Új, 2021-es napelem pályázatok magánszemélyeknek családi házakra

napelem pályázatok magánszemélyeknek családi házakra

Napelem telepítése családi házra megtérülő pénzügyi befektetés és környezetkímélő megoldás lehet a háztartás villamos energia ellátására.

A lehető leggyorsabb megtérüléshez, ugyanakkor maximálisan költséghatékony működéshez, és hosszú távon is környezetbarát kivitelezéshez azonban megfontolt, részletes tervezés szükséges.

Kivitelező partnereink a kezdeti tájékozódásban és az ügyintézésében ugyanúgy kellő segítséget nyújtanak ügyfeleinknek, mint ahogy a teljes kivitelezésben is a rendelkezésükre állnak.

A fotovoltaikus elemnek is nevezett napelem a napból érkező fényt (az elektromágneses sugárzást) alakítja villamos energiává.

Ahhoz, hogy az így nyert energiát a leghatékonyabb módon tudd hasznosítani egy összetett rendszert kell kiépítened.

Ehhez szolgálunk most információkkal.

Finanszírozás, pályázatok, hitelek

Finanszírozás, pályázatok, hitelek

Magánszemélyek számára elég sokáig nem állt rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás napelem telepítésére, ám 2021-ben két lakossági napelemes pályázat is elindult.

2020-ban a támogatás szinte egyetlen formája a kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM-ű) hitel volt, azonban ezt a kormány november 6-ától kezdődően ideiglenesen szüneteltette.

Az ok: a benyújtott hitelkérelmek túlhaladták az erre a célra szánt keretet.

A közép-magyarországi vállalkozások részére kiírt VEKOP, valamint a többi régióban GINOP kódnév alatt futó vállalkozói hitel+támogatás programok sem elérhetők jelenleg, részben keretkimerülés, részben lejárt határidő miatt.

Ezek célja elsősorban a régebbi építésű, a vállalkozáshoz tartozó épületek energetikai korszerűsítése, illetve a munkatevékenység áramhasználatának megújuló energiával való kiváltása volt.

Pár szó a 2021-es otthonfelújítási támogatásról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020 őszén jelentette be, hogy megkezdték egy új, vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázat kidolgozását.

A programban a napelemek mellett számos egyéb, otthonfelújítással kapcsolatos munkálathoz is lehet támogatást igényelni a gyermeket nevelő családoknak, azonban csak a költségek 50%-áig bezárólag.

Vagyis a meghirdetett maximum 3 millió forintos hozzájárulás akkor elérhető, ha a fejlesztés összköltsége eléri a legalább 6 millió forintot.

Emellett a megigényelt összegnek fele-fele arányban kell megoszlania az anyag- és munkaköltség között.

Tehát, ha a legnagyobb, 3 millió forintos támogatást szeretnénk igényelni, akkor egy 6 milliós beruházásból elszámolhatunk erre a két kiadásra 1,5-1,5 millió forintot.

Tervben volt még, hogy ezzel a projekttel kezdődik meg a szaldós elszámolás kivezetése is, azaz aki ezt a támogatást igénybe veszi, az már csak bruttó elszámolással csatlakozhat a hálózatra.

Ám erről a csúszás miatt lemondtak az állami szervek, és a támogatottak 2023 december 31-ig ugyanúgy csatlakozhatnak a szaldós rendszerhez, mint mindenki más.

Vissza nem térítendő támogatás az átlagjövedelem alatt élőknek

Egy másik, szintén igen jelentős támogatási program is elindul 2021-ben, nevezetesen az átlagjövedelem alatt élő családok számára, ami már sokkal inkább koncentrál a napelemekre, mint az előző!

A pályázat 2021. november 15-től elérhető, és régiónként eltérő időpontokban lehet majd benyújtani az igényeket.

3 különböző „csomag” közül választhatnak azok, akik ebben részt szeretnének venni:

  1. tetőre szerelt napelem rendszer;
  2. napelem rendszer, nyílászárók cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése elektromos fűtőegységekkel;
  3. napelem rendszer, nyílászáró-csere, fűtésrendszer korszerűsítése hőszivattyúval.

A támogatások akár 100%-osak (önerőmentesek) is lehetnek és vissza nem térítendők; csomagonként változik, hogy mekkora a maximális összeg 2,8 és 11,5 millió forint között.

Azok pályázhatnak, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, nincs köztartozásuk, és a háztartásban élők egy főre jutó éves jövedelme nem haladja meg a 4 millió 850 ezer forintot.

Mi hát a legésszerűbb döntés?

Figyelembe véve, hogy 2020 novembere és 2021 januárja között se vissza nem térítendő, sem pedig visszatérítendő támogatás nem futott a lakosság számára, mi hát ilyenkor a legjobb döntés?

Továbbá: mit tegyél, ha egyik friss napelemes pályázat feltételeinek sem felelsz meg, mert például már nincs 25 év alatti gyermeked vagy magasabb a jövedelmed az említettnél?

Az a helyzet, hogy a napelem rendszer hiányánál az önerőből finanszírozott befektetés is sokkal jobb, hiszen az ebbe invesztált pénzt a rendszer visszahozza, ezzel szemben az üresjárat villanyszámláit már senki nem téríti meg.

És még ha jól is hangzik a támogatás, azt nem árt tudni, hogy ezek utófinanszírozással működnek, vagyis előbb mindenkinek be kell fektetni ahhoz, hogy később visszakaphassa az 50-100%-át.

Tehát, a befektetés adott, már csak az a kérdés, hogy igényelsz-e mellé állami segítséget, vagy sem.

A döntés természetesen a Te kezedben van: napelem rendszerbe invesztálni mindenképpen kifizetődő, hiszen egy jól megtervezett és kivitelezett háztartási erőmű 8-10 év alatt egészen biztosan visszahozza az árát!

Befektetés a jövőbe

Szakértők szerint már akár 2050-re is megoldható lenne hazánk teljes villamos energia ellátása csak megújuló rendszerekből.

Ebben a jövőbeli rendszerben minden napelemes ház egy-egy kis eleme lenne az „erőműnek”.

Sajnos kormányzati szintű támogatása ennek a megoldásnak még nincs.

Minden egyes család, aki napelemes rendszert telepít házára, azonban hozzájárul egy környezetkímélő energiaellátás elterjesztéséhez, példát mutatva a szomszédoknak, ismerősöknek.

Minél több megújulóan gondolkodó ember lesz, annál nagyobb az esély az állami támogatásokra is.

Németországban politikai megfontolásból is segítséget nyújtanak a zöld energiába beruházó, környezettudatos állampolgároknak, mivel jelentős tömegben vannak jelen.

A napenergia felhasználás növelésével a jövő generációinak teremthetsz egészségesebb környezetet és függetlenebb, biztonságosabb energiafelhasználást.

A napelemes rendszerekkel csökkented az ökológiai lábnyomunkat, kevesebb szén-dioxidot kibocsátva, tisztább levegőt eredményezve.

Földrajzi adottságok a napenergia szempontjából

Magyarország közepes adottságú területen fekszik napsugárzás szempontjából.

Hazánkban az átlagos napfénytartam 1800-2200 óra egy évben, a besugárzás pedig 1250 kWh/m2.

Németországban ezek az értékek rosszabbak, mégis hatékonyan hasznosítják a napenergiát. (Már a villamos energia szükséglet 40%-át képesek előállítani napelemekkel!)

Magyarországon belül a napsugárzást illető értékek területi eltérése maximum 8%, ami nem okoz jelentős hatékonysági eltérést, így az ország egész területén hasonlóan jók a feltételek a napelem alkalmazására.

A hazai kedvező feltételek adottak, így csak az adott ház mikrokörnyezete a meghatározó tényező.

Ezt viszont részleteiben kell vizsgálnod, hogy a leghatékonyabb rendszert telepíthesd.

Kiváltható az áramszámla a napelemes rendszerrel?

Pár művelettel megbecsülhető, hogy hány négyzetméter napelem modul elegendő áramfogyasztásod akár teljes kiszolgálásához.

Figyelem, itt csak durva becsléssel tudsz számolni, a befektetés pontos megtérülési idejét csak a rendszer megtervezése után lehet megmondani.

Egy átlagos magyar háztartás éves fogyasztását 2000 kWh-ra becsülheted.

A szükséges napelem rendszer teljesítménye közelítőleg úgy számolható, hogy az éves kWh-ban megadott áramfogyasztást osztod 1100-zal, mivel 1100 kWh-t nagyjából 1 kW-os napelem rendszerrel állíthatunk elő.

2000 kWh fogyasztás esetén ez 1,82 kWh-t jelent.

A leggyakrabban alkalmazott polikristályos napelemek 0,12-0,18 kWh áramot termelnek négyzetméterenként.

Így egy átlagos háztartás esetében legalább 10 négyzetméter 1,8 kW teljesítményű napelemre van szükséged a teljes áramszámla kiváltásához.

Az áramszámlád tehát teljes mértékben kiváltható, azonban illetékes partnerünk mindig az adott körülményeknek megfelelően tesz javaslatot a gazdaságos méretű napelem rendszer telepítésére.

Természetesen bármennyire kis teljesítményű rendszerek kiépítését is vállaljuk.

A konstrukció megtérüléséről a pénzügyi befektetés címszó alatt írok.

A napelem rendszerekről

A napelem rendszerekről

Kétféle rendszert lehet kiépíteni.

Szigetüzeműt csak ott érdemes kiépíteni, ahol nem elérhető elektromos hálózat, ez esetben akkumulátor tárolja a keletkező többlet energiát.

A hálózatra tápláló rendszer, a pillanatnyilag fel nem használt energiát a közcélú hálózatra vezeti.

Itt egy kétirányú mérő biztosítja a leadott és felvett energiamennyiség adatainak rögzítését.

Most részletesebben ez utóbbival foglalkozunk.

A hálózatra tápláló rendszer lényege, hogy a leadott, számodra felesleges energiáért cserébe kapsz a hálózatról áramot, a nem, vagy csak részben elegendő mennyiséget termelő időszakokban (éjjel vagy korlátozott fényviszonyok esetén).

Abban az esetben, ha a hálózatra több áramot táplálsz, mint amennyit felveszel, a szolgáltatók kötelesek ezt neked pénzben téríteni.

Erről részletesebben a finanszírozás címszó alatt írunk.

Alapvető részek és funkciók

A napelem rendszer alapvető részei és funkciói a következők: az egyenáramot előállító cellákból felépített napelem modul, a tartószerkezet, az inverter, ami az egyenáram átalakítását végzi a hálózatban használható váltóárammá, a fotovoltaikus kábelek és a hagyományos hálózathoz kapcsolódó ad-vesz villanyóra.

A rendszert minden részletében csak magas minőségű anyagokból érdemes építeni és egészében kell tervezni.

Akármelyik a többihez nem optimálisan illeszkedő egység csökkentheti a hatékonyságot és élettartamot.

Pillanatnyi spórolás az évek során tönkreteheti a befektetésedet.

A tartószerkezetnél például csalogató lehet az olcsóbb horganyzott acél alkalmazása, de ez nedvesség hatására korrodálódni kezdhet, ami hosszútávon plusz ráfordítással járhat, így minden ilyen megoldástól el kell zárkóznod.

A ma elterjedt napelemek szilícium félvezető alapúak.

Fény által fotoelektromos (fényelektromos) hatás lép fel a félvezetőkben, ami mozgásra készteti az elektronokat.

A szilícium formája alapján, a napelem modul lehet:

  • kristályos
  • monokristályos (Cz-Si) – egy kristálymagot húzva növesztik az olvadt szilíciumból a kerek kristályt
  • polikristályos (mc-Si) – a lehűtött szilícium olvadékot használják a multikristály szerkezet kialakításához
  • vékonyrétegű (a-Si) – ígéretes megoldás egyedi alkalmazása, viszont még ritkán költséghatékony
  • amorf – szilán gázból (SiH4) plazmaülepítéssel készítik

A felsorolt technológiák kombinációjával a napfény spektrumát igyekeznek a lehető legszélesebben kihasználni, többrétegű és hibrid elemek gyártásával is.

Jelen vannak már a piacon a smart napelemrendszerek is, amelyek napelem paneljei egymástól függetlenül optimalizáltak, így egy modul kiesése (árnyékoltsága) esetén a többi modul még maximális teljesítményen képes üzemelni.

A napelem cella készülhet szelet vagy vékonyréteg technológiával.

A napelem egyik legfontosabb tulajdonsága a hatásfok (η), amit százalékban adnak meg, és azt mutatja meg, hogy a beérkező fény teljesítményének hány százalékát képes hasznosítani a napelem.

A hatásfokot a maximális teljesítmény értékével szokták megadni, ami szabványosított keretek között a csúcsteljesítmény.

A műszaki leírásokban erre a Wp (Watt-peak) jelölést használják.

A gyakorlatban azonban ennél nagyobb teljesítményre is képesek lehetnek a napelemek, mivel ez hőmérséklet és megvilágítás függő paraméter.

A napelemeket hivatalos minősítési rendszerben vizsgálják, és általában a standardizált körülmények között mért eredményeket tüntetik fel a gyártók a specifikációkban.

A standard körülményektől eltérő adatokat mérhetsz a telepített rendszereken, ezek azonban – optimális időjárási viszonyok között - jobbak is lehetnek a névleges teljesítményektől.

Hatásfokot befolyásoló tényezők

Hatásfokot befolyásoló tényezők

A hatásfokot a végső környezetben sok tényező befolyásolhatja (hőmérséklet, megvilágítás, dőlésszög, tájolás) és állandóan változhat.

Nem mindig jelent nagyobb teljesítményt a nagyobb hatásfok, és a napelem modul hatásfoka mindig alacsonyabb, mint egy napelem celláé!

Monokristályos napelem hatásfoka a legnagyobb, 19-20%, míg a polikristályosé 16-17%, az amorfé 5-8%.

Eltérő körülmények esetén nem mindig a legnagyobb hatásfokú a leghatékonyabb!

A drágább monokristályost például csak abban az esetben gazdaságos alkalmaznod, ha kevés a rendelkezésre álló felület, mivel ennek a relatív felületigénye kisebb.

A polikristályos viszont szórt fényben jobban teljesít, így egyenletesebb teljesítményt nyújt.

Megfelelően nagy felület esetében tehát a polikristályos jobb választás.

napelem modulok kapcsolása történhet sorosan vagy párhuzamosan.

A soros kapcsolás az eredő feszültség növelésére szolgálhat, azonban ezt csak indokolt esetben alkalmazd, és csak ott, ahol az árnyékolás szinte teljes mértékben kizárható.

Soros kapcsolásnál ugyanis, a legkisebb teljesítményű elem határozza meg az egész rendszer hatásfokát, egy kisebb falevél is nagy energiaveszteségeket tud okozni.

A párhuzamos kapcsolás fő előnye, hogy egy esetleges leárnyékolás kevesebb energiaveszteséggel jár.

A tartószerkezet fontossága

A tartószerkezetnek is kiváló minőségűnek kell lennie, hogy kitartson a napelem 30 éves, de akár hosszabb élettartama alatt is.

A kizárólag saválló, rozsdamentes anyagokból készült felépítményeket ajánljuk ügyfeleinknek.

Magyarországon optimális esetben déli tájolású tetőre szerelik a modulokat, 35°-os dőlésszögben.

Az általunk használt tartószerkezetek között minden tetőtípusra találni megoldást: lapos és dőlt tetőkre, különböző cseréptípusokra egyaránt.

A tető túlterhelésétől általában nem kell tartanod, mivel vastagabb hóréteg sokkal nagyobb súlyt helyez a tetőre négyzetméterenként, mint a napelem modulok.

Nem elegendő tető felület esetén akár a kertben is felállítható napelem tartószerkezet.

Mi is az az inverter?

Az inverter a napelemes rendszer hatékonyságának kulcsfigurája.

napelemekből érkező áramot alakítja át a háztartási eszközök által felvehető formába.

A felesleges áramot a közcélú hálózatba táplálja, vagy szükség esetén onnan vételez.

Ellenőrzi a rendszer működését és maximalizálja a hatásfokot.

Az inverter választásnál különösen fontos az előre tervezés, ugyanis a rendszer esetleges bővítéséhez nagyobb teljesítményű inverterre lesz szükség.

A napelem modulok úgynevezett stringekbe, csoportokba vannak kötve.

A párhuzamosan kapcsolt napelemek pedig a modulstrangok, amikből csak azonos tulajdonságúakat (azonos irányú tetőn, egyenlő dőlésszög) lehet egy inverterre kötni, vagy multistring invertert kell beépíteni.

A modern invertereket internetre lehet csatlakoztatni, így ellenőrizheted a rendszered működését, bárhol is jársz.

Kábelezés

A kábelezésnél szintén minősített fotovoltaikus anyagokat használunk, amik tűz és UV állók, hogy az időjárási viszontagságok ne okozhassanak meghibásodást.

Partnereink minden összetevőből prémium minőséget nyújtanak, így kábelekből is a legjobbat kínálják.

Pénzügyi befektetés

A napelem rendszerek megtérülési idejét minimum 8-10 évre becsülik, így ez egy hosszú távú befektetés.

Többek között ezért igényel minden részletre kiterjedő átgondolást a tervezése, és rendkívüli hozzáértést a telepítése.

Az előnye viszont, hogy az üzembe helyezés után rögtön elkezdi megtermelni a befektetett összeget a napelem.

A közcélú hálózatra történő visszatáplálásért, amennyiben ez meghaladja a vételezést, a szolgáltató köteles neked térítést fizetni.

Általában az éves termékdíj 85%-át fizetik ki.

A jelenlegi banki kamatok mellett inkább megéri napelemes rendszerbe fektetni a megtakarításodat.

A közüzemi áramárak hosszútávon mindig emelkednek, a napenergia ára viszont nem változik.

Ma már minimum 30 éves élettartammal számolhatsz a napelemek esetében, maximum az inverter javítására, esetenként cseréjére van szükség körülbelül 15-20 évente.

Németországban vizsgáltak már 20 évnél régebben telepített rendszereket, ahol ugyanazon a hatásfokon, vagy csak pár százalékkal kevesebbel működött a rendszer, egyetlen alkatrész cseréje nélkül.

A napelemes rendszer nem igényel folyamatos karbantartást, így szinte minden ilyen jellegű költségtől mentes.

Bizonyos helyzetekben nem elhanyagolható szempont, hogy egy napelemes rendszerrel ellátott ház értéke nagyban növekszik.

Értékesítésnél ezt jelentős arányban érvényesítheted.

Mi történik, miután feltelepítetted a napelem rendszert?

Mi történik, miután feltelepítetted a napelem rendszert?

A napelemes rendszer telepítése után is kapcsolatban kívánunk maradni Veled, utóellenőrzés és karbantartási munkák elvégzése céljából.

Utóellenőrzésre a rendszer esetleges finomhangolása miatt van szükség, hogy a használat során jelentkező adatok alapján még hatékonyabbá tudjuk tenni a rendszeredet.

A karbantartási munkák nem jelentősek, csupán a modulok takarítását, csavarok ellenőrzését foglalja magába.

Számos beruházást teljesítettünk már lakossági ügyfelek, vállalkozások és önkormányzatok részére egyaránt.

Az egyes építőelemekből széleskörű és prémium választékot áll módunkban kínálni, így a legkisebb rendszerektől, a vállalkozások nagyméretű beruházásáig, az eltérő mikrokörnyezeti feltételekhez legjobban alkalmazkodó rendszereket hozunk létre.

Érdeklődés esetén mielőbb a rendelkezésedre állunk.

Pontos ajánlattételt minden esetben helyszíni terepfelmérés után kívánunk csak tenni, hogy precíz képet tudjunk biztosítani a napenergia beruházás technikai, megtérülési lehetőségeiről.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!


3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!

Az utóbbi évek legnagyobb és legszélesebb körű otthonfelújítási programja indul el 2021 január 1-jén, melyet napelem rendszerre is lehet fordítani. Mit kell erről tudni?

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!


Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 augusztusától kezdve lehet indulni az új, magánszemélyek számára kiírt, vissza nem térítendő napelem támogatásért. Viszont fontos tudni, hogy nem a teljes lakosság a célcsoport!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak


8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

Óriási az érdeklődés a napelem pályázatok iránt – de biztos, hogy mindenkinek szólnak? Összeszedtünk olyan kérdéseket, amikre minden pályázati kiírásban érdemes megkeresni a válaszokat!

8 kérdés a napelem pályázatok kapcsán