Napelem hírek

Nagy napelem körkép Budapesttől Pekingig – így nő a megújuló energia szerepe a világban

Nagy napelem körkép Budapesttől Pekingig – így nő a megújuló energia szerepe a világban

A mai világban már egyáltalán nem számít furcsa beszélgetési témának a megújuló energia, a napelemek is részeivé váltak a hétköznapoknak.

Nem lepődik meg azon senki, hogy a személyautó gyártás területén az újítások szinte mind a napelemmel töltődő elektromos motorok felé mutatnak, az IKEA palettájára is felkerült szépen lassan a napelem.

Sőt, az is természetesnek hatott, hogy például annak idején az Amerikában pusztító Irma hurrikán tombolása alatt az ott ragadt emberek napelemmel működő töltőkkel tartották működésben mobiltelefonjaikat, elektromos eszközeiket, szolgáltató biztosította áram hiányában.

A háztartási méretű kiserőművek elterjedésével nagy számban váltak családi otthonok teljesen függetlenné az áramszolgáltatóktól világszerte, és ebbe most már magyar családok is beletartoznak.

De nézzük, pontosan mi a helyzet napelem téren itthon, és a nagyvilágban!

Lássuk, milyen a megújuló energiaforrások jelene és jövője!

Magyarország is fejlődik

A napelemes rendszerek száma kis hazánkban az elmúlt években robbanásszerűen szaporodott.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal oldalán közzétett „IRENA-jelentés” (a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség jelentése) egyértelműen mutatja, hogy a napelemek terjedése ütemet váltott, és a fejlődés folyamatos.

Míg 2005-ben Magyarországon a teljes energiafelhasználás csupán 4,5 %-át adta megújuló energiaforrás, ez a szám 10 év elteltével 14,5 %-ra növekedett, és folyamatosan növekszik ezekben a percekben is, hiszen egyre többen telepítenek napelem rendszereket saját otthonukra.

Ez a növekedés nem csak azért nagyszerű, mert így egyre többen válnak függetlenné az energiaszolgáltatóktól, hanem mert így a környezetet kímélve tudunk hasznos energiát előállítani, és egyre kevesebb szén-dioxidot kibocsájtani.

Ez a Párizsi Egyezmény értelmében szükségszerű is, hiszen az Unió tagállamainak 2020-ra a teljes energiafelhasználás minimum 20 %-át kellett megújuló energiaforrásból fedezniük, és ez a kötelezettség természetesen ránk is érvényes.

Egyre növekszik a bizalom

Egyre növekszik a bizalom

Azt már említettem, hogy a háztartási méretű kiserőművek száma robbanásszerűen megnőtt nálunk az utóbbi években, de arról még nem beszéltünk, hogy ennek ellenére még mindig sok a kétség a magyar emberekben.

A napelemekkel kapcsolatos legnagyobb visszatartó erő a még mindig relatíve magasnak gondolt ár, és a hosszú megtérülési idő.

Pedig, ha az ember jobban belegondol, a számok ma már igencsak kedvezőek.

Egy jól betájolt és megfelelően méretezett napelem rendszer ára akár 10 év alatt is megtérülhet, ezek után pedig minden egyes 0 forintos közüzemi számlával a pénztárcánk vastagabb maradhat.

Ráadásul a napelemek élettartama évtizedekben mérhető, így akár az unokáink számára is biztosíthatunk vele némi könnyebbséget.

Ez kifejezetten azon rétegek számára lehet vonzó szempont, akiknek a megélhetésük múlhat egy-egy számla kiiktatásán vagy csökkentésén, és lássuk be, Magyarországon jelenleg ez a réteg sajnos jelentős létszámú.

A nagyberuházások is megmaradtak

Bár az utóbbi években kétségtelenül a kisebb méretű rendszerek elterjedése mutat óriási előremozdulást, a nagyobb napelem rendszerekkel kapcsolatos beruházások száma sem csökken, sőt, folyamatosan növekszik Magyarországon.

Az utóbbi években is számtalan említésre méltó esetben korszerűsítettek intézményeket szerte az országban, napelemek felhasználásával.

Kiragadott példaként említhető a kaposvári Csiky Gergely színház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet és a Soproni Szakképzési Centrum kezelésében lévő kollégium is.

Ezek az épületek már mind napelem rendszer segítségével állítják elő a működésükhöz szükséges energia egy részét, így csökkentve fenntartási költségüket és károsanyag-kibocsátásukat egyaránt.

A beruházásokat az esetek többségében uniós források bevonásával finanszírozzák, hiszen ez egy olyan közös irányelv, ami nagy támogatást élvez régiónkban és világszerte egyaránt.

Erre szükség is van, hiszen jelenleg ezek a befektetések tőkeigényesek, de már belátható időn belül megtérülnek.

Ha már nagyberuházás: beszéljünk Magyarország egyik legnagyobb napelem parkjáról

Ha már nagyberuházás: beszéljünk Magyarország egyik legnagyobb napelem parkjáról

Forrás: portfolio.hu

A fenti képen látható napelempark az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőműve, amely beépített 10 MW-os teljesítményével az egyik legjobb Magyarországon.

A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori helyén létesült, egy 10 hektáros területen.

Az erőmű nagyságát jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelem panelt kellett felszerelni, a kivitelezésen pedig csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott.

További érdekesség, hogy az erőmű évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett.

Az egyes mezők pedig egymástól függetlenül is képesek működni az utóbbi évek egyik legnagyobb, a napelemekhez köthető beruházásában.

Sok hasonló kezdeményezésre van szükség a felzárkózáshoz

A pécsi erőművet az Európai Unió és a Magyar Állam közel 4,2 milliárd forinttal támogatta, míg az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.

A fenti, és hasonló nagy volumenű befektetésekre egyébként továbbra is nagy szükség van hazánkban, hiszen vannak pozitív kezdeményezések, és többek között az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően a lehetőségek is adottak, ne elégedjünk meg tehát azzal, hogy a régiónkban kiemelkedő helyen vagyunk napenergiában.

Viszont a nyugati országokhoz való felzárkózáshoz a szakértők szerint adók kivetése helyett szemléletváltozásra és kedvezményekre lenne szükség.

Nézzünk körbe Európában!

Nézzünk körbe Európában!

Az Európai Unió 2021-re tűzte ki, hogy 21%-kal fogja növelni a megújuló energiakapacitását, ami, bár növekedésnek tűnik, de visszaesés az eddigi tendenciákhoz képest.

Az elmúlt nyolc évben az EU 62%-os növekedést mutatott, ami kezdetnek imponáló, ám az utóbbi időszakban valamelyest lassult.

Az IEA arra utalt, hogy ennek az oka valószínűleg az, hogy gyenge növekedés mutatkozik a villamos energia általi igényben, illetve az országok politikája is bizonytalan a megújulók kérdésében.

Amik veszélyt jelentenek a növekedésre: Nagy-Britannia kiválása az Unióból, Németország intézkedései annak érdekében, hogy csökkentse a megújuló energiaforrások költségeit, illetve az, hogy Lengyelország korlátozta a szél-, és napenergia projekteket a határain belül.

A kereskedelmi blokk fő célja az, hogy 2030-ra az energiaszükséglet 27%-át megújuló források tegyék ki.

Az angoloknál nagyot léptek

Nagy Britanniában szociális támogatásként és a jövőbe való befektetésként hozták a tervezetet, miszerint 800 000 otthont szerelnének fel napelemes rendszerekkel.

Olyan családok részesülhetnének a modern juttatásból, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, így lehetőséget kapnának egy jobb, minőségibb, kevésbé kiszolgáltatott élet kialakítására.

A projektre a brit állam 1 milliárd fontos költségvetést állított össze, de szemernyi kétségük sincs afelől, hogy megtérül-e majd a befektetésük.

Néhány idősek otthona és önkormányzat is kaphatna az ingyenes napelemekből, a cél pedig azon túl, hogy a rászoruló embereket a rezsi csökkentésével támogassák és környezetünk óvásához is hozzájáruljanak, munkahelyteremtés is lenne.

Az 5 évesre tervezett program alatt mintegy 1000 új, a napelemek biztosította munkahely megteremtésében gondolkodnak.

Nyugat-Európában még mindig nagymértékű fejlődés mutatkozik

Németország mindig is élen járt a megújuló energiák terén, így juthattak el arra a pontra, hogy a hálózatba visszatermelt áram mennyisége már túllépte azt, amit el tudnak tárolni.

Franciaországban célul tűzték ki a szénerőművek bezárását és a napelemmel működő rendszerek megduplázását.

Svédország is nagyratörő álmokat dédelget, bár ők inkább a vízenergia növekedésébe fektettek az utóbbi időben, de 2045-re teljesen szénmentes energiagazdaság kiépítését tervezik.

Ázsia még mindig annyira környezetszennyező?

Bár a napelemes rendszerek egyre nagyobb jelentőséget kapnak a fejlődő országok energiatermelésében, a szénégetés még mindig hangsúlyos helyen szerepel a listán.

A környezetvédők már régóta tüntetnek ez ellen a módszer ellen, ugyanis kimutatták, hogy a legtöbb olyan országban, ahol a szenet, mint elsődleges energiaforrást használják, nem csupán morális kérdés a környezet szennyezése, hanem valós probléma, amely komoly veszélyt jelent az emberek egészségére is.

Peking még mindig olyan, mint egy füsttel telített üveggolyó, egész Kínában pedig több mint egymillió ember vesztét okozta már a széntüzelésből származó levegőszennyezés.

Miért gond a szénalapú energiatermelés?

Gondoljunk csak bele, hogy a kimutatások szerint minden évben nyolcmilliárd tonna szenet használunk el: ennek vajon milyen hatásai lehetnek a környezetünkre, a szervezetünkre?

A szénégetésnek számos negatív hatása van: az égés során ugyanis szén-dioxid keletkezik, amely az üvegházhatásért felelős gáz, ugyanakkor kénsavvá is alakulhat, amely súlyos sérüléseket okozhat az emberi nyálkahártyán, a légzőszerveken.

De mi történne akkor, ha mindez megváltozna, ha napelemre, vagy egyéb megújuló energiaforrásokra váltanának az olyan nagy államok, mint Kína?

Kína már átalakul

Kína már átalakul

Forrás: dailymail.co.uk

A napelemek térhódításának folyamatában hatalmas szerepet játszik Kína is, hiszen 2016-tól kezdődően hatalmas mennyiségű napelem rendszer került náluk felszerelésre, megelőzve ezzel Európát.

És a folyamat azóta sem állt meg (annak ellenére sem, hogy Kína kifejezetten nagy kőszén felhasználónak számít).

Amellett, hogy náluk épült a világ legnagyobb naperőműve, nemrégiben megnyitották az első sóolvadékos naperőművüket is az ország északnyugati részén, Kanszu tartományban.

Azért is különleges ez az erőmű, mert koncentrált technológiával működik, aminek eredményeképpen képes eltárolni a napenergiát.

A tárolást sóolvadékok segítségével végzik, melyet kálium- és nátrium-nitrát sókból nyernek.

E technológiának köszönhetően bármikor, akár éjszaka, vagy felsős időben is, zavartalanul tudja biztosítani az áramellátást.

A kínai nemzet, az IEA szerint, „vitathatatlanul világelső” a megújuló energiaforrások használatában, és várhatóan az elkövetkezendő években 40%-os növekedésnek néz elébe.

A vízi napelemektől a panda-alakú napelem farmig mindenféle csoda megtalálható már náluk, de ahogyan az lenni szokott, Kína ezzel sem okoz meglepetést a világnak.

India

A megújuló források által termelt energia Indiában 2021-re várhatóan 76 gigawattal fog megnőni, melynek nagy részét napelemek fogják biztosítani.

India azt tervezi, hogy 3,1 milliárd dollárral támogatná a napenergia feldolgozóipart.

Noha ez a terv remekül hangzik, az IEA szerint a gyenge hálózati infrastruktúra és az elosztási kockázatok korlátozhatják a telepítést.

Mi a helyzet a tengerentúlon?

Ugorjunk most kicsit messzebbre, és nézzünk meg, mi a helyzet az óceánon túl, ahol a szuperhatalom és a kisállam is egyaránt fontosnak tartja a megújuló energiák felé való fordulást.

Az Egyesült Államokban kétpólusú folyamatok figyelhetők meg.

Az Egyesült Államokban is kedvezően alakul a helyzet, sőt, ott a napelemek elterjedése átrendezte az energiapiac szegmenseit is.

Ma már Amerikában a villamosenergia-termelésben dolgozók 43 %-át a napenergia-szektor foglalkoztatja, míg a fosszilis tüzelőanyagokkal csak az ipar 22 %-a dolgozik.

Ha összehasonlítunk két céget, amelyek egyaránt energiatermelés-központú vállalatok, de stratégiáik különbözőek, azonnal egyértelművé és láthatóvá válik, melyik vállalat hozzáállása a gyümölcsözőbb hosszútávon.

A NextEra vállalata abban látta a kompetenciát, ha átáll a megújuló energiaforrások üzletpolitikájára, azzal a törekvéssel párosítva tervezeteit, hogy kedvező áron kínálják a villamos energiát.

Az NRG ezzel szemben a fosszilis forrásokra helyezte a hangsúlyt ismét, amely lépéssel szinte megsemmisítette saját szerepét és helyét a versenyben.

Mit tesz az Egyesült Államok a megújuló energia érdekében?

Az amerikai kormány által kiterjesztett nap- és szélenergia-használati adójóváírás sokat segített az megújuló energiák iparának fejlődéséhez.

Részben ez a döntés volt az oka annak, hogy az IEA megnövelte az előrejelzését a jövőbeli installálások mértékéről.

Annak ellenére, hogy az ország megújuló-energia piacán lassulás észlelhető, mivel a projektfejlesztők már nem tartják be olyan szigorúan az előre megszabott határidőket, az IEA arra számít, hogy a jövőbeli installálások mértéke növekedni fog.

Úgy gondolják, hogy az USA 2021-ig akár 50%-kal is megnövelheti kapacitását, ezáltal a világ második legnagyobb növekedését produkálná.

Mexikó szintén nem akar lemaradni

Az előrejelzések szerint 2021-re Mexikó megújuló-energiahasználata megduplázódhat, a korábbihoz képest 15 gigawattal fog nőni hozzávetőlegesen.

A közelmúltbeli energiaipari reformnak és egy aukciós rendszer bevezetésének köszönhetően az ország vezeti a legalacsonyabb nap-, és szél által kreált villamos energia rekordját.

Bermuda nemzeti múzeuma is napelemeket kapott

Bermuda nemzeti múzeuma is napelemeket kapott

Forrás: bernews.com

A napelemek nem csak az iparilag erős országokban hódítanak, de eljutnak a világ legeldugottabb pontjaira is.

Bermuda nemzeti múzeumának tetejére 194 napelemből álló rendszert telepítettek, ráadásul olyan modern paneleket használnak, amelyeknek mind a két oldala képes elnyelni a nap sugarait.

Éves szinten 20 %-os villanyszámla csökkenést és 43 tonnával kisebb károsanyag-kibocsátást fognak tudni elérni a tervek szerint ezzel a projekttel, de még egy ennél magasztosabb cél szolgálatába is állítanák az új rendszert.

A szigeten élő kisiskolás gyerekek számára szeretnék ezzel bemutatni a környezettudatosság jelentőségét, valamint a megspórolt összeget a kiállítások minőségének javítására fordítanák, ezzel is segítve a gyerekek szellemi fejlődését.

Afrikában egyszerű focizással is tesznek a bolygónk jövőjéért

Egy ilyen részletes körképből nem maradhat ki Afrika sem, amire amúgy is mindig egy napsütötte kontinensként gondolunk.

Itt is rengeteg pozitív hír születik a megújuló energiaforrások felhasználásról: ezek közül az egyik legszimpatikusabbért egészen Nigériáig kell utazni, ahol az úgynevezett clean technológiát alkalmazzák az egyik labdarúgó pályán.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a stadion füve alá 100 darab 45x60 centiméteres téglalap alakú, használt gumiabroncsból készült lemezt helyeztek el, amikre ha a játékosok rálépnek futás közben, folyamatosan energiát termel.

A fenti képen is látható afrikai pályán pedig, amikor naplemente után felkapcsolják a reflektorfényeket, a játékosok által megtermelt, addig pedig az akkumulátorban tárolt energiát használják.

Hírességek is a megújuló energia pártján állnak

Érdekesség, hogy a sok ezer afrikai kisgyerekhez hasonlóan szintén nehéz körülmények között, Szenegálban felnőtt ismert zenész, Akon is támogatta a stadion fejlesztését, aki amellett, hogy szívügyének tekinti az afrikai emberek életminőségének javítását, a megújuló energiaforrások – így a napelemek használatának – lelkes támogatója is.

A lagosi Szövetségi Tanárképző Főiskola hallgatói által használt okos pálya egyébként nem az első az afrikai kontinensen, hiszen korábban a többszörös Aranylabdás Pelé adta át itt az első hasonló focipályát is.

Megállíthatatlan a napelemek terjedése – ne maradj hát le róla!

Megállíthatatlan a napelemek terjedése – ne maradj hát le róla!

Látod már, hogy a napelem rendszerek milyen mértékben töltenek be egyre nagyobb szerepet a mindennapi életünkben?

Egyre több ország és vállalat látja be, hogy a jövő a megújuló energiáké, és éppen ezt kell tenni kicsiben is – a háztartási méretű napelem rendszerek telepítésével!

Olvasd híreinket rendszeresen, hogy naprakész lehess a témában – ha pedig még többet szeretnél tenni a jövődért, a természetért és az anyagi biztonságért, akkor kérj tőlünk árajánlatot mielőbb, hogy a szükséges felméréseket elvégezve Neked is megmutathassuk, milyen napelem rendszer váltaná ki az energiafogyasztásodat!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?


Elektromos fűtéshez mekkora napelem rendszerre van szükségem?

Ha az elektromos fűtést napelemekkel kombinálod, akkor akár a fűtés költségétől is megszabadulhatsz. De vajon mekkora teljesítményű napelem rendszerre van ehhez szükség?

Elektromos fűtéshez mekkora napelem rendszerre van szükségem?


Kötelező lesz új ingatlanoknál a megújuló energia használata

2022 nyarán életbe lép egy rendelet, melynek következtében az új építésű ingatlanoknak kötelező legalább 25%-ban megújuló forrásokból nyerni az energiát. Mutatjuk, mivel jár ez pontosan!

Kötelező lesz új ingatlanoknál a megújuló energia használata


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Kötelező lesz új ingatlanoknál a megújuló energia használata


Elektromos kazán és napelem rendszer

Ha napelemes rendszerrel termeled az energiát, akkor a villanyszámlát már kipipálhattad. Vajon hogyan tudod ugyanezt megtenni a fűtéssel is? Milyen alternatív megoldások léteznek?

Elektromos kazán és napelem rendszer


Hűtés-fűtés klímával és napelemmel

A klímaberendezés használata okos választás, amennyiben megoldást keresel otthonod hűtésére vagy akár fűtésére. De miért érdemes a berendezést napelem rendszerrel üzemeltetni?

Hűtés-fűtés klímával és napelemmel


Napelem rendszer garázstetőre? Biztos, hogy jó ötlet ez?

Tudj meg többet a napelem rendszer telepítéssel kapcsolatos lehetőségeidről! Ha garázstetőre vagy autóbeállóra szerelnéd fel a napelem paneleket, akkor ismerj meg minden fontos tudnivalót!

Napelem rendszer garázstetőre? Biztos, hogy jó ötlet ez?


Infrafűtés és napelem rendszer – kell ennél jobb kombó?

Ki akarod kerülni az egyre magasabb energiaárakat, és egy gazdaságosabb fűtésrendszert használni? Használj infrafűtést és napenergiát! Ez egy költség- és környezethatékony megoldás!

Infrafűtés és napelem rendszer – kell ennél jobb kombó?


Napelem rendszer nyaralóra: így csökkentsd a nyaralód rezsiköltségét

Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogyan lehetne minimálisra csökkenteni a nyaralód rezsiszámláját. Megsúgjuk: a megoldás nem abban rejlik, hogy kevesebb időt tölts ott!

Napelem rendszer nyaralóra


Napelem rendszer garancia – legyen garantált a minőség!

Tartasz tőle, hogy a frissen vásárolt napelem rendszered idő előtt elromlik, és ez anyagilag komolyan fog súlytani Téged? Tudj meg többet a napelemes rendszerekkel kapcsolatos garanciákról!

Napelem rendszer garancia – legyen garantált a minőség!


Autóval is zölden: napelem rendszer kocsibeállóra

Manapság már semmi nem akadályoz meg abban, hogy saját napelem rendszered lehessen, még az sem, ha a tetőd nem alkalmas rá. Bemutatunk egy remek alternatívát, a napelemes kocsibeállót!

Autóval is zölden: napelem rendszer kocsibeállóra


Prémium napelem rendszer – mi tesz felső kategóriássá egy háztartási naperőművet?

Prémium kategóriássá nem akármit lehet minősíteni, és ez alól a PV rendszerek sem képeznek kivételt. Tudd meg, mi mindenből állhat össze egy prémium napelem rendszer!

Prémium napelem rendszer


Szemfényvesztés? Gyakori napelem rendszer tévhitek

Ha fotovoltaikus rendszert szeretnél a háztartásodba, biztosan Te is találkoztál már a cikkben találkozó állításokkal. Nézzük, mik a legnépszerűbb napelem rendszer tévhitek, és mi az igazság!

Napelem rendszer tévhitek


0 energiás ház napelemmel

Egy minimális, vagy 0 energiaigényű ház igen komoly befektetés, de az alacsony fenntartási költségek miatt megéri. És ebben a napelem rendszereknek is fontos szerep jut!

0 energiás ház napelemmel


Túlfeszültségvédelem napelemeknél, és egyéb biztonsági intézkedések

A biztonsági előírások és intézkedések egy napelem rendszernél is fontosak, hiszen elektromos áramot termel és alakít át. A túlfeszültség és villámvédelem fontosságát ismerheted meg cikkünkből!

Túlfeszültségvédelem napelemeknél, és egyéb biztonsági intézkedések


Most vagy soha? – A globális chiphiány hatása a napelem rendszerekre

A chiphiány utoléri a napelemipart is. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a válságról, és mit tegyél, ha el szeretnéd kerülni a negatív hatásait, mikor saját napelem rendszert vásárolsz!

A globális chiphiány hatása a napelem rendszerekre


Napelem rendszer és padlófűtés – a komfort és a praktikum együtt jár!

Szeretnél padlófűtést, de tartasz attól, hogy a munkálatok túl sok problémával járnak, és emiatt nem éri meg? Emiatt egy percig se aggódj! Olvasd el cikkünket, hogy megszűnjenek a kételyeid!

Napelem rendszer és padlófűtés


Minden, amit tudnia kell a jelenlegi csúcsteljesítményű napelemekről!

Manapság egyre több csúcsteljesítményű, akár 800 W-os napelem érhető el a piacon. De mit is jelent ez a gyakorlatban és tényleg megéri-e ilyen fotovoltaikus rendszerekbe fektetni?

Csúcsteljesítményű napelemek a piacon – valóban megéri?


Napelem rendszer szállodáknak – a vendéglátás egy következő szintje

A lakosság és a vállalkozások egy része már jó ideje boldogan élvezi a napelemek nyújtotta előnyöket. De mi a helyzet a szállodákkal? Ez egy óriási lehetőség nekik is!

Napelem rendszer szállodáknak


Napelem újépítésű lakásokra – több szempontból is megéri!

Az újépítésű ingatlanokra 2022 nyarától új szabályok vonatkoznak, melyeknek része a megújuló energia is. Szeretnéd tudni, milyen fontos szerep juthat ebben a napelemeknek?

Napelem újépítésű lakásokra


Biztosítás napelem rendszerre – hogyan működik?

Ma már egyre többet lehet hallani, hogy napelem rendszer esetén is ajánlott biztosítást kötni. De milyen lehetőségeink vannak erre, és mire érdemes odafigyelni a szerződés megkötésekor?

Biztosítás napelem rendszerre


Napelem telepítés bölcsődék, óvodák és iskolák számára

A napelemes rendszerek nem csak magánszemélyeknek elérhetőek, hanem közintézmények, tehát iskolák vagy óvodák is élhetnek a lehetősséggel. Sőt, mindezt akár támogatással is megtehetik!

Napelem telepítés bölcsődék, óvodák és iskolák számára


Napelem rendszer borászatok számára – mert nem csak borban az igazság!

Egy borászat nem csak a szőlő érése révén láthatja a napsütés hasznát, hanem napelem rendszerrel is! Érdekel, hogyan hasznosíthatók a napelemek a bortermelésben?

Napelem rendszer borászatok számára


Napelem rendszer lovardáknak

A napenergia alkalmazása nemcsak a háztartások számára előnyös befektetés. De vajon egy lovarda esetében is csökkentheti a kiadásokat? Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj róla!

Napelem rendszer lovardáknak


Napelem edzőtermeknek, fitnesztermeknek – a mozgás jó a testünknek, a napelem a vállalkozásunknak

Számos vállalkozás döntött már a napelemesítés mellett, egy edzőterem vagy fitneszterem pedig különösen alkalmas lehet rá! Hogy miért? Ha érdekel, most megtudhatod!

Napelem edzőtermeknek, fitnesztermeknek


Napelem rendszer állattartó telepre – miért jó döntés?

Hazánkban a napelem rendszerek elterjedése mellett bővülnek az igénybe vehető pályázatok is. Tudd meg cikkünkből, miért érdemes napelemet kiépíteni állattartó telepre!

Napelem rendszer állattartó telepre – miért jó döntés?


Napelem rendszer műanyag fröccsöntő üzemeknek

Műanyag fröccsöntő üzemek nélkül az életünk szinte elképzelhetetlen lenne, annyi termékkel látnak el. Ám a folyamat energiaigényes. Ezen segíthetnek a napelemek!

Napelem műanyag fröccsöntő üzemeknek


Napelem rendszer sertéstelepeknek – mert az állattenyésztés energiaigényes műfaj

A sertéstelepek üzemeltetése energia szempontjából igen költséges lehet. Van azonban megoldás, mellyel takarékosabbá és fenntarthatóbbá tehetők! Igen, napelemekkel!

Napelem rendszer sertéstelepeknek


Napelem rendszer telepítése hűtőházra – érdemes belevágni?

Napelem rendszert nem csak családi házra érdemes telepíteni, hanem akár hűtőházra is. Ismerd meg, hogyan működik a hűtőházakra való kivitelezés, és miért éri meg!

Napelem rendszer telepítése hűtőházra


A napelem rendszer és a szél – kell-e aggódnunk, hogy megrongálja rendszerünket a heves légmozgás?

A szélről tudjuk, hogy komoly természeti és anyagi károkat tud okozni, a napelemek pedig közvetlenül ki vannak neki téve! Kell-e aggódnunk a szél okozta károk miatt?

A napelem rendszer és a szél


Napelem rendszer magtárhoz – mert a gabonatároláshoz is jól jön a megújuló energia

Miért ne lehetne napelem rendszert telepíteni egy magtárra is? Kitűnő lehetőség, hogy az épületet jobban kihasználd, és energiahatékonyabbá tedd vállalkozásodat!

Napelem rendszer magtárhoz


Napelem rendszer pékségeknek

Akinek péksége van, vérbeli vállalkozóként biztosan tudja, hogy a cég fejlesztése elengedhetetlen a sikerhez. Ehhez egy napelemes rendszer remek lehetőség lehet!

Napelem rendszer pékségeknek


Baromfitelep és napelem rendszer? Biztos, hogy nyerő páros!

Szeretnéd még sikeresebbé tenni baromfitelepedet, de sok a rendszeres kiadás? Napenergia segítségével könnyedén csökkentheted költségeidet! Olvasd el cikkünket!

Baromfitelep üzemeltetése napelemekkel


Te is aggódsz az energiaválság miatt? Védekezz napelem rendszerrel az elszálló áram- és gázárak ellen!

Miért jelent megoldást a napelem rendszer az energiaválságra, és az egyre növekvő energiaárakra? Európa egyre több országában is terjed emiatt a napenergia felhasználása!

Napelem rendszerrel az energiaválság ellen


2022-es napelemstop: kell-e aggódni miatta, ha napelem rendszert szeretnél?

2022 májusában a felügyelő szervek bejelentették, hogy a hálózatban nincs több hely új naperőműnek. Vajon mennyiben érinti ez a háztartási méretű napelem rendszereket?

2022-es napelemstop: kell-e aggódni miatta?


Napelem rendszer lapszabászatoknak – a gyors és precíz munka stabil energiaellátást igényel

Egy lapszabászat bárki számára hasznos lehet, aki precízen kivágott bútorlapot keres. Ám az üzemeltetés igencsak energiaigényes, amin segíthet egy napelem rendszer!

Napelem rendszer lapszabászatoknak


Jó hír: óriási összegből bővítik az elektromos hálózatot a megújulók számára!

A 2022 májusában bejelentett erőmű-stop a napenergiában érdekelteket is érzékenyen érintette. De már itt a megoldás! Fejlesztések jönnek hatalmas támogatásból!

Óriási összegből bővítik az elektromos hálózatot


Napelem rendszer ruházati varróüzemek számára

Azt mondják, a napelem rendszerekből mindenki profitálhat, de vajon ez igaz egy ruházati varróüzemre is? Cikkünkben bemutatjuk, miért és hogyan lehet ez előnyös!

Napelem rendszer ruházati varróüzemek számára


Nincs rezsicsökkentés a vállalkozásoknak: csődbe mehet a cég, ha most nem fektet napelem rendszerbe?

Egyre nagyobb bajban vannak a magyar cégek és önkormányzatok a magas energiaárak miatt. Kik azok, akik mégis talpon tudnak maradni? Megmutatjuk, mi a titkuk!

Nincs rezsicsökkentés a vállalkozásoknak: csődbe mehet a cég?


Az állandóan felmerülő kérdés: környezetszennyező-e a napelem?

A napelemek kapcsán sokszor felmerül a kérdés: valóban szennyezi a környezetet az előállításuk? És mit tudunk az újrahasznosíthatóságukról? Cikkünkből kiderül.

Az állandóan felmerülő kérdés: környezetszennyező-e a napelem?


Napelem rendszer asztalos műhelyeknek

A napelemes rendszerek nemcsak a családok számára jelentenek nagy könnyebbséget, hanem egy vállalkozás, például egy asztalos műhely számára is. Tudd meg, miért!

Napelem rendszer asztalos műhelyeknek


Napelem rendszer uszodákra

Miért ne működhetne egy uszoda környezetkímélő módon? Ez már nem utópia, hanem valóság! A napelemes rendszerek segítségével környezetbarát módon biztosítható az energia.

Napelem rendszer uszodákra


3 kérdés, amit ha nem gondolsz át, nem térül meg a napelem rendszered

Könnyebben, gyorsabban juthatsz napelem rendszerhez, ha pontosan tudod, mire van szükséged. Ezt a három kérdést tedd föl magadnak, ha napelemen gondolkodsz!

3 kérdés, amit ha nem gondolsz át, nem lesz megtérülő a napelem rendszered


És te miért akarsz napelem rendszert? – Az 5 leggyakoribb motiváló erő

Kérdezték már meg tőled, hogy pontosan miért is akarsz napelem rendszert telepíttetni a háztetődre? Biztos, hogy ezek közül valamelyik ott volt a válaszaid között:

És te miért akarsz napelem rendszert?


Ha fontos a minőség: Tier 1 besorolású napelemek

A napelemek kapcsán gyakran lehet hallani a Tier 1 besorolásról. De mit is jelöl ez pontosan? Cikkünkből most mindent megtudhatsz a prémium minőségű napelemekről!

Ha fontos a minőség: Tier 1 besorolású napelemek


Napenergiával egy jól működő fémforgácsoló műhelyért!

Szeretnéd korszerű technológiával csökkenteni a fémforgácsoló műhelyed kiadásait? Esetleg a zöld gondolkodás sem áll távol tőled? Tudj meg többet a témáról!

Napenergiával egy jól működő fémforgácsoló műhelyért!


 3-4 év alatt megtérülő napelem rendszer? Ezért érdemes vállalkozásként MOST befektetni!

Hogyan tudnak a vállalkozások gyorsabb megtérüléssel napelem rendszerbe fektetni? Furcsának hangozhat, de épp a sokat emlegetett energiaválság segít ebben.

3-4 év alatt megtérülő napelem rendszer vállalkozásoknak


Napelemek és rezsicsökkentés: most már 5-7 év alatt térül meg a napelem rendszer a lakosságnak (10 év helyett)?

A rezsiárak emelkedése tömegeket mozgatott meg a napelem rendszerek irányába, és ez nem csoda: hatalmasat zuhantak a megtérülési idők, ezért most a legjobb befektetni!

Napelem rendszer és rezsicsökkentés: most már csak 5-7 év a megtérülés?


Split klíma napelem rendszerrel: a megoldás a rezsigondjaidra?

Egyre több háztartásban találhatunk manapság klíma berendezést, és ezek többsége már a fűtésre is alkalmas. Olyan lehetőség rejlik benne, ami maximálisan pénztárcabarát.

Split klíma napelem rendszerrel: a megoldás a rezsigondjaidra?


Válasz az energiaválság hatására: fektess napelembe!

A jelenleg tetőző energiaválság hosszútávon befolyásolhatja hazánkban is az árakat. De miként lehet védekezni ellene? Válassz biztos energiaellátást: telepíts napelemet!

Válasz az energiaválság hatására: fektess napelembe!


Hogyan csökkentheted a fogyasztásod energiaválság idején?

A jelenleg elszabaduló energiaárak már mindenkit sújtanak. De mi a megoldás? Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, amelyekkel csökkenteni tudod kiadásaidat!

Hogyan csökkentheted a fogyasztásod energiaválság idején?


Miért érdemes napelemes rendszerrel spórolni a fűtésen?

A háztartásra elköltött pénz mindig értékes. Pont ezért nem mindegy, hogy ugyanannyi felhasznált villany- és gáz fogyasztásáért mekkora árat kell kifizetni.

Miért érdemes napelemes rendszerrel spórolni a fűtésen?


Az EU mesterterve az energiaválságra – kötelezővé válhat a napelem?

Az Európát sújtó energiaválság mindannyiunk életét befolyásolja, éppen ezért az EU egy átfogó stratégiát dolgozott ki az energiafüggőség leküzdésére napelemekkel!

Az EU mesterterve: kötelező napelemek?


Miért a napelem a legnépszerűbb és leghatékonyabb megújuló energia?

A napelem rendszer már évek óta bizonyítja hatékonyságát, és az emberek elvárásainak is egyre jobban megfelelnek a legújabb termékek. Nem véletlenül választják ezt.

Miért a napelem a legnépszerűbb és leghatékonyabb megújuló energia?


Villanyszámla 10 és 20 000 Ft között – hogyan csökkenthetem ezt?

Érdekel, hogy a villanyszámlád alapján mekkora napelem rendszerre lenne szükséged? Olvasd el cikkünket, mert most adunk némi támpontot!

Villanyszámla 10 és 20 000 Ft között – hogyan csökkenthetem ezt?


Ezért sietős, ha társasházra szeretnétek napelem rendszert szerelni

Te tudtad, hogy nem árt sietned, ha napelem rendszert szeretnél a társasházra, ahol élsz? Ehhez kapsz segítséget a cikkben, de egy kicsit a jogi tudnivalókra is kitérünk.

Ezért sietős, ha társasházra szeretnétek napelem rendszert szerelni


Érdekel a házad napelem rendszerének a potenciálja? Ebben segít ez az alkalmazás!

A napelem rendszerek iránti igény láthatóan egyre csak növekedik, és ezért is jött létre a Budapest Szolár Térkép alkalmazása, ami egyszerűbbé teszi a tervezést!

Milyen napelem rendszer telepíthető a házadra? Ez az alkalmazás segít!


Kiderült, meddig elérhető a szaldós elszámolás – még nem késő csatlakozni!

Sok volt a nyitott kérdés az egyik legfontosabb napelemes előny, a szaldó elszámolás körül. Marad? Ha igen, akkor meddig? Lehet még hozzá csatlakozni? Tudj meg többet!

Kiderült, meddig elérhető a szaldós elszámolás – nem késő csatlakozni!


Hány fokra érdemes felfűtenünk a lakás különböző helyiségeit? (És hogyan segít ebben a napelem rendszer?)

A rezsicsökkentés korábbi formájának eltörlése sok háztartásnak okozott nehézséget. Legtöbben a fűtéssel szeretnének takarékoskodni, elvégre ez lett sokkal drágább.

Hány fokra érdemes felfűtenünk a lakás különböző helyiségeit?


A napelem rendszerek és más módszerek a rezsiemelkedés ellen

Az energiaköltségeknek az emelkedése és a rezsitámogatás megnyirbálása együttesen borzasztó hatást gyakorol a lakosságra. Itt bemutatjuk a védekezési lehetőségeket!

A napelem rendszerek és más módszerek a rezsiemelkedés ellen


A homokakkumulátorok csúcsra járatják a napelem rendszereket!

Eddig is tudni lehetett, hogy a napelem rendszerek által generált energia tárolása drága és nehézkes, de itt bemutatunk egy megoldást, amivel mindez egyszerűbbé válhat!

A homokakkumulátorok csúcsra járatják a napelem rendszereket!


Egy napelem rendszerrel Te is követheted a dán példát!

Dániában nagyon tudhatnak valamit, ha képesek voltak elérni, hogy egy teljes órán át ingyenes legyen számukra az áram. Bemutatjuk, hogyan is érték el megújuló energiával!

Egy napelem rendszerrel Te is követheted a dán példát!


Már folyamatban van a lakossági napelem rendszerek korlátozásának felülvizsgálata

A legújabb hírek igen biztatóak, hiszen már folyamatban van a visszatápláló napelem rendszerek csatlakozás korlátozásának felülvizsgálata! Érdekelnek a további részletek?

Már folyamatban van a lakossági napelem rendszerek korlátozásának felülvizsgálata


Okos mérők tehetik gyorsabban megtérülővé a napelem rendszereket?

Mi az a smart meter, és hogyan tudja új szintre emelni a napelem rendszerek működését? Ha még nem hallottál erről az eszközről, érdemes most megismerkedned vele!

Okos mérők tehetik gyorsabban megtérülővé a napelem rendszereket?


AI és napelem: mesterséges idegsejt hálózatot alkalmaztak a napelem rendszerekkel kapcsolatos kutatásokhoz

Mesterséges idegsejt hálózatot használtak fel a magyarországi napelem rendszerek kutatása során. Az eredmények mindenki számára tanulsággal szolgálhatnak a témában!

AI és napelem: mesterséges idegsejt hálózatot alkalmaztak a napelem rendszerekkel kapcsolatos kutatásokhoz


Mesterséges intelligenciával, üvegházzal és sínekkel a napelemekért

Az amerikai Sarcos Robotics, a svájci Sun-Ways, illetve a japán Waseda Egyetem legújabb fejlesztései fényes jövőt vetítenek előre a napenergia számára.

Mesterséges intelligenciával, üvegházzal és sínekkel a napelemekért


Innováció lakásban élők számára! – Ez az új fejlesztés lakótömbökben is lehetővé teszi a hatékony napenergia felhasználást

Eddig talán lehetetlennek tűnt a lakásban élők számára, hogy hatékonyan hasznosítsák a napenergiát, de ez az innovatív megoldás új lehetőséget teremt!

Innováció: napenergia a lakótömbökben is


A napelem rendszerek térnyerése miatt a lakáspiac jelentősen átalakul – többet ér egy napelemes ingatlan, mint korábban bármikor

Az ingatlanpiacon már lehet érzékelni, hogy az épületek energiahatékonysága az egyik legfontosabb szemponttá válik.  Mennyivel ér többet egy ház, ha napelem van a tetején?

Többet ér egy napelemes ingatlan, mint korábban bármikor


Így spórolnak most rengeteget a cégek a számláikon! (Jól sejted: a napelemeknek is közük van hozzá)

Az ipari létesítmények számára nehézséget jelent az energiaárak hektikus változása, hiszen ez számos akadályt gördít a sikeres működés felé. A napelem rendszer a megoldás!

Így spórolnak most rengeteget a cégek a számláikon!


Németországban többet termeltek a napelemek, mint minden más együttvéve

Németországból olyan adatok érkeztek a napelemekkel kapcsolatban, melyek tanulságosak lehetnek azok számára, akik itthon terveznek napelem rendszerekbe beruházni.

Németországban többet termeltek a napelemek, mint minden más együttvéve


Ausztriában áfamentessé válik a napelem – állami támogatásban részesül 100 ezer vásárló

Áfamentes lesz Ausztriában a napelem, továbbá csaknem 100 ezren részesülnek állami támogatásban. Összegyűjtöttünk mindent a legújabb ausztriai napelemes intézkedésekről..

Ausztriában áfamentessé válik a napelem?


Napelemek a földeken: fenntartható jövő vagy veszélyes trend?

Hogyan befolyásolhatják a napelemek a mezőgazdaság jövőjét? Ismerd meg a legújabb kutatásokat a témában! A napelemek előnyei, kihívásai és hatása a mezőgazdaságra.

Napelemek a földeken: fenntartható jövő vagy veszélyes trend?


Napelemes generátor vagy benzines? Melyikkel járunk jobban?

A napelemes generátorok nagy segítségünkre lehetnek, ha áramellátásról van szó. Összegyűjtöttük, milyen előnyökkel rendelkeznek az üzemanyaggal működőekkel szemben.

Napelemes generátor vagy benzines? Melyikkel járunk jobban?


Jelenleg mi a helyzet a visszatápláló rendszerek korlátozásával? Várható változás belátható időn belül?

Rengetegen várják, mi is lesz a hálózatra csatlakozás korlátozásának a végkifejlete. Ha Te sem szeretnél lemaradni, most megtudhatod, mi is a helyzet pillanatnyilag!

Jelenleg mi a helyzet a visszatápláló rendszerek korlátozásával?


Hatalmas hiba temetni a napelemeket! Ezek alapján bőven van még jövője a magyar és a külföldi napelempiacnak:

A hazai és a külföldi napelempiacon egyaránt változások várhatók a közeljövőben. Itt megtudhatod, milyen új rendeletekkel kell majd megbékélniük a napelemeseknek!

Hatalmas hiba temetni a napelemeket!


A nyári kánikula idején felszökő villanyszámla is kordában tartható napelem rendszerrel!

A nyárnak is megvan a maga nehézsége, mégpedig az elviselhetetlen hőség. Ám a klímaberendezés komoly rezsiköltséggel is jár. Erre is megoldással szolgálnak a napelemek?

A nyári kánikula idején felszökő villanyszámla is kordában tartható napelem rendszerrel!


Az ausztrál napelem intézkedés, ami ezrek életét fogja megváltoztatni

Gondolkodtál már a túltermeléssel keletkező „felesleges” napenergia felhasználásán? Az ausztrálok egy sajátos módszerrel álltak elő, amiről te is hallani szeretnél!

Az ausztrál napelem intézkedés, ami ezrek életét fogja megváltoztatni


Megéri napelem rendszert telepíteni 2023-ban?

Az utóbbi években szinte mindenki napelem rendszert telepített köszönhetően a rengeteg támogatási formának. De mi a helyzet idén? Most kivesézzük a 2023-as helyzetet!

Megéri napelem rendszert telepíteni 2023-ban?


Miért szakadtak be a napelem árak? - Az olcsóbb napelemek és az európai túlkínálat

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért csökkentek jelentősen a napelem modulok árai (spoiler: részben az európai túlkínálatnak köszönhetően, de van itt azért más is)

Miért szakadtak be a napelem árak? - Az olcsóbb napelemek és az európai túlkínálat


Az olcsó napelemek új korszaka: történelmi mélypontra süllyedtek a kínai napelem árak

A kínai napelem modulok ára elérte minden idők legalacsonyabb szintjét. Ismerd meg ennek a hátterét és az olcsó napelemek szerepét a fenntartható energiaellátásban.

Az olcsó napelemek új korszaka: történelmi mélypontra süllyedtek a kínai napelem árak


Napelemek – megéri az önerőből történő befektetés?

Az önerőből történő napelem rendszer kiépítése számos előnnyel jár. Gyorsabb és rugalmasabb megvalósítást tesz lehetővé, lehetőséget ad személyre szabott rendszer tervezésére.

Napelemek – megéri az önerőből történő befektetés?


Használt napelem: jó ötlet vagy sem?

A használtcikkek piacán számos hasznos dolgot vehetünk, de vajon napelemet is érdemes így beszerezni? Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe, hogy lásd, megéri-e ezzel foglalkozni.

Használt napelem: jó ötlet vagy sem?


Perovszkit napelemek: továbbfejleszthető a napelemek hatékonysága? Olcsóbbá válhat valaha ez a beruházás?

Hallottál már a perovszkit napelemekről? Ha Téged is érdekelnek a legújabb innovációk és a jövőbeli lehetőségek, akkor cikkünkből megismerheted közelebbről ezt az újdonságot!

Perovszkit napelemek: hatékonyabb, olcsóbb napelemes rendszer?


Újabb nagy fordulat a szaldós elszámolásban – Ez várhat a napelemesekre 2024-ben!

Havi és a negyedórás elszámolás? Itt a vége az éves szaldónak? Mutatjuk, milyen eljárásokat vezetne be a kormány és hogyan befolyásolná mindez a napelem tulajdonosok életét!

Újabb nagy fordulat a szaldós elszámolásban


Változások jönnek 2024-től a napelemes elszámolásban

Az energiaügyi miniszter 2023 augusztusának végén fontos bejelentéseket tett, amik érintik a korlátozás feloldását és az elszámolási rendszert.

Változások jönnek 2024-től a napelemes elszámolásban


A napelem piac robbanni készül – Egyre komolyabb hírek érkeznek!

Hol jó, hol rossz hírek ütik fel a fejüket a napelem piacon, emiatt pedig sokan válnak bizonytalanná. Pedig ez továbbra is kiváló befektetés lehet!

A napelem piac robbanni készül – Egyre komolyabb hírek érkeznek!


A napelem piac új főszereplőjévé a társasházak válnak?

A napelem rendszerek piaca elsősorban a családi házak számára nyújtott lehetőséget, de ez most megváltozik, hiszen új szabályozás érkezik a társasházakra.

A napelem piac új főszereplőjévé a társasházak válnak?


Módosulnak a Napenergia Plusz Program feltételei? – Most nagyon kell figyelni!

A Napelem Plusz Program eddig is brutális lehetőséget jelentett sokak számára, de ez most hatványozódik, köszönhetően a mostani módosításoknak!

Módosulnak a Napenergia Plusz Program feltételei?


Padlóra zuhannak a napelem árak! De miért, és milyen hatása lesz ennek?

A kínai piacokon már a felére csökkentek a napelem modulok árai a tavalyi évhez képest! És ki tudja, hol van ennek a vége! Ez a lehetőség, amire eddig vártál!

Padlóra zuhannak a napelem árak! De mi az oka?


Napelem rendszerek és a bruttó elszámolás – Te dönthetsz: érzelmek vagy a józanész?

A Smart Meter egy válasz a bruttó elszámolásra, de nem mindegy, hogyan használjuk! Nézzük meg hogyan érdemes kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket!

Bruttó elszámolás – Több válasz is létezik, de nem mindegyik jó!


Napelem rendszer, bruttó elszámolás és elektromos autó – Így termeld a hasznot magadnak és ne az áramszolgáltatódnak

A bruttó elszámolásra sok napelemes keresi a megfelelő választ. Egy elektromos autó napelemekkel történő töltése is pontosan ilyen megoldás lehet.

Tegyél a bruttó elszámolás ellen: napelem rendszer és elektromos autó