Nap vagy szél?

Nap vagy szél?

Ha a megújuló energiaforrásokra gondolunk, ami napjainkban szinte kikerülhetetlen, a nap és a szél az elsők között jutnak eszünkbe.

Lehet, hogy azon is gondolkodtál már, vajon melyik energiaforrás használata éri meg jobban a háztartásokban.

Nekem eszembe jutott a kérdés, ezért úgy döntöttem, összehasonlítom a két lehetőséget.

Mivel a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatások szinte szárnyalnak, mindkét ágazatban folyamatosan újabb eredményeket érnek el.

Ahhoz, hogy az összevetést elvégezhessem, kicsit közelebbről is megismerkedtem a szélenergia és a napenergia fogalmával.

Most megosztom, mire jutottam.

Szélenergia

Szélenergia

A szél energiáját leegyszerűsítve a levegő áramlásából nyerjük, amint az keresztülhalad a turbinákon, a mozgási energia automatikusan árammá alakul.

Hivatalosan tehát a szélturbina a szél mozgási energiáját alakítja át árammá.

Emiatt e megújuló energiaforrás elsősorban területhez kötött: a szélturbinák ideális telepítési helye az olyan nyílt terület, ahol nincs semmilyen légmozgást akadályozó tényező, emiatt aztán van egy bizonyos minimum magasságuk.

Tágabb értelemben a szélenergia is a napenergia egy formájának tekinthető, mivel a légköri mozgás a Föld egyenetlenségeinek és a napsugárzásnak köszönhető: a különböző mértékben felmelegedett területek váltják ki a légmozgást.

És a nap energiája

És a nap energiája

Mikor a napenergiát említem a cikkben, akkor egyértelműen a fotovoltaikus energiára gondolok.

Vagyis napenergiának arra az ágára, amelyik a fotonok (a Nap által kibocsátott részecskék) energiáját alakítja elektromos árammá.

Azt hiszem, a napenergiának ez a fajtája a legnépszerűbb napjainkban.

A természeti feltétel ehhez a típushoz egyedül a napsütés.

A fotovoltaikus energián kívül használják még a Nap termikus, vagyis hőenergiáját, amiből áramot ugyan nem, de adott esetben fűtést és meleg vizet nyernek.

Mire jutottunk?

Mire jutottunk?

Forrás: news.energysage.com

Látjuk, hogy mindkét energia-előállításnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Míg a szélenergia elsősorban főként helyhez kötött: tágabb értelemben ez olyan vidéket jelent, ahol folyamatosan viszonylag aktív a légmozgás, és nincsenek azt gátló tényezők, szűkebb értelemben pedig a szélturbinák telepítésének bizonyos magasságára gondolok, addig a napenergia inkább az idő függvénye: napnyugtától napkeltéig az áramforrás nem elérhető, ahogyan felhős, ködös időben sem.

Tehát, ha megfelelően választjuk ki a szélturbinánk helyét, akkor a telepítés után azok folyamatosan termelik nekünk az áramot, míg az éjszakai órák nem küszöbölhetőek ki ilyen egyszerűen a napenergia tekintetében.

Többek között erre nyújtanak megoldást, amikor lehetőséget adnak a helyileg illetékes villamossági művek arra, hogy a háztartási napelemes rendszerünket csatlakoztassuk a közüzemi rendszerhez.

Emellett a beszerelt napelemek karbantartása is minimális, a rendszer alkatrészei kevésbé kopnak, mint a szélenergiához szükséges, folyamatosan mozgásban lévő alkotóelemek.

Ez azt jelenti, hogy az nagyobb horderejű befektetés után a napelemek rendszeres költsége minimálisra zsugorodik, míg a szélturbinák karbantartása a későbbiekben nagyobb anyagi teherrel jár.

Nemzetközi használati eloszlás

Egy 2016-os adat szerint a szélenergia felhasználása világszerte Dániában a legmagasabb, az ország energiaszükségletének 40%-át fedezik a szélerőművek.

Dániát követi Uruguay, Portugália és Írország, 20% fölötti értékkel.

Az előrejelzések szerint a szélenergia használata várhatóan jelentősen növekszik majd az elkövetkezendő 3 évben, elsősorban a tervezett ázsiai, elsősorban kínai és indiai telepítéseknek köszönhetően.

A fotovoltaikus napenergia tekintetében is biztatóak a pár éves kilátások.

2016 rekordév volt a napenergia számára, és úgy kalkulálnak, hogy 2023-ra majdnem megkétszereződik a napenergia piaca a 2013-as adatokhoz képest.

Az amerikai tapasztalat azt mutatja, hogy a napenergia a lakosság körében, míg a szélenergia az ipari energiatermelés tekintetében népszerű.

Az ország megújuló forrásból termelt energiájának 21 %-a származott szélből, míg a nap csupán 7 %-át tette ki.

Egy érdekes kísérlet

Hogy Amerikánál maradjunk, megosztok egy érdekes kísérletet, amelyet az Inland Power & Light közüzemi cég végzett el egy Washington állambeli településen.

A kísérlet célja az volt, hogy kiderüljön, lakossági energiafelhasználás terén melyik forrás az előnyösebb, a nap vagy a szél.

Ennek érdekében a háztartásokban a fotovoltaikus rendszereket vagy szélturbinákat alkalmaztak.

14 hónap alatt a kísérlet a következőképpen alakult: a fotovoltaikus rendszerek alig több, mint egy év alatt ötször annyi villamos energiát termeltek, mint a szélturbinák.

Ennél meggyőzőbb érvre szerintem nincs szükség a napelemes rendszerek használata mellett.

Ha mégis hiányozna…

Ha mégis hiányozna…

A Duna-delta vidékén, Romániában van egy vidék, amelyet Dobrudzsának neveznek.

Népszerű szélerőmű telepítési pont, a parkja így is több, mint száz turbinát számlál.

A NERO Renewables cég pedig nemsokára meghozza a döntését, arról, hogy melyik európai szélturbina gyártó cég kapja meg a 362 turbinára vonatkozó megrendelését.

Nem is lenne probléma önmagában a szélerőművek telepítésével.

Az alapvető gond csak az, hogy a dobrudzsai vidék kiemelkedő madár átvonulási pont amellett, hogy a szélerőművek telepítésére is ideális.

Ezt sajnos nem veszik figyelembe a telepítő cégek: az átvonuló madarak többé nem tudnak megpihenni a vidéken, viszont a turbinák környezeti hatása gyakran meg is zavarja tájékozódási képességüket, ami szintén nem szerencsés.

Nick Thorpe-tól, ez egykori BBC tudósítótól a fentiek mellett azt is megtudhatjuk, hogy a denevérek, amint a közelébe érnek egy szélturbinának, elpusztulnak; a tüdejük a nyomás hatására felrobban.

Az egyrészt környezetbarát beruházások másik oldalról tehát tönkre teszik a vidék madárfaunáját.

Ebből is kitetszik, hogy az ökológiai lábnyom mérete tekintetében is ideálisabb tehát a napenergia használata.

A végére

Azt hiszem, végkövetkeztetésnek levonhatom, hogy mindenki jobban jár, ha háztartási szinten a napenergiára koncentrál.

Egyrészről üdítő, hogy a megújuló energiaforrások versengenek egymással, bizonyítva, hogy a zöldenergia korszakát éljük.

Másrészről, az utolsó érv a napenergia mellett intő példa kell, hogy legyen arra, hogy még egy környezetbarát, természetesen megújuló energiaforrás is rejteget magában természeti veszélyeket, ha nem vagyunk elég körültekintőek a használatakor.

Azt hiszem, sikerült a végére járnom a nap versus szél kérdésének, és ennél egyértelműbb eredményt aligha kaphattam volna.

Ezek után nincs is más hátra: napenergiára fel!

Kérj tőlünk árajánlatot mielőbb, hogy a Te megyédben illetékes partnerünk felvehesse veled a kapcsolatot a részletekkel!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?