Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt

Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt

A szél- és napenergia egyre jobban terjed, olyannyira, hogy ez már megoldandó problémát tud jelenteni a szolgáltatóknak.

Fényes nappal a napelemek messze több energiát termelnek, mint amennyit mi fel tudunk használni, így a „maradékot” a szolgáltató hálózatába szokás juttatni, amiért cserébe valamennyi pénzt is kapunk vissza – ennek köszönhető a napelemek megtérülése.

Kicsiben ez még nem jelent semmilyen technikai gondot, ám ha már komolyabb mennyiségekről beszélünk, az a hálózat stabilitását veszélyeztetheti.

Mit csinálnak ilyenkor a szolgáltatók Európa több országában?

Ha valamiből túl sok van, akkor azt olcsóbban kell eladni

Amikor a szél- és naperőművek már túl sokat termelnek, akkor jelentős kedvezményeket kínálnak az ügyfeleiknek, ezzel ösztönözve őket arra, hogy az ilyen időpontokban kapcsolják be a mosógépüket, mosogatógépüket, és más nagyobb fogyasztóikat.

Az ügyfélnek ez egyértelműen jó, hiszen így kevesebbet kell majd fizetnie az áramért.

A szolgáltatónak szintén jó, hiszen így biztosította a villamosenergia-rendszer kiegyenlítettségét.

Ezt nevezik dinamikus árazásnak az energiapiacon, ami már több nagyobb európai országban is működik.

Árajánlatkérés itt!

A kis startupok kezdtek el kísérletezni

A kis startupok kezdtek el kísérletezni

Forrás: octopus.energy

Az alig két éve létező brit startup vállalkozás, az Octopus Energy kínál ilyen lehetőségeket: Agile nevű szolgáltatásukban 30 perces csomagokban kínálják az áramot ügyfeleiknek, a díjszabás pedig mindig az aktuális nagypiaci árakhoz viszonyítva történik.

A kis cég 200.000 helyi ügyféllel rendelkezik (a teljes brit piac 1%-a), és ezen belül is még csak 500-an vették igénybe a március óta élő lehetőséget, de az eredmények szerint a rendszernek köszönhetően akár évi 210 font (kb. 75.000 forint) is megspórolható.

Az Agile csomagjaihoz egyébként egy SMS szolgáltatás is tartozik, ami figyelmezteti az ügyfeleket arról, ha az árak negatívba mennek: igen, a komoly energiatermelés miatt ritkán ugyan (évente talán 1-2 alkalommal), de előfordulhat, hogy a szolgáltató hajlandó fizetni az áramfogyasztásért.

Értelemszerűen az ilyen szinten köteletlen díjszabással csak a kisebb cégek mernek egyelőre kísérletezni: a nagyobb szolgáltatók, mint a francia EDF és Centrica erre reagálva még csak változatosabb árazási lehetőségeket kínál a lakosságnak, de órás, sőt akár félórás csomagokban még nem gondolkoznak.

Sok országban működik már

Sok országban működik már

A dinamikus árazás az energiaszektorban több európai államban is megjelent már:

  • Spanyolországban 40%;
  • Észtországban 30%;
  • Finnországban 10% az ezzel a lehetőséggel élők részaránya, de
  • Norvégiában és Svédországban is van néhány százalék.

A fentebbi példák mutatják, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország is igyekszik felvenni a versenyt, de mellettük az USA és Ausztrália is hajlandóságot mutat arra, hogy hasonló útra lépjen.

Jelenleg a világon 4,5 millióan használják ki a dinamikus árképzés nyújtotta lehetőségeket, de a szakértők szerint ez 2025-re már a 75 milliót is elérheti.

A 4 millió ügyféllel rendelkező Engie (Franciaország) 30%-os hétvégi kedvezményt biztosít, sőt, elektromos autó tulajdonosoknak akár a villanyár felét is elengedi, ha éjszaka töltik járműveiket.

Az piacvezető EDF 30-40%-os hétvégi leárazást enged meg magának, de van már olyan csomagjuk is, aminek tarifája 8 óránként módosul.

A spanyol példa – az első akadályok

A spanyol példa – az első akadályok

Ha látni akarjuk a dinamikus árazás előnyeit és hátrányait, akkor meg kell néznünk, hogyan működik a gyakorlatban.

Spanyolország az élen jár ebben a tekintetben a maga 40%-os részarányával, bár ugyanez a szám 4 évvel ezelőtt még 60% volt.

Mi történt, hogy ennyivel csökkent a népszerűsége ennek a lehetőségnek?

2014-ben mondták ki hivatalosan, hogy a szolgáltatóknak kötelezően fel kell ajánlaniuk egy dinamikus árképzéssel bíró csomagot is az ügyfeleiknek, és az ötlet hamar népszerűvé is vált.

Ezt mutatja az is, hogy az elszámoláshoz szükséges okos mérőórákból 28 milliót telepítettek 2017 végéig, viszont azt is látni kell, hogy ekkorra már a lendület jelentősen csökkent.

Ennek oka pedig, hogy a nagyobb kedvezménnyel nagyobb odafigyelés, tehát munka is jár.

Ha folyamatosan figyelni kell arra, hogy csak akkor kapcsoljuk be a nagyobb háztartási gépeinket, amikor az a legolcsóbb, akkor egy egészen más gondolkodásmódot és napi rutint kell kialakítanunk, erre pedig nem mindenki hajlandó.

Az átlag fogyasztó hajlandó inkább többet fizetni a kényelemért: a szieszta országában élőkre pedig úgy tűnik, ez hatványozottan igaz.

Árajánlatkérés itt!

Mi lesz a megoldás?

Az emberek nem szeretnék aszerint beosztani az életüket, hogy hogyan alakulnak éppen az energiaárak – ez teljesen megérthető, de ez még nem jelenti azt, hogy el kéne vetnünk a dinamikus árképzés koncepcióját.

A megoldást az automatizálás jelentheti: olyan intelligens gépekre és berendezésekre van szükség, amik maguktól kapcsolnak be a megfelelő időpontban.

A korábban említett Octopus Energy már a Samsunggal kezdett közös munkába annak érdekében, hogy szoftvereivel távolról is be lehessen kapcsolni az okos háztartási gépeket a legalacsonyabb tarifájú órákban.

Ha a fejlesztések hasonló ütemben haladnak tovább, akkor akár elérhetjük, hogy a mosógépek, mosogatógépek és egyéb nagyobb fogyasztók (amik nem folyamatosan fogyasztják az áramot) akkor kapcsoljanak be, amikor a napelemek a legjobban teljesítenek.

Az EU is ebbe az irányba akar elmozdulni

Az EU is ebbe az irányba akar elmozdulni

A spanyol példát látva az Európai Unió is nagy jövőt szán a dinamikus árazásnak.

A Tiszta Energia Minden Európainak program keretében már létrejött egy javaslatcsomag, amiben köteleznék a közműcégeket a dinamikus árazás felajánlására a fogyasztóiknak 2020-tól kezdődően.

Mivel a megújuló energiatermelés aránya csak növekedni fog a következő években, a szolgáltatóknak előbb-utóbb mindenképp el kell kezdeniük gondolkozni a dinamikus árazás lehetőségén, ha meg akarják őrizni a hálózatuk stabilitását.

A Statista adatai szerint ugyan ma még csak a világ 3,5%-a használja ezt a megoldást az okos háztartási berendezésekkel kiegészítve, de ez 2022-re akár 10,6%-ra is növekedhet.

A napelemek tehát az okos otthonok létrejöttét támogatják – tedd meg most az első lépést a gazdaságosabb és zöldebb jövő felé!

Kérj tőlünk árajánlatot napelem rendszerre most!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!