Pont, mint a filmekben – napenergia a mozivásznon

Pont, mint a filmekben – napenergia a mozivásznon

Forrás: albaenergy.com

Mi lehet a biztos jele annak, hogy valamilyen technológia már a mindennapjaink részévé vált?

Hát az, hogy a filmkészítők is magabiztosan, minden feltűnés nélkül beleépítik a történeteikbe!

Az, hogy a napelem már olyan nyugodtan helyet találhat magának a mozivásznon, mint a kávéfőző vagy az autó, és nem a sci-fik sajátja, mint mondjuk a kiterjesztett valóság, azt mutatja, hogy elértünk egy korba, ahol már mindenki beépítheti a saját életébe is ennek az ingyenes energiának a felhasználását.

A napelemek azonban nem csak a kivetített képeken állják meg a helyüket, hanem megtalálhatóak a színészek életében is.

Nagyon sok sztár tért át az elmúlt években a zöld energiák használatára, és eláruljuk, ők még csak nem is azért tették ezt, mert spórolni szerettek volna a villanyszámlájukkal, hanem mert tényleg hiszik, hogy ez biztosítja azt, hogy az unokáink is egy olyan bolygón éljenek, mint mi!

És ki tudja még, hány helyen jelenik meg a napenergia egy film életében: a gyártás során és a moziban is találkozhatunk különböző zöld megoldásokkal.

Vegyük hát most sorra mind!

Már Hollywood is felismerte

Már Hollywood is felismerte

Forrás: ecopreneurist.com

A filmek mindig is meghatározták azt, hogy az emberek hogyan állnak az energiahordozókhoz: gondoljunk csak arra, hogy mekkora hatással volt az olaj uralta világban az iparra a Vérző olaj című film, vagy mennyivel közelebb hozta az emberekhez az elektromosságot 1910-ben a Frankenstein vagy 1940-ben az Edison, the Man.

Ezt nézve komoly probléma, hogy az elmúlt évtizedben a filmek nem ölelték fel a napenergiát: előfordult olyan, hogy egy ausztráliai légifelvétel során egyetlen háztetőn se láttunk napelemet, mikor már akkor is igaz volt, hogy a lakások legalább 15%-a onnan szerezte a szükséges elektromosságát.

Mostanra azonban sokat változott a világ – nézzünk meg egy-két példát!

A Végjáték című filmben a főszereplő feladata nem kisebb, mint a föld megmentése egy idegen fajtől, ami az űrből akarná megtámadni a bolygónkat.

Ilyen történet mellett egészen szimbolikus, hogy a katonai bázisuk, ahonnan az akciót irányították, teljesen napenergia által volt működtetve: egy jelenetben még azt is láthatjuk, hogy egy hatalmas területen mindenhol napelemekkel van körülvéve, ami egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott dolog.

Ennél is nézettebb azonban (talán a film hírességei, többek közt Penelope Cruz és Matthew McConaughey miatt) a Szahara azon jelenete, ahol a főszereplők egy hatalmas sivatagi napenergia erőmű közepén haladnak keresztül.

Arról már mi is írtunk, hogy a napenergia fontos szerepet játszik az űrkutatásban is, a földtől távol ugyanis az az egyetlen energiaforrás, amire számítani lehet.

A 2013-as év hatalmas sikerfilmje, a Gravitáció, a Nemzetközi Űrállomás napelemeit mutatja meg több jelenetben is, Sandra Bullock és George Clooney vezetésével.

A legjobb példa azonban mégis a Mentőexpedíció, amiben Matt Damon a Marson ragadva az életben maradását egyedül annak köszönheti, hogy a nap energiájából is tud energiát előállítani – a film nézése közben ráadásul még tanulni is lehet arról, hogy ezt milyen módszerekkel teszi.

Nem hagyják felkapcsolva a lámpát

Nem hagyják felkapcsolva a lámpát

Forrás: ecopreneurist.com

Nem csak a témájával mutathatja meg egy film azt, hogy mennyire fontos a mai világban a napenergia, hanem a forgatása közben hozott döntésekkel is.

Nem véletlenül tartják számon azokat a kasszasikereket, amik úgy tudták elérni a közönség elismerését, hogy még a környezettudatosságra is figyeltek közben.

A 2009-es Avatar rendezője, James Cameron, például a saját filmgyártó cégének főépületére szereltetett fel egy fotovoltaikus rendszert a forgatások támogatására, de az Eredet készítésénél is nagy szerepet kapott a napenergia, különösen a főszereplő, Leonardo DiCaprio személye miatt.

A Star Wars: Ébredő erő pedig azzal nyerte el a 2015-ös évben az EMA Green Seal Awardot, hogy a forgatásokon nagyon gyakori dízel aggregátorokat cserélték le napelemekre, így minden korábbinál kevesebb szennyező anyagot juttathattak a levegőbe.

Színészek, akik tesznek a jövőért

Színészek, akik tesznek a jövőért

Forrás: solarcinema.org

A színészek, akiknek személyéhez gyakran jobban kötődnek az emberek, mint a filmekhez, szintén egy jó példái lehetnek annak, hogy mennyire támogatottá és szeretetté vált a napenergia felhasználása immáron világszinten.

Akik pedig úgy döntenek, hogy maguk is napelemeket szerelnek házukra, azok tudják, hogy mind ezt úgy teszik, hogy a rajongóik millióinak is ugyanezt ajánlják.

Hála Edward Nortonnak, aki 10 évvel ezelőtt elindította a Solar Neighbor kezdeményezést, az útmutatásnál ma már sokkal többet is tehetnek.

Ennek a programnak ugyanis az a célja, hogy minden csatlakozó ember, amikor saját magának napelemet vesz a házára, azt is vállalja, hogy egy szegényebb amerikai családnak is felszereltet egy napelemes rendszert, hogy ezzel támogassa őket.

Az ehhez csatlakozó színészek száma pedig igen nagy: Brad Pitt, Danny DeVito, Tom Hanks mellett Daryl Hannah, Scarlett Johansson és még nagyon sokan vállalták már, hogy napelemet adományoznak a rászorulóknak.

Emellett is van több színész, akiket egyéni tetteikért is csodálhatunk: Leonardo DiCaprio a környezetvédelem talán leghíresebb szószólójaként még saját alapítványt is hozott létre a fenntartható energiaforrások támogatására.

Johnny Depp olyannyira híve a napenergiának, hogy segítségével a saját személyes szigetét is teljesen önellátóvá alakította, ami mögött alig marad le Cate Blanchett aki otthona mellett a Sydney Színházi Társulat napelemes projektjeit is segítette.

Rachel McAdams pedig a háza mellett már minden közlekedési eszközét is napenergiával hajtja meg, elektromos autóját pedig még így is gyakran cseréli biciklire rövidebb utakra.

Mozi a napból?!

Mozi a napból?!

Forrás: remezcla.com

Mi van akkor, ha valaki nem csak a mozivásznon akar napenergiát látni, hanem már a filmet se úgy akarja nézni, hogy közben a fosszilis energiaforrások elégetésével rombolja környezetét?

Hazánkban ilyenkor még csak azt lehet választani, hogy a házunkra szerelünk napelemet, és annak segítségével otthon nézzük a filmeket (lényegében így már ingyen), de más országokban arra is van lehetőség, hogy napelemes mozit válasszunk.

A technológiát kihasználva a Solar World Cinema egyesület pedig már jótékony munkát is végez: a mobil, napelemes mozijaikkal körbejárják a világ olyan országait, ahol az emberek nem találkoztak még filmekkel se, és vetítéseket tartanak nekik, miközben megmutatják, mire képes néhány napelem.

A fő közönség természetesen a gyerekek, hisz ők azok, akik a legnagyobb örömmel nézik a vetítést, de nem titkolt cél a szórakoztatáson kívül, hogy nekik és a szüleiknek is megmutassák, hogy a szénen, olajon vagy gázon kívül is van lehetőség elektromosság előállításra, olcsóbb és környezetkímélőbb módon is.

A filmek a jövőt formálják

A filmek minden kétséget kizáróan befolyásolják azt, hogy hogyan élünk: amit a képernyőn látunk, az mindig kívánatos, és szeretnénk a saját életünket is hasonlóvá tenni.

Erre pedig már meg is van a módunk: számtalan moziban mutatják, és a színészek is arról beszélnek, hogy a napelemekkel segíthetünk a bolygón, csökkenthetjük a globális felmelegedés hatását, és mindemellett még a saját villanyszámlánkból is lefaraghatunk – mindez pedig számunkra egyre olcsóbban és könnyebben is elérhető.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy a lakásunkban is ezt a környezetbarát megoldást használjuk, és a napenergiával termelt árammal nézzük akár pont azokat a filmeket is, amikről most szó volt.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?

Elindulhat a jövőben az átlátszó napelemek korszaka? Hamarosan a szoba ablakunk fogja termelni a szükséges energiát?

Talán már nincs is olyan messze az átlátszó napelemek korszaka?


Napelemek és napenergia az űrből

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?

A napelemek használata már igen elterjedt a Földön. De mi lenne, ha az űrből érkezne hozzánk a napelemek által megtermelt energia?


Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tényezők játszottak szerepet a fotovoltaikus rendszerek árának csökkenésében.

Ezért csökken folyamatosan a napelem rendszerek ára


Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem

Az ausztrál áruházaknál is népszerű a napelem


Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába

Az elmúlt két évben jelentősen megugrott a megújuló energiafelhasználás. Mivel kecsegtet majd 2021?

Bebizonyosodott: a gazdasági visszaesés sem állhat a napenergia útjába


Fűtés napelemek segítségével

Fűtés napelemmel: nem csak sci-fi! Szabadulj meg örökre fűtésszámláidtól! A napelem rendszer elektromos fűtéssel kombinálva akár örökre megszabadíthat a fűtési költségektől.

Fűtés napelemek segítségével


A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások

A napenergián kívül számos megújuló energiaforrás létezik még, amelyeket a nem megújulók helyett használhatnánk. Ebben a cikkben ezeket az energiaforrásokat szeretnénk ismertetni.

A napenergián kívül is léteznek még megújuló energiaforrások


Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági napelem-technológia mennyi kritikát kap, a kísérletek visszajelzései továbbra is egyöntetűen pozitívak. Most mutatunk is pár példát!

Napelemek a termőföldön? Egyre több jel mutat afelé, hogy az agrivoltaika működőképes!


A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből

A napelemek teljesítményének növelése egy új szemszögből


Napelemes kikötő és kamionok Svédországból

Svédország is kiveszi a részét a napelemes fejlődésből: a skandináv ország nyugati partján egy egész kikötőt napelemesítettek. A Scania napelemes hibrid kamionokat tesztel.

Napelemes kikötő és kamionok Svédországból


A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!

Egy fiatal, fülöp-szigeteki mérnök hallgató növényi hulladék újrahasznosításával hozott létre merőben új napelemes festéket! Ez egy teljesen új és minden eddiginél zöldebb megoldás.

A növényi hulladék egy újabb felhasználása – ezúttal napelemekhez!


Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője


A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra


5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed


Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai


Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok


Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa


Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom


2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket


Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere


A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén


Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén


Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!


100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től


Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs


Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon


A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?


Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális


Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig

Napenergia akkor és most - i.e. 210-től i.sz. 2018-ig


A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!

A világ 3 legnagyobb napelemfarmja!


Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra


Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel


Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére

Kísérletek a napenergia terjedésének ellehetetlenítésére


Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék

Megújuló energiaforrások és a jövő nemzedék


Nap vagy szél?

Nap vagy szél?


Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei

Az idei év leghatékonyabb napelem paneljei


Napelemmel a környezetszennyezés ellen

Napelemmel a környezetszennyezés ellen


Napelemes eszközök állatbarátoknak!

Napelemes eszközök állatbarátoknak!


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Hivatalosan is a megújulók a legolcsóbb energiaforrások – mit jelent ez a jövőre nézve?


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Így fog változni a villanyszámla a megújulók miatt


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Napelemes ablak? Egy újabb figyelemreméltó innováció!


Így csinálnak a régi napelemből újat


Így csinálnak a régi napelemből újat


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


365-ször több emberéletbe kerül 1TWh energia előállítása szénből, mint napfényből


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Ausztrália már csak megújuló energiaforrásokat használna 2030-tól


Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen

Úszó naperőmű Albániában – norvég kivitelezők szárazon és vízen


Német áttörés energiatermelésben, a mezőgazdaság és a napelemes rendszer házasításában!

 

Német áttörés energiatermelésben


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


Németországban már az IKEA-ban is kapható napelem, amit a hatóságok nem feltétlenül néznek jó szemmel


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


40 évnyi fejtörés után angol kutatók rájöttek, miért csökken a napelem cellák teljesítménye


A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”

A napelemek következő generációja, és a „cseppfolyós napfény”


Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?

Ha elöregednek a napelemek – gondolunk a jövőre is?


A jövő közlekedése a napelemes autóké?

A jövő közlekedése a napelemes autóké?


Elérkeztek a szén végnapjai?

Elérkeztek a szén végnapjai?


Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?

Mi köze a napelemeknek a kávéhoz, és a lufikhoz?


2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?

2020-ban elkezdődhet egy „zöld évtized”?


Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?

Éjszaka is működő napelemek, és 30%-os teljesítmény? Mit hozhat még a napelemek jövője?


Napelemek a balesetvédelem szempontjából

Napelemek a balesetvédelem szempontjából


Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására

Ausztrália: újabb kísérlet a napelemes ablakok előállítására


Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?

Milyen mértékegységeket használunk a napelemekhez?


Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás

Napenergia: a járványt és válságot is kiálló energiaforrás


Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?

Sokak érdeklődését csigázta fel a tervezett bruttó elszámolási rendszer, ami Európa többi részén már évek óta működik. Érdekel, hogy ezzel kapcsolatban idehaza mi változott?

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Napelem rendszer és hőszivattyús bojler

A vízmelegítés is alaposan kiveszi a részét a rezsiköltségekből. Ám napelem rendszerrel és hőszivattyús bojlerrel ez is kiváltható! Érdekel, hogy hogyan? Olvass tovább a részletekért!

Bruttó elszámolás, szaldó elszámolás – milyen változások történtek?


Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval

A két legnépszerűbb megújuló energiát hasznosító módszer közül melyik a jobb fűtésre: a napelem rendszer, vagy a hőszivattyú? Ha érdekel a válasz, olvass tovább!

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


Áremelkedés várható a napelem piacon?

A 2020-as és 2021-es évek nem tettek jót a világgazdaságnak, és ez a napelem iparágat is fájdalmasan érintette. Biztos, hogy áremelkedés lesz ennek a következménye? És ha igen, meddig?

Fűtés elektromosan, napelemmel, vagy hőszivattyúval


5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?

Aggódsz, hogyan fogod fizetni a vállalkozásod rezsi költségeit? Úgy érzed, hogy még el sem kezdődött a 2022-es év, de már bizonytalan a kiadások finanszírozása? Van rá megoldás!

5x magasabb villanyszámlára számíthatnak a vállalkozások?