Pont, mint a filmekben – napenergia a mozivásznon

Pont, mint a filmekben – napenergia a mozivásznon

Forrás: albaenergy.com

Mi lehet a biztos jele annak, hogy valamilyen technológia már a mindennapjaink részévé vált?

Hát az, hogy a filmkészítők is magabiztosan, minden feltűnés nélkül beleépítik a történeteikbe!

Az, hogy a napelem már olyan nyugodtan helyet találhat magának a mozivásznon, mint a kávéfőző vagy az autó, és nem a sci-fik sajátja, mint mondjuk a kiterjesztett valóság, azt mutatja, hogy elértünk egy korba, ahol már mindenki beépítheti a saját életébe is ennek az ingyenes energiának a felhasználását.

A napelemek azonban nem csak a kivetített képeken állják meg a helyüket, hanem megtalálhatóak a színészek életében is.

Nagyon sok sztár tért át az elmúlt években a zöld energiák használatára, és eláruljuk, ők még csak nem is azért tették ezt, mert spórolni szerettek volna a villanyszámlájukkal, hanem mert tényleg hiszik, hogy ez biztosítja azt, hogy az unokáink is egy olyan bolygón éljenek, mint mi!

És ki tudja még, hány helyen jelenik meg a napenergia egy film életében: a gyártás során és a moziban is találkozhatunk különböző zöld megoldásokkal.

Vegyük hát most sorra mind!

Már Hollywood is felismerte

Már Hollywood is felismerte

Forrás: ecopreneurist.com

A filmek mindig is meghatározták azt, hogy az emberek hogyan állnak az energiahordozókhoz: gondoljunk csak arra, hogy mekkora hatással volt az olaj uralta világban az iparra a Vérző olaj című film, vagy mennyivel közelebb hozta az emberekhez az elektromosságot 1910-ben a Frankenstein vagy 1940-ben az Edison, the Man.

Ezt nézve komoly probléma, hogy az elmúlt évtizedben a filmek nem ölelték fel a napenergiát: előfordult olyan, hogy egy ausztráliai légifelvétel során egyetlen háztetőn se láttunk napelemet, mikor már akkor is igaz volt, hogy a lakások legalább 15%-a onnan szerezte a szükséges elektromosságát.

Mostanra azonban sokat változott a világ – nézzünk meg egy-két példát!

A Végjáték című filmben a főszereplő feladata nem kisebb, mint a föld megmentése egy idegen fajtől, ami az űrből akarná megtámadni a bolygónkat.

Ilyen történet mellett egészen szimbolikus, hogy a katonai bázisuk, ahonnan az akciót irányították, teljesen napenergia által volt működtetve: egy jelenetben még azt is láthatjuk, hogy egy hatalmas területen mindenhol napelemekkel van körülvéve, ami egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott dolog.

Ennél is nézettebb azonban (talán a film hírességei, többek közt Penelope Cruz és Matthew McConaughey miatt) a Szahara azon jelenete, ahol a főszereplők egy hatalmas sivatagi napenergia erőmű közepén haladnak keresztül.

Arról már mi is írtunk, hogy a napenergia fontos szerepet játszik az űrkutatásban is, a földtől távol ugyanis az az egyetlen energiaforrás, amire számítani lehet.

A 2013-as év hatalmas sikerfilmje, a Gravitáció, a Nemzetközi Űrállomás napelemeitmutatja meg több jelenetben is, Sandra Bullock és George Clooney vezetésével.

A legjobb példa azonban mégis a Mentőexpedíció, amiben Matt Damon a Marson ragadva az életben maradását egyedül annak köszönheti, hogy a nap energiájából is tud energiát előállítani – a film nézése közben ráadásul még tanulni is lehet arról, hogy ezt milyen módszerekkel teszi.

Árajánlatkérés itt!

Nem hagyják felkapcsolva a lámpát

Nem hagyják felkapcsolva a lámpát

Forrás: ecopreneurist.com

Nem csak a témájával mutathatja meg egy film azt, hogy mennyire fontos a mai világban a napenergia, hanem a forgatása közben hozott döntésekkel is.

Nem véletlenül tartják számon azokat a kasszasikereket, amik úgy tudták elérni a közönség elismerését, hogy még a környezettudatosságra is figyeltek közben.

A 2009-es Avatar rendezője, James Cameron, például a saját filmgyártó cégének főépületére szereltetett fel egy fotovoltaikus rendszert a forgatások támogatására, de az Eredet készítésénél is nagy szerepet kapott a napenergia, különösen a főszereplő, Leonardo DiCaprio személye miatt.

A Star Wars: Ébredő erő pedig azzal nyerte el a 2015-ös évben az EMA Green Seal Awardot, hogy a forgatásokon nagyon gyakori dízel aggregátorokat cserélték le napelemekre, így minden korábbinál kevesebb szennyező anyagot juttathattak a levegőbe.

Színészek, akik tesznek a jövőért

Színészek, akik tesznek a jövőért

Forrás: solarcinema.org

A színészek, akiknek személyéhez gyakran jobban kötődnek az emberek, mint a filmekhez, szintén egy jó példái lehetnek annak, hogy mennyire támogatottá és szeretetté vált a napenergia felhasználása immáron világszinten.

Akik pedig úgy döntenek, hogy maguk is napelemeket szerelnek házukra, azok tudják, hogy mind ezt úgy teszik, hogy a rajongóik millióinak is ugyanezt ajánlják.

Hála Edward Nortonnak, aki 10 évvel ezelőtt elindította a Solar Neighbor kezdeményezést, az útmutatásnál ma már sokkal többet is tehetnek.

Ennek a programnak ugyanis az a célja, hogy minden csatlakozó ember, amikor saját magának napelemet vesz a házára, azt is vállalja, hogy egy szegényebb amerikai családnak is felszereltet egy napelemes rendszert, hogy ezzel támogassa őket.

Az ehhez csatlakozó színészek száma pedig igen nagy: Brad Pitt, Danny DeVito, Tom Hanks mellett Daryl Hannah, Scarlett Johansson és még nagyon sokan vállalták már, hogy napelemet adományoznak a rászorulóknak.

Emellett is van több színész, akiket egyéni tetteikért is csodálhatunk: Leonardo DiCaprio a környezetvédelem talán leghíresebb szószólójaként még saját alapítványt is hozott létre a fenntartható energiaforrások támogatására.

Johnny Depp olyannyira híve a napenergiának, hogy segítségével a saját személyes szigetét is teljesen önellátóvá alakította, ami mögött alig marad le Cate Blanchett aki otthona mellett a Sydney Színházi Társulat napelemes projektjeit is segítette.

Rachel McAdams pedig a háza mellett már minden közlekedési eszközét is napenergiával hajtja meg, elektromos autóját pedig még így is gyakran cseréli biciklire rövidebb utakra.

Árajánlatkérés itt!

Mozi a napból?!

Mozi a napból?!

Forrás: remezcla.com

Mi van akkor, ha valaki nem csak a mozivásznon akar napenergiát látni, hanem már a filmet se úgy akarja nézni, hogy közben a fosszilis energiaforrások elégetésével rombolja környezetét?

Hazánkban ilyenkor még csak azt lehet választani, hogy a házunkra szerelünk napelemet, és annak segítségével otthon nézzük a filmeket (lényegében így már ingyen), de más országokban arra is van lehetőség, hogy napelemes mozit válasszunk.

A technológiát kihasználva a Solar World Cinema egyesület pedig már jótékony munkát is végez: a mobil, napelemes mozijaikkal körbejárják a világ olyan országait, ahol az emberek nem találkoztak még filmekkel se, és vetítéseket tartanak nekik, miközben megmutatják, mire képes néhány napelem.

A fő közönség természetesen a gyerekek, hisz ők azok, akik a legnagyobb örömmel nézik a vetítést, de nem titkolt cél a szórakoztatáson kívül, hogy nekik és a szüleiknek is megmutassák, hogy a szénen, olajon vagy gázon kívül is van lehetőség elektromosság előállításra, olcsóbb és környezetkímélőbb módon is.

A filmek a jövőt formálják

A filmek minden kétséget kizáróan befolyásolják azt, hogy hogyan élünk: amit a képernyőn látunk, az mindig kívánatos, és szeretnénk a saját életünket is hasonlóvá tenni.

Erre pedig már meg is van a módunk: számtalan moziban mutatják, és a színészek is arról beszélnek, hogy a napelemekkel segíthetünk a bolygón, csökkenthetjük a globális felmelegedés hatását, és mindemellett még a saját villanyszámlánkból is lefaraghatunk – mindez pedig számunkra egyre olcsóbban és könnyebben is elérhető.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy a lakásunkban is ezt a környezetbarát megoldást használjuk, és a napenergiával termelt árammal nézzük akár pont azokat a filmeket is, amikről most szó volt.

Ajánlatkérő űrlap