A Volvo már napelemekkel működteti a gyárait

A Volvo már napelemekkel működteti a gyárait

Forrás: electrichybridvehicletechnology.com

Több autógyár is van, ami már elindult a környezettudatosság útján, de van egy, ami kiemelkedik a többi közül, ez pedig a Volvo Cars.

A Volvo Cars felismerte, hogy lépniük kell, egyfelől a környezetvédelem jegyében, másfelől pedig az emberek miatt, hiszen ma már egyre népszerűbbek azok a vállalatok, amik környezettudatosan működnek.

Ezzel pedig nem csak a megváltozott igényeket tudják kielégíteni, de szimpátiát is kiváltanak a potenciális vásárlóik köréből.

Persze, ma már a legtöbb autógyárnak vannak hibrid vagy teljesen elektromos autói, sőt, már a napelemes autók fejlesztésén is gőzerővel dolgoznak, de a Volvo talán még valami ennél is nagyobbat alkotott.

Több ezer napelemmel is tökéletes működés

Több ezer napelemmel is tökéletes működés

A Volvo Cars már 2018-ban is jelentős lépéseket tett afelé, hogy csökkenjen az ökológiai lábnyomuk.

A legszebb pedig az egészben az, hogy ez elsősorban nem az autókat érinti, hanem konkrétan a gyáraikat, illetve azok működését.

Elsőként a Gent városában található gyárukra került fel összesen 15 ezer darab napelem, ami az első és egyben legnagyobb napenergia használatra irányuló beruházás a Volvo Cars részéről.

Nehéz elképzelni egy helyen ennyi napelemet, de ebből is látszik, hogy a napenergia és a napelemek használata tökéletes alternatíva, hiszen segítségükkel egy gyárat is el lehet így látni jelentős mértékű energiával.

Emellett pedig, szintén 2018-ban, a skövdei gyár, amely Svédországban található, volt az első üzeme a Volvo Carsnak, ami elérte a teljes körű klímasemlegességet.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

100%-ban megújuló energiákat használó autógyár

De a Volvo Cars itt még közel sem állt meg: a legnagyobb kínai gyára Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban helyezkedik el.

A világon ez a legnagyobb olyan autógyártó üzem, aminek működéséhez teljes mértékben megújuló energiákat használnak – legalábbis eddig.

Ezek használata már korábban is jelentős volt, egészen pontosan 70%, ami most kiegészült, és a maradék 30% jelentős részét napelemek teszik ki.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy ez hány darab napelemet jelent, de ha egy kisebb gyár is 15 ezer darabot igényelt, akkor egészen biztos, hogy itt ennél jóval többről van szó.

Igaz, vannak még más autógyártók is, akik napelemek segítségével támogatják a gyártási folyamatot, például Németországban, de nem ilyen jelentős mértékben.

Így ezek tudatában bátran kijelenthetjük, hogy a Volvo Cars a környezettudatos autógyártásban úttörőnek számít.

Merre tovább ezután?

Merre tovább ezután?

Forrás: theverge.com

Ezekkel a lépésekkel a Volvo Cars egy olyan klímaprogramnak a része, amelynek célja az autóipari klímasemlegesség elérése.

A gyár konkrét céljai között szerepel, hogy az egész gyártási folyamat, és maga a gyártótevékenységük 2025-re globálisan is klímasemleges legyen, többek között napelemek használatával.

De van még egy ennél is hosszabb távú cél: 2040-re el szeretnék érni, hogy a Volvo Cars teljes egészében klímasemlegessé váljon, ami pedig már nem csak a gyártási folyamatot, hanem a legyártott autókat is érinti.

Egy dolog azonban biztos: már eddig is egyedülálló az, amit elkezdtek megvalósítani, és ezt elnézve egészen biztosak lehetünk abban, hogy a kitűzött célokat meg is fogják valósítani.

Az autóipar változásai

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy az egyik legnagyobb – de legalábbis annak hitt – károkozó terület mind a mai napig, környezetvédelmi szempontból az autóipar.

Az mindig is köztudott volt, hogy mind a termelés, mind pedig az autók használata fokozott mértékű károsanyag kibocsátással jár, az már viszont kevésbé, hogy a károsanyag kibocsátást tekintve „csupán” az ötödik helyen szerepel az autóipar.

Az autóipar ilyen szintű rossz hírnevét pedig csak tovább súlyosbította a pár évvel ezelőtt kirobbant dízel botrány.

Talán ez volt az a pont, ami megváltoztatta az emberek közlekedéshez való hozzáállását, sőt még az autóipart is teljesen megreformálta.

A botránynak köszönhetően megváltoztak az igények és lényegében ez hozta el az igazi változást.

De szerencsére a fentiekből is úgy látszik, hogy ez a változás állandósul és búcsút mondhatunk a „hagyományoknak”.

Példamutatás és bizonyíték

Példamutatás és bizonyíték

Ezek az eredmények, amiket a Volvo Cars már felmutatott, mind azt bizonyítják, hogy a napelemek is, mint a megújuló energiahasználat legfőbb eszközei, bármilyen területen használhatók és megállják a helyüket.

Arról pedig nem is szólva, hogy ösztönző lehet a többi nagy autóipari cég számára is, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy sorban jönnek majd a hírek a több ezer darab napelemről, amiket autógyárakra szereltek fel.

Habár a gyárakat már lehetséges napelemek segítségével is működtetni, sajnos a napelemes autók még egy kis ideig váratnak magukra, de ami késik, nem múlik.

Amíg megérkeznek a napelemes autók…

Amíg megérkeznek a napelemes autók…

Bár még sokan kicsit szkeptikusak a napelemekkel kapcsolatban, de a Volvo Cars példájából is lehet látni, hogy nem kell félni a napelemektől, hiszen egy komplett gyár energia igényét is ki tudják elégíteni.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy magánszemélyként ne tudnánk lépéseket tenni a környezetünkért és ne élhetnénk a napelemek nyújtotta lehetőségekkel: szerencsére bárki számára elérhetők már a napelemek, és az is jó hír, hogy nem kell több ezer darabot megvásárolni ahhoz, hogy az otthonunkat napenergiával lássuk el.

De hogy pontosan hány darab napelemre van szükség ahhoz, hogy az otthonunk napenergia segítségével működjön, csak egy valódi szakértő tudja megmondani.

Töltsd ki a lenti űrlapunkat és kérj tőlünk árajánlatot napelemes rendszer kiépítésére, melyet minden esetben egy pontos helyszíni felmérés előz meg.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.