Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Nyugati emberként nehéz elképzelni, milyen lehet áram nélkül élni.

Először talán csak az jut eszünkbe, hogy így nincs TV, rádió, számítógép.

Aztán belegondolunk, hogy nincs mosógép, mosogatógép, de még telefon sem.

Van, aki mindezekről képes lemondani, de ekkor jön egy újabb felismerés: ha nincs áram, akkor nincs világítás se!

Ez azt jelenti, hogy a sötétedéssel véget ér a nap: gyertyafénynél ugyan lát az ember, de arra már nem alkalmas, hogy bármi fontos feladatot elvégezzen.

Megdöbbentő, hogy a 21. században még mindig vannak olyan falvak, ahol így élnek az emberek, de pontosan az ő számukra hoz segítséget az a találmány, ami egy napelem és egy műanyag flakon segítségével világítja be a legsötétebb órákat is!

Lámpa egy flakonból

Lámpa egy flakonból

Forrás: literoflight.org

A Liter of Light mozgalom egy egészen hihetetlen, és megdöbbentően egyszerű találmányra támaszkodik, ami gyakorlatilag egyszerre jelent megoldást a szegénység és a környezetszennyezés ellen is.

A program során ugyanis a teljesen hétköznapi, főleg szénsavas üdítőitalokhoz gyártott, használt műanyagpalackokat használják fel, hogy ingyen világítást hozzanak létre.

Hogyan lesz a flakonból villanykörte?

Az átalakítás pofonegyszerű: megtöltik magas klórtartalmú vízzel, ami olyan szinten töri meg a napfényt, hogy az akár egy 40-60 wattos izzóval is fölveszi a versenyt.

Ezt helyezik el a háztetőn vágott résbe, és így a szobában folyamatos lehet a világítás.

Mi történik éjszaka?

A Liter of Light zseniális, de felmerülhet a kérdés, hogy napfény nélkül éjszaka mennyit segít ez?

Önmagában valóban nem jelentene megoldást a fentebb említett problémára, ha nem egészítenék ki a palackokat napelemes LED izzókkal, amik képesek megfelelő mennyiségű energiát gyűjteni nappal ahhoz, hogy éjszaka is elég fényt bocsássanak ki.

A 1,5-2 literes üdítős palackok tehát nekünk talán csak szemét, de a világ másik táján egy család mindennapjait könnyíthetik meg.

Erre remek példa az, ami idén Malajziában történt.

Árajánlatkérés itt!

Orang Asli napelemes fényei

Malajziáról tudni kell, hogy közel 280 ezer ember él olyan körülmények között, mint azt korábban leírtam.

A napok ott addig tartanak, amíg a Nap az égen van: éjszaka már nincs elég fény nemhogy olvasni, de még főzni, dolgozni se.

A lakosság több mint 1 százaléka tehát elektromosság nélkül él, sőt, vannak olyan emberek, akik úgy élik le az egész életüket, hogy közben nem látnak olyan eszközt, ami árammal működne.

Ezen akart változtatni a Heart of Experian Corporate Responsibility program, amikor a Liter of Light segítségével ellátogatott egy éppen ilyen rászoruló faluba, Orang Asliba.

Orang Asli napelemes fényei

Forrás: literoflight.org

Egy 125 éves vállalat a szegények világosságáért

Az Experian profilja eredetileg távol áll az ilyenfajta szolgáltatásoktól, hiszen elsősorban adatok gyűjtésével, feldolgozásával és elemzésével foglalkoznak magánszemélyek, vállalatok és egyáltalán a társadalom számára – ennek ellenére több nonprofit vállalkozást is támogatnak, melyek az emberek megsegítését tűzik ki célul maguk elé.

37 országban vannak jelen és közel 17.000 taggal rendelkeznek, és így jutottak el Malajzia területére is, ahol már igen nagy szükség volt a segítségükre.

Soo Wai Lai, az Experian malajziai alkalmazottjának munkaköre eredetileg arra irányul, hogy különféle karrierlehetőségeket biztosítson, illetve támogasson a vállalaton belül, munkáját mégis azért szereti annyira, mert látja, hogyan segít a Heart of Experian a közösségének.

Fény a világ végére

Soo Wai Lai a Liter of Light (LOL) csapatával együtt dolgozva indult el a távoli Orang Asli felé, amit a civilizációtól nem csak a kilométerek, de sáros, mocsaras utak, és keskeny patakok választanak el, így az utazást csak dzsipekkel lehetett megoldani.

Az első nap a LOL megtanította az Experian embereit az alapokra: hogyan kell a vezetékekkel bánni, az izzókat elhelyezni és elkészíteni magát a „villanykörtét”, majd üzembe állítani.

A második nap történt a túra a faluig, és még aznap sötétedés előtt be is fejezték az összes tervezett utcai lámpa felállítását a faluban – pedig a munkába még maga a lámpák elhelyezésének megtervezése is beletartozott!

Soo Wai Lai beszámolója szerint sokszor maguk a falusiak is segítettek nekik, például bambuszállványokat készítettek a lámpákhoz.

A munkának köszönhetően Orang Asli távoli falujában most 150 lakos számára nem jelenti az élet megállását a sötétedés.

Árajánlatkérés itt!

És most egy szomorú meglepetés: erre Magyarországon is szükség van

Aki eddig azt képzelte, hogy ilyen megoldásokra csak valahol nagyon távol van szükség, az nagyot tévedett, ugyanis hazánkban is sokaknak kell nélkülözniük az elektromos áramot életük során.

Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében rengeteg olyan család él, aki nem tudja fizetni a villanyszámlát, és ezért esténként legfeljebb gyertyával tud világítani.

De szerencsére erre is megvan a magyar válasz, de nem flakonok, hanem valódi napelemek formájában!

És most egy szomorú meglepetés: erre Magyarországon is szükség van

Forrás: abcug.hu

A Fényhozók munkája

Orsós Mihály, 25 éves fizikus fejéből pattant ki az ötlet, hogy hogyan lehetne rendkívül egyszerű, és költséghatékony módon segíteni ezeken a családokon: a fotovoltaikus rendszer segítségével.

A Fényhozók program keretein belül a rászorulók háztetőjére napelemeket szerelnek, amik egy akkumulátorra töltik az energiát, erről pedig LED fénysorok használják fel azt, hogy akár nappal, akár éjjel világosságot adjanak a lakóknak.

Csak idén januárra már 40 így felszerelt házról számolhattak be a Fényhozók, és munkájuknak köszönhetően az ország mélyszegénységben élő pontjain is egy kicsivel magasabb szintre léphetett az életszínvonal.

A napelemmel az élhetőbb jövőért

Az egész rendszer alig kerül többe 35 ezer forintnál, és a napelemek esetén az általunk már ismert garanciák is biztosítják a megtérülést.

Orsós szerint is inkább az akkumulátor jelenti az egyetlen gyenge pontot, ami néhány év alatt veszíthet teljesítményéből, de ennek cseréje mellett is bőven megéri az ilyen vállalkozás.

Látjuk, hogy azok a szervezetek, akik a szegényeknek, rászorulóknak igyekeznek segíteni, szintén figyelnek a környezetre is, legyenek akár itt, akár a világ másik végén.

A Liter of Light és a Fényhozók is azért dolgoznak, hogy a világot egy szebb és élhetőbb hellyé varázsolják, és munkájukhoz rengeteg sikert kívánunk a jövőben is!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!