Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Forrás: onestepoffthegrid.com.au

Az utóbbi időkben már minden napra jut sajnos egy-egy hátborzongató hír a Föld és az állatvilág állapotáról.

Bár mindezek kézzelfoghatók, az emberiség csak lassan emeli fel a fejét, hiszen a saját bőrünkön még nem igazán, vagy csak kis mértékben tapasztalhatók az eddigi történések.

De nem szabad megvárni, hogy megtapasztaljuk a következményeket, éppen ezért is remek dolog, hogy egyre több nagyvállalat küzd a természet kizsákmányolása ellen a maga módján, mindezzel példát mutatva a lakosságnak is.

Korábban már írtunk a Volvo Cars napelemes gyáráról és a jövőre vonatkozó terveikről, de most nem erről szeretnénk beszélni, hanem egy ausztrál szupermarketláncról, akik szintén napelemek telepítése mellett döntöttek.

Sőt mi több, az autógyárhoz hasonlóan ők sem állnak meg: folyamatosan bővítik a napelemeik számát, illetve a napenergia használatát is.

A Coles szupermarketlánc új tervei

A Coles szupermarketlánc új tervei

Forrás: twitter.com

A Coles szupermarketlánc Ausztrália egyik legnagyobb üzletlánca, melynek székhelye Melbourne-ben található.

Az ausztrál piacnak több mint 80%-át adja közösen a rivális szupermarketlánccal, ebből pedig egyértelműen látszik, hogy mekkora maga a vállalat.

Éppen ezért is döntöttek úgy, hogy forradalmasítják a gyümölcstermesztést, és egy hatalmas érlelőüzemmel fogják kiegészíteni a működést (bár ebben az is erősen közrejátszhat, hogy Ausztráliában erősen érezhető a klímaváltozás kártékony hatása).

A legfontosabb célkitűzésük az volt, hogy Ausztrália legfenntarthatóbb szupermarketévé váljanak, illetve, hogy minél nagyobb fokú legyen az üzem energiahatékonysága.

És a jelek szerint erre a címre minden esélyük meg is van, tekintve, hogy még további fejlesztéseket is kilátásba helyeztek.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Napelemekkel működő érlelőüzem

Napelemekkel működő érlelőüzem

Az első elképzelése a Coles szupermarketláncnak már meg is valósult, ami nem más, mint a napelem erőmű segítségével működő, egyedülálló érlelőüzem, ami Melbourne közelében, Truganina nevezetű városban kapott helyet.

Ez az üzem – értelemszerűen – a gyümölcsök, elsősorban a banán, az avokádó és a mangó érését segíti elő, méghozzá légáramlási technológia segítségével, amit természetesen a napelemek által termelt energiával működtetnek.

Ez a megoldás egyébként nem csak azért jó, mert megújuló energiaforrás segítségével működik, hanem azért is, mert így a fogyasztási szükségletnek megfelelően tudják szabályozni a gyümölcsök érését, aminek következménye, hogy a hulladék mennyisége csökken.

Vagyis nem fordulhat elő, hogy nagy mennyiségű gyümölcsöt kellene kidobni, mert a keresletnek megfelelő mennyiséget érlelnek csak meg az üzemben.

A naperőmű anyagi vonzatai

Az érlelőüzem tetején elhelyezett napelem erőmű 600 kW-os teljesítménnyel bír (gondoljunk csak bele, hogy egy átlagos háztartás napelem rendszere 4-6 kW), ami egészen pontosan 1790 db napelem panelt jelent.

Az üzem és a napelem erőmű együttesen igencsak költséges beruházást jelentett a vállalat számára, számszerűsítve több, mint 43 millió dollárba került.

De így lehetőség van arra, hogy az 5 milliós nagyváros gyümölcsigényét kielégíthessék – ami több mint 350 millió darab gyümölcsöt jelent – ráadásul környezettudatos és takarékos módon.

Ehhez persze nem elég „csak” a napelemek működtette üzem: az esővizet is újrahasznosítják.

A Coles szupermarket pedig az érlelőüzemével megkapta a maximális 5 csillagot, amivel el is érték a céljukat és bekerültek Ausztrália energiahatékony vállalatai közé.

(Ez egy Ausztráliában használatos épületminősítési rendszer: minél energiahatékonyabb és fenntarthatóbb egy épület működése, annál több csillagot kap.)

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Tervek a jövőre nézve: még több napelem

Tervek a jövőre nézve: még több napelem

A napelemes üzemet összesen 39 szupermarket követte: ezeknek a tetejére is kerültek napelemek, mindezt pedig egy év alatt sikerült megvalósítaniuk.

Így pedig már a vásárlók közvetlenül is részesei lehetnek a vállalat környezettudatosságának.

De itt még közel sem állt meg a Coles, ugyanis három, még építés alatt álló napelem erőmű energiatermelésének 70%-ára már igényt is tart, olyannyira, hogy meg is vásárolja azokat.

Ezzel pedig a vállalat teljes energiafelhasználásának összesen 10%-a kiválthatóvá válik napenergiával.

A három erőmű projektje a Terrain Solarhoz köthető, akikkel a Coles már szerződést is kötött, méghozzá 10 évre szólóan.

Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy a Coles tíz éven keresztül minden évben meg fogja vásárolni a három erőmű által termelt energia 70%-át, ami valamivel több, mint 220 GWh teljesítményt jelent.

Csak hogy lássuk, ez milyen hatást is gyakorol a környezetre: a 220 GWh hagyományos módon – tehát nem megújuló energiával – történő előállítása annyi károsanyag-kibocsátást eredményezne, mint 83 ezer autó éves szinten.

De mi a helyzet a konkurenciával?

Fentebb már említettem, hogy a konkurencia is igencsak jelentős szereplője az ausztrál piacnak, ezért is érdemes pár szóban őket is megemlíteni.

A Coles és a Woolworths között igen nagy a verseny és ez természetesen a napelemekkel kapcsolatban sincs másképp.

Ez bizonyos szempontból mindenképpen előnyös, hiszen azzal, hogy túl akarják egymást szárnyalni, a napelemek száma csak növekedni fog.

A Woolworths is nemrégiben telepített napelemeket a 100. áruházára, amikkel az elmondásaik alapján éves szinten 150 megawattóra energiát képesek termelni, ami az áruház energiafelhasználásának 8%-át teszik ki.

A Woolworths azt is kiemelte, hogy ennek köszönhetően csökkenteni tudják a költségeiket, ami azt is jelenti a vásárlókra nézve, hogy az áraikat továbbra is alacsonyan tudják majd tartani, hiszen a napelemeknek hála, nem lesz szükségük plusz bevételekre.

De természetesen, a Coleshoz hasonlóan ők sem állnak le a napelemek telepítésével, ugyanis újabbakat helyeztek kilátásba.

Ha Te is követnéd a példát

Ha Te is követnéd a példát

Ezek a beruházások nem csak az üzletláncoknak tesznek jót, hanem országos szinten is hasznosak, hiszen minden egyes napelem hozzájárul ahhoz, hogy az ország is egyre energiahatékonyabb legyen.

És ebbe ugyanúgy beletartoznak a magántulajdonban lévő ingatlanokra telepített napelemek is, így akár Te is hozzájárulhatsz a magyar napelemek számának a növekedéséhez.

Ha úgy döntesz, hogy Te is szívesen lennél napelem tulajdonos, akkor kérj tőlünk árajánlatot!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.