A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Mivel egyre nagyobb az érdeklődés az újrahasznosítás és a természetazonos anyagok iránt, így érthető, hogy a tudománynak több ága is elkezdett ezekkel a témákkal foglalkozni.

A növényi hulladékok újrahasznosítása is egy kiemelkedő kutatási terület, mivel az ilyen eljárásokkal elérhetjük, hogy az alapanyagok – jelen esetben a termesztett növények – közel 100%-ban hasznosíthatóak legyenek.

Elmúltak már azok az idők, mikor a komposztálás volt az egyetlen módszer, és bár ez továbbra is hasznos, ma már számtalan egyéb technológia fejlődött ki.

Felhasználják a növényi maradékokat fűtőanyagként (akár brikett formájában, akár elgázosítva), készülhet belőlük üzemanyag, építőanyag, szövet, de még akár használati eszközök is.

Most azonban egy friss fejlesztés teljesen új irányba tereli a növényfelhasználást: a napelemek felé!

Egy meglepő újítás a Fülöp-szigetekről

Egy meglepő újítás a Fülöp-szigetekről

Érdekes, hogy mi minden szolgálhat inspirációként egy-egy nagy felfedezés hátterében, ebben az esetben például az időjárás.

Carvey Ehren Maigue, a Fülöp-szigetek fővárosában található Maupa egyetem mérnök hallgatója hazája viharos időjárásából indult ki, mikor az AuREUS napelemek fejlesztésébe belekezdett.

A Fülöp-szigetek, fekvéséből adódóan, egy olyan ország, ahol nem ritkák a természeti katasztrófák.

A tájfunok évről évre átvonulnak a délkelet-ázsiai terület felett, olykor komoly tarolást hagyva maguk után, súlyos károkat okozva ezzel a mezőgazdaságnak.

Arról nem is beszélve, hogy a heves viharok miatt gyakran létfontosságú épületek és intézmények maradnak napokra áram nélkül.

Az elpusztított terméssel pedig nem sok mindent lehet kezdeni – gondolhatnánk –, ám a fiatal kutató forradalmi ötletének köszönhetően a gazdák a megsérült terményeik jelentős részét eladhatják, ezzel nem csak magukat kártalanítva, hanem alapanyagot is szolgáltatva a növényi alapú napelemekhez.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Az AuREUS panelek titka

Az AuREUS panelek titka

Mégis hogyan lehetséges növényi hulladékokból napelemet készíteni, holott eddig ez csak szervetlen nyersanyagból volt kivitelezhető?

Carvey felfedezte, hogy a zöldségekből és gyümölcsökből kinyerhetőek olyan foszforeszkáló részecskék, melyek képesek az UV sugárzás elnyelésére.

A felfedezés forrása régi eljáráson alapszik: az összezúzott növényi részek levét leszűri és lepárolja.

Ezt a tiszta párlatot egyfajta gyantával elegyítve, létrehoz egy speciális festéket, melyet akár ablaküvegre vagy falra is fel lehet vinni.

Ezen felül tervben van, hogy hasonló eljárással energiatermelő textíliákat is létrehozzon.

Ilyen módon nem külső napelemek vagy naperőművek szolgáltatják az áramot, hanem maguk az épületelemek termelik meg az üzemeltetéshez szükséges energiát.

Mi a növényi alapú napelemek működési elve?

Egy érdekes véletlen, vagyis inkább az abból keletkező gondolatok vezettek a későbbi fejlesztés elindulásához.

Carveynek feltűnt, hogy a fényre sötétedő szemüvege felhős időben is elsötétült.

Ennek az az oka, hogy a nevükkel ellentétben ezek a lencsék nem a fényt, hanem az UV sugárzást érzékelik, ami szórt fény esetén is ugyanúgy eléri a Föld felszínét.

A növényi hulladékból kinyert UV elnyelő, foszforeszkáló részecskék ezt a sugárzást zárják magukba, és alakítják később ismét látható fénnyé.

Ha ilyen festékkel vonunk be egy felületet, és a szélére hagyományos fotovoltaikus cellákat helyezünk, akkor azok az elnyelt UV-ből átalakított fényből elektromos áramot termelnek.

Vagyis olyan napelemeket kapunk, melyeknek a borús idő sem akadály, ugyanis a közvetett fényforrásnak köszönhetően a termelés ilyenkor sem szünetel.

Az eredmény pedig az AuREUS, egy ellenálló, az időjárástól függetlenül működő, jórészt újrahasznosított anyagokból készült napelem.

Díjnyertes találmány

Díjnyertes találmány

A James Dyson díjat minden évben olyan kutatóknak, mérnököknek ítélik oda, akik valamilyen fennálló problémára kínálnak a találmányukkal forradalmi megoldást.

Carvey Ehren Maigue már korábban is pályázott rá, sikertelenül, azonban nem engedte, hogy ez kedvét szegje.

2020-ban aztán az AuREUS napelemmel végre sikerült felhívnia magára a figyelmet, és végül közel kétezer beadott pályázat közül az övé nyerte el a fenntarthatósági kategória díját.

Ez jelentős pénzjutalommal is jár, így most egy darabig nem lesz gondja a fiatal kutatónak arra, hogy finanszírozza munkáját.

Az AuREUS technológiát először a saját ablakán tesztelte le a gyakorlatban, és olyan hatékonynak bizonyult, hogy egy panellel két telefont is tudott egyszerre tölteni.

Találékonysága és ügyessége mellett a fiatal szakemberben az is tiszteletre méltó, hogy egyrészt egy fenntartható, újrahasznosításon alapuló technológiát dolgozott ki, másrészt ezzel jelentős segítséget képes nyújtani nehezebb sorsú honfitársainak.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A széles körű elterjedésre még várni kell

A széles körű elterjedésre még várni kell

Minden innovációs jelentősége ellenére az AuREUS technológia világszinten való elterjedésére még jócskán várni kell.

Azonban a kezdetek biztatóak, és Carvey módszere egyszerre olcsó, környezetkímélő és fenntartható.

Ha sikerül tökélyre fejleszteni, és egy nagy szervezet vagy napelem gyártó felkarolja a találmányt, akkor pár év múlva akár a világ többi részén is szembetalálkozhatunk a fülöp-szigeteki fejlesztésű, növényi alapú napelemes festékkel.

Az olyanok számára, akiknek a fenntarthatóság és az újrahasznosítás egyformán fontos a pénzmegtakarítás mellett, keresve sem lehetne ideálisabb megoldást találni, mint az AuREUS.

Ha nem akarsz tovább várni arra, hogy napelemeid legyenek…

Mindig örömteli olyasmiről értesülni, hogy egy fiatal kutató valami különlegeset hozott létre, hiszen ezek jelenthetik a napelem-technológia jövőjét.

Azonban, ha Te nem szeretnél akár évtizedeket várni, mi több, minél hamarabb szeretnél egy fenntartható és takarékos megoldásba, napelem rendszerbe fektetni, akkor itt a lehetőség!

Kérj tőlünk árajánlatot minél hamarabb az űrlap kitöltésével, mi pedig felvesszük Veled a kapcsolatot, és mindenről tájékoztatunk!

Ingyenes helyszíni felmérésünket követően Te is megtudhatod, hogy mekkora és milyen értékű napelem rendszer szolgálná ki teljes mértékben az igényeidet.

Kérd személyre szabott árajánlatodat minél hamarabb, és csatlakozz Te is a napelemesek egyre népesebb táborához!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.