Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Ebben a cikkben nemcsak egy, hanem egyből két érdekességről is olvashatsz!

Az egyik Új Delhiiből, Indiából, a másik pedig az USA Kalifornia államából származik, de nem kizárt, hogy rövidesen a világ más részein is találkozhatsz ezekkel.

Szeretnéd tudni mi az a napelemes fa és miért olyan különleges?

Érdekel hogyan lehet ivóvízzé szűrni a tengervizet egy gyönyörű napelemes eszköz segítségével?

Ha igen, akkor nem kell mást tenned, mint tovább olvasni a részletekért!

Napelemes fa, amivel helyet is spórolhatsz

Az indiai tudósok nemrégiben létrehozták a „Solar tree”, vagyis napelemes fa nevű újdonságukat mellyel leküzdhetik az országuk egyik nagyobb problémáját: a helyhiányt.

Indiában nagy igény van a szoláris parkok kialakítására, hogy ezt a hatalmas népességgel rendelkező országot elég energiával lehessen ellátni, ám sokan ezekre a parkokra is panaszkodtak:

Túl sok szabad fölterületet vesznek el az emberektől.

Szerencsére mindenre van megoldás, így keletkeztek a napelemes fák is:

Képzelj el egy fát, melynek acélból van a törzse és különböző szinteken helyezkednek el az ágai, szintén acélból, a levelei pedig nem másból, mint napelemekből állnak.

Ezzel a megoldással 400 négyzetméter helyett csupán 4 négyzetméternyi helyen tudunk előállítani ugyan annyi energiát. Ezáltal a tér százszorosát menjük meg vele, amiről tudjuk, hogy nagyon is lényeges” nyilatkozta Daljit Singh Bedi, a Tudományos és Ipari Kutatói Tanács vezető tudósa.

A tanács kalkuttai laboratóriumában készült el az első ilyen „fa”.

Árajánlatkérés itt!

Nemcsak hely lesz tőle több

Indiában nagyon szűkös tér áll rendelkezésre az embereknek, ami részben az útépítéseknek, gyáraknak és mezőgazdaságnak köszönhető, ezért a napelem-farmok ellen többször tiltakoztak már korábban, félve a további beépítésektől és kitelepítésektől.

A tudósok próbálják megnyugtatni a felbőszült lakosságot, mivel becsléseik szerint egyetlen Solar Tree képes lenne öt család számára is elegendő energiát termelni.

Elmondásuk szerint ez az újítás nemcsak az otthonokat és a gyárakat láthatná el tiszta energiával, hanem a vidéki, mezőgazdaságból élő emberek is könnyedén hasznosíthatnák.

Daljit Singh Bedi ráadásul tovább is ment a becsléseivel és azt nyilatkozta, hogy a napelem-fákkal több energiát lehet majd előállítani, mint a tetőkre szerelt panelekkel.

Ennek a kialakításnak köszönhetően úgy tudjuk elhelyezni a napelemeket, hogy minél több irányból érje őket a napfény, ily módon pedig 10-15%-kal hatékonyabbak is, mint a tetőre szerelt társaik. Egy nagyjából egy órányi plusz energiának felel meg.

Nevelik a szoláris-generációt

India a világ harmadik legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó országa, ezért az utóbbi években egyre komolyabb törekvéseket tesznek annak érdekében, hogy ezt csökkenteni tudják.

A tavaly Párizsban megrendezett ENSZ Éghajlat-változási Konferencián az ország megígérte, hogy 2030-ra harmadára csökkenti az általa kibocsátott káros gázok mennyiségét.

Ahhoz, hogy ezt sikerüljön véghezvinniük, India azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra az ország energiaszükségletének 40%-át megújuló energiaforrásokkal kívánja biztosítani a mostani kőolaj-alapúak helyett.

Az utóbbi években a napelemek ára drasztikusan csökkent, ezáltal elérhetőbbé vált több ember és ország számára egyaránt, ám Indiában a hely-kérdés még mindig az egyik legfőbb probléma.

Az, hogy a napelem-fák elég jó megoldást nyújtanak-e majd az országnak erre a problémájára, még a jövő zenéje, de sokan már most szkeptikusan állnak az újításhoz.

Sósból édes vizet

Aki először pillantja meg a „Pipe” vagyis „Cső” névre hallgató szerkezetet, abban jogosan merül fel a kérdés:

Ez egy modern művészeti alkotás vagy egy erőmű?

Lényegében a Pipe ennek a kettőnek az ötvözete.

A Khalili mérnökei által tervezett Pipe teljes felszíne fotovoltaikus napelemekből áll, melyek évente 10000 megawattórányi energiát biztosítanak, aminek segítségével a Pipe keresztülszivattyúzza magán a tengervizet, ami átmegy egy elektromágneses szűrési folyamaton és végül 5,5 milliárd liter ivóvizet készít el.

2016 Land Art Generator Initiative tervpályázat egyik nevezője volt a Pipe, amit egy kanadai mérnöki cég az Abdolazis Khalili and Associates nevezett be a versenybe.

Nemcsak kiváló környezetkímélő tulajdonságainak köszönhette sikerét, hanem remek kinézetének is:

A jelenleg a Santo Monica-i tengerparton álló Pipe modern és dizájnos külsejének köszönhetően hamar a turisták kedvence lesz.

Árajánlatkérés itt!

Elektromágnesesen szűr

Elektromágnesesen szűr

Forrás: futurism.com

A hagyományos sótalanító technológiákhoz, mint például a fordított ozmózishoz is, rengeteg elektromos áramra van szükség.

Ennek előállításához drága gép szükségeltetik, ráadásul a folyamat során nagy mennyiségű ipari hulladék és vízszennyezés is keletkezhet.

Ehhez képest a Pipe-ot úgy alkották meg mérnökei, hogy energiaszükségletét pusztán a napsütés és napelemek lássák el, miközben évente közel hat milliárd liter ivóvizet tud biztosítani Santa Monica városának.

Az elektromágneses szűrés egy olyan folyamat, mely során a keringtető csövek belsejében elszigetelt elektromágneses mező alakul ki, ami képes kiszűrni a vízből a sót, illetve az egyéb káros anyagokat is.

Ahogy a készítő mérnökök is mondták, ez a folyamat gyors és energiatakarékos.

Az ivóvizet egyenesen a partra szivattyúzza, a sósat pedig visszajuttatja a tengerbe egy intelligens szűrőberendezés segítségével. Ezzel mérsékelni tudjuk a leggyakoribb problémát, ami víztisztítás során fel szokott merülni, vagyis a víz visszajuttatását az óceánba” nyilatkozták a projekt mérnökei.

A Pipe nemcsak egy csillogó ezüst cső. Reprezentálja a víz használatát a jövőben.

Te megteszed a következő lépést?

Amint te is láthatod, világszerte megannyi újdonság készül annak érdekében, hogy gyermekeid és unokáid egy szebb és tisztább jövőben élhessenek majd.

Talán nem is hinnéd, de te is számtalan dolgot tehetsz ennek érdekében.

A te házadon van már napelem?

Ha még nincs, akkor kezdj el spórolni már ma, hogy minél hamarabb biztosíthasd családod számára a tiszta energiát!

A döntés a te kezedben van.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!