A napelem és a divat – közeledik a napelemes ruhák korszaka

A napelem és a divat – közeledik a napelemes ruhák korszaka

Forrás: eurekalert.org

Rengeteg cikk jelenik meg a fotovoltaikus rendszerekről, de nagy részük mindig csak két témát érint: az építészetet és az autóipart.

Persze vannak napelemek űrállomásoktól kezdve a zsebszámológépekig mindenhol, de főleg mégis azokról szoktunk beszélni, amik közvetlenül befolyásolhatják életünket.

A valóságban pedig a tudósok ezekben a percekben is azon dolgoznak, hogy a napelemek még közelebb kerüljenek hozzánk.

Nem csak az otthonunkat, vagy az autónkat akarják környezetbaráttá tenni, de már a ruhánkat is!

Marty McFly és a napelem

Jayan Thomas az UCF (University of Central Florida) nanotechnológiára specializálódott tudósa vezeti azt a kutatást, amelynek célja, hogy olyan ruhaanyagot hozzon létre, mely összegyűjti és tárolja is a napenergiát, miközben a viselője hordozza

Thomastól tudjuk, hogy az inspirációt a Vissza a jövőbe c. film második része adta.

A jövőkép, amit a film lefestett, már 2015. október 21-én eljött, és sokan éreztek nosztalgiával vegyes csalódottságot ezzel kapcsolatban.

Látni kellett ugyanis, hogy a nyolcvanas években elképzelt találmányok nagy része még ma sem vált valósággá, de sok kutatót éppen ez motivál ma arra, hogy még jobban belevesse magát a munkába.

Az UCF csapatát egészen pontosan az önbefűző cipő gondolata indította el, és ez mára odáig jutott, hogy olyan ruhákat kezdenek tervezni, ami egyszerre termeli és tárolja az elektromos áramot.

A modern technológia találkozása a szövőszékkel

A modern technológia találkozása a szövőszékkel

Forrás: today.ucf.edu

Bár eredetileg a nanotechnológia Thomas asztala, ebben az esetben egy egészen más terepre kellett lépnie.

A munka során réz szalagokból igyekeznek könnyű, vékony, flexibilis anyagot készíteni, melynek egyik oldalán a napelem cellák, míg a másikon a termelt energiát tároló eszközök lennének.

Ehhez pedig a UCF tudósainak meg kellett tanulnia egy asztali szövőszék kezelését is, de az eredmény megérte a befektetett energiát.

A réz szalagokat végül ugyanis sikerült rögzíteni egy négyzet alakú szövetre, ami bizonyítja, hogy ezt az anyagot rá lehet majd fűzni kabátokra, pulóverekre és gyakorlatilag bármilyen ruhadarabra.

Hogy mire lehet majd ezt használni?

Képzeljük el, hogy az utcán sétálva olyan energiát tudunk termelni, amellyel feltölthetjük mobiltelefonjainkat, vagy bármilyen elektromos eszközünket, akár azokat is, melyek az egészségünkért felelnek.

A tudósok nem csak a hétköznapi használatra terveznek: egy Irakban vagy Afganisztánban állomásozó katonának előfordulhat, hogy közel 13 kilónyi akkumulátort és ehhez hasonló energiatároló eszközt kell cipelnie – miközben folyamatosan a tűző napon van.

Mekkora előnyt jelenthet ezen a területen egy olyan ruha, ami folyamatosan termeli az áramot, miközben mi a ruhánkon hordozzuk!

Egy név, amivel még biztosan találkozni fogunk

Thomas nevéhez már több más hasonló eredmény is köthető: tagja volt annak a kutatásnak, amely az energiát nem csak szállító, de raktározó kábeleket hozott létre, manapság pedig az átlátszó napelem cellákon dolgozik, amelyek ablakra szerelhetőek lesznek, és miközben fényt eresztenek át, áramot is termelnek.

Jayan Thomas sokoldalúsága adta a napelemes ruhák alapját is: a laboratóriumban egyszerre csinált energiatároló eszközöket és napelem cellákat is – miért is ne ötvözte volna a kettőt?

A kutatás eredményeit november 11-én publikálták a Nature Communications című lapban, mi pedig nagyon izgatottan várjuk a folytatást.

A napelemes ruhák ugyanis többet jelentenek a fotovoltaikus technológia számára, mint amit a nevük sugall.

Ahogy azt látjuk, itt egyszerre történik meg az energiatermelés és raktározás is, ami forradalmasíthatja a napelem gyártást, és akár hordozhatóbbá is teheti az ilyen energiaforrásokat.

A divattervezők gyorsabbak voltak

A divattervezők gyorsabbak voltak

Forrás: forbes.com

Jayan Thomas munkája hatalmas áttörés, de nem tekinthetjük száz százalékosan újszerűnek.

Meglepőnek tűnhet, de a világ nagy divattervezői már korábban igyekeztek a környezetbarát energiát összekapcsolni saját termékeikkel.

És ennek nem csak az volt az indítéka, hogy egyre többen akarnak a bolygóval harmóniában élve járni az utcán.

A ruhadarab, amiről bármikor fel tudjuk tölteni eszközeinket, már azoknak a tinédzsereknek is fontos lehet, akik egész nap a telefonjukon lógnak – illetve lógnának, ha nem merülne le folyton.

Függünk az elektromos eszközöktől, de közben zöld életmódot is akarunk élni.

Ezt a kettőt akarták összehozni az utóbbi évtized divatdiktátorai, a következő eredménnyel:

Öltözz napelembe!

A holland divattervező, Pauline van Dongen az egyik legnagyobb napelemes ruhatervező napjainkban, aki már szinte minden ruhadarabból csinált napelemes verziót.

A solar-póló például egy watt energiát képes termelni a napfényből, ami éppen elég ahhoz, hogy egy iPhone-t feltöltsön néhány órára.

Már csak várnunk kell, hogy valóban a piacra kerüljön, és használhassuk.

Tommy Hilfiger neve még azoknak a fülébe is eljut, aki nem kifejezetten járatos a divat világában.

Ő volt az első a legnagyobbak közül, aki tesztelte a ruhára szerelhető napelemes technológiát még 2014-ben, a napelemes kabátok létrehozásával (nőknek és férfiaknak egyaránt).

A ruhadarabokat vízálló napelemek borítják, amiket könnyedén lehet felpattintani a kabát elejére és hátuljára, valamint tartozik hozzá egy rejtett akkumulátor egy USB bemenettel az első zsebben, amin keresztül tölteni tudjuk a telefonunkat.

Az ötlet rendkívül vonzó, az ára azonban tükrözi is a technológia újszerűségét: 599 dollárba (nagyjából 170.000 forintba) kerül egy ilyen kabát, a bevételt pedig a Fresh Air Fund kapja, amely szegény családból származó New York-i gyerekeket visz el különböző szabadidős táborokba.

Még ez előtt, 2011-ben Ralph Lauren napelemes sporttáskákat dobott piacra, amik elég energiát termeltek ahhoz, hogy például egy hosszú túra során feltöltsék a telefonunkat.

Az Olaszországban készült vékony, vízálló anyagból varrt táskákat 800 dollárért árulták ameddig kaphatóak voltak.

Öltözz napelembe!

Forrás: paulinevandongen.nl

A ruha, ami nem csak magát tölti föl

Szándékosan nem beszéltünk cikkünkben olyan termékekről, mint az ausztrál Tzukuri vállalat által tervezett napelemes szemüveg, vagy a napelemes nyaklánc, amit Mae Yokoyama készített még 2009-ben, svédországi tanulmányai során.

Ezek ugyanis a fotovoltaikus energiát csupán önmaguk „működtetésére” használják fel.

A napszemüveg keretébe helyezett chip ugyanis mindössze annyit ér, hogy tulajdonosa könnyebben megtalálhatja, ha elveszítené, a különleges ékszer pedig saját led fényeit látja el a szükséges árammal.

Ugyanez a kategória az évtizedek óta létező napelemes karóra, és a hasonló kiegészítők – ezekkel ellentétben a fentebb felsorolt ruhadarabok már arra is alkalmasak, hogy egyéb elektronikus eszközeinket töltsük fel rajtuk keresztül.

A napelemes ruhák ideje tehát egyre inkább közeledik, és ha a ruhatervezők összeállnak a tudósokkal, biztosak lehetünk benne, hogy a praktikusság nem fog a divatosság rovására menni.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?