100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

Forrás: https://environment.google/

Már csak hetek kérdése, hogy a Google beváltsa ígéretét, amit még 2012-ben tett, és befejezze óriási projektét, melynek eredményeképpen annyi energiát fog termelni nap- és szélerőművekből, amennyiből óriási adatközpontjait és irodáit 100%-osan el tudja látni árammal.

A hír óriási, és azt a jövőt vetíti elénk, amikor már az egész bolygó lakossága képes lesz megújuló energiaforrásokból ellátni magát.

Cikkünkben kielemezzünk, mekkora lépést is jelent ez nem csak a környezetvédelem, de a gazdaság szempontjából is, és azt is bemutatjuk, milyen más nagyvállalatok dédelgetnek hasonlóan nagy célokat.

A Google a 100% felé vezető úton

Az internetóriás Google már eddig is a világ legnagyobb vásárlójának számított, ami a megújuló energiatermelést illeti.

A múlt évben pontosan 44%-át termelte ki napelemekkel és szélerőművekkel annak az árammennyiségnek, amelyet felhasznál, 2017-től kezdve pedig nem kevesebb, mint 100% lesz a cél, amit a vállalat maga is „mérföldkő pillanatnak” nevez.

De hogy pontosan lássuk, mégis mekkora árammennyiségről beszélünk, nézzük meg a számokat: a Google összesen 13 adatközpontjának és 150 városban található irodáinak energiaellátását tervezi kizárólag a nap és a szél segítségével, ami összesen kb. 60.000 dolgozóját fogja érinteni.

Ezek nem kis villanyszámlát képesek produkálni, és nem is volt rövid idő, míg a Google eljutott idáig.

A fejlődés azonban a bejelentést követő 5 évet tekintve mégis óriási mértékű, főleg ha látjuk, hogy 2014-ben még csak 37%-nál tartottak, hónapokon belül pedig már a 100%-ot fogják elérni.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a „internet királya” ezután egyedül a természet jóindulatától függene.

Továbbra sem kizárólag a nap- és szélenergiára fog támaszkodni, viszont emellett folyamatosan termelni fogja a teljesen zöld, megújuló forrásból származó áramot, amivel kiváltja saját energiafelhasználását.

Árajánlatkérés itt!

Versengés a legzöldebb címért

További jó hírünk is van: nem a Google az egyetlen, aki ilyen terveket vett a fejébe.

Az IKEA 2012-ben már elfoglalta az újságok címoldalait azzal, hogy 2020-ra szintén 100%-osan megújuló energiával fogja ellátni áruházait.

Ugyanezt az ígéretet tette HP is, ugyanezzel a dátummal, csak négy évvel később.

Mit mutat ez?

Hogy a napelem és szélerőmű technológia elképesztő ütemben fejlődik.

Amit 2012-ben még 8 év múlva tudtak csak elképzelni, azt tavaly már 4 évvel későbbre tervezték.

A nagyvállalatok ma már nem csak a vásárlókért versengenek, de azért is, hogy melyikük éri el hamarabb a 100%-os határt.

Az Apple már igen közel jár hozzá, hiszen 2015-ben már 93%-nál tartott, és mellette olyan nevek is beneveztek a versenyre, mint a Facebook, a Starbucks, vagy a Johnson & Johnson.

A nagy cégek tehát lassan teljesen környezetbaráttá válnak, és ez már odáig jutott, hogy külön szervezkedés indult, ami a többi vállalatot is erre sarkallja.

RE100

RE100

Forrás: theclimategroup.org

A RE100 olyan nem állami vállalkozások és nonprofit szervezetek szövetségeként jött létre, melyek saját energiaellátásukat 100%-ban megújuló energiaforrásokból akarják biztosítani.

A kampányban olyan neveket találhatunk, mint az imént bemutatott Google, a Starbucks, valamint a Nordisk, vagy a Novo, és a tagoknál alapkövetelmény, hogy nagyjából a felét kell megtermelniük a saját maguk által felhasznált árammennyiségnek.

Bár eredetileg az Egyesült Államokból indult, ma már India, Kína és Európa nagyvállalatainak komoly részét is maga mögött tudja a RE100, ami óriási előrelépés a környezetvédelem területén.

Ha a legnagyobb energia felhasználók a fosszilis energiahordozókból származó energiát félretéve, saját maguk kezdik el megtermelni a szükséges áramot megújuló energiaforrásokból, az már valóban óriási terhet vehet a bolygó válláról.

De mi az oka annak, hogy a nagy cégek ilyen lelkesen kezdenek bele ezekbe az olcsónak egyáltalán nem mondható fejlesztésekbe?

A válasz egyszerű, de éppen ezért talán meglepő is.

Árajánlatkérés itt!

Ez üzleti érdek

Beköszöntött az aranykor azon nagyvállalatok számára, akik megújuló energiába akarnak fektetni.

Csak a napelemek ára 50%-ot esett 2008-óta, és akkor még nem beszéltünk a többi energiatermelési lehetőségről.

Ami valaha drága volt, ma már egyre olcsóbb, és erre még rátesznek Amerikában az adókedvezmények, amik még elérhetőbbé teszik a napelemeket vállalkozások és magánszemélyek számára egyaránt.

A napelem és a szélenergia tehát megtérülő befektetéssé vált végre, és még a Google is beismeri, hogy ez volt a fő mozgatórugója a változásnak.

Azok a cégek, akik megújuló energiaforrásokra támaszkodnak, gyakorlatilag nincsenek többé kitéve az energiaárak ingadozásainak, amiket a fosszilis üzemanyag piac tud okozni, és emellett még a klímaváltozással szemben is megteszik a szükséges lépést.

A szél és a nap az előrejelzések szerint 2030-ra gyakorlatilag a legolcsóbb energiaforrást fogják jelenteni, de még ma sincs olyan vállalkozás, amelyik ne tudná életképes, kedvező stratégiával elérni az áramfogyasztás 100%-os kiváltását.

A fenntartható üzlet titka a fenntartható energiagazdálkodás.

Ami még sokakat visszatart

Ami még sokakat visszatart

Forrás: environment.google

A vállalatok energiafelhasználásában tehát óriási átalakulás zajlik, és az utóbbi évek törvényi támogatásainak kellett megszületnie ahhoz, hogy ma azt lássuk, a nagyvállalatok önszántukból kezdenek el megújuló energiaforrásokat igénybe venni.

Ennek ellenére azonban még most sem egyszerű olyan olcsón megújuló energiához jutni, mint ahogy a hagyományoshoz.

Az USA áramfelhasználásának 67%-a tavaly még fosszilis energiahordozókból származott, és hosszú még az út, hogy ezt éppen 67%-kal csökkentsünk le.

A napelem telepek és szélerőművek telepítése tehát igen komoly anyagi befektetést igényel, amit nem biztos, hogy mindenki fel akar vállalni.

Emellett pedig egy másik komoly akadályt jelent a papírmunka nehézsége.

A Google-nek 5 évébe került, hogy idáig eljuthasson, és ez nem a telepítések miatt húzódott el ennyire.

Gondoljunk bele, a saját házunkra szerelt napelemek esetében sem a felszerelés miatt van szükség hetekre: a telepítést a kivitelezők egyetlen nap alatt is végre tudják hajtani, minden gond nélkül.

A valódi nehézség a dokumentáció – a Google folyamatosan kemény munka árán szerezte be a szükséges engedélyeket, és utólag el is ismeri, hogy ez az út nem mindenki számára járható.

Mivel különböző energiacégekkel és joghatóságokkal is tárgyalnia kellett, így egy egészen speciális szerződés jött létre, amit nem is lehet lemásolni, és a fontosabb adatokat átírva más vállalatokra alkalmazni.

Viszont ahogy egyre több vállalat lép erre az útra, annál több precedens is fog születni, ami szépen lassan azt eredményezi, hogy ezek a folyamatok egyszerűbbé válnak, ahogy tették ezt az utóbbi évtizedben is.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!