Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Forrás: google.com/get/sunroof

Természetes, hogy ha valaki elgondolkodik a fotovoltaikus rendszerek hasznosságán, akkor egyből eszébe jut az is, hogy ő is telepíthetne a saját otthonára egyet.

Épp ilyen érthető viszont az is, hogy ezután rögtön kétségek állítják meg:

  • Vajon mennyibe fog kerülni?
  • Meg fog térülni a befektetés?
  • Mekkora rendszerre van szükség egyáltalán?

Ezek azok a kérdések, amiket mi csak az ingyenes helyszíni felmérés után tudunk megválaszolni, hiszen minden ház más, és kizárólag a pontos számítások adhatnak nekünk megbízható információkat.

A Google azonban most valami olyasmivel állt elő, ami egy lépéssel közelebb juttatja az érdeklődőket az otthonuk felméréséhez.

A Project Sunroof lényege, hogy a Google Earth térképéhez hasonlóan megkereshetjük rajta otthonunkat, de a műholdas kép helyett itt azt látjuk, hogy mennyi napfény éri a háztetőnket.

Bár ez még önmagában nem helyettesíti a szakértő méréseit, annyiban mégis örülünk ennek az újításnak, hogy így sok bizonytalan érdeklődő nyerhet egy kis bátorítást ahhoz, hogy belevágjon a fotovoltaikus rendszerek telepítésébe.

Mit tud Google Project Sunroof?

Azoknak tehát, akik még csak azon gondolkodnak, hogy alkalmas lenne-e a házuk egyáltalán a fotovoltaikus rendszerek működtetésére, a lehetőség nyitva áll, hogy megtegyék az ellenőrzés első lépéseit.

A Google ugyanis a műholdas képek alapján 3D modellezte az Egyesült Államok majdnem összes háztetőjét, emellett figyelembe vette a házak körüli fákat és egyéb árnyékoló tényezőket, valamint a helyi időjárás jellemzőit, és ezek alapján létrehozta az ország „fénytérképét”.

De az oldal ennél sokkal többet is megmutat!

Lehetőség van ugyanis arra, hogy elkezdjünk számolni is a napelem rendszerrel, hogy ne csak azt lássuk, lehetséges-e létrehozni, hanem azt is, hogy mennyire éri meg nekünk anyagilag.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Napelem tervezés 4 lépésben

A Project Sunroof oldalán gyakorlatilag 4 különböző szolgáltatást is találunk.

  1. Megnézhetjük, hogy mennyire napos a mi háztetőnk azzal, hogy csak beírjuk a címünket a keresőbe.
  2. Az átlagos havi energiaköltségeink megadásával kiszámítja a rendszer, hogy mekkora rendszerre lenne szükségünk, hogy ezt kiváltsuk.
  3. Összehasonlíthatjuk a különböző finanszírozási lehetőségeket, mint a kölcsön, a vásárlás és a bérlés.

És végül, ha a számok tetszenek nekünk, felvehetjük a kapcsolatot a szakemberekkel is, akiket a Google ajánl.

Egy rossz hír: mi még nem vagyunk rajta

Ez mind nagyon jól hangzik, de van egy kis bökkenő: sajnos nálunk még nem elérhető.

A Project Sunroof még csak az Amerikai Egyesült Államok háztetőit térképezte fel és elemezte ki, így csak az ottani lakosok tudják ellenőrizni, alkalmas-e az otthonunk a fotovoltaikus rendszer telepítésére.

Ennek ellenére mi mégis szeretnénk most megmutatni ennek a rendszernek a működését, hiszen várhatóan ez tovább fog bővülni, ugyanis a Google az egész világot szeretné folyamatosan a környezetbarát életmódra ösztönözni.

Viszont hogyan mutassunk be egy épületet Amerikában, ami valahogy mégis hozzánk kötődik?

Végül megtaláltuk a kiskaput: mivel jogilag a magyar nagykövetség területe Magyarországhoz tartozik, így végül mégis meg tudjuk nézni, hogyan szerepel egy magyar épület a Google Project Sunroof rendszerében.

Ilyen napos a washingtoni Magyar Nagykövetség

Ilyen napos a washingtoni Magyar Nagykövetség

Forrás: google.com/get/sunroof

Miután beírtuk a nagykövetség címét a keresőbe, a következő adatokat kaptuk:

A Sunroof elemzése szerint a képen látható épület 1,468 felhasználható napsütéses órával „rendelkezik”, amit már érdemes lenne kihasználni.

Mivel az átlagos havi energiaköltségekről nincsenek adataink, az alapértelmezett értéket hagytuk meg a további számításokhoz, amit a Google átlagosnak ítél az államban.

Ezek alapján egy 7kW-os rendszert javasolnak az épület tetejére, ami a szükséges áramfogyasztás 97%-át tudná biztosítani, a maga kb. 46 négyzetméteres területével.

A következő adatok esetében ne feledjük, hogy ezek az Amerikai Egyesült Államok viszonyait tükrözik!

A rendszer egy körülbelül 17.000 dolláros kiadással számol (beleszámítva az állami támogatást is), ha napelem vásárlással tervezünk, ami 10 év alatt fog teljesen megtérülni.

20 év alatt azonban összesen 31.000 dollárt fog nekünk megtakarítani a 7kW-os rendszer, tehát két évtized működés után 14.000 dollárt „kereshetünk”, vagyis takaríthatunk meg, ami nagyjából 4 millió forintnak felel meg.

Ha látni akarjuk, pontosan mi alapján történt a számolás, csak lejjebb kell görgetnünk és ott lesz, hogy milyen magas telepítési költségek vannak, mennyit csökkent ezen az állami támogatás, mennyit kell félretenni az esetleges karbantartásra, sőt, még azt is láthatjuk, hogy milyen energiaköltségeink lennének az elkövetkező 20 évben, ha nem telepítenénk napelem rendszert otthonunkra.

Akiknek ezek a számok tetszenek (márpedig miért ne tetszenének), azok máris cselekedhetnek, a honlapon ugyanis még lejjebb görgetve már fel is sorolják az elérhető kivitelezőket, akik egy ilyen méretű rendszert gond nélkül telepítenek bárki otthonára.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Egy felmérés biztató eredményei

Egy felmérés biztató eredményei

Forrás: google.com/get/sunroof

Ezek az adatok szerintem mindenki számára meggyőzőek lehetnek, és a Google-nek nem véletlenül volt épp ez a célja.

Az USA feltérképezése ugyanis magával vont egy igen érdekes felfedezést is: nem kevesebb, mint az amerikai háztetők 80%-a alkalmas lenne arra, hogy fotovoltaikus rendszereket telepítsenek rá.

Ez óriási szám, és még elképzelni is nehéz, hogy mennyi energiát lehetne termelni, ha ezeket a felületeket mind kihasználnánk.

A Project Sunroof készített is egy listát az ország napfényben leggazdagabb városairól, és ezt a versenyt Houston nyerte, amely közel 18,940 gigawattóra ingyen energiát lenne képes szerezni a napfényből.

Ez a Google számításai szerint 90 háztartás éves áramellátásának felel meg, és akkor a többi város energiatermelési lehetőségeiről nem is beszéltünk még!

Mindig az első lépés a legnehezebb

Pontosan tudjuk, hogy az elhatározásnak kell először megszületnie, viszont ha ez megvan, akkor utána a napelem telepítés már szinte gyerekjáték.

A fotovoltaikus rendszer egy befektetés, amit mindenkinek alaposan át kell gondolni, és éppen ezért végezzük mi magunk is a felméréseket ingyenesen – hiszen a valódi munka egyedül akkor kezdődhet el, ha valaki ismeri saját maga, és otthona lehetőségeit.

Bár a Google Project Sunroof még nem lépte át az óceánt, mégis bízunk benne, hogy a szolgáltatás az egész világra kiterjed majd hamarosan, ugyanis egy kiváló lehetőség arra, hogy mindenki gyorsan, viszonylag megbízható adatokkal a birtokában kezdhessen el tervezni.

Ha ugyanis a számítások megvannak, akkor nekünk azokat már legfeljebb csak korrigálni kell, akár negatív, akár pozitív irányba.

Amíg viszont ez hazánkban nem elérhető, addig azt javaslom, keress meg minket, hiszen a gyors és mindenre kiterjedő helyszíni felmérés során minden kérdésedre választ kapsz tőlünk, és ezzel megteheted az első lépést egy környezetbarát, és anyagilag is biztonságosabb élet felé.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.