Így csinálnak a régi napelemből újat

Így csinálnak a régi napelemből újat

Forrás: yellowpagesgoesgreen.org

Lassan az egész világ megújuló energia párti lesz, mert nem csak környezetkímélő energiaforrásról van szó, hanem kifejezetten olcsóról is, hiszen nem kell azért tennünk semmit, hogy a nap süssön, vagy a szél fújjon.

Ez természetes és jó, ezért dönt szép lassan mindenki a megújuló energia mellett!

Na meg persze azért, mert idővel úgyis elfogy a föld fosszilis nyersanyagkészlete, amiből mindvégig nyertük az energiát kényelmünkhöz – ezt pedig valahogy pótolni kell!

Feltételezem, Te sem szeretnél energia nélkül maradni!

De minden éremnek két oldala van.

Te elgondolkodtál már azon, hogy a mostani napelemekkel mi lesz, ha lejár a szavatosságuk, sérülés miatt tönkremennek vagy netán egy nagyobb technológiai fejlesztés miatt sokkal hatékonyabb rendszereket tudnak létrehozni, és korszerűsíteni szeretnék a meglévő farmokat?

Ami ma napelem, az holnap már elektronikai hulladék!

Mielőtt megijednél, hogy az egész Föld szemétben fog fürödni, ne tedd, mert ha így is lenne, biztosan nem a napelemek lennének a ludasak benne.

A szakemberek elkezdtek már jó pár évvel ezelőtt dolgozni a problémán.

Természetesen az újrahasznosítás lesz a megoldás, de hogyan és miképpen?

Olvass tovább!

Mi az újrahasznosítás lényege?

Mi az újrahasznosítás lényege?

Egyszerű!

Nyersanyag -> termék -> hulladék -> nyersanyag.

Jobban kifejtve, a mesterségesen előállított, azaz nem természetes anyagokat, amik szemétté, hulladékká válnak, olyan nyersanyaggá alakítják ismét, ami csökkenti az újabb természetes nyersanyag felhasználást.

Itt még meg kell említeni azt is, hogy az újrahasznosítás során az újrahasznosított anyag minőségében jobb vagy rosszabb lesz az eredetihez képest.

A falusi élet elég jól teljesített régen ilyen téren, hisz nagyon kevés dolog volt, ami hulladékként maradt volna meg, mindent fel tudtak használni valamire.

A városiasodás, növekvő népesség, felgyorsult életstílus és minden egyéb hozzájárult ahhoz a rengeteg szeméthez, ami most jelenleg bolygónkat ellepi.

Ez a folyamat akkor lassítható, (ideális esetben meg is fékezhető), ha mindenki tudatosan saját környezetére figyel és a szemetét úgy dobja ki, ahogy annak a rendje és módja, ezért van ennyi törekvés a szelektív hulladékgyűjtés megismertetésére és megszerettetésére.

Árajánlatkérés itt!

Napelemből napelem

Napelemből napelem

A fotovoltaikus rendszerek újrahasznosításánál elég pozitív jövőképet kapunk, ha utánajárunk, hiszen az első próbálkozás alkalmával (2004 Freiburg, Németország) 96%-ban tudták újrahasznosítani a szilícium tartalmú napelemeket.

600°C fokra hevítik a panelt, így a benne lévő műanyag elég, a visszamaradt üveg, fém, és cella félvezetők közül az előbbi 2 anyag pedig máris olvasztható és ismét felhasználható!

Félvezetőknél a cellák rétegei kémiai úton feloldhatók, és a vezetők megtisztítása után, egy új panel előállítására máris felhasználhatóak!

Az újrahasznosított félvezetőkből készült napelem 70%-os hatékonyságot tud produkálni egy teljesen újjal szemben, így mindenki megnyugodhat, mert nem kell „napelem temetőket” létrehozni a tönkrement, elavult napelemeknek, hanem alapanyagait újra fel lehet használni!

Mi a helyzet manapság?

Mi a helyzet manapság?

A napenergia legnagyobb előnye a fenntarthatósága, és tisztaság, ezért kellemetlen lenne, ha egy igen nagy szennyezési probléma forrását jelentené.

Világszerte már több mint 230 gigawattnyi napelem került telepítésre, így tényleg nagy hangsúlyt kell fektetni a panelek újrahasznosítására, mert biztos, hogy a jövő egyik alternatív energiaforrása a napenergia lesz!

SEIA-nek (Solar Energy Industries Association) már van terve, amivel nem csak orvosolja a problémát, hanem még fenntarthatóbbá teszi a fotovoltaikus energia bányászatot, mert ez több mint egy újrahasznosítási projekt!

SEIA a fő napelem gyártók és telepítő vállalatok fejlesztése mellett olyan csúcstechnológiás újrahasznosító, feldolgozó üzemeket hoz létre, ahol a napelemes hulladékot biztonságosan és szakszerűen tudják kezelni, újrahasznosítani és ezek után még hatékonyságukat fejleszteni.

A szervezet célja egy hosszú távú globális körkörös gazdaság létrehozása, úgy, hogy ne kelljen kialakítani lerakó telepeket, hanem a tulajdonostól egyenesen az újradolgozó üzembe kerüljön – ennek a csatornája pedig egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát weboldal lenne!

Árajánlatkérés itt!

Nincs gond!

Nincs gond!

Nem kell aggódnod, hogy frissen telepített napelemed, vagy gondolati státuszban lévő rendszered később veszélyforrást jelentene a környezetre, mert mire a 25-30 éves élettartam után szavatosságuk lejár és/vagy netán tönkremennek a panelek, addigra biztosan kiforrott lesz a SEIA világot behálózó újrahasznosító rendszere!

Hazánkban is egyre népszerűbb a napenergia, és próbálják is támogatni ennek a nagyszerű áramforrásnak a terjedését, mert tényleg nem lehet hangsúlyozni, mennyire költségkímélő és tiszta energiáról van szó!

Már nem csak családi házadra tudsz kamatmentes hitellel telepíteni napelem rendszereket, hanem a mezőgazdaságot is próbálják fellendíteni állami támogatással, hogy minden gazda a mai modern technikát modern energiaforrással vegye igénybe, hiszen mindenki szívesebben rágcsál hazai zöldséget-gyümölcsöt, mint egy ismeretlen eredetű import árut!

Tehát bátran fektess napelembe, vagy bővítsd szükség szerint meglévő rendszered, mert nem rosszat, hanem egyenesen jót teszel vele a Földünknek!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!