5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

Azzal a ténnyel mindannyian tisztában vagyunk, hogy a napelem rendszerek telepítése hasznos mindannyiunknak.

Hasznos a magánszemélyeknek, a vállalkozóknak, az önkormányzatoknak, ha nagyban gondolkodunk, akkor a nemzeteknek, és nem utolsó sorban a környezetnek is.

A napelemek által előállított energiával nem fogyasztjuk a fosszilis energiahordozókat, nem bocsátunk ki szén-dioxidot sem, ami, mint tudjuk, felelős az üvegházhatásért, így aktívan tehetünk környezetünk védelméért.

Szerencsére az elmúlt évtizedekben számos fejlesztés, és marketingtevékenység indult el a napelemrendszerek népszerűsítése céljából.

Az egyik ilyen, ránk is nyomást gyakorló, újítás az Európai Unió Lisszaboni Stratégiájának előírásában fogalmazódott meg.

Ezek szerint az országoknak egyre magasabb arányban kell átállniuk megújuló energiaforrásokra.

A politikai fejlesztéseken túl a tudományos világ is erőteljesen vezeti be az újításait.

Érdemes tehát megvizsgálni néhány olyan témát, ami nemcsak az országok, de évtizedeken belül a magánszemélyek – akár én, akár te és a családod – életét is gyökeresen megváltoztathatja.

Tudomány a napelemrendszerek mögött

A világ és a tudomány fejlődése rohamtempóban zajlik, mindig újat és újat akarunk.

Igaz ez a legapróbb, leghétköznapibb tárgyakra is, mint például a telefonokra – aminél mindig jobb képfelbontásra van szükségünk, mindig jobb kamera kell, és mindig erősebb, gyorsabb operációs rendszer – de ugyanúgy igaz ez a sok-sok elvárás a nagy, tudományos léptékű fejlesztésekre is.

Gondolhatunk akár az orvoslásra, űrrepülésre, de, hogy a Földön maradjunk, tökéletes példa a napelem is.

Egy napelemrendszer első elgondolásra talán nem is rejt önmagában túl sok fejlesztési lehetőséget.

Felvethetjük talán a méret és a súly csökkentését, mobilizálhatóságot vagy egyéb olyan egyszerű, ám de fontos részletet, amivel a későbbiekben spórolhatunk az árakon, vagy éppen növelhetjük a teljesítményt.

Sokadig elgondolásra viszont eszünkbe juthat több olyan ötlet is, ami megfordult már tudósok és szakemberek fejében, és olyan meglepőt alkottak, ami nagymértékben változtathatja meg az emberek gondolkodását a napelemekről és felhasználhatóságukról.

Lássuk melyik az az öt forradalmi újdonság, amire senki sem gondolna a napelem szó hallatán!

Láss tisztán! – avagy a napelem-ablakok

Már három év is eltelt azóta, hogy a Michigani Állami Egyetem kutatóinak fejében megszületett egy elképesztően forradalmi újítás ötlete.

Olyan napelemet dolgoznak ki és tökéletesítenek, amely ablakként, és képernyőként is funkcionál.

Ez a fajta napelem átereszti a természetes fényt, akárcsak az ablak, miközben a szemnek láthatatlan infravörös és ultraviola fényt is begyűjti, és elvezeti a napelem szélén található csíkokba.

Amint ide elért elkezdődhet az elektromos árammá alakítása.

Ami a legelképesztőbb ebben a felfedezésben az az, hogy a technológia képernyőként is alkalmazható, tehát akár telefonok vagy tabletek kijelzőjeként is szolgálhat.

Ebben az esetben az infravörös és ultraviola fényt a technikai kütyük feltöltésére és használhatjuk.

Többé nem kell aggódnunk majd amiatt, hogy a telefonunk kint maradt a napon, ugyanis ez már nem károsítani fogja, hanem feltölti energiával!

Ez a praktikusság mellett, rendkívül fontos lehet a környezettudatosság híveinek is, ugyanis egy olyan apró, egyszerű, hétköznapi tevékenységgel, mint a mobiltelefonok feltöltése, elektromos áramot használunk fel.

Egy telefon feltöltése minimális energiát igényel, de évi szinten, egy egész bolygónyi embertömeg elektromos eszközeinek feltöltése, már nagyobb számnak mutatkozik.

Ha ezt a számot még felszorozzuk évtizedekkel, akkor könnyedén rájöhetünk, hogy igenis sok áramot lehet spórolni ezzel az apró, ám de annál lényegesebb, trükkel.

A michigani kutatók munkáját egy évvel később már a SolarWindow emelte új szintre, mikor létre is hozta az első napelemes ablakot, melynek megtérülése még a hagyományos napelemeknél is kedvezőbbnek bizonyul.

Ez azonban kereskedelmi forgalomban továbbra sem kapható, de ahogy az évek telnek, úgy számíthatunk az újabb és újabb áttörésekre ezen a téren.

Árajánlatkérés itt!

Drón töltőállomás a láthatáron

 

A drónok használata kezd egyre elterjedtebb lenni.

Kisméretű, irányító személyzet nélküli repülőgépekről beszélünk, amelyek elsőkörben katonai feladatokat láttak el, ellenőriztek, avagy megfigyeltek egy-egy területet.

Manapság sokan hobbiból reptetik, vagy fotósok is használhatják, de gyakran mérik velük akár a levegő minőségét is, ezért egyre több helyen találkozhatunk velük.

Repülési idejük azonban véges, és mindig vissza kell térniük a töltőállomásukra.

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően viszont ez a közeljövőben megváltozhat!

A Dronebox nevet viselő új napelemes töltőállomás egy speciális doboz, ami egy teljesen önállóan működő töltőállomásként funkcionálhat.

Az emberi felügyeletet nem igénylő szerkezet sokáig képes feltölteni a rajta landoló drónokat, és kint hagyható a terepen is.

Landolás előtt a napelemes tető szétnyílik, és a leszálló drón a töltőpontra érkezik.

A fantasztikus újdonság mellé érkezik még egy kiegészítő is, ami a Remobox névre hallgat.

A Remobox tartalmaz egy tartalék üzemanyagcellát, aminek köszönhetően a töltőállomás élettartama meghosszabbítható, illetve az eszköz kommunikációs szolgáltatásokat is nyújt.

Segítségével a Dronebox állomások összekapcsolhatók egymással, így adatmegosztásra is képesek lesznek.

Ez ám a nem mindennapi fejlődés!

A jövő a napelemes telefonoké

 

Beszéltünk már a napelem-képernyőkről, és arról a fantasztikus tényről, hogy már napenergiával is tölthetőek lesznek a telefonok.

Japánban a Kyocera nevű cég, ezt az ötletet is tovább gondolva, megalkotta a világon elsőként a 100%-ban napelemmel működő komplett mobiltelefont.

A japán cég az emberek egyik leghétköznapibb problémájából kiindulva – amely természetesen a mobiltelefonok legrosszabbkor történő lemerülése volt – alkotta meg a csodakészüléket, és már be is mutatta a Mobile Word Congress világeseményén Barcelonában.

Az 5 inch képernyőjű készülékbe kisméretű napelem panelt helyeztek el, ami a WYSIPS – mozaikszó - névre hallgat.

A telefonban a kijelző és az érintő képernyő közé egy 0,55 mm vastagságú átlátszó ablaktáblaként szolgáló napelemet rejtettek el.

De, hogy ez mit is jelent számokban?

Körülbelül három perc napon eltöltött idő alatt annyi energiával tölti fel a napelem a telefont, amennyi egy percnyi telefonhíváshoz elegendő.

A Kyocera egyébként már tavaly is bemutatott egy hasonló technológiával készült mobiltelefont, ahol a készülék két percnyi hívást tudott indítani tíz percnyi napenergia „töltéssel”.

Ebből is látjuk, hogy a cég egyre közelebb kerül az optimális napelem-telefon elkészítéséhez.

Ez annak is köszönhető, hogy az idei kiadás nem csak napelemmel, hanem hagyományos akkumulátorral is rendelkezik, így egyaránt lehet napenergiával, és árammal is tölteni.

Ugyanez az elv működik a hibrid autóknál is, ahol elektromos árammal, és hagyományos üzemanyaggal is fel lehet tankolni a kocsikat.

Ezen kívül az okostelefon még egy új applikációval is rendelkezik, amely megmutatja a felhasználónak a napsütési viszonyokat, és megmondja, hogy elég erős a napsugárzás, vagy sem.

A csodakészülék ugyan még nem kapható, de igen pozitív előrejelzést mutat a jövőre nézve!

Árajánlatkérés itt!

Szappanbuborék vagy napelem?

Szappanbuborék vagy napelem?

Forrás: Daily Mail

 

Az Egyesült Államokban olyan ultra-vékony napelemet fejlesztettek ki, akár egy szappanbuborék!

A mini napelem felhasználható szinte bármilyen létező anyaghoz, az elektronikától kezdve egészen a ruházatig.

Ehhez hasonló napelemet használnak többek között az ablaküvegekhez is – ez a fotovoltaikus cella -, amelyről már említést tettem.

A Massachusetts-i Technológiai Intézet fejlesztette ki a szuper-vékony napelem cellákat, amelyek olyan könnyűek, hogy egy szappanbuborék sem pukkad ki, ha óvatosan rájuk illesztik.

A cellák elkészítését végző csapat elmondása szerint, az előállító folyamat egy szobahőmérsékletű vákuumban zajlik, mentesítve a magas hőmérséklettől, és durva kemikáliáktól.

Így készíthető el a hagyományos fotovoltaikus cella is.

Ugyanazt a műanyagot használják – ami a parylene névre hallgat – ahhoz, hogy előállítsák az eszköz bevonatát, illetve egy DBP nevű anyagot a fény-érzékeny réteghez.

Köszönhetően a könnyű súlyának, rengeteg lehetőség rejlik a is eszközben a kutatók elmondása szerint.

Olyan könnyű lehet, hogy szinte észre sem veszed a ruházatodon, vagy a notebookodon” – nyilatkozta Vladimir Bulović professzor, a kutató csoport vezetője.

Szappanbuborék vagy napelem? -2

Forrás: Daily Mail

 

Ami a legelképesztőbb eredmény, hogy a vékony cella vastagsága, körülbelül az egy ötvened része egy hajszálénak, de a teljesítménye viszont csupán 5%-kal marad el a hagyományos fotovoltaikus cellákhoz képest.

Míg az eddigi kísérletezések csupán az üvegre fókuszáltak, mint anyagra, addig ez a felfedezés lehetővé teszi, hogy textilre, sőt papírra is csatlakoztatható legyen a napelem.

A chicagoi Yolk például megalkotta a Napelem papírnak is nevezhető tárgyat, amely fel tud tölteni akár egy IPhone 6-ot is mindössze két és fél óra alatt.

Ez a fantasztikus, új technológia lehetővé teszi majd a jövőben, hogy felhagyjunk a súly és teljesítmény kapcsolatával, illetve maximálisan felhasználjuk a kapacitásainkat, akár az űrtechnológiában is.

Vízen úszó napelem-farm

Vízen úszó napelem-farm

Forrás: The Guardian Photograph: Martin Godwin for the Guardian

 

Öt évnyi tervezés után, idén márciusban több mint 23.000 napelem panel kerül vízre a II. Erzsébet királynőről elnevezett gyűjtőtartályra Heathrow közelében.

Egy hatalmas mesterséges tó víztükrére kerül fel Európa legnagyobb napelem farmja – és minden bizonnyal a világ legnagyobbja is – derül ki Angus Berry, menedzser, nyilatkozatából.

A jelenlegi, kezdeti sikerek után abban bíznak, mások is követni fogják őket és a technológiát, nem csak az Egyesült Királyságban, de az egész világon is.

A hat millió fontos beruházás elég elektromos áramot fog generálni ahhoz, hogy évtizedekre ellássa energiával a helyi víztisztítótelepet.

Az energia segíteni fog abban, hogy tökéletesen tiszta ivóvíz jusson el mindenkihez, a tíz millió lakosú Londontól kezdve egészen dél-kelet Angliáig.

A kérdés csak az, hogy miért a vízre helyezték a napelemeket?

Vízen úszó napelem-farm (1)

Forrás: The Guardian Photograph: Martin Godwin for the Guardian

 

Angus Berry elmondása szerint, ez tökéletes módja a vízfelület felhasználásának, és mivel a terület csupán 6%-át fedi le, így nincs kihatással az élővilágra sem.

Habár vízimadarak, mint a vízityúk vagy sirályfélék, feltűnnek a területen, de nem szolgál nekik lakóhelyül.

Érdekes, az a tény, hogy a helyi önkormányzat nem támogatja a napelem, és szélenergiára alapuló újításokat, ami ugyan nem volt hatással a II. Erzsébet királynő nevű projektre, de félő, hogy a későbbiekben kihatással lesz a tervezett fejlesztésekre.

Annak ellenére, hogy észérvekkel alátámasztható a rendszer létjogosultsága, a kormány kimondottan tiltja, a farmereknek, hogy hasonló technológiát vezessenek be a termőföldjeiken.

Jó hír azonban az, hogy vannak már követői a vízen úszó napelem farm ötletének: Manchester közelében épül egy közel fele ekkora létesítmény a Temze folyón, illetve Japánban egy monumentális – több mint kétszeres méretű – farm épül, amely várhatóan 2018-ra készül el, és lép működésbe.

Vízen úszó napelem-farm (2)

Forrás: The Guardian Photograph: Martin Godwin for the Guardian

 

Walton-on-Thames közelében hamarosan több mint 23.000 úszó napelem fogja szolgáltatni az energiát, amely elegendő lesz közel 1.800 otthon ellátására.

Kíváncsian várjuk, hogy a kormány és a fejlesztéseket támogatók közötti párharcból ki kerül ki győztesen, de az biztos, hogy a vízen úszó napelem farmok óriási hatással lesznek nem csak Angliára, de az egész világra is.

Ezt bizonyítja az is, hogy Kína már át is vette nem csak az ötletet, de a vezető szerepet is ezen a területen, mikor üzembe állította idén a világ legnagyobb úszó napelem farmját a Huanian város mellett álló tavon, ezzel feladva a leckét az európai kihívóknak.

Te is megteszed a következő lépést?

Mint látod, a tudományos világ olyan gyorsan újúl és újul, hogy muszáj lépést tartanunk, és felvennünk a ritmust.

Mind a napelem ablakok, napenergiával tölthető telefonok, drón állomások vagy a vízen úszó energiát szolgáltató farmok éveken, évtizedeken belül elérik hazánkat is.

Ugye milyen fantasztikus lenne, ha megszűnnének az elektromos áram költségei?

Ha mindig biztonságban lehetnénk?

A jó hír az, hogy ez ma már elérhetőbb közelségben van, mint gondolnád! Spórolj már most, és gondoskodj saját családi házad energiaellátásáról!

A döntés a tiéd.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.