Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Az, hogy a napelem trendi, már bebizonyítottuk néhányszor.

Számos olyan kütyüről számoltunk be - kisebbekről, nagyobbakról -, amelyek a megújuló energiák mellett tették le a voksukat.

Ugyanakkor számtalanszor beszéltünk már arról is cikkeinkben, hogy ezek a fejlesztések nem puszta szórakozásnak számítanak az emberiség részéről, hanem igenis fölírandók a világtörténelem margójára: hiszen tudjuk, a környezetszennyezés az egyik legnagyobb probléma manapság.

Jegesmedvék halnak éhen az északi-sark olvadó jégtáblái között, mert nincs bennünk képesség a belátásra – mégis miért nem vagyunk képesek javítani ezen a helyzeten, és mi áll ennek a pszichológiai hátterében?

És korántsem állíthatjuk, hogy itt pusztán az állatvilággal kapcsolatos felelősségvállalásról van szó – a WHO kimutatásai szerint évente csaknem 1,7 millió gyermek elhalálozásának okozója vagy tényezője a környezetszennyezés.

Mindezt tudjuk, látjuk, és mégsem értjük meg?

Cikkünkben tisztázzuk a lehetséges pszichológiai hátterét az emberek környezetvédelemhez való viszonyának, majd beszámolunk néhány újabb nagyszabású lépésről, amelyek ellensúlyozzák a szomorú tényeket.

Pszichológiai háttér

A természet (s ezzel együtt a környezetvédelem) hangsúlyosságának háttérbe szorulása az iparosodáshoz köthető: az emberek a boldogságot hajhásszák, és az öröm legfőbb forrásának a profitot jelölik ki.

Ez a hozzáállás alárendeli a természet naturális működését a profitszerzésnek.

Ebből több dolog is következik: az első, és talán legmegrendítőbb az, hogy az emberek a természet természetes közegében (például a nyers erdőkben, az elvadult mezőkön) elveszítették a biztonságérzetüket – egy lényeglátó tanulmány szerint sokkal inkább kedveljük a kiépített környékek közé telepített zöld részeket…

Ez persze csak még messzebb sodor minket a valódi természettapasztalattól.

Árajánlatkérés itt!

„A szerelemhez távolság kell?”

A modern ember mintha igyekezne elnyomva tartani a természethez kapcsolódó ősi alapélményét.

Ugyanakkor az is bizonyított tény, hogy bár inkább kerüljük a testközeli élményt, amikor benne vagyunk egy-egy természetközeli szituációban, sokkal nyugodtabbak vagyunk – az érintetlen táj képe ugyanis az idegrendszerben a stressz oldását elősegítő kémiai reakciókat indít el.

A statisztikák ugyanakkor kimutatták, hogy bár már felfutóban van, a környezettudatos szemlélet még nem elterjedt igazán, és az emberek nem szándékosan szennyezik a környezetüket – számokkal támasztották alá azt is, hogy a nők tudatosabbak ilyen szempontból (férfi olvasóink, figyelem, tessék javítani a statisztikán!), illetve a fiatalabb nemzedék tájékozottabb a témát illetően.

Miben gyökerezik a változás?

Miben gyökerezik a változás?

Ahhoz, hogy a környezet védelmének szempontja előtérbe kerülhessen, az egyén jólétének növelésére van szükség.

Ez persze az anyagi jólétre is értendő, ugyanakkor az értékrendünk jól irányzott változtatásával bizonyos mértékben módosítható az elégedettség érzésének és az anyagi jólétnek az összekapcsolása.

Ami megoldást jelenthet

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk, három nagyon fontos tényezőt kell figyelembe vennünk.

Az első a tudományos összefogás, amely innovatív eszközöket eredményez.

Ez, ahogy a cikkeink is bizonyítják, főleg a napelemes fejlesztések kapcsán, igencsak beteljesülni látszik.

A második a társadalmi együttműködés, amelyhez talán szóba kellene állnunk egymással, hiszen több szem többet, több kéz többet, és még sorolhatnánk…

A harmadik pedig, ami talán a legfontosabb: az egyéni felelősségvállalás – hiszen erre épül a hármas sikere.

Manapság, mint már fentebb is említettük, az egyéni felelősségvállalás felfutóban van.

Árajánlatkérés itt!

De mitől trendi?

De mitől trendi?

Forrás: index.hu

A környezettudatosság divatosságának, bár talán nehéz elhinni, a globális cégek is elsődleges okozói – talán még emlékszel, néhány cikkel ezelőtt beszámoltunk az Apple által telepített napelem farmokról.

És itt most nem csak technikai vagy informatikai kütyüket gyártó cégekről van szó: ide sorolhatjuk például az IKEÁT.

Nagyjából egy éve kiderült, hogy az IKEA versenybe akar szállni a Teslával, és kedvezőbb áron kíván napelemes rendszereket árusítani.

Persze ez még nem minden: a svéd cég számos kisebb és praktikus napelemes eszközt is árusít, ráadásul rendkívül jó áron.

Például kültéri, asztali és függőlámpákat, amelyekhez nem szükséges konnektor, és nincsen kábel sem, amiben fennakadhat az ember.

Ezek a díszes és divatos kiegészítők otthonossá tehetik számunkra a környezetet, és valódi napfényt sugároznak nekünk a sötét éjszakák során.

Ha azt hinnéd, ez az egyetlen nagyobb vállalat, amely „külsősként” kacérkodik a napelemek gondolatával… hát, tévedsz.

Apple, IKEA, mi jöhet még?

Apple, IKEA, mi jöhet még?

Forrás: index.hu

Jó hírünk van: a legnagyobb internetes keresőrendszer, a Google vállalata is befektet a napelemekbe – a cég, ami egyébként 2017 óta csak megújuló energiákat használ fel működése érdekében, kifejlesztett egy olyan programot, amellyel kiszámolható, hogy mennyit volnánk képesek megtakarítani a napelem technológiai fejlesztésével.

A Project Sunroof nevű szolgáltatás számításait a Google Maps és a Google Earth adatainak segítségével végzi.

A Project Sunroof rendszere egyfajta gépi tanulási mechanizmus segítségével becsüli meg, hogy egy adott háztartást mennyi napsugárzás ér – természetesen számba véve a ház méretét, a fény beesési szögét, illetve a ház környékén lévő időjárási körülményeket.

A programot egyébként az Eonnal és a Tetraederrel kooperációban hozták létre.

Természetesen nem a Google az első és egyetlen ilyen technológiával rendelkező cég – a föntebb is említett IKEA is – a Solarcentury-val együttműködve – fejlesztett már hasonló szolgáltatást, és a jól ismert Tesla is – egy éve ilyenkor – bemutatta már Solar Roof Calcuratorát.

A Google innovációja annyiban lehet korszerűbb a többi cégénél, hogy az ingatlan beépíthető területének adatait nem szükséges megadni a tulajdonosoknak, mert a Google rendelkezik az aktuális információkkal ennek kapcsán.

A szolgáltatás egyelőre Európában csak az Egyesült Királyságban érhető el, de reménykedünk benne, hogy hamarosan kitágul a program kiterjedése.

Ne bizonytalankodj!

Ne bizonytalankodj!

Forrás: index.hu

Váltsd tudatosan!

Még a nagyobb – és hozzátenném: rendkívül sikeres! – cégek is befektettek a napenergiába.

Olvashattad: a változás az egyén szintjén kezdődik.

Gondolkodj okosan, és fektess a környezetvédelembe, fektess a napenergiába!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!