Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Forrás: weswen.com

Ha napelemekről van szó, akkor manapság két érdekesség merülhet fel:

Készülnek újabb és újabb és újabb fejlesztések, melyek forradalmian megváltoztatják a világot, illetve gyakran kapnak a régi épületek is egy kis huszonegyedik századi fejlesztést.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük neked azt, amit ezen a héten érdemes tudni a napelemekről:

Egy spanyol cég olyan napelemeket fejlesztett ki, és jelenleg már tesztel is, melyek hideg időben is képesek meleget generálni, melegben pedig hideget.

Ha ez még nem lenne elég, akkor arról is olvashatsz, hogy jelenleg folyik az angliai Gloucester katedrális felújítása, melynek során a kivitelezők legalább száz napelem panelt kívánnak installálni a 14. században épült székesegyházra.

Hidegben is meleget

Ehhez a legújabb fejlesztéshez nem kell az óceán túl oldalára menni, hiszen ezt európai mérnököknek köszönhetjük.

A spanyol ULMA Agrícola cég létrehozta a napelemek legújabb generációját, amit éppen már tesztüzemben fel is szereltek üvegházak tetejére.

Legnagyobb előnye ennek az új találmánynak az, hogy szélsőséges időjárás közepette is hatékonynak bizonyulnak:

Hideg időben is képesek meleget készíteni, melegben pedig akár hideget is.

Azonban ez nem az egyetlen előnyük!

Ez az új rendszer képes arra, hogy kihasználja az éves hőmérsékletingadozást és a felhalmozódó fel nem használt energiát.

Amellett, hogy a napelemek beszerelése magas költséggel jár, sokan panaszkodnak arra, hogy alacsony a hatékonyságuk, ráadásul éjszaka és hideg időben nem használhatóak.

Az ULMA Agrícola találmánya megoldás lehet ezekre a problémákra.

Árajánlatkérés itt!

Akár a holdfényből is energiát készít

Akár a holdfényből is energiát készít

Forrás: weswen.com

Hogy energiához jusson, a hagyományos mechanikus anyagok helyett optikai anyagokat használtak fel, mint például a szilícium-oxidok.

Ennek a technológiának köszönhetően a napelemek 15%-kal több energiát képesek termelni, mint hagyományos társaik.

Azt fontos megjegyezni, hogy ezeket az adatokat a nyári és őszi tesztelési időszakok után kapták a fejlesztők, de a fő céljuk az, hogy bebizonyítsák:

A termékük által generált energiája télen is sikeresen hasznosítható.

A napelemeket olyan távolságra és szögben rakják le egymáshoz képest, hogy használhatóvá váljanak a szférikus lencsék.

Ezek a lencsék a fényt a egy irányított sugárban tudják elvezetni, ezáltal növelve a hatékonyságot.

A különleges tervezésnek köszönhetően a panelek akár még a holdfényből is képesek energiát nyerni, ha az elég ragyogóan világít éjjel.

A baszk tartományban tesztelnek

A teszteket üvegházak segítségével végzik, mivel ezek tetejére szerelték fel a paneleket, több mint 400 négyzetméteres területre.

A tudósok azért választották a baszk tartományt, mert az országban ott a legnagyobbak az éghajlati változások egy év lefolyása alatt.

Ráadásul ezen a területen a fényhullámok hossza 400 és 700 nm között mozognak évszaktól függően, ami a világ más részein meglehetősen ritkának számít.

Ennek köszönhetően a tudósok meghatározhatják a rendszer hasznosságát a világ bármely pontján, anélkül, hogy a kísérlet helyét meg kellene változtatniuk.

A kísérlet részeként a tudósok nemcsak a paneleket tesztelik, hanem az üvegházakat is rendeltetésszerűen használják:

Paprikát és paradicsomot termesztenek bennük.

Ezek a növények sok fényt igényelnek, de az új napelemek fényáteresztő képességének köszönhetően remekül fejlődnek.

A kísérlet elsző szakasza megerősítette a tervezőket és a tudósokat abban, hogy ennek a technikai innovációnak kiemelkedően magas a hatásfoka.

Árajánlatkérés itt!

A legöregebb napelemes

A legöregebb napelemes

Ahogy már a cikk elején is olvashattad, az Angliában található Gloucester katedrális a renoválása során napelemekkel lesz felszerelve.

A Project Pilgrim nevet viselő felújítási terv a katedrálist teljes mértékben renoválja, az erre a célra létrehozott hat millió fontos alapból.

A projekt készítői szerint a Gloucester székesegyház lesz a legöregebb épület, mely tetejére napelemeket installáltak.

Anne Cranston, a Project Pilgrim vezetője, azt nyilatkozta, hogy legalább száz panelt terveznek az épület tetejére létesíteni, de ez a szám akár kétszázig is megnőhet, attól függően, hogy milyen méretű napelemeket használnak majd fel.

A napelemes katedrális

A panelek, a spanyol modellektől eltérően, nem tükröződnek majd, teljesen feketék lesznek és a tervek szerint a földről észrevehetetlenek lesznek.

A megvásárlásuk és felszerelésük nagyjából százezer fontba kerül majd, melyet teljes egészében egy nyilvános felhívás segítségével kívánnak összegyűjteni a tervezők.

Napjainkig a tervezett összeg 90%-át már sikerült összegyűjteniük és valószínűleg hamarosan a fennmaradó tíz százalék is meglesz majd.

Előkészületi munkára is szükség lesz, mielőtt belevágnának a projektbe, mivel a székesegyház főhajójának teteje már több mint ötven éves.

A napelemes katedrális

„Kicsit meg kell változtatnunk a tetőgerinc alakját, illetve munkálatokat fogunk végezni az ereszcsatornán és a fémmel bevont részeken is.” nyilatkozta Anne Cranston.

Ezek után meg kell győződnünk róla, hogy a tető kerete elég masszív ahhoz, hogy megfelelően rögzíteni lehessen hozzá a paneleket, hiszen nem akarjuk, hogy elfújja őket a szél. Ha ezzel is megvagyunk, akkor vár ránk a katedrális bekábelezése is.” tette hozzá Cranston.

Hogyha elkészül a napelemek installálása, a projekt tervezői szerint a Glocester székesegyház energiaköltségeit akár 28%-kal is csökkenteni tudják majd azzal, hogy a panelek 28-30 megawattórányi energiát termelnek majd évente.

Maga a Pilgrim Project pedig, mely magában foglalja az épület teljes felújítását és korszerűsítését, várhatóan tíz évet fog igénybe venni.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!