Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

A napelemekben az az egyik legcsodálatosabb, leginkább tiszteletre méltó tulajdonság, hogy mennyire sokoldalúak, mennyi módon lehet őket felhasználni.

Nem véletlen, hogy a népszerűségük exponenciális ívben halad felfelé, ezzel együtt pedig számos, kreatívabbnál kreatívabb új találmányt inspirálnak, tesznek hatékonyabbá.

Tőlük várjuk többek között a járműipar legújabb forradalmát, az energiatermelés jövőjét, de jelentős hatásuk lesz az elektronikai eszközök és a munkagépek fejlődésére is.

Azonban az építőipar sem mehet el szó nélkül a 21. századi napelem-forradalom mellett, hiszen szervesen kapcsolódik hozzá, mondhatni, egyik épül a másikra.

Mindamellett, hogy bizonyos házakat, épületeket már eleve úgy terveznek, hogy helyet kapnak rajtuk a napelemek, más területeken sem tétlenek a mérnökök.

Miért ne lehetne hasznosítani a fotovoltaikát például burkolatok, sőt nyílászárók tervezésekor?

Hiszen ezeket is jelentős mennyiségű napfény éri, miért kellene, hogy mindez kárba vesszen?

Sokoldalú felhasználhatóság

Sokoldalú felhasználhatóság

Ahhoz, hogy valami új, valami forradalmi mérnöki bravúr szülessen, mindenek előtt egy ötletre, egy elképzelésre van szükség.

Ezekből sosem volt hiány, már ha csak arra gondolunk, hogy a sci-fi filmek, sorozatok mennyi olyan technológiai fejlődéshez, mennyi eszközhöz adták az ötletet, melyeket ma már napi szinten használunk.

Például a Star Trek nélkül ma nem létezne fotocellás ajtó, videóhívás, sőt, mobiltelefon sem!

A második lépés általában az anyag megtalálása, amiből az elgondolás megvalósítható.

Új elemet, ami a természetben is kézzel fogható mennyiségben fordul elő, viszonylag régen fedeztek fel, azonban ez nem jelenti azt, hogy a régiekről ne derülhetne ki, hogy valami másra is jók!

A perovszkitről már többször írtunk korábban, többek között azért, mert egy hatékony és használható alternatívája a napelemekhez használt szilíciumnak, és ahogy előtérbe került ez a sokáig mellőzött ásvány, úgy bukkannak elő az újabb és újabb felhasználási módjai.

Ezúttal ausztrál kutatók ragadták magukhoz a kezdeményezést, hogy ismét egy merőben új alkalmazási területen próbálják ki a földfémet.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Ha bezárul egy ajtó, kinyílik egy ablak

Ha bezárul egy ajtó, kinyílik egy ablak

Korábban is folytak már kísérletek a napelemek átlátszóvá tételére, azonban ezek többsége valamiért megbukott.

Általában abból eredt a probléma, hogy vagy a költségek rúgtak túl magasra, vagy a hatékonyságot nem sikerült gazdaságossá tenni az ár arányában.

Ráadásul az átlátszóság kérdése is sokáig megoldhatatlannak bizonyult, hiszen minél inkább fényáteresztő volt a kísérleti darab, annál kevésbé működött hatékonyan.

Ausztrál kutatók azonban nemrégiben egy teljesen új anyagot publikáltak a napelemes ablakok kapcsán, ami messze túlmutat a korábbi, kudarcra ítélt kísérleteken.

A Monash Egyetem anyagtudományi és műszaki karának tagjai, összefogásban a CSIRO ausztrál tudományos kormányügynökséggel olyan perovszkit-alapú napelemes ablaktáblákat fejlesztettek ki, melyek alacsony költségek mellett is képesek elfogadható teljesítményt nyújtani.

A változást azt hozta, hogy a hagyományos félvezetők egy részét szervesre cserélték, és így a fényáteresztés mellett az ablakok aktív áramtermelőkké váltak.

Értelemszerűen valamennyivel elmarad a termelési hatékonyság a tetőre szerelt panelekétől, de két négyzetméternyi ilyen ablakfelület már képes közel annyit termelni, mint egy tetőtéri.

Átlátszóság vs. hatékonyság

Átlátszóság vs. hatékonyság

Összehasonlításképpen: a széles körben alkalmazott, hagyományos napelem panelek konverziós hatékonysága 15 és 20% között mozognak, ezek teljesen szokványos számok.

Ehhez képest a frissen bemutatott napelemes ablakok rátája stabil 17% körül van, azonban nagy előnye, hogy emellett átengedik a napfényt.

Azonban itt nem a megszokott, tökéletesen átlátszó üvegre kell gondolni, mint a hagyományos ablakok esetén, természetesen muszáj, hogy felfogja a működéshez szükséges fénymennyiséget.

Így végeredményben ezek a napelemes ablakok körülbelül 10-20% napfényt engednek keresztül magukon, tehát úgy kell nagyjából elképzelni, mint egy sötétített üveget.

Tény, hogy nem előnyös, ha a házunk minden ablaka le van sötétítve, elvégre mi másért lennének, ha nem azért, hogy ne kelljen folyton a villanyt használni, viszont tetőtéri bukóablakokba, vagy másodlagos nyílászáróként remekül kiválthatnak néhány tetőtéri napelem panelt.

Jó kérdés, hogy vajon lesz-e választási lehetősége a jövőbeni vevőknek, hogy inkább átlátszó, de kevesebb áramot termelő, avagy sötétebb, de jobb hatásfokú ablakokat szeretnének beépíttetni.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Évek kérdése lehet

A bemutatott újdonságot még nem érdemes akár már a jövő héten elkezdeni keresgélni áruházakban, szolgáltatóknál, hiszen olyannyira kísérleti fázisban van, hogy csupán a Nano Energy magazinban jelent még meg róla cikk.

Ettől függetlenül a folyamat nem állt meg a publikálásnál, jelenleg is a tömeggyártás lehetővé tételén dolgoznak a mérnökök.

Ha sikerül egy optimális arányt megtalálni a fényáteresztés és az áramtermelés között, valamint lehetővé válik a nagy mennyisében, különböző méretekben való gyártás, akkor valószínű, hogy egy-két éven belül a napelemes ablakok meghódítják a világot.

Ha hihetünk az előzetes becsléseknek, akkor a fejlesztés komoly hatással lesz az építőipar összességére, hiszen onnantól kezdve kettős szerepet kapnak a nyílászárók, ezzel együtt vélhetően az ablakos szakmát is meg fogja reformálni.

A hagyományos továbbra is nyerő

A hagyományos továbbra is nyerő

Folyamatosan igyekszünk beszámolni a különböző technológiai újdonságokról, érdekességekről, azonban ez nem jelenti azt, hogy az általunk használt és javasolt hagyományos napelem rendszerek elavulttá, idejét múlttá váltak volna.

Még mindig a tetőre szerelt napelemek jelentik a legjobb megoldást, ha egy okos befektetéssel szeretnél hosszú távon lefaragni a költségeidből, nem véletlenül.

A tetőtéri napelemek technológiája, noha időről időre bukkannak fel fejlesztések, azért alapvetően egy kiforrott műfajnak mondható, éppen ezért olyan népszerűek, és ezért hódítanak maguknak egyre nagyobb teret.

Megbízhatóságuk, állandó teljesítményük és jól kalkulálható hozamuk továbbra is verhetetlenné teszi a lakossági naperőműveket, mi pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a tervezésükben és kivitelezésükben a legjobbak maradjunk.

Kérj hát tőlünk árajánlatot most, és első kézből tapasztalhatod meg gyors, precíz és körültekintő munkánkat!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.