A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

Forrás: sundropfarms.com

A modern technika kapcsán mindig a használati tárgyaink jutnak eszünkbe.

Szórakoztató elektronika, telefonok, autók, repülők, hajók és űrhajók – ezekhez kapcsoljuk leginkább a high-tech kifejezést, és ilyen témákról beszélünk mi is a leggyakrabban, hiszen a fotovoltaikus rendszereket is ezeken a területeken igyekeznek a leginkább alkalmazni a fejlesztők és feltalálók.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy a Nap nem csak egy energiaforrás: az élet forrása is.

És éppen ezért alkalmazható arra is, hogy életet vigyünk olyan területekre bolygónkon, ahol azt korábban elképzelhetetlennek tartottuk.

A Sundrop Farms kezdeményezés pontosan ezt a célt tűzte ki maga elé: és már el is érte, hogy növényeket tud termeszteni akár a sivatag közepén is.

Válasz kell a túlnépesedésre

Ahogy folyamatosan nő a bolygó népessége, úgy van szükség egyre több élelmiszerre – ez teljesen magától értetődik.

A forrásaink azonban ezen a téren végesek, és vészesen fogynak.

Az emberiség növényi és állati eredetű ételekkel látja el magát, és mondani se kell, hogy ez milyen mértékű megterhelést jelent a természetre nézve.

Hiszen mire van szükség a például földműveléshez?

Termékeny talajra, vízre és napfényre.

Ezek közül az első talán az, ami a leginkább fogyóban van, és így a növénytermesztés már nem bírja tartani az iramot az emberiség növekedésével, ráadásul a klímaváltozás még ront is a helyzeten.

A GMO hátrányai

A kutatók megoldása jelenleg a genetikailag módosított élőlényeket (GMO – Genetically Modified Organisms) jelenti, de ezek komoly kritikákat is kapnak.

A modern földművelésben ugyan jelenleg ez a módszer dominál, de közben olyan hírek is szárnyra kaptak már velük kapcsolatban, hogy hosszú távon kártékonyak lehetnek nem csak a talajra, de akár még az egészségünkre nézve is.

A válasz azonban az élelmiszerkérdésre eddig mégis csak ez volt, hiszen ezzel lehetett a jobb termelést, a nagyobb hozamokat elérni.

Ennél azonban egy hosszabb távú megoldásra van szükség.

A GMO hátrányai

Forrás: sundropfarms.com

Árajánlatkérés itt!

Sundrop Farms

A lehetséges kiutat egy startup vállalkozás, a Sundrop mutatja meg, egy különleges technológián keresztül, mely a környezetbarát, és a fenntartható fejlődést garantálja.

A cél, amit nem csak ígérnek, de Ausztráliában már el is értek, igazán figyelemre méltó: növényeket termeszteni akár a világ legbarátságtalanabb területein is.

A megoldás abban rejlik, hogy mindazt, amit eddig véges forrásnak hittünk, újra és újra fel lehet használni.

A speciális, high-tech üvegházak pontosan erre valók, és most nézzük is meg, pontosan hogyan működnek!

Kevés a víz? Nincs is rá szükség

Nem kell járatosnak lenni a földművelésben ahhoz, hogy tudjuk, mi a probléma a sivatagban történő termesztéssel: a vízhiány.

A Sundrop úgy döntött, „nagyvonalúan” lemond az esőről és a talajvízről, és ezektől függetlenül kezdi el öntözni farmjait.

A Spencer-öbölből nyert tengervizet szállítják el egészen a farmig, amit sótlanítanak, majd eljuttatják az üvegházak öntözőibe.

És ezzel még nem is végeztek – a felhasznált tengervizet szintén újrahasznosítják, és ezzel hűtik folyamatosan az üvegházat, hogy a legnagyobb melegben is megfelelő hőmérsékleten lehessenek a növények.

Megdöbbentő lehet, de tényleg ennyire „egyszerű” a megoldás, amit a Sundrop kitalált, és láthatóan működik is.

A napfény ereje

A víz, és így a termékeny talaj problémáját megoldották, már csak a napfénnyel kell valamit kezdeni, amiből hiány ugyan nincs, de a mértékét valamilyen szinten mégiscsak szabályozni kell a hatékonyság érdekében.

Nem kevesebb, mint 23.000 tükör tükrözi vissza folyamatosan a napfényt a farm területén, hogy minden növény megfelelően tudjon fejlődni.

A napfény ereje

Forrás: sundropfarms.com

És hogy mi a helyzet az évszakok váltakozásával?

Télen sincs mitől tartani, ugyanis a napenergiát használják itt föl arra is, hogy elektromossággal lássák el az egész farmot, így pedig nem csak a különböző berendezések működtetését, de a hideg hónapokban a fűtést is környezetbarát módon oldják meg.

Árajánlatkérés itt!

Az eredmény: étel születik ott, ahol életnek se kéne lennie

Az első mintafarm 2010-ben készült el Dél-Ausztráliában, a sivatag közepén, ahol a hagyományos földművelési technikákkal esélytelen lett volna bármit is termeszteni.

A Sundrop azonban megcsinálta, és kiváló eredménnyel vizsgázott: több mint 17.000 tonna felhasználható élelmiszert tudott piacra bocsátani egyetlen év alatt, kizárólag a napfénynek és a tengervíznek köszönhetően.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a Sundrop farmokon nem használnak semmiféle műtrágyát, vagy növényvédő szereket – kizárólag „hasznos kis élőlényeket” vetnek be a kártevők irtására, így büszkén vállalhatják, hogy a termesztett növényekben semmilyen mesterséges anyag nincs.

A hig-tech üvegházaknak köszönhetően nem csak a talajkérdést sikerül megoldani, ugyanis így olyan növényfajokat is meg tudnak menteni, amelyek a klímaváltozás miatt a kihalás szélére kerülhettek volna.

A Sundrop sikere az egész világon

A farmmal egyes szupermarketek már 10 éves szerződéseket kötnek, és számíthatunk rá, hogy a világon egyre több helyről fognak itt termesztett élelmiszereket rendelni.

Emellett már épültek ki új farmok Portugáliában, és Tennessee-ben az Egyesült Államokban, és onnan is biztató eredményekről szóló hírek érkeznek.

Ha pedig ez így folytatódik tovább, akkor bízhatunk benne, hogy hamarosan a mi bevásárlóközpontjaink polcain is megtalálhatjuk majd az itt termesztett zöldségeket és gyümölcsöket, amik ízéért a Sundrop vállalja a garanciát, sőt, még recepteket is megoszt honlapján a saját termékeihez.

A farm, ahol nincsenek se évszakok, se klímaváltozás

A Sundrop Farms láthatóan olyan üvegházakat hozott létre, amilyeneket még nem látott a világ.

Sikerült ugyanis kivennie az egyenletből azt, ami a földművelés több ezer éves története alatt mindennek az alapját jelentette: a termőföldet.

És mindehhez csupán olyan erőforrásokat kellett a szolgálatába állítania a tervezőknek, melyek korlátlan mennyiségben állnak a rendelkezésünkre: a tengervizet és a napfényt.

Az állandó ellátásnak köszönhetően a Sundrop farmjain nincs olyan, hogy nyár, vagy tél: minden hónap lehet a vetés és az aratás időszaka, és ezzel az élelmiszertermelés növelésének globális igényét is sikerül kielégíteni.

A fejlődés azonban még gyerekcipőben jár, ugyanis nem mondhatjuk, hogy három farm fogja megoldani az emberiség élelmiszergondjait.

Az út mindenesetre ez alapján nyitva áll előttünk, és így láthatjuk, hogy a modern tudomány még a legősibb foglalkozásokba is tud újdonságokat hozni.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!