Nap vagy szél?

Nap vagy szél?

Ha a megújuló energiaforrásokra gondolunk, ami napjainkban szinte kikerülhetetlen, a nap és a szél az elsők között jutnak eszünkbe.

Lehet, hogy azon is gondolkodtál már, vajon melyik energiaforrás használata éri meg jobban a háztartásokban.

Nekem eszembe jutott a kérdés, ezért úgy döntöttem, összehasonlítom a két lehetőséget.

Mivel a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatások szinte szárnyalnak, mindkét ágazatban folyamatosan újabb eredményeket érnek el.

Ahhoz, hogy az összevetést elvégezhessem, kicsit közelebbről is megismerkedtem a szélenergia és a napenergia fogalmával.

Most megosztom, mire jutottam.

Szélenergia

Szélenergia

A szél energiáját leegyszerűsítve a levegő áramlásából nyerjük, amint az keresztülhalad a turbinákon, a mozgási energia automatikusan árammá alakul.

Hivatalosan tehát a szélturbina a szél mozgási energiáját alakítja át árammá.

Emiatt e megújuló energiaforrás elsősorban területhez kötött: a szélturbinák ideális telepítési helye az olyan nyílt terület, ahol nincs semmilyen légmozgást akadályozó tényező, emiatt aztán van egy bizonyos minimum magasságuk.

Tágabb értelemben a szélenergia is a napenergia egy formájának tekinthető, mivel a légköri mozgás a Föld egyenetlenségeinek és a napsugárzásnak köszönhető: a különböző mértékben felmelegedett területek váltják ki a légmozgást.

Árajánlatkérés itt!

És a nap energiája

És a nap energiája

Mikor a napenergiát említem a cikkben, akkor egyértelműen a fotovoltaikus energiára gondolok.

Vagyis napenergiának arra az ágára, amelyik a fotonok (a Nap által kibocsátott részecskék) energiáját alakítja elektromos árammá.

Azt hiszem, a napenergiának ez a fajtája a legnépszerűbb napjainkban.

A természeti feltétel ehhez a típushoz egyedül a napsütés,

A fotovoltaikus energián kívül használják még a Nap termikus, vagyis hőenergiáját, amiből áramot ugyan nem, de adott esetben fűtést és meleg vizet nyernek.

Mire jutottunk?

Mire jutottunk?

Forrás: news.energysage.com

Látjuk, hogy mindkét energia-előállításnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Míg a szélenergia elsősorban főként helyhez kötött: tágabb értelemben ez olyan vidéket jelent, ahol folyamatosan viszonylag aktív a légmozgás, és nincsenek azt gátló tényezők, szűkebb értelemben pedig a szélturbinák telepítésének bizonyos magasságára gondolok, addig a napenergia inkább az idő függvénye: napnyugtától napkeltéig az áramforrás nem elérhető, ahogyan felhős, ködös időben sem.

Tehát, ha megfelelően választjuk ki a szélturbinánk helyét, akkor a telepítés után azok folyamatosan termelik nekünk az áramot, míg az éjszakai órák nem küszöbölhetőek ki ilyen egyszerűen a napenergia tekintetében.

Többek között erre nyújtanak megoldást, amikor lehetőséget adnak a helyileg illetékes villamossági művek arra, hogy a háztartási napelemes rendszerünket csatlakoztassuk a közüzemi rendszerhez.

Emellett a beszerelt napelemek karbantartása is minimális, a rendszer alkatrészei kevésbé kopnak, mint a szélenergiához szükséges, folyamatosan mozgásban lévő alkotóelemek.

Ez azt jelenti, hogy az nagyobb horderejű befektetés után a napelemek rendszeres költsége minimálisra zsugorodik, míg a szélturbinák karbantartása a későbbiekben nagyobb anyagi teherrel jár.

Árajánlatkérés itt!

Nemzetközi használati eloszlás

Egy 2016-os adat szerint a szélenergia felhasználása világszerte Dániában a legmagasabb, az ország energiaszükségletének 40 %-át fedezik a szélerőművek.

Dániát követi Uruguay, Portugália és Írország, 20 % fölötti értékkel.

Az előrejelzések szerint a szélenergia használata várhatóan jelentősen növekszik majd az elkövetkezendő 3 évben, elsősorban a tervezett ázsiai, elsősorban kínai és indiai telepítéseknek köszönhetően.

A fotovoltaikus napenergia tekintetében is biztatóak a pár éves kilátások.

2016 rekordév volt a napenergia számára, és úgy kalkulálnak, hogy 2023-ra majdnem megkétszereződik a napenergia piaca, a 2013-as adatokhoz képest.

Az amerikai tapasztalat azt mutatja, hogy a napenergia a lakosság körében, míg a szélenergia az ipari energiatermelés tekintetében népszerű.

Az ország megújuló forrásból termelt energiájának 21 %-a származott szélből, míg a nap csupán 7 %-át tette ki.

Egy érdekes kísérlet

Hogy Amerikánál maradjunk, megosztok egy érdekes kísérletet, amelyet az Inland Power & Light közüzemi cég végzett el egy Washington állambeli településen.

A kísérlet célja az volt, hogy kiderüljön, lakossági energiafelhasználás terén melyik forrás az előnyösebb, a nap vagy a szél.

Ennek érdekében a háztartásokban a fotovoltaikus rendszereket vagy szélturbinákat alkalmaztak.

14 hónap alatt a kísérlet a következőképpen alakult: a fotovoltaikus rendszerek alig több, mint egy év alatt ötször annyi villamos energiát termeltek, mint a szélturbinák.

Ennél meggyőzőbb érvre szerintem nincs szükség a napelemes rendszerek használata mellett.

Árajánlatkérés itt!

Ha mégis hiányozna…

Ha mégis hiányozna…

A Duna-delta vidékén, Romániában van egy vidék, amelyet Dobrudzsának neveznek.

Népszerű szélerőmű telepítési pont, a parkja így is több, mint száz turbinát számlál.

A NERO Renewables cég pedig nemsokára meghozza a döntését, arról, hogy melyik európai szélturbina gyártó cég kapja meg a 362 turbinára vonatkozó megrendelését.

Nem is lenne probléma önmagában a szélerőművek telepítésével.

Az alapvető gond csak az, hogy a dobrudzsai vidék kiemelkedő madár átvonulási pont amellett, hogy a szélerőművek telepítésére is ideális.

Ezt sajnos nem veszik figyelembe a telepítő cégek: az átvonuló madarak többé nem tudnak megpihenni a vidéken, viszont a turbinák környezeti hatása gyakran meg is zavarja tájékozódási képességüket, ami szintén nem szerencsés.

Nick Thorpe-tól, ez egykori BBC tudósítótól a fentiek mellett azt is megtudhatjuk, hogy a denevérek, amint a közelébe érnek egy szélturbinának, elpusztulnak; a tüdejük a nyomás hatására felrobban.

Az egyrészt környezetbarát beruházások másik oldalról tehát tönkre teszik a vidék madárfaunáját.

Ebből is kitetszik, hogy az ökológiai lábnyom mérete tekintetében is ideálisabb tehát a napenergia használata.

A végére

Azt hiszem, végkövetkeztetésnek levonhatom, hogy mindenki jobban jár, ha háztartási szinten a napenergiára koncentrál.

Egyrészről üdítő, hogy a megújuló energiaforrások versengenek egymással, bizonyítva, hogy a zöldenergia korszakát éljük.

Másrészről, az utolsó érv a napenergia mellett intő példa kell, hogy legyen arra, hogy még egy környezetbarát, természetesen megújuló energiaforrás is rejteget magában természeti veszélyeket, ha nem vagyunk elég körültekintőek a használatakor.

Azt hiszem, sikerült a végére járnom a nap versus szél kérdésének, és ennél egyértelműbb eredményt aligha kaphattam volna.

Ezek után nincs is más hátra: napenergiára fel!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.