A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek piacán nem csak az eladásokban van jelen folyamatosan a verseny, hanem az innovációban, az újabb és újabb megoldásokban is – szerencsére.

Tény, hogy akár a 10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest is jelentősen csökkentek a napelem panelek árai, de ezzel párhuzamosan az igények is nőttek, elsősorban az azok által produkált teljesítményt illetően.

Egyre többen szeretnének egyre erősebb napelemeket, a fejlesztők pedig bolondok lennének nem foglalkozni a piaci elvárásokkal.

Mi is írtunk korábban már cikket a témában, többek közt a gyártók között kialakult számháborúról a minél nagyobb teljesítmény elérése érdekében, valamint arról is, hogy ennek nem várt hatásai is keletkeztek.

A nagyobb teljesítmény elérésének jelenleg egy módja van: a cellák számának növelése.

Ez viszont méret- és tömegnövekedéssel is jár, ami megnehezíti mind a kivitelezéseket tervezők, mind a szerelők munkáját.

Most azonban úgy tűnik, hogy egy új, német fejlesztés képes lesz ezt a gondot áthidalni!

A megoldás kézenfekvőbb, mint gondolnánk!

A megoldás kézenfekvőbb, mint gondolnánk!

Biztosan veled is megesett már, hogy egy adott mennyiségű tárgyat nem bírtál belegyömöszölni egy dobozba, pedig szükség lett volna rá.

Mi hát ilyenkor a megoldás?

Nagyon egyszerű: át kell rendezni a tárgyakat úgy, hogy kevesebb legyen a kihasználatlan hely!

A Q CELLS napelem gyártó mérnökei is hasonló útvonalon indulhattak el, ugyanis legújabb fejlesztésű félcellás moduljaikba érdemi méretváltozás nélkül sikerült több cellát tenniük.

Hogyan sikerült ezt kivitelezniük?

Úgy, hogy minimálisra csökkentették az egységek közötti távolságot, ezzel szorítva helyet a többinek.

Ráadásul ezzel az eljárással a hatékonyság is növelhető, konkrétan 21% fölé!

A lakossági használatra szánt napelem panelt a friss módszer segítségével 12-vel több cellával tudták ellátni, ezzel 395 W-osra emelve annak teljesítményét.

Európából érkezik a résmentes technológia

Európából érkezik a résmentes technológia

Az utóbbi néhány évben a napelemekkel kapcsolatos fejlesztések eléggé áttolódtak Ázsia felé, bár ezen semmi meglepő nincs, figyelembe véve a gyártók nagy számát és az óriási felvásárló piacot.

Így szinte üdítő azt hallani, hogy ezúttal egy európai projektről van szó, melyet a kutatók Németországban hoztak össze.

A résmentes cellaelhelyezés, mint említettük, kiküszöböli a teljesítménynövelés okozta méretproblémákat, sőt, a teljesítményre is jótékony hatással van, de ezek mellett további pozitívumokat is felmutat!

Amellett, hogy a megnövelt cellaszám magasabb termelékenységet is eredményez a felhasználásban, a vállalat az új fejlesztésű modulokat a régebbiek árszínvonalának közelében tudja tartani.

Vagyis a megtérülési idő is csökken ezáltal, ami fogyasztói szempontból kifejezetten örvendetes hír.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Mit lehet tudni a kísérleti napelemcsaládról?

Mit lehet tudni a kísérleti napelemcsaládról?

A portfólió igazi vezértermékei a résmentes félcellás napelemek, melyeket rögtön 3 különböző kivitelben terveztek meg.

  • Az első, lakossági használatra szánt napelem 132 cellát tartalmaz, 12-vel többet a korábban megszokottnál, névleges teljesítménye pedig 395 watt.
  • Ennek egy extrább, elegánsabb formája a teljesen fekete modul, és amit kifejezetten tetőre lehet majd felszerelni.
  • Ott van továbbá ezeknek a „nagy testvére”, amit pedig naperőművek, napelemfarmok számára fejlesztenek ki.

Ez utóbbi szintén 12-vel megemelt cellaszámú, így 156 egységet sikerült belepréselniük szignifikáns méret- és tömegváltozás nélkül, ami 30 W-os teljesítménynövekedést eredményezett.

Hogy konkrétak legyünk: ez a modell a korábbiakhoz képest mindössze 8,3 centiméterrel hosszabb, és csupán 1 kilogrammal nehezebb.

De a civil használatú panelek sem mondhatóak éppen Góliátnak, hiszen a 132 cellás 17 és fél, míg az a teljesen fekete modul 19 és fél kilós, tehát könnyen szállítható és szerelhető.

A gyártó ezek után sem ül a babérjain

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen újítás bevezetése után a vállalat egy darabig csak az üzletre, népszerűsítésre koncentrál, ám a fejlesztések egy percre sem állnak meg.

A gyártó bejelentette ugyanis, hogy a következő 5 évben 125 millió eurót invesztál a németországi fejlesztőközpontjába, annak bővítésébe.

Thalheim városában található ez a létesítmény, mely német viszonyok között is egyedülálló, és nem csak a mérete miatt.

Közel 500 dolgozójából körülbelül 200-an csak és kizárólag a következő generációs napelemek fejlesztésén, további újításokon munkálkodnak.

Ha emellé odatesszük a tervezett bővítést is, akkor könnyen lehet, hogy akár Európa egyik új napelemes központját köszönthetjük a közeljövőben.

Ha ez nem lenne elég, akkor a Q CELLS a német energiapiacon is képviselteti magát, ugyanis teljes egészében megújuló forrásból származó energiát árul háztartások és cégek számára, és energiatároló egységek forgalmazásával is foglalkozik.

A kitűzött célok eléréséhez szükség van újításokra

A kitűzött célok eléréséhez szükség van újításokra

Az EU klímacéljai világosak és egyértelműek: az évtized végéig drasztikusan csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsájtást, és ebben óriási szerep jut a megújuló energiáknak.

Persze nekünk, mint felhasználóknak és magánbefektetőknek ez egy távoli és nagy volumenű változásnak tűnhet, azonban minden egyes elkészült napelem rendszerrel kicsit közelebb kerül a megvalósulása.

A most bemutatott, és az ehhez hasonló innovációk mind-mind azt a célt szolgálják, hogy még hatékonyabban, még elérhetőbben tudja mindenki hasznosítani azt az energiaforrást, amit gyakorlatilag ingyen kapunk.

A napelemek egyre fejlettebbek, évről évre többre képesek, vagyis ár-érték arányt tekintve egyre kedvezőbb a megtérülés.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe veszed, máris sokkal kecsegtetőbb egy napelem rendszerbe való befektetés, hiszen biztos lehetsz benne, hogy idővel visszahozza az árát.

Kérj hát tőlünk árajánlatot minél hamarabb, hogy számodra is bebizonyosodjon, igenis elérhető a takarékos energiaellátás lemondás nélkül!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.