Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából

A személyvédelem, az emberi és minden egyéb élet és egészség védelme szerencsére egyre nagyobb és nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt évtizedek során, és ez a tendencia szerencsére a jelenben is folytatódik.

Amíg az ’50-es, ’60-as években például sokkal kevésbé volt fontos szempont járműveknél az utasok védelme, úgy manapság már nemigen lehet légzsák, ABS és más biztonsági berendezések nélküli autót találni.

Ugyanígy az elektromos eszközöknél: a régiek sok esetben akár közvetlen élet- és tűzveszélyt jelentettek, ma már a legtöbbjük rendelkezik megfelelő szigeteléssel és túlfeszültség elleni biztosítékkal.

De mi a helyzet a napelemekkel, hogy a saját témánknál maradjunk?

Kell-e attól félnünk, hogy egyszer pont a napelemes rendszerünk lesz az, ami balesetet, tüzet okoz?

Alapvetően nem valószínű, azonban több aspektusból is érdemes ezt a kérdést megvizsgálni ahhoz, hogy kielégítő választ kaphassunk a végén!

Az ember hibázik

Az ember hibázik

Régóta tartja magát a mondás, hogy az ember a hibáiból tanul, azonban nem feltétlenül kell ahhoz valamit elkövetni, hogy okulhassunk is belőle.

Más hibájából is ugyanúgy le lehet vonni a megfelelő következtetést – épp úgy, ahogy egy másik személy mulasztása következtében is szerezhetünk mi magunk keserű tapasztalatokat.

Balesetvédelmi szempontból a napelemek egy érdekes altémát képeznek, hiszen komplex, több iparágat is érintő összetételüknek köszönhetően számos olyan pontjuk és lehetőségük van, ahol hiba, esetleg kár keletkezhet.

Kezdve egészen a gyártási folyamattól a tetőre való felszerelésen át a beüzemelésig, mindenhol jelen van mind az emberi, mind a fizikai, kémiai tényező, és ezeket nem feltétlenül azok érzékelik, akik a galibát okozzák.

Természetesen nekünk, mint végfelhasználóknak is számos felelősség nyugszik a vállunkon ezzel kapcsolatban, de ha betartunk bizonyos szabályokat, akkor nem valószínű, hogy némi kellemetlenségen kívül különösebb bajunk lenne a napelemek miatt.

Viszont ha már a kellemetlenségeknél tartunk, nézzük meg, mi minden csúszhat félre akár már a futószalagon!

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A gyártósor sem tökéletes

A nagy mennyiségben gyártott termékek esetében maguk a készítők is számolnak bizonyos mennyiségű selejttel.

Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb, azaz annál kisebb az esélye annak, hogy hozzánk éppen egy ellenőrizetlen, hibás termék kerül.

Már magukban a nyersanyagokban is előfordulhat ez-az, például nem megfelelő tisztaságú a felhasznált szilícium, zárvány keletkezett az üvegben, a gép meghibásodása miatt a nyomtatott áramkör valahol nem ér össze, hibás az alumínium kristályszerkezete, és így tovább.

Ezek mind-mind olyan hibák, melyeket a gyártás során az előállítók felelőssége figyelni és folyamatosan ellenőrizni.

Ezért dolgozunk mi is csak a legnagyobb gyártók termékeivel

Nem véletlen, hogy a napelem-panelek jó részét, már ha igényes vállalatról beszélünk, letesztelik, mielőtt a csomagoló részlegre kerülnek.

Minél nagyobb mennyiségben és minél olcsóbban állít elő egy üzem paneleket, annál nagyobb a valószínűsége, hogy felfedezhető lesz valamilyen hiba, ha nem is azonnal, de hosszú távon mindenképp.

Ezért esszenciális fontosságú, hogy csakis megbízható forrásból, hiteles gyártótól szerezzük be a paneleket, hiszen így minimálisra csökkenthetjük a gyári hiba veszélyét!

Mérnöki, felmérési hibák

Mérnöki, felmérési hibák

Ahhoz, hogy egy napelem rendszer tökéletesen tudjon működni, feltétlenül szükséges az alapos és átgondolt tervezés – ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni.

Az ördög a részletekben rejlik, jelen esetben a kiszemelt épület adottságain.

Ha nem megfelelő a dőlésszög, ha nem olyan tájolású az épület, ha nehezen megközelíthető az ideális tető-szakasz, ezek még mind-mind kivédhető, áthidalható apróságok.

Azonban az, hogy egy ház tetőszerkezete, a rajta lévő cserepek, vagy bármilyen egyéb burkolat milyen állapotban vannak, az már egyáltalán nem mindegy!

Ha régi, nem megfelelően karbantartott a tető, akkor lehet egy épület fekvése, dőlése, elhelyezkedése akármilyen jó, sajnos a dolog nem fog működni.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Helyszíni felmérés nélkül mi bele sem kezdünk a munkába!

A paneleknek és a tartószerkezetnek súlya van, amit a gerendázatnak el kell bírnia, így hacsak nem szeretnéd, hogy egy nap a csak azért is felszerelt rendszer a födémen keresztül az öledbe essen, akkor érdemes mindenek előtt kivizsgáltatni, és adott esetben kijavíttatni a tetőt.

Az általunk végzett munka során is az egyik legfontosabb, mindenképpen szükséges mozzanat a helyszíni felmérés, hogy kiderüljön, alkalmas-e az ingatlan a telepítésre, vagy előzetes munkák szükségesek.

Mi arra törekszünk, hogy Te a legjobbat kapd a befektetett pénzedért, éppen ezért fontos, hogy minden a legnagyobb biztonságban történhessen.

Elektromos védelem

Elektromos védelem

Az elektromossággal nem jó viccelni, ezt mindenki nagyon jól tudja, akit életében rázott már meg áram.

Annál, mint amikor megnyalod a 9V-os elemet, és csipkedi a nyelvedet, most sokkal súlyosabb és veszélyesebb dolgokról van szó.

Természetesen alapszabály, hogy semmilyen elektromos eszközhöz nem nyúlunk, ha látjuk, hogy sérült, akkor pedig pláne nem, ha valószínűleg még áram alatt is van.

Ez alól a napelemek és a hozzájuk tartozó berendezések, kábelek sem képeznek kivételt, hiszen ugyanúgy elektromosság folyhat bennük, ami komoly sérüléseket okozhat.

Ha például gyári hibás egy panel, és rövidzárlat keletkezik benne, az működésképtelenné teheti a komplett rendszert, mégsem a mi feladatunk utánanézni, hogy mi a probléma.

Ugyanígy, ha azt tapasztaljuk, hogy egy kábel megsérült, netán a benne futó vezeték is kilátszik, semmiképpen se álljunk neki szigetelőszalaggal „megjavítani”, hanem azonnal lépjünk kapcsolatba a felszerelést, karbantartást végző céggel.

Mi pontosan azért teszünk meg minden óvintézkedést, és azért dolgozunk ennyire alapos és körültekintő módon, hogy az ilyesmi ne fordulhasson elő.

Ha valaki slendrián módon helyezi el a kábeleket, félvállról veszi a méretezéseket, akkor előfordulhat ilyesmi, de nem nálunk!

Tűzvédelmi szempontok

Tűzvédelmi szempontok

Napelem rendszerek esetén tűzvédelmileg ugyanazok a szabályok érvényesek, mint más elektromos eszközöknél: ne pakoljunk rá semmit, ne kísérletezzünk vele, és ha esetleg mégis sérülést, kilátszó alkatrészt találunk, akkor semmi éghetőt ne tegyünk a közelébe!

A legtöbb modern eszközben ma már van túlfeszültség elleni relé, de a ház saját elektromos rendszerét sem lehet biztosítékok nélkül használni.

Olyanra még nem volt példa, hogy hibás napelemes rendszer okozott volna tüzet, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne fordulhatna elő ilyesmi.

Mindenesetre, ha olyasmit tapasztalsz, hogy akár az inverter, akár a kábelezés vagy bármi más felforrósodott, szikrázik vagy füstöl, semmiképp se öntsd le vízzel!

A legcélszerűbb, amit tehetsz, hogy azonnal áramtalanítod a rendszert, és haladéktalanul értesíted a céget, amelyikkel kapcsolatban állsz.

Semmiképp se kezdd el újra használni, mielőtt a szakemberek megvizsgálták volna, hiszen ha ilyesmi történik, az valószínűleg a készülék hibája, így ha érvényes a garancia, mindenképpen cserére kerül a sor.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Háztartási balesetek

Háztartási balesetek

Senki sem gondolná, hogy mennyi-mennyi sérülést okoznak a különböző háztartási balesetek éves szinten.

Elég, ha a szék kicsit billeg, mikor felállsz rá, hogy izzót cserélj, egy rossz mozdulat és máris kész a csonttörés, vagy még rosszabb.

Napelemek vonatkozásában is előfordulhat olyasmi, hogy a tulajdonos esetleg túlbuzgó, és nem méri fel megfelelően a helyzetet, saját fizikai korlátait.

Gondolok itt elsősorban a tetőre szerelt panelekre, melyek bizonyos körülmények között elkoszolódhatnak, betakarhatja őket a hó, az avar, szélsőséges esetben pedig akár el is mozdulhatnak a helyükről.

Abban az esetben, ha például por, vagy bármi más szennyezte a panelek felületét, és emiatt visszaesett a termelés, értelemszerű, hogy megpróbálod őket megtisztítani.

Igen ám, de nem mindegy, hogy hogyan!

Semmilyen körülmények között ne mássz fel a tetőre, hogy ronggyal vagy szivaccsal letöröld őket, és ami még fontosabb: ne kapaszkodj beléjük, ne állj rájuk!

A tartószerkezet a tetőhöz van rögzítve, és bár a napelemeket masszívan tartják, egy ember súlyát már közel sem ilyen biztos, hogy kibírnák.

Mindemellett a sima felületek csúszósak lehetnek, és egy pillanat alatt elveszítheted az egyensúlyodat, lezuhanhatsz a tetőről.

Végső megoldásként esetleg létrára állva kerti locsolóval lemoshatod a paneleket, de célszerűbb inkább megvárni a következő esőt.

Elmozdulás, meglazulás esetén pedig ismételten csak a kivitelező céggel lépj kapcsolatba ahelyett, hogy magad próbálnád meg fixálni.

Fontos a személyvédelem

A hősködés, az önállósítás ritkán célravezető, ha arról van szó, hogy személyi sérülés forog kockán.

Természetesen vannak ügyes emberek, akik az átlagosnál sokkal több mindent képesek saját maguk megcsinálni, ezt elismerem, de a napelem rendszerek nem vehetőek egy kalap alá a szobafestéssel, barkácsolással.

Komoly és összetett rendszerről van szó, érzékeny elektronikai műszerekkel, melyek jelentős értéket is képviselnek.

A drága, vadonatúj autódat sem állnál neki csavarhúzóval és franciakulccsal bütykölni, nem igaz?

Csapatunk pontosan ezért áll képzett szakemberekből, akik mesterei a szakmájuknak, hiszen ha igényes, tartós és hibamentes munkát szeretnénk végezni, akkor ennek ez az egyetlen járható útja.

Kérj tőlünk személyre szabott árajánlatot még ma, és magad is megláthatod, hogy milyen felkészültséggel rendelkezünk, valamint milyen hatékonyan és ütőképesen tudjuk megvalósítani számodra az ideális napelemes rendszert!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Nap vagy szél?

Nap vagy szél?

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?

Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?

Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt

Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt

Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!

Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!

Így csinálnak a régi napelemből újat

Így csinálnak a régi napelemből újat

365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből

365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből

Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól

Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben

Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel

Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel

40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye

40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?

Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások