100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

Már csak hetek kérdése, hogy a Google beváltsa ígéretét, amit még 2012-ben tett, és befejezze óriási projektét, melynek eredményeképpen annyi energiát fog termelni nap- és szélerőművekből, amennyiből óriási adatközpontjait és irodáit 100%-osan el tudja látni árammal.

A hír óriási, és azt a jövőt vetíti elénk, amikor már az egész bolygó lakossága képes lesz megújuló energiaforrásokból ellátni magát.

Cikkünkben kielemezzük, mekkora lépést is jelent ez nem csak a környezetvédelem, de a gazdaság szempontjából is, és azt is bemutatjuk, milyen más nagyvállalatok dédelgetnek hasonlóan nagy célokat.

A Google a 100% felé vezető úton

Az internetóriás Google már eddig is a világ legnagyobb vásárlójának számított, ami a megújuló energiatermelést illeti.

A múlt évben pontosan 44%-át termelte ki napelemekkel és szélerőművekkel annak az árammennyiségnek, amelyet felhasznál, 2017-től kezdve pedig nem kevesebb, mint 100% lesz a cél, amit a vállalat maga is „mérföldkő pillanatnak” nevez.

De hogy pontosan lássuk, mégis mekkora árammennyiségről beszélünk, nézzük meg a számokat: a Google összesen 13 adatközpontjának és 150 városban található irodáinak energiaellátását tervezi kizárólag a nap és a szél segítségével, ami összesen kb. 60.000 dolgozóját fogja érinteni.

Ezek nem kis villanyszámlát képesek produkálni, és nem is volt rövid idő, míg a Google eljutott idáig.

A fejlődés azonban a bejelentést követő 5 évet tekintve mégis óriási mértékű, főleg ha látjuk, hogy 2014-ben még csak 37%-nál tartottak, hónapokon belül pedig már a 100%-ot fogják elérni.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az „internet királya” ezután egyedül a természet jóindulatától függene.

Továbbra sem kizárólag a nap- és szélenergiára fog támaszkodni, viszont emellett folyamatosan termelni fogja a teljesen zöld, megújuló forrásból származó áramot, amivel kiváltja saját energiafelhasználását.

Versengés a legzöldebb címért

További jó hírünk is van: nem a Google az egyetlen, aki ilyen terveket vett a fejébe.

Az IKEA 2012-ben már elfoglalta az újságok címoldalait azzal, hogy 2020-ra szintén 100%-osan megújuló energiával fogja ellátni áruházait.

Ugyanezt az ígéretet tette a HP is, ugyanezzel a dátummal, csak négy évvel később.

Mit mutat ez?

Hogy a napelem és szélerőmű technológia elképesztő ütemben fejlődik.

Amit 2012-ben még 8 év múlva tudtak csak elképzelni, azt tavaly már 4 évvel későbbre tervezték.

A nagyvállalatok ma már nem csak a vásárlókért versengenek, de azért is, hogy melyikük éri el hamarabb a 100%-os határt.

Az Apple már igen közel jár hozzá, hiszen 2015-ben már 93%-nál tartott, és mellette olyan nevek is beneveztek a versenyre, mint a Facebook, a Starbucks, vagy a Johnson & Johnson.

A nagy cégek tehát lassan teljesen környezetbaráttá válnak, és ez már odáig jutott, hogy külön szervezkedés indult, ami a többi vállalatot is erre sarkallja.

RE100

RE100

Forrás: theclimategroup.org

A RE100 olyan nem állami vállalkozások és nonprofit szervezetek szövetségeként jött létre, melyek saját energiaellátásukat 100%-ban megújuló energiaforrásokból akarják biztosítani.

A kampányban olyan neveket találhatunk, mint az imént bemutatott Google, a Starbucks, valamint a Nordisk, vagy a Novo, és a tagoknál alapkövetelmény, hogy nagyjából a felét kell megtermelniük a saját maguk által felhasznált árammennyiségnek.

Bár eredetileg az Egyesült Államokból indult, ma már India, Kína és Európa nagyvállalatainak komoly részét is maga mögött tudja a RE100, ami óriási előrelépés a környezetvédelem területén.

Ha a legnagyobb energia felhasználók a fosszilis energiahordozókból származó energiát félretéve, saját maguk kezdik el megtermelni a szükséges áramot megújuló energiaforrásokból, az már valóban óriási terhet vehet a bolygó válláról.

De mi az oka annak, hogy a nagy cégek ilyen lelkesen kezdenek bele ezekbe az olcsónak egyáltalán nem mondható fejlesztésekbe?

A válasz egyszerű, de éppen ezért talán meglepő is.

Ez üzleti érdek

Beköszöntött az aranykor azon nagyvállalatok számára, akik megújuló energiába akarnak fektetni.

Csak a napelemek ára 50%-ot esett 2008-óta, és akkor még nem beszéltünk a többi energiatermelési lehetőségről.

Ami valaha drága volt, ma már egyre olcsóbb, és erre még rátesznek Amerikában az adókedvezmények, amik még elérhetőbbé teszik a napelemeket vállalkozások és magánszemélyek számára egyaránt.

A napelem és a szélenergia tehát megtérülő befektetéssé vált végre, és még a Google is beismeri, hogy ez volt a fő mozgatórugója a változásnak.

Azok a cégek, akik megújuló energiaforrásokra támaszkodnak, gyakorlatilag nincsenek többé kitéve az energiaárak ingadozásainak, amiket a fosszilis üzemanyag piac tud okozni, és emellett még a klímaváltozással szemben is megteszik a szükséges lépést.

A szél és a nap az előrejelzések szerint 2030-ra gyakorlatilag a legolcsóbb energiaforrást fogják jelenteni, de még ma sincs olyan vállalkozás, amelyik ne tudná életképes, kedvező stratégiával elérni az áramfogyasztás 100%-os kiváltását.

A fenntartható üzlet titka a fenntartható energiagazdálkodás.

Ami még sokakat visszatart

Ami még sokakat visszatart

A vállalatok energiafelhasználásában tehát óriási átalakulás zajlik, és az utóbbi évek törvényi támogatásainak kellett megszületnie ahhoz, hogy ma azt lássuk, a nagyvállalatok önszántukból kezdenek el megújuló energiaforrásokat igénybe venni.

Ennek ellenére azonban még most sem egyszerű olyan olcsón megújuló energiához jutni, mint ahogy a hagyományoshoz.

Az USA áramfelhasználásának 67%-a tavaly még fosszilis energiahordozókból származott, és hosszú még az út, hogy ezt éppen 67%-kal csökkentsünk le.

A napelem telepek és szélerőművek telepítése tehát igen komoly anyagi befektetést igényel, amit nem biztos, hogy mindenki fel akar vállalni.

Emellett pedig egy másik komoly akadályt jelent a papírmunka nehézsége.

A Google-nek 5 évébe került, hogy idáig eljuthasson, és ez nem a telepítések miatt húzódott el ennyire.

Gondoljunk bele, a saját házunkra szerelt napelemek esetében sem a felszerelés miatt van szükség hetekre: a telepítést a kivitelezők egyetlen nap alatt is végre tudják hajtani, minden gond nélkül.

A valódi nehézség a dokumentáció – a Google folyamatosan kemény munka árán szerezte be a szükséges engedélyeket, és utólag el is ismeri, hogy ez az út nem mindenki számára járható.

Mivel különböző energiacégekkel és joghatóságokkal is tárgyalnia kellett, így egy egészen speciális szerződés jött létre, amit nem is lehet lemásolni, és a fontosabb adatokat átírva más vállalatokra alkalmazni.

Viszont ahogy egyre több vállalat lép erre az útra, annál több precedens is fog születni, ami szépen lassan azt eredményezi, hogy ezek a folyamatok egyszerűbbé válnak, ahogy tették ezt az utóbbi évtizedben is.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?