélerőmű épül a világban, mint naperőmű.

Mi ennek az oka?

A szakértők meglátása szerint a napelemek népszerűsége többek között abban is keresendő, hogy ezek sokkal könnyebben igazíthatók a háztartások egyedi igényeihez (azt pedig mi is többször hangoztattuk már, hogy a legjobban az a fotovoltaikus rendszer tud megtérülni, amelyik a tényleges energiaigényeknek megfelelően van megtervezve – nem nagyobb és nem kisebb a szükségesnél).

A Business Insider szerint ráadásul a fentebb felvázolt helyzet nem marad már így sokáig: a szélenergia egyre költségesebbé válik, míg a napelemeknél ezzel szemben árcsökkenés figyelhető meg, tehát a trónfosztás már közel jár.

Mi a helyzet most a világban a megújulók terén?

Mi a helyzet most a világban a megújulók terén?

A legfontosabb cél most az, hogy lehetőleg minden állam a megújuló energiaforrások felé forduljon, és ennek már mutatkoznak is különféle jelei – nézzük meg a számokat!

 • a világ 2017-ben 160,8 milliárd dollárt fektetett a zöld energiába;
 • ez 18%-kal több, mint az előző évben;
 • 6,3%-kal nőtt az ilyen forrásokból származó energiatermelés;
 • a tavalyi évben kiépített villamosenergia-termelő kapacitások 70%-a megújuló volt;
 • a közlekedésben jelenleg a 3,2%-os a zöld energia részaránya.

Persze ettől még mindig nincs minden rendben, hiszen közben a másik oldalon is történnek változások:

 • tavaly 2%-kal nőtt a világ energiaigénye;
 • a villamosenergia-termelés 70%-kal nőtt, de ennek 80%-át fosszilis energiahordozókból biztosították;
 • míg az USA, Mexikó, Nagy-Britannia és Japán képes csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, addig Európában ez 1,4 százalékkal nőtt az utóbbi évben;
 • mindezek mellett pedig a kőolaj, a földgáz, és a szén iránti kereslet 1%-kal emelkedett a világon.

Mi lesz még itt a jövőben?

A megújuló energiaforrások felhasználása tehát lassan ugyan, de nő, a kérdés viszont az, hogy elég-e ez a tempó nekünk?

A szakértők szerint a népesség 2035-ben 8,8 milliárd főre fog emelkedni, ami az energiaigények 30%-os növekedését fogja jelenteni – ennek pedig 55%-át elektromos áramból kell biztosítani (ez 13%-os növekedést jelent).

Ezt a fosszilis energiahordozóból nem lehet fedezni, de még az atomenergiának is korlátozottak a lehetőségei.

A megoldás erre a kérdésre egészen biztosan a megújulók lehetnek, hiszen nevükből adódóan ezek gyakorlatilag végtelen forrásokkal rendelkeznek – de persze itt sem minden tökéletes.

A megújulók legproblémásabb része nem az energiatermelés, hanem az energiatárolás: ez jelent még mindig anyagi és környezetvédelmi problémát, de a jövőben bízhatunk benne, hogy az ezzel foglalkozó fejlesztések végre komoly eredményeket hoznak.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Az EU válasza a globális kérdésre:

Az EU válasza a globális kérdésre:

Említettem már, hogy Európa nem feltétlenül áll a legfényesebben a fosszilis energiahordozók elleni harcban, holott éppen az EU hangoztatja talán a legjobban ennek a fontosságát.

Az Európai Parlament és a tagállamok megegyezése nyomán a tervek szerint 2030-ra 32%-ra kell növelni a megújulók arányát az összenergia felhasználásban.

Mindez kiterjed a közlekedésre is, ahol 14%-os megújuló részarányt követelnek meg: ezen belül megszűntetik a pálmaolaj használatát, hogy elejét vegyék az erdőirtásoknak, valamint korlátozzák az olyan bioüzemanyagok használatát is, mint az etanol.

Alapvetően tehát az elképzelések szerint az elektromos autóké lenne a jövő, bár azt is be kell vallani, hogy ezek sem tökéletes megoldások még: a környezetre gyakorolt hatásuk gyakorlatilag „csak” a fele a hagyományos meghajtású autókénak, de ez az arány folyamatosan javul a fejlesztéseknek köszönhetően.

Összegezve: a jövőt a megújulók jelentik, és erre még a napelem ára is folyamatosan csökken!

Összegezve: a jövőt a megújulók jelentik, és erre még a napelem ára is folyamatosan csökken!

A fentieket olvasva gondolom, nem lehet már senkinek se kérdés, hogy a megújuló energiaforrások már nem csak egy elméleti megoldást jelentenek a bolygót jelentő problémákra.

És pontosan ezért örülünk a Lazard és a Business Insider jelentéseinek, amik alapján a napelem rendszerek folyamatosan egyre olcsóbbak lesznek az elkövetkezendő években.

De van itt még a végére egy érdekesebb hír is: Kína egyelőre beszünteti a napelemes beruházások támogatását.

Ez elsőre rossz hírnek tűnik, és tény, hogy nagy érvágást jelent a megújulók szempontjából a világpiac felét jelentő Kína kilépése a napelem-üzletből.

Viszont lehet ennek egy pozitív következménye is: ennek hatására ugyanis komolyan megnő majd a felesleg mértéke az alkatrészpiacon, ami jó eséllyel a napelemek árainak csökkenésével járhat.

Ebben az évben persze még ne számítsunk nagy árzuhanásra, de érdemes az ilyen tényezőket mindig szem előtt tartani, és ezek alapján kalkulálni a jövőre.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.