Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Forrás: Parc.com

Az amerikai PARC kutatói nem kevesebbet állítanak, mint hogy kifejlesztettek egy új technológiát, amivel nyomtatható napelemeket, és egyéb elektronikus eszközöket lehet létrehozni.

A hír teljesen megbolygatta a tudományos világot, hiszen óriási áttörést jelent a tömeggyártás, de egyben a környezetvédelem számára is.

Az új nyomtatási eljárás ugyanis kifejezetten a napelem gyártást igyekszik forradalmasítani.

Nem csak olcsóbban és gyorsabban előállítható rendszerekről van itt szó, hanem a hatékonyság drasztikus növeléséről is.

Ha a projekt a végéhez ér, az alapjaiban változtat meg majd mindent, amit eddig a napelem rendszerek anyagi vonzataival kapcsolatban megszoktunk.

Hatalmas fejlődés, elképesztő árzuhanás, és egészen új hatásfok jellemzi majd az új napelemeket, amik akár éveken belül elterjedhetnek a világ minden pontján.

Az olcsó előállítás mellett ugyanis az is ösztönözni fogja az embereket a vásárlásra, hogy a jobb minőség miatt akár azokon a tetőkön is hatékonyan működnek majd az új fotovoltaikus elemek, amiket a jelenlegi rendszerek üzemeltetéséhez nem ér elég napfény.

Nyomtatható chipek

Nyomtatható chipek

Forrás: Sandia labs / flickr.com

Már 2013-ban felröppentek hírek a nyomtatható elektronikus eszközökről, de akkoriban még nem volt szó a napelemekről.

A forradalmi felfedezés a Sandia Nemzeti Laboratórium munkatársaihoz köthető, akik rájöttek, hogyan tudnak mikroszkopikus méretű chipeket, úgynevezett chipleteket nagy mennyiségben sima felülethez rögzíteni.

Gyakorlatilag porszem nagyságú elektronikus eszközökről beszélünk, melyek elképesztő hatékonysággal működnek egymáshoz kapcsolódva.

Az egyenként 150x150 mikrométer területű chipletek méretükből adódóan akár egy speciális „tintaként” is felfoghatók, így egy megfelelő nyomtatóval akár bármilyen felületre lehet őket rögzíteni.

Éppen egy ilyen technológiára volt szüksége az új napelemekkel kísérletező PARC kutatóinak is, így hamar felvették a kapcsolatot a Sandia tudósaival.

A micro-solar technológia

A micro-solar technológia

Forrás: Sandia Labs / flickr.com

A Xerox kutatóvállalataként működő Palo Alto Research Center Incorporated, vagy röviden PARC ugyanis rájött, hogy a hatékonyság növelése a napfény koncentrálásában rejlik.

Ehhez egészen különleges kialakítású, minél apróbb lencsékre van szükség, melyek képesek összegyűjteni, és a napelem felületén lévő cellákba összpontosítani a fényt, ezzel a lehető legjobban kihasználva a megújuló energiaforrásban rejlő lehetőségeket.

A micro-solar technika lényege, hogy ilyen apró, hatszögletű elemeket helyeznek a panelek lapos felületére.

A technológiai háttér tehát adott volt, azonban komoly problémák merültek fel a kivitelezés során.

Ugyanis hiába működik egy találmány, ha megvalósítása nem kivitelezhető, vagy túlontúl költséges.

A hagyományos, szilikonos napelem rendszerek esetében azonban ez volt a helyzet.

Ezeken ugyanis az apró elemek rögzítése, bekötése, telepítése hatalmas munkát, és komoly költségeket jelent, így nem érik meg a befektetést.

A Sandia által kifejlesztett chiplet technológia azonban megoldást jelent ezekre a problémákra!

A napelemek jövője

A két kutatóközpont egymással karöltve dolgozta ki az eljárást, amellyel a nyomtatható chipletek összekapcsolhatók a hatszögletű lencsékkel, és működőképes fotovoltaikus elemeket alkothatnak.

Az új technológia két szempontból forradalmasítja majd a napelemek világát.

Egyrészt, a gyártási költségek elképesztő mértékben fognak csökkenni.

Ahogy a 3D nyomtatók is egy új korszakot hoztak el, úgy az új, chiplet nyomtatók is komoly mérföldövet jelentenek.

Egyes becslések szerint az elkövetkezendő évtizedekben már bárki vehet majd ilyen nyomtatókat, hogy akár otthon is használhassa elektronikus eszközök nyomtatására.

A másik fontos eredmény a hatékonyságot illeti.

A koncentrált napfénynek köszönhetően ugyanahhoz az energiához ezentúl sokkal kisebb méretű napelemek is elegendőek lesznek.

Mennyiség és méretbeli változások következnek majd be az új gyártási eljárás bevezetésével, és ezzel még elérhetőbbé válik a zöld energia minden család számára.

A napelemek jövője

Forrás: Parc.com

Bízunk a PARC-ban

A Xerox kutatóvállalata már a ’70-es évek óta folyamatosan élen jár a technológiai fejlődésben.

Olyan találmányokat köszönhetünk nekik, amelyek ma már a mindennapi életünk részei.

Az Ethernet, a modern személyi számítógép, a lézeres nyomtatás, vagy a fénymásoló nem létezne ma abban a formájában, ahogy mi ismerjük, ha a PARC nem gyűjtené össze évtizedek óta a világ minden tájáról kiváló szakembereit.

A koncentrált napenergiával foglalkozó projekt most éri el csúcspontját, és a világ bizakodva figyeli az előrelépéseket.

A tavaly nyáron tartott fotovoltaikus konferencián a vállalat még olyan problémákat vetett fel akadályként, hogy a porszem méretű elemek elhelyezése, rögzítése, telepítése és irányba állítása szinte lehetetlen feladat.

Egy olyan eszközre volt szükségünk, ami mindezeket a lehető leggyorsabban végzi el.

A megoldást a Sandia által kifejlesztett, nyomtatható, chiplet alapú tinta jelentette. 

A Sandia és a PARC olyan eredményeket tudott felmutatni rövid idő alatt, amiért cserébe igen komoly anyagi támogatást kaptak a projekthez múlt szeptemberben, a MOSAIC kezdeményezés keretében.

A MOSAIC

A MOSAIC kezdeményezés (Micro-scale Optimized Solar-cell Arrays with Integrated Concentration) célja, hogy elterjessze a napenergia használatát az Egyesült Államokban.

A hatalmas területű ország csupán délkeleti részén alkalmaz napelemeket, ugyanis egyedül itt optimálisak a körülmények a telepítéshez.

A MOSAIC a PARC támogatásával igyekszik az akadályokat elhárítani, hogy minél több háztartást tudjanak zöld energiával fenntartani.

Az új technológiának ugyanis nincs feltétlenül mindig szüksége tiszta napfényre.

A kiváló minőségű lencséknek köszönhetően akár a felhőkön átszűrődő fényt is a megfelelő helyre tudják koncentrálni, ezzel elérve a nagyobb hatékonyságot.

Az olcsóbb előállítású, kisebb méretű, ráadásul nem ideális viszonyok között is hatékonyan működő fotovoltaikus rendszerek egyértelműen könnyen elterjednek majd az ország, de a világ minden pontján, ezzel biztosítva fenntartható energiát milliók számára.

Hová fejlődhet ez tovább?

napelem rendszer Szentlászlón

Elképesztő változásokat ígérnek tehát a következő évtizedek.

Az alacsony, nagy mértékben beárnyékolt tetőkön is elegendő energiát tudnak majd termelni az új, chiplet alapú fotovoltaikus rendszerek.

A hatszögletű lencsékkel felszerelt elemek még komolyabb hatékonysággal fognak működni, mint jelenlegi, négyzet alakú társaik, ráadásul áraik is kedvezőbbek lesznek.

A PARC a micro-solar technológiában még nagyobb változásokat is lát.

Elméletileg lehetséges az is, hogy egy emberből mozgó napelemes töltőt varázsoljanak ezzel az új módszerrel.

Ehhez mindössze annyira lenne szükség, hogy a chipleteket olyan szokatlan formába tudják önteni, mint az emberi ruházat.

Az utcán sétáló ember is energiát termelhet a környezet bármiféle károsítása nélkül, ha a két kutatóvállalat eléri már nem is olyan távolinak tűnő célját.

Folyamatosan figyeljük az Amerikából érkező híreket, hiszen szinte havonta jönnek ki az újabb áttörésekről szóló jelentések.

A chiplet technológia ismét olyan találmánynak ígérkezik, mely néhány éve még elképzelhetetlen volt, de hamarosan valósággá válhat.

A fogyasztásod kiváltására a hagyományos napelemek is tökéletesek!

A nyomtatható napelem gondolatára sokan legyintettek az utóbbi években, most viszont már egész államok támogatják, és ennek köszönhetően a napelemek egy új generációja születhet meg.

Talán az sem olyan távoli, sci-fi be illő gondolat, hogy évtizedeken belül már otthon, a saját nyomtatókkal készítsünk elektronikus eszközöket, vagy akár napelemeket.

A technológia fejlődése mindig elkápráztat minket, főleg, ha ilyen célokra használják.

Azonban a jelenben élve mindenképpen érdemes a napelemek mellett letenni a voksodat, hiszen amellett, hogy karbonsemlegesen állíthatod elő a felhasznált energiát, még a pénztárcádat is kímélheted velük!

A napelem rendszer egy 8-10 év alatt biztosan megtérülő befektetés, így csak ajánlani tudjuk!

Kérj hát árajánlatot mielőbb, és a lakóhelyed szerint illetékes kivitelező partnerünk hezitálás nélkül felveszi Veled a kapcsolatot a továbbiakért!

Fektess a jövő energiaforrásába, fektess napelem rendszerbe!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?