Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Forrás: Parc.com

 

Az amerikai PARC kutatói nem kevesebbet állítanak, mint hogy kifejlesztettek egy új technológiát, amivel nyomtatható napelemeket, és egyéb elektronikus eszközöket lehet létrehozni.

A hír teljesen megbolygatta a tudományos világot, hiszen óriási áttörést jelent a tömeggyártás, de egyben a környezetvédelem számára is.

Az új nyomtatási eljárás ugyanis kifejezetten a napelem gyártást igyekszik forradalmasítani.

Nem csak olcsóbban és gyorsabban előállítható rendszerekről van itt szó, hanem a hatékonyság drasztikus növeléséről is.

Ha a projekt a végéhez ér, az alapjaiban változtat meg majd mindent, amit eddig a napelem rendszerek anyagi vonzataival kapcsolatban megszoktunk.

Hatalmas fejlődés, elképesztő árzuhanás, és egészen új hatásfok jellemzi majd az új napelemeket, amik akár éveken belül elterjedhetnek a világ minden pontján.

Az olcsó előállítás mellett ugyanis az is ösztönözni fogja az embereket a vásárlásra, hogy a jobb minőség miatt akár azokon a tetőkön is hatékonyan működnek majd az új fotovoltaikus elemek, amiket a jelenlegi rendszerek üzemeltetéséhez nem ér elég napfény.

Nyomtatható chipek

Nyomtatható chipek

Forrás: Sandia labs / flickr.com

 

Már 2013-ban felröppentek hírek a nyomtatható elektronikus eszközökről, de akkoriban még nem volt szó a napelemekről.

A forradalmi felfedezés a Sandia Nemzeti Laboratórium munkatársaihoz köthető, akik rájöttek, hogyan tudnak mikroszkopikus méretű chipeket, úgynevezett chipleteket nagy mennyiségben sima felülethez rögzíteni.

Gyakorlatilag porszem nagyságú elektronikus eszközökről beszélünk, melyek elképesztő hatékonysággal működnek egymáshoz kapcsolódva.

Az egyenként 150x150 mikrométer területű chipletek méretükből adódóan akár egy speciális „tintaként” is felfoghatók, így egy megfelelő nyomtatóval akár bármilyen felületre lehet őket rögzíteni.

Éppen egy ilyen technológiára volt szüksége az új napelemekkel kísérletező PARC kutatóinak is, így hamar felvették a kapcsolatot a Sandia tudósaival.

Árajánlatkérés itt!

A micro-solar technológia

A micro-solar technológia

Forrás: Sandia Labs / flickr.com

 

A Xerox kutatóvállalataként működő Palo Alto Research Center Incorporated, vagy röviden PARC ugyanis rájött, hogy a hatékonyság növelése a napfény koncentrálásában rejlik.

Ehhez egészen különleges kialakítású, minél apróbb lencsékre van szükség, melyek képesek összegyűjteni, és a napelem felületén lévő cellákba összpontosítani a fényt, ezzel a lehető legjobban kihasználva a megújuló energiaforrásban rejlő lehetőségeket.

A micro-solar technika lényege, hogy ilyen apró, hatszögletű elemeket helyeznek a panelek lapos felületére.

A technológiai háttér tehát adott volt, azonban komoly problémák merültek fel a kivitelezés során.

Ugyanis hiába működik egy találmány, ha megvalósítása nem kivitelezhető, vagy túlontúl költséges.

A hagyományos, szilikonos napelem rendszerek esetében azonban ez volt a helyzet.

Ezeken ugyanis az apró elemek rögzítése, bekötése, telepítése hatalmas munkát, és komoly költségeket jelent, így nem érik meg a befektetést.

A Sandia által kifejlesztett chiplet technológia azonban megoldást jelent ezekre a problémákra!

A napelemek jövője

A két kutatóközpont egymással karöltve dolgozta ki az eljárást, amellyel a nyomtatható chipletek összekapcsolhatók a hatszögletű lencsékkel, és működőképes fotovoltaikus elemeket alkothatnak.

Az új technológia két szempontból forradalmasítja majd a napelemek világát:

Egyrészt, a gyártási költségek elképesztő mértékben fognak csökkenni.

Ahogy 3D nyomtatók is egy új korszakot hoztak el, úgy az új, chiplet nyomtatók is komoly mérföldövet jelentenek.

Egyes becslések szerint az elkövetkezendő évtizedekben már bárki vehet majd ilyen nyomtatókat, hogy akár otthon is használhassa elektronikus eszközök nyomtatására.

A másik fontos eredmény a hatékonyságot illeti.

A koncentrált napfénynek köszönhetően ugyanahhoz az energiához ezentúl sokkal kisebb méretű napelemek is elegendőek lesznek.

Mennyiség és méretbeli változások következnek majd be az új gyártási eljárás bevezetésével, és ezzel még elérhetőbbé válik a zöld energia minden család számára.

A napelemek jövője

Forrás: Parc.com

 

Árajánlatkérés itt!

Bízunk a PARC-ban

A Xerox kutatóvállalata már a ’70-es évek óta folyamatosan élen jár a technológiai fejlődésben.

Olyan találmányokat köszönhetünk nekik, amelyek ma már a mindennapi életünk részei.

Az Ethernet, a modern személyi számítógép, a lézeres nyomtatás, vagy a fénymásoló nem létezne ma abban a formájában, ahogy mi ismerjük, ha a PARC nem gyűjtené össze évtizedek óta a világ minden tájáról kiváló szakembereit.

A koncentrált napenergiával foglalkozó projekt most éri el csúcspontját, és a világ bizakodva figyeli az előrelépéseket.

A tavaly nyáron tartott fotovoltaikus konferencián a vállalat még olyan problémákat vetett fel akadályként, hogy a porszem méretű elemek elhelyezése, rögzítése, telepítése és irányba állítása szinte lehetetlen feladat.

Egy olyan eszközre volt szükségünk, ami mindezeket a lehető leggyorsabban végzi el.

A megoldást a Sandia által kifejlesztett, nyomtatható, chiplet alapú tinta jelentette. 

A Sandia és a PARC olyan eredményeket tudott felmutatni rövid idő alatt, amiért cserébe igen komoly anyagi támogatást kaptak a projekthez múlt szeptemberben, a MOSAIC kezdeményezés keretében.

A MOSAIC

MOSAIC kezdeményezés (Micro-scale Optimized Solar-cell Arrays with Integrated Concentration) célja, hogy elterjessze a napenergia használatát az Egyesült Államokban.

A hatalmas területű ország csupán délkeleti részén alkalmaz napelemeket, ugyanis egyedül itt optimálisak a körülmények a telepítéshez.

A MOSAIC a PARC támogatásával igyekszik az akadályokat elhárítani, hogy minél több háztartást tudjanak zöld energiával fenntartani.

Az új technológiának ugyanis nincs feltétlenül mindig szüksége tiszta napfényre.

A kiváló minőségű lencséknek köszönhetően akár a felhőkön átszűrődő fényt is a megfelelő helyre tudják koncentrálni, ezzel elérve a nagyobb hatékonyságot.

Az olcsóbb előállítású, kisebb méretű, ráadásul nem ideális viszonyok között is hatékonyan működő fotovoltaikus rendszerek egyértelműen könnyen elterjednek majd az ország, de a világ minden pontján, ezzel biztosítva fenntartható energiát milliók számára.

Hová fejlődhet ez tovább?

napelem rendszer Szentlászlón

 

Elképesztő változásokat ígérnek tehát a következő évtizedek.

Az alacsony, nagy mértékben beárnyékolt tetőkön is elegendő energiát tudnak majd termelni az új, chiplet alapú fotovoltaikus rendszerek.

A hatszögletű lencsékkel felszerelt elemek még komolyabb hatékonysággal fognak működni, mint jelenlegi, négyzet alakú társaik, ráadásul áraik is kedvezőbbek lesznek.

A PARC a micro-solar technológiában még nagyobb változásokat is lát.

Elméletileg lehetséges az is, hogy egy emberből mozgó napelemes töltőt varázsoljanak ezzel az új módszerrel.

Ehhez mindössze annyira lenne szükség, hogy a chipleteket olyan szokatlan formába tudják önteni, mint az emberi ruházat.

Az utcán sétáló ember is energiát termelhet a környezet bármiféle károsítása nélkül, ha a két kutatóvállalat eléri már nem is olyan távolinak tűnő célját.

Folyamatosan figyeljük az Amerikából érkező híreket, hiszen szinte havonta jönnek ki az újabb áttörésekről szóló jelentések.

A chiplet technológia ismét olyan találmánynak ígérkezik, mely néhány éve még elképzelhetetlen volt, de hamarosan valósággá válhat.

A nyomtatható napelem gondolatára sokan legyintettek az utóbbi években, most viszont már egész államok támogatják, és ennek köszönhetően a napelemek egy új generációja születhet meg.

Talán az sem olyan távoli, sci-fi be illő gondolat, hogy évtizedeken belül már otthon, a saját nyomtatókkal készítsünk elektronikus eszközöket, vagy akár napelemeket.

A technológia fejlődése mindig elkápráztat minket, főleg, ha ilyen célokra használják.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.