Napelem hírek

Nagy napelem körkép Budapesttől Pekingig – így nő a megújuló energia szerepe a világban

Nagy napelem körkép Budapesttől Pekingig – így nő a megújuló energia szerepe a világban

A mai világban már egyáltalán nem számít furcsa beszélgetési témának a megújuló energia, a napelemek is részeivé váltak a hétköznapoknak.

Nem lepődik meg azon senki, hogy a személyautó gyártás területén az újítások szinte mind a napelemmel töltődő elektromos motorok felé mutatnak, az IKEA palettájára is felkerült szépen lassan a napelem.

Sőt, az is természetesnek hatott, hogy például annak idején az Amerikában pusztító Irma hurrikán tombolása alatt az ott ragadt emberek napelemmel működő töltőkkel tartották működésben mobiltelefonjaikat, elektromos eszközeiket, szolgáltató biztosította áram hiányában.

A háztartási méretű kiserőművek elterjedésével nagy számban váltak családi otthonok teljesen függetlenné az áramszolgáltatóktól világszerte, és ebbe most már magyar családok is beletartoznak.

De nézzük, pontosan mi a helyzet napelem téren itthon, és a nagyvilágban!

Lássuk, milyen a megújuló energiaforrások jelene és jövője!

Magyarország is fejlődik

A napelemes rendszerek száma kis hazánkban az elmúlt években robbanásszerűen szaporodott.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal oldalán közzétett „IRENA-jelentés” (a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség jelentése) egyértelműen mutatja, hogy a napelemek terjedése ütemet váltott, és a fejlődés folyamatos.

Míg 2005-ben Magyarországon a teljes energiafelhasználás csupán 4,5 %-át adta megújuló energiaforrás, ez a szám 10 év elteltével 14,5 %-ra növekedett, és folyamatosan növekszik ezekben a percekben is, hiszen egyre többen telepítenek napelem rendszereket saját otthonukra.

Ez a növekedés nem csak azért nagyszerű, mert így egyre többen válnak függetlenné az energiaszolgáltatóktól, hanem mert így a környezetet kímélve tudunk hasznos energiát előállítani, és egyre kevesebb szén-dioxidot kibocsájtani.

Ez a Párizsi Egyezmény értelmében szükségszerű is, hiszen az Unió tagállamainak 2020-ra a teljes energiafelhasználás minimum 20 %-át kellett megújuló energiaforrásból fedezniük, és ez a kötelezettség természetesen ránk is érvényes.

Egyre növekszik a bizalom

Egyre növekszik a bizalom

Azt már említettem, hogy a háztartási méretű kiserőművek száma robbanásszerűen megnőtt nálunk az utóbbi években, de arról még nem beszéltünk, hogy ennek ellenére még mindig sok a kétség a magyar emberekben.

A napelemekkel kapcsolatos legnagyobb visszatartó erő a még mindig relatíve magasnak gondolt ár, és a hosszú megtérülési idő.

Pedig, ha az ember jobban belegondol, a számok ma már igencsak kedvezőek.

Egy jól betájolt és megfelelően méretezett napelem rendszer ára akár 10 év alatt is megtérülhet, ezek után pedig minden egyes 0 forintos közüzemi számlával a pénztárcánk vastagabb maradhat.

Ráadásul a napelemek élettartama évtizedekben mérhető, így akár az unokáink számára is biztosíthatunk vele némi könnyebbséget.

Ez kifejezetten azon rétegek számára lehet vonzó szempont, akiknek a megélhetésük múlhat egy-egy számla kiiktatásán vagy csökkentésén, és lássuk be, Magyarországon jelenleg ez a réteg sajnos jelentős létszámú.

A nagyberuházások is megmaradtak

Bár az utóbbi években kétségtelenül a kisebb méretű rendszerek elterjedése mutat óriási előremozdulást, a nagyobb napelem rendszerekkel kapcsolatos beruházások száma sem csökken, sőt, folyamatosan növekszik Magyarországon.

Az utóbbi években is számtalan említésre méltó esetben korszerűsítettek intézményeket szerte az országban, napelemek felhasználásával.

Kiragadott példaként említhető a kaposvári Csiky Gergely színház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet és a Soproni Szakképzési Centrum kezelésében lévő kollégium is.

Ezek az épületek már mind napelem rendszer segítségével állítják elő a működésükhöz szükséges energia egy részét, így csökkentve fenntartási költségüket és károsanyag-kibocsátásukat egyaránt.

A beruházásokat az esetek többségében uniós források bevonásával finanszírozzák, hiszen ez egy olyan közös irányelv, ami nagy támogatást élvez régiónkban és világszerte egyaránt.

Erre szükség is van, hiszen jelenleg ezek a befektetések tőkeigényesek, de már belátható időn belül megtérülnek.

Ha már nagyberuházás: beszéljünk Magyarország egyik legnagyobb napelem parkjáról

Ha már nagyberuházás: beszéljünk Magyarország egyik legnagyobb napelem parkjáról

Forrás: portfolio.hu

A fenti képen látható napelempark az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőműve, amely beépített 10 MW-os teljesítményével az egyik legjobb Magyarországon.

A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori helyén létesült, egy 10 hektáros területen.

Az erőmű nagyságát jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelem panelt kellett felszerelni, a kivitelezésen pedig csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott.

További érdekesség, hogy az erőmű évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett.

Az egyes mezők pedig egymástól függetlenül is képesek működni az utóbbi évek egyik legnagyobb, a napelemekhez köthető beruházásában.

Sok hasonló kezdeményezésre van szükség a felzárkózáshoz

A pécsi erőművet az Európai Unió és a Magyar Állam közel 4,2 milliárd forinttal támogatta, míg az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.

A fenti, és hasonló nagy volumenű befektetésekre egyébként továbbra is nagy szükség van hazánkban, hiszen vannak pozitív kezdeményezések, és többek között az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően a lehetőségek is adottak, ne elégedjünk meg tehát azzal, hogy a régiónkban kiemelkedő helyen vagyunk napenergiában.

Viszont a nyugati országokhoz való felzárkózáshoz a szakértők szerint adók kivetése helyett szemléletváltozásra és kedvezményekre lenne szükség.

Nézzünk körbe Európában!

Nézzünk körbe Európában!

Az Európai Unió 2021-re tűzte ki, hogy 21%-kal fogja növelni a megújuló energiakapacitását, ami, bár növekedésnek tűnik, de visszaesés az eddigi tendenciákhoz képest.

Az elmúlt nyolc évben az EU 62%-os növekedést mutatott, ami kezdetnek imponáló, ám az utóbbi időszakban valamelyest lassult.

Az IEA arra utalt, hogy ennek az oka valószínűleg az, hogy gyenge növekedés mutatkozik a villamos energia általi igényben, illetve az országok politikája is bizonytalan a megújulók kérdésében.

Amik veszélyt jelentenek a növekedésre: Nagy-Britannia kiválása az Unióból, Németország intézkedései annak érdekében, hogy csökkentse a megújuló energiaforrások költségeit, illetve az, hogy Lengyelország korlátozta a szél-, és napenergia projekteket a határain belül.

A kereskedelmi blokk fő célja az, hogy 2030-ra az energiaszükséglet 27%-át megújuló források tegyék ki.

Az angoloknál nagyot léptek

Nagy Britanniában szociális támogatásként és a jövőbe való befektetésként hozták a tervezetet, miszerint 800 000 otthont szerelnének fel napelemes rendszerekkel.

Olyan családok részesülhetnének a modern juttatásból, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, így lehetőséget kapnának egy jobb, minőségibb, kevésbé kiszolgáltatott élet kialakítására.

A projektre a brit állam 1 milliárd fontos költségvetést állított össze, de szemernyi kétségük sincs afelől, hogy megtérül-e majd a befektetésük.

Néhány idősek otthona és önkormányzat is kaphatna az ingyenes napelemekből, a cél pedig azon túl, hogy a rászoruló embereket a rezsi csökkentésével támogassák és környezetünk óvásához is hozzájáruljanak, munkahelyteremtés is lenne.

Az 5 évesre tervezett program alatt mintegy 1000 új, a napelemek biztosította munkahely megteremtésében gondolkodnak.

Nyugat-Európában még mindig nagymértékű fejlődés mutatkozik

Németország mindig is élen járt a megújuló energiák terén, így juthattak el arra a pontra, hogy a hálózatba visszatermelt áram mennyisége már túllépte azt, amit el tudnak tárolni.

Franciaországban célul tűzték ki a szénerőművek bezárását és a napelemmel működő rendszerek megduplázását.

Svédország is nagyratörő álmokat dédelget, bár ők inkább a vízenergia növekedésébe fektettek az utóbbi időben, de 2045-re teljesen szénmentes energiagazdaság kiépítését tervezik.

Ázsia még mindig annyira környezetszennyező?

Bár a napelemes rendszerek egyre nagyobb jelentőséget kapnak a fejlődő országok energiatermelésében, a szénégetés még mindig hangsúlyos helyen szerepel a listán.

A környezetvédők már régóta tüntetnek ez ellen a módszer ellen, ugyanis kimutatták, hogy a legtöbb olyan országban, ahol a szenet, mint elsődleges energiaforrást használják, nem csupán morális kérdés a környezet szennyezése, hanem valós probléma, amely komoly veszélyt jelent az emberek egészségére is.

Peking még mindig olyan, mint egy füsttel telített üveggolyó, egész Kínában pedig több mint egymillió ember vesztét okozta már a széntüzelésből származó levegőszennyezés.

Miért gond a szénalapú energiatermelés?

Gondoljunk csak bele, hogy a kimutatások szerint minden évben nyolcmilliárd tonna szenet használunk el: ennek vajon milyen hatásai lehetnek a környezetünkre, a szervezetünkre?

A szénégetésnek számos negatív hatása van: az égés során ugyanis szén-dioxid keletkezik, amely az üvegházhatásért felelős gáz, ugyanakkor kénsavvá is alakulhat, amely súlyos sérüléseket okozhat az emberi nyálkahártyán, a légzőszerveken.

De mi történne akkor, ha mindez megváltozna, ha napelemre, vagy egyéb megújuló energiaforrásokra váltanának az olyan nagy államok, mint Kína?

Kína már átalakul

Kína már átalakul

Forrás: dailymail.co.uk

A napelemek térhódításának folyamatában hatalmas szerepet játszik Kína is, hiszen 2016-tól kezdődően hatalmas mennyiségű napelem rendszer került náluk felszerelésre, megelőzve ezzel Európát.

És a folyamat azóta sem állt meg (annak ellenére sem, hogy Kína kifejezetten nagy kőszén felhasználónak számít).

Amellett, hogy náluk épült a világ legnagyobb naperőműve, nemrégiben megnyitották az első sóolvadékos naperőművüket is az ország északnyugati részén, Kanszu tartományban.

Azért is különleges ez az erőmű, mert koncentrált technológiával működik, aminek eredményeképpen képes eltárolni a napenergiát.

A tárolást sóolvadékok segítségével végzik, melyet kálium- és nátrium-nitrát sókból nyernek.

E technológiának köszönhetően bármikor, akár éjszaka, vagy felsős időben is, zavartalanul tudja biztosítani az áramellátást.

A kínai nemzet, az IEA szerint, „vitathatatlanul világelső” a megújuló energiaforrások használatában, és várhatóan az elkövetkezendő években 40%-os növekedésnek néz elébe.

A vízi napelemektől a panda-alakú napelem farmig mindenféle csoda megtalálható már náluk, de ahogyan az lenni szokott, Kína ezzel sem okoz meglepetést a világnak.

India

A megújuló források által termelt energia Indiában 2021-re várhatóan 76 gigawattal fog megnőni, melynek nagy részét napelemek fogják biztosítani.

India azt tervezi, hogy 3,1 milliárd dollárral támogatná a napenergia feldolgozóipart.

Noha ez a terv remekül hangzik, az IEA szerint a gyenge hálózati infrastruktúra és az elosztási kockázatok korlátozhatják a telepítést.

Mi a helyzet a tengerentúlon?

Ugorjunk most kicsit messzebbre, és nézzünk meg, mi a helyzet az óceánon túl, ahol a szuperhatalom és a kisállam is egyaránt fontosnak tartja a megújuló energiák felé való fordulást.

Az Egyesült Államokban kétpólusú folyamatok figyelhetők meg.

Az Egyesült Államokban is kedvezően alakul a helyzet, sőt, ott a napelemek elterjedése átrendezte az energiapiac szegmenseit is.

Ma már Amerikában a villamosenergia-termelésben dolgozók 43 %-át a napenergia-szektor foglalkoztatja, míg a fosszilis tüzelőanyagokkal csak az ipar 22 %-a dolgozik.

Ha összehasonlítunk két céget, amelyek egyaránt energiatermelés-központú vállalatok, de stratégiáik különbözőek, azonnal egyértelművé és láthatóvá válik, melyik vállalat hozzáállása a gyümölcsözőbb hosszútávon.

A NextEra vállalata abban látta a kompetenciát, ha átáll a megújuló energiaforrások üzletpolitikájára, azzal a törekvéssel párosítva tervezeteit, hogy kedvező áron kínálják a villamos energiát.

Az NRG ezzel szemben a fosszilis forrásokra helyezte a hangsúlyt ismét, amely lépéssel szinte megsemmisítette saját szerepét és helyét a versenyben.

Mit tesz az Egyesült Államok a megújuló energia érdekében?

Az amerikai kormány által kiterjesztett nap- és szélenergia-használati adójóváírás sokat segített az megújuló energiák iparának fejlődéséhez.

Részben ez a döntés volt az oka annak, hogy az IEA megnövelte az előrejelzését a jövőbeli installálások mértékéről.

Annak ellenére, hogy az ország megújuló-energia piacán lassulás észlelhető, mivel a projektfejlesztők már nem tartják be olyan szigorúan az előre megszabott határidőket, az IEA arra számít, hogy a jövőbeli installálások mértéke növekedni fog.

Úgy gondolják, hogy az USA 2021-ig akár 50%-kal is megnövelheti kapacitását, ezáltal a világ második legnagyobb növekedését produkálná.

Mexikó szintén nem akar lemaradni

Az előrejelzések szerint 2021-re Mexikó megújuló-energiahasználata megduplázódhat, a korábbihoz képest 15 gigawattal fog nőni hozzávetőlegesen.

A közelmúltbeli energiaipari reformnak és egy aukciós rendszer bevezetésének köszönhetően az ország vezeti a legalacsonyabb nap-, és szél által kreált villamos energia rekordját.

Bermuda nemzeti múzeuma is napelemeket kapott

Bermuda nemzeti múzeuma is napelemeket kapott

Forrás: bernews.com

A napelemek nem csak az iparilag erős országokban hódítanak, de eljutnak a világ legeldugottabb pontjaira is.

Bermuda nemzeti múzeumának tetejére 194 napelemből álló rendszert telepítettek, ráadásul olyan modern paneleket használnak, amelyeknek mind a két oldala képes elnyelni a nap sugarait.

Éves szinten 20 %-os villanyszámla csökkenést és 43 tonnával kisebb károsanyag-kibocsátást fognak tudni elérni a tervek szerint ezzel a projekttel, de még egy ennél magasztosabb cél szolgálatába is állítanák az új rendszert.

A szigeten élő kisiskolás gyerekek számára szeretnék ezzel bemutatni a környezettudatosság jelentőségét, valamint a megspórolt összeget a kiállítások minőségének javítására fordítanák, ezzel is segítve a gyerekek szellemi fejlődését.

Afrikában egyszerű focizással is tesznek a bolygónk jövőjéért

Egy ilyen részletes körképből nem maradhat ki Afrika sem, amire amúgy is mindig egy napsütötte kontinensként gondolunk.

Itt is rengeteg pozitív hír születik a megújuló energiaforrások felhasználásról: ezek közül az egyik legszimpatikusabbért egészen Nigériáig kell utazni, ahol az úgynevezett clean technológiát alkalmazzák az egyik labdarúgó pályán.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a stadion füve alá 100 darab 45x60 centiméteres téglalap alakú, használt gumiabroncsból készült lemezt helyeztek el, amikre ha a játékosok rálépnek futás közben, folyamatosan energiát termel.

A fenti képen is látható afrikai pályán pedig, amikor naplemente után felkapcsolják a reflektorfényeket, a játékosok által megtermelt, addig pedig az akkumulátorban tárolt energiát használják.

Hírességek is a megújuló energia pártján állnak

Érdekesség, hogy a sok ezer afrikai kisgyerekhez hasonlóan szintén nehéz körülmények között, Szenegálban felnőtt ismert zenész, Akon is támogatta a stadion fejlesztését, aki amellett, hogy szívügyének tekinti az afrikai emberek életminőségének javítását, a megújuló energiaforrások – így a napelemek használatának – lelkes támogatója is.

A lagosi Szövetségi Tanárképző Főiskola hallgatói által használt okos pálya egyébként nem az első az afrikai kontinensen, hiszen korábban a többszörös Aranylabdás Pelé adta át itt az első hasonló focipályát is.

Megállíthatatlan a napelemek terjedése – ne maradj hát le róla!

Megállíthatatlan a napelemek terjedése – ne maradj hát le róla!

Látod már, hogy a napelem rendszerek milyen mértékben töltenek be egyre nagyobb szerepet a mindennapi életünkben?

Egyre több ország és vállalat látja be, hogy a jövő a megújuló energiáké, és éppen ezt kell tenni kicsiben is – a háztartási méretű napelem rendszerek telepítésével!

Olvasd híreinket rendszeresen, hogy naprakész lehess a témában – ha pedig még többet szeretnél tenni a jövődért, a természetért és az anyagi biztonságért, akkor töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat mielőbb, és illetékes partnerünk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?