Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Forradalmi megoldások – ablakból napelem egy fújásra

Forradalmi megoldások – ablakból napelem egy fújásra

Forrás: Minds.com

Álltál már meg valaha egy nagyváros forgalmas utcájának közepén?

Óriási irodaházak, hatalmas üvegablakokkal tornyosulnak felfelé.

Most képzeld el, hogy az ablakrengeteg egésze, amely alatt állsz, energiát képes termelni!

Tudom, túl jónak hangzik, hogy igaz legyen, de most úgy tűnik ez nem álom többé, hanem maga a valóság.

Egy amerikai cég feltalálta azt a metódust, melynek során folyékony anyagot az ablakokra fújva, száradás után valóságos, áttetsző napelem paneleket kapunk.

A napelem ablakok technológiája bizonyított már, és továbbfejlesztésre sarkallta a tudósokat, amelynek köszönhetően fantasztikus felfedezés született: ha szenet, hidrogént, nitrogént, oxigént -úgy, mint bármely más kemikáliát és összetevőt, amely kifejlesztésre került a cél érdekében – ráfújunk az ablakokra, és hagyjuk megszáradni hideg hőmérsékleten, akkor az áttetszőre szárad meg.

Vagy, legalábbis a tudósok azt mondják áttetszőre.

Az alábbi képen láthatjuk, hogyan is néz ki ez a zöldes, áttetsző anyag az üvegen.

A felfedezés jelentősége és a jövő

A felfedezés jelentősége és a jövő

Forrás: Minds.com

Annak a felfedezésnek a következményei, hogy egy fújással napelem paneleket tudunk az ablakokra varázsolni óriási.

Ezzel bármilyen most készülő épületet olcsón fel lehet szerelni napelem rendszerekkel, miközben senkinek sem kell megválnia az ablakoktól. Elképzelhető, hogy hamarosan ez a módszer válik uralkodóvá, a hagyományos tetőn elhelyezett napelemek helyett.

Habár a Solar Wind nevű cég állítása szerint ez a felfedezés még fejlesztés alatt áll, és nem elérhető megvásárlás céljából, mégis néhány igen jól szakképzett, és erős egyéniségű kutatót bérelt fel a projekt kidolgozására.

Ennek példájaként emlegethetjük Dr. Alastair Livesey alapító igazgatót, aki a Shell multinacionális olajvállalatának korábbi ügyvezető igazgatója volt.

Hozzávetőlegesen 85 millió különálló ház és kereskedelmi épület részesülhet a spray formájú napelem technológiából.

A Solar Wind hisz benne, hogy a költségek csökkentésének és az egyszerű alkalmazásnak köszönhetően ez a módszer ötvenszer hatékonyabb lesz, mint a hagyományos napelemrendszerek.

Abban az esetben, ha ez a technológia igaz, és amennyiben tényleg úgy működik, ahogyan azt a tudósok állítják, akkor abban biztosak lehetünk, hogy forradalmasítani fogja a világ tiszta energiát termelő és felhasználó szektorait.

Az nem kétséges, hogy a technológia magáért beszél!

A módszer olyan utat kezdett el járni, amelyre bizony senki sem számított: ablakokat alakítunk át napelemmé, mindössze egy fújással.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

3D-s napelemtornyokkal a 20-szoros energiáért

3D-s napelemtornyokkal a 20-szoros energiáért

Forrás: Gizmag.com

A MIT – Massachusetts-i Technológiai Intézmény – kifejlesztett egy olyan extrém módon hatékony napelem panelt, amely képes lekövetni a nap mozgását, és eddig még nem látott mértékű napenergiát termelni.

Hogyan és miért?

A függőleges irányban kialakított napelem sokkal hatékonyabban tudja követni a nap mozgását, miközben közel van a horizonthoz.

A dizájn és forma különböző permutációinak köszönhetően a duplától, akár a húszszorosig terjedhet a hatékonyság mértéke.

És, hogy mit is takar ez a forma?

Egy négyzet alapú tornyot, amely akkor is energiát tud átalakítani a napsugarakból, amikor az már lenyugvóban van, és közelít a horizonthoz.

Nemcsak a dizájn kialakítása kínál sokkal több elektromosságot azoknak, akik szükségét érzik, hanem a 3D-s nyomtatási technika is.

Habár a költségek magasabbra tehetők, mint a hagyományos napelem esetében, de ennek megtérülése gyorsabb és még biztosabb.

Ennek egyik oka az, hogy valóságos, többszörös napelemtornyokat lehet építeni, a lapos, egyedülálló panelek helyett.

A tanulmány a felfedezésről az Energia és Környezeti Tudományban is publikálásra került már.

Az értéke és költségei ennek az új modellnek pedig igenis valóságosak, ugyanis az elmúlt évtizedben csökkentek a napelemek árai.

Még tíz évvel ezelőtt, ez az ötlet nem lett volna gazdaságilag elérhető, ugyanis a költségek túl magasra szöktek volna.” – jelentette ki Jeffrey Grossman, a kutatás vezetője.

A 3D-s napelem panelek sikerén felbuzdulva a kutatógárda egy komplett napelem struktúra létrehozását tervezi, amelynek darabjai megegyeznének a most kifejlesztett panelekkel, de egyben ki is egészítenék egymást.

Ezzel egyes napelem panelek begyűjtenék azokat a sugarakat is, amelyeket a mellettük álló nem képes, és fordítva.

Ezzel a fejlesztéssel a hatékonyságot szinte maximálisra lehetne növelni.

Ugyan egyelőre még csak tervekről van szó, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy néhány éven belül viszont még a gárdáról.

Energiát adó autóutak – a jövő tervezésében

Energiát adó autóutak – a jövő tervezésében

Forrás: Techinsider.io

Ha van olyan napelem innováció, amelyről hallani szeretnénk a jövőben, akkor az a következő: Franciaország napelem panelekkel fogja beborítani úttestjeit.

Ségolène Royal, a francia környezetvédelmi és energiaügyi miniszter, nemrég bejelentette a tervet, miszerint az elkövetkező öt évben hozzávetőlegesen ezer kilométernyi utat fognak napelemekkel beborítani.

Amennyiben a projekt sikeres lesz, körülbelül öt millió francia ember áramszükségletét tudják majd kielégíteni, amely a lakosság 8%-át teszi ki.

A „Wattway” névre elkeresztelt napelem projekt megvalósítása a Colas francia civil mérnöki gárdának köszönhető.

A legnagyobb kihívás maga az innováció volt: azaz képesnek lenni megóvni a napelem cellákat (amelyek 200 mikrométer vékonyak), miközben – sokszor több tonnás - járművek haladnak át rajtuk.” – mondja Nicolas Griglio, a Wattway fejlesztési asszisztense.

Technika a biztonság jegyében

Technika a biztonság jegyében

Forrás: Techinsider.io

A Wattway dizájnjára jellemző, hogy tapadós anyagból készítették, megelőzve ezzel az esetleges csúszásokat és baleseteket, illetve flexibilis és elég vékony lett ahhoz, hogy az aszfalt hőingadozások okozta mozgását, változását is követni tudja.

Ezzel a technológiával szinte az összes létező út új burkolatot kaphatna.

Más, ehhez hasonló napelem utak projektjére is fény derült az utóbbi időszakban: Krommenie holland városkának van már napelemes kerékpár útja (ami eddig sokkal jobb eredményeket ért el, mint várták), és az amerikai Solar Roadways startup cég is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miután piacra dobták promo videójukat.

A Colas elmondta, hogy a Wattway csapata jelenleg a privát és nyilvános vállalkozásokban is látja a jövőt, ezek alapján mi pedig bennük látjuk azt. Az 1.028.446 kilométernyi francia útszakasszal a Wattway megteheti az első lépéseket egy óriási út kezdetén.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Háromkerekű luxuskivitelben

Forrás: ABS-CBN News

Puerto Princesa,két dologról is ismer: amellett, hogy a világ egyik legjobb szigeteként tartja számon a Conde Nast Traveller, a Világ Hét Természeti Csodájának is a részét képezi.

Most mégis más miatt került rivaldafénybe, ugyanis egyedülálló módját kínálja a közlekedésnek is.

Aurelio Mauricio az a személy, aki olyan triciklivel rója az utakat, amiben beépített karaoke rendszer, wifi, napelem panelek, riasztó és CCTV rendszer is van.

A helyiek és turisták is ki tudják próbálni az egyedülálló háromkerekű adta élményt, ugyanolyan áron, mint a hagyományos tricikliken.

Abban biztosak lehetünk, hogy igazi látványosságnak bizonyul, és kirándulók tömegeit fogja odavonzani a közeljövőben.

Tudomány és költséghatékonyság – Foglalkozzunk a jelennel!

Ahogyan láthatjuk, a napelem rendszerek újabb és újabb fejlesztéseknek köszönhetően meghódítják a piacot, rengeteg pénzt spórolva nekünk ezzel, és megóvva a környezetünket is.

Ami bizonyos nem kell már évtizedeket várnunk ezekre az újdonságokra – arra, hogy napelemes autóúton kocsikázzunk, wifis triciklivel guruljunk a Margit-szigeten, ráfújjuk a napelem paneleket az ablakunkra akár egy sprayt, vagy valóságos napelem toronyházakat építsünk az energiaszükségletek ellátására.

Elképesztő, nem igaz?

A legjobb, hogy már most, a jelenben is elkezdhetjük a saját napelemes jövőnket kiépíteni, ezzel is egy lépést tenni a tudomány és a környezettudatosság felé.

Kezdjük kicsiben, és nőjünk hatalmassá!

Legyen már most saját napelem rendszerünk az otthonunkban, és kezdjük el minél hamarabb a spórolást!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.