2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

Minden változás elkezdődik valahol, ha kell, akkor csak apró lépésekkel.

Nem feltétlenül kell mindig a legnagyobb csinnadrattát, a teátrális gesztusokat keresnünk, jellemzően, ha valamit úgy indítanak el, akkor az idő előrehaladtával hamvába hal.

Azonban az a folyamat, ami a 21. század második évtizedének utolsó éveiben történt, a harmadikat alapjaiban határozhatja meg.

Egyre több és több teret kezdtek kapni világszerte a környezetvédelmi törekvések, egyre több hang szólalt fel a mértéktelen, hedonista, a földet kizsákmányoló energiapolitika, gyártástechnológia, és minden egyéb ellen, ami a mostani helyzetbe sodorta a bolygónkat.

Évtizedek óta folyamatosan lehetett hallani, hogy nem jó irányba haladunk, nem lesz jó vége a dolognak, nem lehet a végletekig kitolni a szennyező, káros eljárások élettartamát.

De a pillanatnyi anyagi érdek és az erősebb lobbi tevékenység valahogy mindig kijárta a hosszabbítást.

A globális változások azonban, úgy tűnik, gyorsabb ütemben mennek végbe, mint amit korábban jósoltak, azaz a Föld hamarabb nyújtja be a nem várt számlát.

Lehetséges lenne azonban, hogy a 2020-as év, egy új évtized kezdete markáns változásokat hozzon mind technológiai, mind energetikai fronton?

Nos, a jelek egyelőre bíztatóak.

A látszat fenntartása

A látszat fenntartása

A fenntarthatóság egy olyan kifejezés, amit az utóbbi időben egyre többször hallunk, azonban még az sem biztos, hogy azok tisztában vannak a jelentésével, akik olyan hevesen hangoztatják.

Pedig egyáltalán nem bonyolult, mindössze annyit jelent, hogy ne nyújtózkodjunk annál tovább, mint ameddig a takarónk ér – azaz meghatározni azt a határt, ami még kivitelezhető, ami még kielégíti az igényeinket, de nem harap ki nagyobb részt a természetből, mint amennyi regenerálódni tud.

Sajnos minden évben egyre hamarabb és hamarabb érkezik el a nap, amikor hivatalosan is elhasználtuk azt, ami arra az évre jutott volna, és vissza is termelődne.

Vagyis a két végéről égetett gyertyának egyre nagyobb a lángja, egyre csak olvad a viasz, mi pedig egyre kisebb helyen szorulunk össze.

Szerencsére a fogyasztóképes társadalom az elmúlt időszakban már elkezdett érzékenységet, sőt immunitást mutatni a nagyvállalatok némely álságos marketingfogására, amelyek a fenntarthatóság helyett sokkal inkább a látszat fenntartására törekszenek.

Ha egy termék környezetbarátnak van kikiáltva, holott a legkevésbé sem az, netán a teljes kínálatból mindössze egyetlen produktum törekszik megfelelni a zöld igényeknek, és az adott cég erre hivatkozva próbálja jobb színben feltűntetni magát, azon a legtöbben már átlátnak.

Sajnos a pénzért megvásárolható, részrehajló kutatások korának még nincs vége, azonban az vélhetően már csak idő kérdése, mikor ismeri fel a jelenleginél is több multinacionális cég, hogy az igények bizony változnak.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A változás szele

A változás szele

Túl azon, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hányada például elutasítja az egyszer használatos műanyag zacskókat, az energiafelhasználási szokásaik is változóban vannak.

Ugyan még élnek és javában aktívak azok a korábbi generációk, akik életük nagy részében nem kellett, hogy a környezeti terhelésre gondoljanak, hiszen az ő idejükben még nem volt akkora a tömegtermék-dömping, és nem volt a csomagolás csomagolásának a csomagolása is becsomagolva, az energiaárak is egy relatíve állandó szinten voltak tartva, azonban a 20. század második felében a dolgok kicsit eldurvultak.

A mostani fiatalabb, de már vásárlóképes rétegnek azzal kell szembesülnie, sajnos idehaza jelentős mértékben, hogy annak is örülhetnek, ha van a lakóhelyükön szelektív hulladékgyűjtés.

A szándék viszont egyre többekben fogalmazódik meg a változásra, így a többször használatos, tartós szatyrok, csomagolásmentes termékek is fokozatosan helyeződnek az előtérbe.

Energetikai szempontból is hatalmasat fejlődtünk fél évtized alatt, ugyanis folyamatosan növekvő igény van a gazdaságosabb, hatékonyabb áram-felhasználású eszközökre, és az elhasznált berendezéseket is egyre több helyen lehet leadni.

Az pedig, hogy mennyien fordultak a megújuló energia felé, kifejezetten biztató tendencia!

A nyugat-európai viszonyokhoz a saját régiónkban leginkább mi, magyarok vagyunk a legközelebb, ami a zöld energiát illeti, hiszen mind a lakosság, mind pedig a vállalatok, önkormányzatok jelentős számban fektettek be napelem rendszerekbe, vagy más egyéb karbonsemleges energiaforrásba.

A napelem feltörekvőben

A napelem feltörekvőben

Mint arról már korábban is többször írtunk, a hazai napelem-állomány folyamatosan gyarapszik, és ebben hatalmas része van a lakossági telepítéseknek.

Az erre az évtizedre kitűzött hazai napenergia-cél most még kicsit távolabbra van, mint egy karnyújtás, hiszen a 4000 MW naperőművi összteljesítményt csak 2030-ban tervezik elérni, ennek viszont már a jelentős része már megvalósult korábban.

Azaz nem kizárt, hogy már jóval a kitűzött időpont előtt elérjük a határt, vagyis várhatóan a harmadik évtizedben ennél magasabb szám is elérhető lesz.

Ehhez társulnak még a magánkézben lévő, háztartási-méretű naperőművek is, tehát a hazai energiatermelés jó kilátások elé néz.

Ellentétben Hollandiával, ahol a közelmúltban vissza kellett fogni a napelem telepítéseket, mert a közműhálózat nem bírta tovább a többlettermelést, nálunk még mindig kitart, úgyhogy a gyarapodásnak egyelőre semmi sem szab gátat.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Más területek

Más területek

Az energiatermelés más területein is ígéretes kezdeményezések láttak napvilágot, például az atomenergia, és a hidrogén felhasználás körében.

Az atomenergia, valljuk be, sokat veszített a népszerűségéből, és igaz, ami igaz, valóban ráfér még a fejlesztés.

Bírálói szerint a nukleáris energiafejlesztés közel sem hoz akkora hasznot, mint amekkora kárt okoz a hulladékával az anyatermészetnek, és amíg a fúziós reaktor létre nem jön, addig nem is nagyon van értelme fejlesztgetni a régi technológiát.

Azonban mégis vannak, akik megpróbálják kihozni belőle a maximumot: a brit Moltex Energy például egy olyan reaktorral kísérletezik, amely a szokványos hűtővíz helyett egy folyékony sóolvadékot használ, ezzel csökkentve a kibocsájtott káros sugárzást.

Mivel a kutatáshoz közösségi adakozással kalapolták össze a szükséges pénzmagot, és kifejezetten nagy érdeklődés mutatkozott iránta, így van remény, hogy az elkövetkező években ezen a téren is markáns változás megy majd végbe.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.