Pont, mint a filmekben – napenergia a mozivásznon

Pont, mint a filmekben – napenergia a mozivásznon

Forrás: albaenergy.com

Mi lehet a biztos jele annak, hogy valamilyen technológia már a mindennapjaink részévé vált?

Hát az, hogy a filmkészítők is magabiztosan, minden feltűnés nélkül beleépítik a történeteikbe!

Az, hogy a napelem már olyan nyugodtan helyet találhat magának a mozivásznon, mint a kávéfőző vagy az autó, és nem a sci-fik sajátja, mint mondjuk a kiterjesztett valóság, azt mutatja, hogy elértünk egy korba, ahol már mindenki beépítheti a saját életébe is ennek az ingyenes energiának a felhasználását.

A napelemek azonban nem csak a kivetített képeken állják meg a helyüket, hanem megtalálhatóak a színészek életében is.

Nagyon sok sztár tért át az elmúlt években a zöld energiák használatára, és eláruljuk, ők még csak nem is azért tették ezt, mert spórolni szerettek volna a villanyszámlájukkal, hanem mert tényleg hiszik, hogy ez biztosítja azt, hogy az unokáink is egy olyan bolygón éljenek, mint mi!

És ki tudja még, hány helyen jelenik meg a napenergia egy film életében: a gyártás során és a moziban is találkozhatunk különböző zöld megoldásokkal.

Vegyük hát most sorra mind!

Már Hollywood is felismerte

Már Hollywood is felismerte

Forrás: ecopreneurist.com

A filmek mindig is meghatározták azt, hogy az emberek hogyan állnak az energiahordozókhoz: gondoljunk csak arra, hogy mekkora hatással volt az olaj uralta világban az iparra a Vérző olaj című film, vagy mennyivel közelebb hozta az emberekhez az elektromosságot 1910-ben a Frankenstein vagy 1940-ben az Edison, the Man.

Ezt nézve komoly probléma, hogy az elmúlt évtizedben a filmek nem ölelték fel a napenergiát: előfordult olyan, hogy egy ausztráliai légifelvétel során egyetlen háztetőn se láttunk napelemet, mikor már akkor is igaz volt, hogy a lakások legalább 15%-a onnan szerezte a szükséges elektromosságát.

Mostanra azonban sokat változott a világ – nézzünk meg egy-két példát!

A Végjáték című filmben a főszereplő feladata nem kisebb, mint a föld megmentése egy idegen fajtől, ami az űrből akarná megtámadni a bolygónkat.

Ilyen történet mellett egészen szimbolikus, hogy a katonai bázisuk, ahonnan az akciót irányították, teljesen napenergia által volt működtetve: egy jelenetben még azt is láthatjuk, hogy egy hatalmas területen mindenhol napelemekkel van körülvéve, ami egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott dolog.

Ennél is nézettebb azonban (talán a film hírességei, többek közt Penelope Cruz és Matthew McConaughey miatt) a Szahara azon jelenete, ahol a főszereplők egy hatalmas sivatagi napenergia erőmű közepén haladnak keresztül.

Arról már mi is írtunk, hogy a napenergia fontos szerepet játszik az űrkutatásban is, a földtől távol ugyanis az az egyetlen energiaforrás, amire számítani lehet.

A 2013-as év hatalmas sikerfilmje, a Gravitáció, a Nemzetközi Űrállomás napelemeit mutatja meg több jelenetben is, Sandra Bullock és George Clooney vezetésével.

A legjobb példa azonban mégis a Mentőexpedíció, amiben Matt Damon a Marson ragadva az életben maradását egyedül annak köszönheti, hogy a nap energiájából is tud energiát előállítani – a film nézése közben ráadásul még tanulni is lehet arról, hogy ezt milyen módszerekkel teszi.

-

Nem hagyják felkapcsolva a lámpát

Nem hagyják felkapcsolva a lámpát

Forrás: ecopreneurist.com

Nem csak a témájával mutathatja meg egy film azt, hogy mennyire fontos a mai világban a napenergia, hanem a forgatása közben hozott döntésekkel is.

Nem véletlenül tartják számon azokat a kasszasikereket, amik úgy tudták elérni a közönség elismerését, hogy még a környezettudatosságra is figyeltek közben.

A 2009-es Avatar rendezője, James Cameron, például a saját filmgyártó cégének főépületére szereltetett fel egy fotovoltaikus rendszert a forgatások támogatására, de az Eredet készítésénél is nagy szerepet kapott a napenergia, különösen a főszereplő, Leonardo DiCaprio személye miatt.

A Star Wars: Ébredő erő pedig azzal nyerte el a 2015-ös évben az EMA Green Seal Awardot, hogy a forgatásokon nagyon gyakori dízel aggregátorokat cserélték le napelemekre, így minden korábbinál kevesebb szennyező anyagot juttathattak a levegőbe.

Színészek, akik tesznek a jövőért

Színészek, akik tesznek a jövőért

Forrás: solarcinema.org

A színészek, akiknek személyéhez gyakran jobban kötődnek az emberek, mint a filmekhez, szintén egy jó példái lehetnek annak, hogy mennyire támogatottá és szeretetté vált a napenergia felhasználása immáron világszinten.

Akik pedig úgy döntenek, hogy maguk is napelemeket szerelnek házukra, azok tudják, hogy mind ezt úgy teszik, hogy a rajongóik millióinak is ugyanezt ajánlják.

Hála Edward Nortonnak, aki 10 évvel ezelőtt elindította a Solar Neighbor kezdeményezést, az útmutatásnál ma már sokkal többet is tehetnek.

Ennek a programnak ugyanis az a célja, hogy minden csatlakozó ember, amikor saját magának napelemet vesz a házára, azt is vállalja, hogy egy szegényebb amerikai családnak is felszereltet egy napelemes rendszert, hogy ezzel támogassa őket.

Az ehhez csatlakozó színészek száma pedig igen nagy: Brad Pitt, Danny DeVito, Tom Hanks mellett Daryl Hannah, Scarlett Johansson és még nagyon sokan vállalták már, hogy napelemet adományoznak a rászorulóknak.

Emellett is van több színész, akiket egyéni tetteikért is csodálhatunk: Leonardo DiCaprio a környezetvédelem talán leghíresebb szószólójaként még saját alapítványt is hozott létre a fenntartható energiaforrások támogatására.

Johnny Depp olyannyira híve a napenergiának, hogy segítségével a saját személyes szigetét is teljesen önellátóvá alakította, ami mögött alig marad le Cate Blanchett aki otthona mellett a Sydney Színházi Társulat napelemes projektjeit is segítette.

Rachel McAdams pedig a háza mellett már minden közlekedési eszközét is napenergiával hajtja meg, elektromos autóját pedig még így is gyakran cseréli biciklire rövidebb utakra.

-

Mozi a napból?!

Mozi a napból?!

Forrás: remezcla.com

Mi van akkor, ha valaki nem csak a mozivásznon akar napenergiát látni, hanem már a filmet se úgy akarja nézni, hogy közben a fosszilis energiaforrások elégetésével rombolja környezetét?

Hazánkban ilyenkor még csak azt lehet választani, hogy a házunkra szerelünk napelemet, és annak segítségével otthon nézzük a filmeket (lényegében így már ingyen), de más országokban arra is van lehetőség, hogy napelemes mozit válasszunk.

A technológiát kihasználva a Solar World Cinema egyesület pedig már jótékony munkát is végez: a mobil, napelemes mozijaikkal körbejárják a világ olyan országait, ahol az emberek nem találkoztak még filmekkel se, és vetítéseket tartanak nekik, miközben megmutatják, mire képes néhány napelem.

A fő közönség természetesen a gyerekek, hisz ők azok, akik a legnagyobb örömmel nézik a vetítést, de nem titkolt cél a szórakoztatáson kívül, hogy nekik és a szüleiknek is megmutassák, hogy a szénen, olajon vagy gázon kívül is van lehetőség elektromosság előállításra, olcsóbb és környezetkímélőbb módon is.

A filmek a jövőt formálják

A filmek minden kétséget kizáróan befolyásolják azt, hogy hogyan élünk: amit a képernyőn látunk, az mindig kívánatos, és szeretnénk a saját életünket is hasonlóvá tenni.

Erre pedig már meg is van a módunk: számtalan moziban mutatják, és a színészek is arról beszélnek, hogy a napelemekkel segíthetünk a bolygón, csökkenthetjük a globális felmelegedés hatását, és mindemellett még a saját villanyszámlánkból is lefaraghatunk – mindez pedig számunkra egyre olcsóbban és könnyebben is elérhető.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy a lakásunkban is ezt a környezetbarát megoldást használjuk, és a napenergiával termelt árammal nézzük akár pont azokat a filmeket is, amikről most szó volt.

-

Napelem működése

Hogyan működik egy napelem rendszer? Milyen alkatrészei vannak, milyen hosszú az élettartama, és hogyan hozza vissza az árát? Ismerd meg a válaszokat cikkeinkből!

Napelem működése


Napelem szerelés

Érdeklődsz a napelem rendszerek iránt, és szeretnéd tudni, hogyan kerül a napelem a háztetőre? Ismerd meg a szerelés, telepítés minden lépését írásainkból!

Napelem szerelés


Napelem pályázat

Milyen napelem támogatás érhető el jelenleg a lakosság, vagy akár a vállalkozások számára? Mindent megtalálsz nálunk, amit a napelem rendszer pályázatokról tudnod kell!

Napelem pályázat


Napelem inverter

Mi az az inverter, és miért nem működhet egyetlen napelem rendszer sem nélküle? Gyorsan, egyszerűen, érthetően magyarázzuk el az inverterek működését cikkeinkben.

Napelem inverter


Napelem hírek

A legnagyobb beruházások, a legújabb fejlesztések, és a legfontosabb hírek, amik napelem rendszerekkel kapcsolatosak. Ezekről Neked is tudnod kell!

Napelem hírek


Napelemek Magyarországon

Hogyan válik egyre zöldebbé Magyarország? Mennyi napelem rendszer települ most hazánkban? Érdemes követni a fejleményeket, mert sok jó hírrel tudunk szolgálni!

Napelemek Magyarországon


Napelem finanszírozás

Hogyan lehet ma pénz szerezni napelem rendszerre? Kell-e félnünk napelem adótól a jövőben? Ezek a kérdések talán a legfontosabbak ma – ismerd meg rájuk a válaszokat most!

Napelem finanszírozás


Sharp napelem

Ismerd meg, miért piacvezető napelem-gyártó a Sharp már több évtizede!

Sharp napelem


Tesla napelemek

A Tesla nem csak az elektromos autók, de a megújuló energiákon alapuló technológiák legnagyobb úttörője, aki a napelem rendszerek fejlesztésében is komoly szerepet vállal.

Tesla napelemek


Napelemes Járművek

Személyautók, versenyautók, repülők, hajók, vonatok… elképesztő, mennyi féle járművet lehet üzemeltetni napelem rendszer segítségével! Ismerj meg többet ezekről!

Napelemes járművek


Napelemek Ázsiában

A világ leginkább környezetszennyező kontinense, vagy a megújuló energiaforrások felhasználásának legnagyobb úttörője? Mekkora változást hozhatnak a napelem rendszerek keleten?

Napelemek Ázsiában


Napelemek Afrikában

Hogyan hoz energiát a világ legszegényebb régióiba a napelem rendszer? Folyamatosan gyűjtjük a legfontosabb híreket a napelemek afrikai terjedéséről.

Napelemek Afrikában


Napelemek Amerikában

Egyre több a napelem rendszer a tengerentúlon: már egész államok képesek megújuló energiából élni! Mutatjuk a legfrissebb híreket, amiket jó, ha Te is ismersz!

Napelemek Amerikában


Napelem rendszer gyakori kérdések

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, mi pedig igyekszünk megválaszolni ezeket.

Napelem rendszer gyakori kérdések

Napelem rendszer árak

Mennyibe kerül egy napelem? És min múlik egy teljes napelem rendszer ára? Milyen hamar fog ez megtérülni? Megmutatjuk a válaszokat Neked ezekre a kérdésekre.

Napelem rendszer árak

5 kW Napelem Rendszer

Mire elég egy 5 kW-os napelem rendszer? Bemutatunk 3 családot, akiknek ekkora rendszere van, és elégedett a befektetésével. Ismerd meg történetüket most!

5 KW Napelem Rendszer

4 kW Napelem Rendszer

5 család mesél arról, miért vásárolt napelem rendszert otthonára, és mennyire találja megtérülőnek a befektetését. Te is 4 kW-os napelem rendszerben gondolkozol, mint ők?

4 KW Napelem Rendszer

3 kW Napelem Rendszer

Mekkora villanyszámlát tud kiváltani egy 3 kW-os napelem rendszer? Kinek megfelelő megoldás ez? Íme, néhány háztartás, ahol már napelemekkel termelik az áramot.

3 KW Napelem Rendszer