Napelemes kukorica?

Napelemes kukorica?

forrás: agroinform.hu

A napelem és a termőföldek találkozása

A napelem és a termőföldek találkozása

forrás: agronaplo.hu

A napenergia olcsó, jó, és ami a legfontosabb ránk nézve; környezetbarát!

Kormányunk is hallgatva az új idők szavára, elhatározta, hogy Magyarország áramellátását 2 fajta energiából fogja kinyerni, hogy áramimportját, mintegy 30%-al csökkentse.

Az egyik ilyen áramforrás az atom, vagy más néven nukleáris energia, ami egy igen kézenfekvő forrás, habár rengeteg veszélyes hulladék keletkezik utána, és ennek tárolása elég sok macerával jár, ráadásul szerencsétlenség esetén hatalmas katasztrófa is bekövetkezhet, az élővilágban elég nagy pusztítást okozva.

Másik áramtermelőnek a jóval biztonságosabb napenergiát szánja!

Az utóbbi tervet úgy próbálja az állam megvalósítani és fejleszteni, hogy a magyar gazdákkal próbál közreműködni, és igyekszik egy remek befektetés felé terelni őket, ami mind az államnak, mind a gazdáknak kifizetődő lesz!

Hogy miért?

Hamarosan kiderül, csak olvass tovább!

Tökéletes adottságok

Tökéletes adottságok

forrás: magyarmezogazdasag.hu

Az egész elképzelést egy 2006-os felmérés ihlette, amit a Magyar Tudományos Akadémia készített, mikor a hazai napelem-potenciált vizsgálta.

Ez a kutatás rávilágított országunk remek adottságaira fotovoltaikus rendszerek telepítése tekintetében, mert kiderült, hogy európai viszonylatban magasan kiemelkedő a napsütötte óráink száma, és mintegy 405 000 hektáron telepíthető napelem magas hatékonysággal.

Ennek a földterületnek a fele termőföld, és a tervek szerint ezeknek a 80%-át szeretnék lefedni napelemfarmokkal.

Azonban ennek is van egy kicsi hátulütője, mert a mezőgazdasági termelést és az energiatermelést keresztezve, új módszerrel kell telepíteni a napelemeket, ami még annyira friss, hogy Németországban is még csak teszt üzemmódban van.

Eredetileg ugye a napelemeket megfelelő tájolással, megfelelő dőlésszöggel, szokták telepíteni háztetőkre, földre, sajátos tartószerkezetükkel.

Termőföldek esetén bejön az agrofotovoltaikus hasznosítási módszer, aminek a kivitelezésében egy 5 méter magas tartóoszlopra kerül a napelem és alatta pedig gondtalanul folynak az agrármunkálatok (legeltetés, növénytermesztés).

Azért kell ilyen magasra helyezni, hogy az állatok legelés közben, vagy a föld művelésekor a napelem panelek ne sérüljenek, és a garantált 25-30 éves életidőtartamuk megmaradjon!

Az említett hátulütője a magasba telepített rendszernek, hogy árnyékol, ami a növénytermesztés hatékonyságát 5-20%-al rontja, de az előállított energia mintegy 60%-kal gazdaságosabb lesz!

Árajánlatkérés itt!

Kizárólag magyar gazdáknak!

Kizárólag magyar gazdáknak!

forrás: agroinform.hu

Ideje már a hazai fejlesztéseknek, illetve támogatásoknak, és ez a program, aminek a célja, hogy a hazai gazdák, földművesek tulajdonában lévő gazdasági, mezőgazdasági vállalkozásokat támogassa, hogy ezzel kisteljesítményű zölderőművekből álló naptelepeket alakíthassanak ki.

A tervezet szerint körülbelül 300MW összteljesítményt szeretnének elérni, amit 3000 darab különálló napelemfarm létrehozásának támogatásával valósítanának meg.

Ezeknek a telepeknek a területigénye 1.2-1.3 hektár és egyenként 0.5 MW teljesítményűek lenének.

Példaként arra, hogy mekkora is ez az energia, amit a napból nyerhet az ember; 1200 óra üzemidővel, hozzávetőlegesen 250 háztartás éves áramfelhasználását tudja fedezni ez a rendszer.

Egy fél megawattos rendszer telepítési költsége 200-220 millió forint, amihez 20% önrész szükségeltetik, de a program keretein belül kedvezményes hitelprogrammal is próbálnak könnyíteni a költségeken.

Az irányítást a NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) végzi, hogy tényleg csak a magyar földművesek, gazdák vehessenek részt a programban.

Energetikai törvénymódosításokkal is segítik a tervek megvalósulását, ilyen egy tavaly decemberi változtatás, aminek következtében 2-3 millió forinttal csökkent a naperőművek telepítési költsége.

Hogyan térül ez meg?

22 000 000 forintnyi extra bevétel évente!

Éves szinten ennyi bevételt szerezhetünk pluszban egy fél megawattos napelemfarm telepítésével!

Ezt tovább gondolva, egy átlagos napelem élettartama 25-30 év, akkor 25 év alatt 500 millió forintot termelhet meg egy gazdának a Nap.

Gondolom, Te is tudnál mit kezdeni 22 millió extra bevétellel: végre szóba jöhet az a luxusautó, amire már régóta vágyakozol, egy tökéletes nyaralás, vagy vállalkozásod magasabb szintre helyezése!

A közelgő nyugdíjas kor sem lehet gond, hiszen a Nap öreg korunkban is süt és ennek köszönhetően egy átlagos nyugdíj 15-szörösét fogod megkeresni éves szinten, ha földedre napelemfarmot építtetsz!

Mi arra a garancia, hogy a befektetésed biztosan megtérül?

Az állam.

Évtizedeken keresztül átveszi a megtermelt energiát, ezért a keretösszegből 8 milliárd forint támogatást szán arra, hogy a naperőművek az országos villamosenergia-hálózatra csatlakozását fedezze! (ilyen típusú kábel 10 000 forint/méter)

Árajánlatkérés itt!

Az esetleges buktató, amire figyelni kell!

Az esetleges buktató, amire figyelni kell!

forrás: magyarmezogazdasag.hu

A megfelelő szakember.

Az általános munkaerőhiány, ami az országban van, mindenhol gondot okoz.

Nehéz megfelelő szakembert találni, beszéljünk tervezőről, projektmenedzserről vagy kivitelezőről.

Figyelnünk kell arra, hogy a tervező, akit választottunk rendelkezzen érvényes tervezői jogosultsággal, hiszen a fotovoltaikus energiát kamatoztató berendezések megtervezése nem átlagos villamosmérnöki munka.

Ez azért fontos, mert minél hatékonyabb rendszert sikerült telepíteni, annál több profit termelődik.

25-30 év alatt az 1%-os hatékonysági különbség is több milliós különbséget tud produkálni, ezért a telepítés minden paraméterére oda kell figyelni, hogy a lehető legkifizetődőbb legyen, gondolok itt a szerkezet optimális elhelyezésére, pozíciójára, stb.

Továbbá, 2018. március 1-jével kötelezve lettek az áramszolgáltatók a területi csatlakozási pontok kialakítására, hogy az épülő erőművek kapcsolódni tudjanak, de ezt, az áramszolgáltatóknak az igénybejelentést követő 3 éven belül kell kiépíteniük.

Mészáros Lajos (vezető tervező) szerint - aki a VII. Szolár Konferencián tartott előadásában taglalta – az első kezdeményezések, 2020-tól állhatnak üzembe.

Jó irányba haladunk!

Mostanában igen felkapott lett a napelem és a megújuló energia, hiszen a Föld nyersanyagkészletei drasztikusan fogynak, hogy a túlszaporodott emberiség hétköznapi igényeit ki tudja elégíteni.

Egyre több pályázat, támogatás jön létre, hogy segítse a megújuló energiatelepeket, ezzel is lassítva bolygónk kizsigerelését.

A magyar gazdák támogatása valóban egy remek ötlet, és egyben terv is, hogy Magyarország is felszerelkezzen jócskán napelemekkel!

Ellenben nem csak az agrárgazdáknak van ilyesfajta lehetőségük: már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk a kamatmentes hitel lehetőségről, ami hatalmas segítség, hogy magánszemélyként tegyünk valami helyeset környezetünkért!

Ha azonban nem tudod, hogyan vágj bele, mi nem csak segítünk a megpályázásban, de minőségi Sharp napelem rendszereinkkel, nyugodt, biztos 25 évet ígérünk!

Tegyen valamit gyermekei, unokái jövőjéért és ezzel együtt csökkentse havi rezsiösszegét is!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.